Sette igang et saltvanns akvarium

Hei jeg kjøpte et saltvann kar som jeg skal sette igang. Og det følgte utrolig mye kjemikalier med. Jeg har aldri hatt saltvanns kar og lurer på hva av kjemikalier jeg trenger for å sette det i gang og for å holde det igang...
Hei. Litt sent svar kanskje.

Jeg har hatt et saltvannskar på 50 l i drift ca. 1 år nå. Jeg har ikke særlig fancy utstyr eller kjemikalietilsetting i mitt kar, men det koker ned til hvilke ambisjoner du har for akvariet ditt. Jeg holder en liten mandarinfisk og har hovedsaklig myke koraller og en hardfør SPS-korall. Ikke særlig imponerende kanskje, men veldig overkommelig og lite vedlikehold og utgifter.

Ønsker du vanskelige koraller og få vannbytter kan det være lurt å teste og vedlikeholde vannverdiene dine med kjemikalier. Det er også et økonomisk spørsmål ved større vannmengder. Dumt å bytte flere hundre liter vann hvis du kun mangler f.eks. kalsium. Det enkleste for deg som nybegynner er å gjøre faste vannbytter, f.eks. en gang i uken, Da fjerner du vann som mangler salter og tilsetter vann med rett sammensetning av salter.

Dersom du vil justere vannverdiene med kjemikalier, siden du allerede har de, så anbefaler jeg å google merket og se på youtube hvordan de brukes. Du vil kunne spare salt og vannbytter på å bruke de. Husk å ha testsett for den vannverdien du vil justere, så ikke du tilsetter for mye.

Det "kjemikaliet" jeg vil anbefale deg å tilsette er ferskvann. Det fordamper ganske mye fra et varmt akvarie, og vannet kan bli for salt. Jeg vil anbefale at du automatiserer dette. Jeg bruker en enkel vannpåfyller som drives av tyngdekraft og en flottørventil, men det selges elektriske også om du vil at vannbeholderen står under akvariet, og ikke over. Mange renser ferskvannet(osmosefilter) før de bruker det.

Når du nå starter akvariet blander du saltvann til 1.026 på hydrometeret, og lar det stå med pumpehode og levendestein (LS) eller filterpumpe til akvariet er innkjørt. En vanlig del av innkjøringen av et saltvannsakvarium er et par massive algeoppblomstringer, så ikke bli skremt om det skjer Det går over av seg selv. Du trenger ikke å fikse vannverdier eller bytte vann før du begynner å tilsette fisk og koraller. Eneste å passe på er at vannet ikke blir for salt.

Kort oppsummert: Kjemikalier er valgfritt, og ikke nødvendig. Hvis du er lei av å bytte vann kan du måle vannverdier og justere disse med kjemikalier.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap