Low maintenance eller saltvann for late akvarister?

Jeg har aldri i løpet av akvarist'karrieren' hatt saltvann, så ta hensyn til at jeg er helt uten erfaring med saltvannskar

Jeg har jo selvfølgelig kikket på ( på nett og i bøker) på saltkar og lest litt her og der, opp igjennom årene. Eventuell lyst til å prøve har blitt stoppet av tre årsaker; Prisen..det later til å være grisedyrt å starte med saltvann, typ brukbar bruktbil.., man må ha minimum en master i kjemi for å i det hele tatt holde karet gående og sist men ikke minst, mange kar jeg har sett bilder av fremstår for meg som altfor sterile , ala helt nyoppsatt malawikar.

Jeg liker grønt i karene, jo mer jo bedre. Etter litt tiiting så har jeg jo funnet Caulerpa som jeg syns var både pen og relativt villig tilsynelatende. Nå blir jo denne omtalt som 'Morderalge' så da er spørsmålet , er det i det hele mulig å få kjøpt Caulerpa i Norge? Eller er den på svartelista?

Jeg har en masse spørsmål men jeg kan jo begynne med det tenkte karet. Kar på 50-60 liter men det er kanskje en for liten størrelse mtp på stabilitet ( vann) ?

Jeg vil ikke ha fisk i karet, jeg tenker levende stein og diverse krepsdyr muligens?
Hva man som et absolutt minimum ha, for å holde et kar med diverse organsismer i live ( fremdels ingen fisker) ? Ser av diverse innlegg her og der at skummere f.eks både kan bråke endel og ikke minst innebære fare for vann på gulvet.. Må man ha skummer, uansett?

Selve karet, kan man bruke et vanlig ferskvannskar( helst helglass har jeg forstått) eller må det være en spesiell type silicon i saltkar? Vet ikke hvordan 'vanlig' silicon reagerer med saltvann?

Hva slags type pumpe/filter bruker man i saltvann, tipper at man ikke kan bruke en som er beregnet for ferskvann mtp mulig reaksjon mellom metall og saltvann?

Når det kommer til lysarmatur, går jeg ut fra at man også her må ha noe annet enn armaturer beregnet for ferskvann?
Vanlig akvarium UTEN metallramme går helt fint.(metallramme vil korrodere pga saltet)
I saltvann brukes ikke tradisjonellt filter, her er det skummeren som er filteret.
Eirik Tømmerås
Vanlig akvarium UTEN metallramme går helt fint.(metallramme vil korrodere pga saltet) I saltvann brukes ikke tradisjonellt filter, her er det skummeren som er filteret.


Takk for svar Jeg var forsåvidt klar over at man bruker skummere normalt men jeg tenkte muligens det var en mulighet for et noe enklere system i et kar uten fisk.

Har lest meg opp igjen på diverse saltsider og har funnet ut at jeg nok skrinlegger tanken på salt.. Jeg har såpass selvinnsikt at jeg vet at saltkar muligens blir mer styr enn glede, jeg er som sagt en lat akvarist..
Har et Juwel Rio 300 som holder på å klargjøre til saltvann. Dette er kostbare saker så jeg tar det over lang tid.
Det må absolutt ikke være dyrt.
youtube'er "The king of DIY" la for en uke siden ut videoen "easy saltwater aquarium". Se den.
Her viser han frem et akvarie uten bunnsubstrat og med døde steiner. Kjøres helt fint på bare et vanlig filter uten skummer - men heller oftere vannskifte.

Joey er anerkjent og prater på flere av de store begivenhetene "over there", så tror ikke han er helt på viddene.
Takker for tips Var inne og kikket på videoen og det er jo interessant at det lar seg gjøre med litt enklere oppsett. Dog..det får vente til Norsk Tipping eventuellt ser i nåde til meg, jeg trenger MYE mer plass til kar..:P
Du kan ha noen små fisk - for eksempel et par klovnefisk i mindre kar. Hilsen intervebben så skal det holde med 40 liter for én fisk. så 50-100 liter som er praktisk talt gratis på finn.no, så burde du komme langt
Men jeg vil ha det jeg synes er penest med saltvann, nemlig koraller og noe mer enn bare klovnefisk, og da blir det dyrt. Bare en mediumpakke med nyttedyr koster jo et par tusen fra Webzoo.
Et 90 l kar til sump kjøpte jeg hos Webzoo da vi var sør på i sommer. Juwel møblet er litt sært med tanke på sump med skummer så de aller fleste skummere som selges brukt er for høye. Så jeg har sett meg ut en Tunze Classic DOC 9211, som passer perfekt, og da går det 3000,- bare der. Så kommer det sirkulasjonspumpe og ikke minst røropplegg. Rørgjennomføringene og diamant-hullsager har jeg kjøpt.
Powerheads har jeg allerede kjøpt brukt og så har jeg funnet LED-lamper som passer akkurat på tvers av karet, så det kjøper jeg litt etterhvert fra ebay, men det går med mange for å fylle hele plassen. Disse leveres for øvrig i to utgaver, en type til saltvann og en for ferskvann.
De for ferskvann har jeg allerede kjøpt to av og byttet ut lysrørarmaturene og er godt fornøyd med både kvalitet, belysning og plantevekst.
Det som er med billige LED fra Kina er den dårlige byggekvaliteten/loddingen som er på mye LED der i fra, men det ene armaturet har lyst/10 timer daglig i snart et år. Og den dårlige loddingen viser seg etter bare kort tid er min erfaring med andre Kina LED-pærer.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap