Sirkulasjon i rognkjeks/smolt-kar haster!

Henvender meg her i og med at vi skal starte et forsøk på jobben...

Jobber på en forsøksstasjon, der vi har laks og ørret. Det er jo ingen hemmelighet at oppdrettslaksen plages med lus, i stort sett hele Norge.
Derfor har vi tenkt å sette opp et kar (antar 300-500 liter). Der skal vi ha smolt og rognkjeksyngel (da det er prat om at rognkjeks spiser lakselus). Forsøket går altså ut på å bekrefte/ avkrefte teorien om at rognkjeksen er en lusespiser.

Men så til saken: I dette karet må vi ha sirkulasjon av sjøvann. Har mulighet til å hente opp sjøvann fra havet via slanger som antagelig blir ca. 3 meter (via sluk i gulv på flåte) Sjøvannet må også kunne pumpes ut av karet; i samme hastighet som det kommer inn...

Noen som har tips til hvilken pumpe vi kan bruke??
Oceanrunner pumpene er gode og driftssikre. Det viktige er å sjekke løftehøyden, det er mange lumper som er gode på å sende vann fort gjennom, men som ikke er så gode til å løfte vannet.

Å ha en egen pumpe til utpumping høres litt risikofyllt ut. Ville heller hatt avrenning, slik at om noe teknisk utstyr skulle feile, vil ikke karet tømmes. Avrenningen bør innkapsles i en rist, slik at det skal endel til for at det går tett.

Glemte en sak - lengden på slangen er ikke så viktig. Det viktige er avstanden fra vannflate til vannflate. Dersom denne høyden er 3 meter, er dette en ganske krevende oppgave for en pumpe. Tror de fleste akvariepumper er beregnet på løftehøyder under 1,5 m.

Husk forøvrig på å lage til en form for filtrering av vannet som kommer inn til pumpen så den ikke går i stå pga. rusk og rask.
Nå kan du ikke dimensjonere ei matepumpe slik at den holder et konstant vannnivå i et kar. Du er nødt til å lage en form for overrenning. Hvis ikke vil du på ett eller annet tidspunkt finne karret enten tomt eller overfylt.

Dette betyr at du er nødt til å lage overrenning først, og så må du se på den totale løftehøyde og den ønsket lever vannmengde i ditt forsøk, eventuelt om du skal ha flere kar regulerer du vannmengden i de enkelte karrene ved hjelp av kraner.

Når du vet løftehøyde og vannmengde er det enkelt å dimensjonere vannpumpe.
Spennende forsøk med svært positive økologiske og økonomiske gevinster om dere skulle finne noe.

En annen basic måte å finne ut av problemet på ville jo vært å fylle et kar med lakselus og så tilsette rognkjeksyngel uten annet for for å se hva som skjer. Det gir kanskje ikke svar på alle problemstillingene, men det er lettere å kontrollere eksperimentet innendørs?

Hilsen Ola
ohr
Spennende forsøk med svært positive økologiske og økonomiske gevinster om dere skulle finne noe. En annen basic måte å finne ut av problemet på ville jo vært å fylle et kar med lakselus og så tilsette rognkjeksyngel uten annet for for å se hva som skjer. Det gir kanskje ikke svar på alle problemstillingene, men det er lettere å kontrollere eksperimentet innendørs? Hilsen Ola



Har tenkt på det samme. Har et lite akvarium jeg kan bruke til et slik forsøk. Eneste ulempen er at man ikke får sett om rognkjeksen finner og spiser lus PÅ laks.. Men absolutt verdt et forsøk!
presis, men først må en vel finne ut om det er teoretisk mulig. Og det hadde vært utrolig kult)

Jeg hadde ikke nølt med å prøve det ut for om dette skulle kunne fungere........Og svaret vil du jo få i løpet av noen døgn om du har tilgang på lakselus og rognkjeks yngel i riktig størrelse.

Lykke til og stå på uansett om dette lykkes eller ei.
Det er vel to helt forskjellige ting om rognkjeksen spiser lakselus enten pelagisk eller bentos kontra lakselus som ektoparasitter på smolt?
Nils Vollstad
Nå kan du ikke dimensjonere ei matepumpe slik at den holder et konstant vannnivå i et kar. Du er nødt til å lage en form for overrenning. Hvis ikke vil du på ett eller annet tidspunkt finne karret enten tomt eller overfylt. Dette betyr at du er nødt til å lage overrenning først, og så må du se på den totale løftehøyde og den ønsket lever vannmengde i ditt forsøk, eventuelt om du skal ha flere kar regulerer du vannmengden i de enkelte karrene ved hjelp av kraner. Når du vet løftehøyde og vannmengde er det enkelt å dimensjonere vannpumpe.



Høres dessverre realistisk ut ja.. Overrenning er forsåvidt et alternaltiv ettersom rommet karet skal stå i har flere sluker i gulvet. Problemet her er bare at rognkjeksyngelen og smolten kan "hoppe" over kanten på karet... Men det kan kanskje fikses med en nettingkant øverst av metall?
Du regulerer selvfølgelig vannmengden i karret slik at du får den nødvendige høyden fra vannet og opp til kanten av karret slik at fisken ikke kan hoppe ut, eller du setter nett over dem.

Tenker du / dere bare å sette opp et kar?
Nils Vollstad
Det er vel to helt forskjellige ting om rognkjeksen spiser lakselus enten pelagisk eller bentos kontra lakselus som ektoparasitter på smolt?

Det er jeg uenig i. Det ene har muligens større økonomiske implikasjoner enn det andre.
Men myten er: "rognkjeksyngel kan spise lakselus" om den kan det kan man gå videre på forskningen for å anvende kunnskapen praktisk.
Jeg tenker at det er en vestlig forskjell om rongkjeksynglen spiser lakselusa i i larvestadiet da den beveger seg nærmest som plankton i de pelagiske vannmassene kontra som ektoparasitter på smolt. Lakselusa går igjennom flere utviklingsstadier. Ut av luseeggene kommer det først små larver som kan flyte fritt i vannmassene i opptil flere uker. Etter noen få dager er de klare for å finne en vert, og haker seg fast i den første laksefisken som svømmer forbi.

Jeg ser helt klart noen utfordringer på hvordan gjennomføre et kvantitativ forsøk der en skal kunne føre empiriske bevis for at rognkjeksynglen spiser så mye lakselus i larvestadiet at dette vil få en betydning for antall lus på smolt, uten et oppsett med flere like, store oppsett med flere tanker, der en kjører tester med lusbefengte fisk, reine fisk, og vann som er garantert fritt for luselarver samt ulike tettheter med rognkjeksyngel. Dette må jo også ha en overføringsverdi til laksenæringen.

Nils Vollstad
Du regulerer selvfølgelig vannmengden i karret slik at du får den nødvendige høyden fra vannet og opp til kanten av karret slik at fisken ikke kan hoppe ut, eller du setter nett over dem. Tenker du / dere bare å sette opp et kar?


Ja; skal sette opp kun ett kar til å begynne med.
Trygve Lillefosse
Oceanrunner pumpene er gode og driftssikre. Det viktige er å sjekke løftehøyden, det er mange lumper som er gode på å sende vann fort gjennom, men som ikke er så gode til å løfte vannet. Å ha en egen pumpe til utpumping høres litt risikofyllt ut. Ville heller hatt avrenning, slik at om noe teknisk utstyr skulle feile, vil ikke karet tømmes. Avrenningen bør innkapsles i en rist, slik at det skal endel til for at det går tett. Glemte en sak - lengden på slangen er ikke så viktig. Det viktige er avstanden fra vannflate til vannflate. Dersom denne høyden er 3 meter, er dette en ganske krevende oppgave for en pumpe. Tror de fleste akvariepumper er beregnet på løftehøyder under 1,5 m. Husk forøvrig på å lage til en form for filtrering av vannet som kommer inn til pumpen så den ikke går i stå pga. rusk og rask.


Takk for tips! Ser løftehøyde på oceanrunner-pumpene er helt ok.. Tipper vi går for innkjøp av en slik pumpe, kanskje kombinert med et filtersystem

Kine
Nils Vollstad
Jeg tenker at det er en vestlig forskjell om rongkjeksynglen spiser lakselusa i i larvestadiet da den beveger seg nærmest som plankton i de pelagiske vannmassene kontra som ektoparasitter på smolt. Lakselusa går igjennom flere utviklingsstadier. Ut av luseeggene kommer det først små larver som kan flyte fritt i vannmassene i opptil flere uker. Etter noen få dager er de klare for å finne en vert, og haker seg fast i den første laksefisken som svømmer forbi. Jeg ser helt klart noen utfordringer på hvordan gjennomføre et kvantitativ forsøk der en skal kunne føre empiriske bevis for at rognkjeksynglen spiser så mye lakselus i larvestadiet at dette vil få en betydning for antall lus på smolt, uten et oppsett med flere like, store oppsett med flere tanker, der en kjører tester med lusbefengte fisk, reine fisk, og vann som er garantert fritt for luselarver samt ulike tettheter med rognkjeksyngel. Dette må jo også ha en overføringsverdi til laksenæringen.


Selv tenker jeg at det ville vært best dersom rognkjeksen spiser kjønnsmoden lus. Da ville det nok blitt en fin balanse etterhvert. Kjeksen er selv bærer av skottelus (fant nylig to stk voksne med 3-5 lus på hver). Det er funnet bevegelig-lus og kjønnsmoden-lus i rognkjeks tidligere, faktisk hele 100 stk i magesekk på én rognkjeks Men ettersom det enda er på forsøkstadiet, er det lite man kan si sikkert, så det skal bli spennende å finne ut mer om dette. Hadde vært flott om rognkjeksen duger til dette formålet, da leppefisk (bergnebb) blir for liten og redd sammen med stor laks. Det er tenkelig at rognkjeksen kanskje vokser opp sammen med smolten for et best mulig resultat.

Kine
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap