Vil penselalgenes algesporer overleve koking?

Jeg har et par-tre røtter jeg har hatt i akvarier med penselalger. Akvariene er tømt og rengjort med desinfeksjonsmiddel for akvariebruk, og det er også alle plast-deler o.l. og filteret.

Så har vi tre-røttene... den største av dem er veldig fin, og jeg kunne tenke meg å bruke den igjen. Men selv om jeg dreper de synlige penselalgene, vil algesporer kunne overleve koking? Er det noen risiko for det?

Vanligvis regner man det meste som dødt etter koking, ikke sant? Men jeg spør likevel, for jeg tror pinadø de penselalgene ville overlevd et atomangrep!!
De j... algene overlever jo alt, ser det ut som!

På en trerot eller kokosnøtt med penselalger på, vil de til og med kunne overleve et halvt års tørke på land. Algesporene kvikner gjerne til live igjen når de kommer under vann og oppblomstringen er et faktum, selv om selve "algebusta" er død og fjernet ved skuring.

Jeg har ikke noen gryte stor nok til denne trerota, men jeg har en tønne på 30 liter jeg tenkte å tømme kokende vann i som rota får plass oppi. Vannet vil jo da ikke direkte koke, men holde ca 100 °C med en gang jeg tømmer det i.

Jeg vet at algesporene blir drept av klorin, men det er uaktuelt å bruke på et porøst materiale som treverk. Egner seg kun for stein og plast, som ikke suger til seg noe av klorinen.
mona o
Men selv om jeg dreper de synlige penselalgene, vil algesporer kunne overleve koking? Er det noen risiko for det? Vanligvis regner man det meste som dødt etter koking, ikke sant? Men jeg spør likevel, for jeg tror pinadø de penselalgene ville overlevd et atomangrep!! De j... algene overlever jo alt, ser det ut som!


hehe

Klor funker ja - men er enig i at det tar en par uker i vann for å få ut klor av trerøttene. Koking av røttene har fungert helt fint og de har vært uten penslalger siden. Er fristet til å heve temperaturen i et helt kar til en 70 - 80 grader for å bli kvitt penselalgene i dette. Virker som det er enete mulighet i dette karet.
Sjekket dette med vannlevende organismer og koking med en venn av meg som er veterinær, i forbindelse med girarda-infeksjonen i Oslo-vannet.

Det er ikke noen absolutter her. Eksponering for kokende vann vil drepe det aller meste, men kun koking over tid har vist seg å være helt effektivt. Anbefalingen er dermed at kokingen skal ha en varighet på minst tre minutter. Når du tar hensyn til at røtter ofte har en viss tykkelse og at tre isolerer brukbart så må kokingen av røtter gjøres lengre.

Da jeg var liten hadde vi en diger grønn emaljert gryte som min mor kokte tøy i. En slik ville vært perfekt!

Himmel, når jeg leser den siste setningen og tenker på hva mine barn kommer til å si, vant til helautomatiske vaskemaskiner og oppvaskmaskiner som de er... Dette var på slutten av 60 og begynnelsen av 70-tallet... Ikke bare forrige århundre, men faktisk helt tilbake i forrige årtusen... :o)
Jeg er gammel nok til å vite hva slags gryte du snakker om, Helge
Har ikke sett sånne på årevis.

Vel, varmt vann er da ikke noen vits i å styre med ettersom det ikke vil være kokende i flere minutter.

Jeg skal sjekke litt rundt om metoder. Har hørt nyss om at kloring kanskje kan være aktuelt likevel, ettersom klorin er en såkalt flyktig substans? Den kan skylles vekk med mengder av rent vann, og så la rota tørke. Klorinen damper bort og når rota er tørr skal det visst være borte?
Jeg tror algesporer vil finne veien til akvariet uansett.
Jeg har fryst røtter med penselalger på med veldig godt resultat(fryste de i uker da).
Og når jeg flyttet røttene tilbake til karret så var de røde, ancistrusene spiste opp de røde penselalgene, og etter det så har jeg ikke hatt disse "svin agtige vanskelige"algene i karrene.

Så frysing over tid fungerte fint her ihvertfall.
Datablad for Lilleborg Klorin her.

Står at det raskt brytes ned til bl.a. koksalt og andre ikke skadelige stoffer.
Fant ikke noe om hvor raskt "raskt" egentlig er, men vil tro at eksponering til oksygen er utløsende årsak. M.a.o. lufting med pumpe/sten eller friskt kaldt rennende vann.

Har slitt med BGA en stund i stuekaret, kommer for tilbake og aller mest på røttene. Lurer på om jeg skulle gjøre det samme! BGA hadde tatt helt overhånd efter ferien i sommer, og har siden slitt med å få det vekk. :o(
Jeg skal snart innom apoteket og se om jeg får kjøpt hydrogenperoksid (i 3 eller 6% løsning) da jeg vil prøve en "kur" med dette før jeg setter fisk i karet mitt. Anubias skal tåle det så de får være i karet. Må kanskje sette opp midlertidig pumpe da for å få lufting og gjennomgang av dette, for jeg setter ikke opp eksterne pumpa når jeg gjør dette, men jeg burde kanskje prøvd det også, da den kanskje har fått penselalgesporer fra det andre karet :S

Ifølge en side jeg linka til før en gang tar det knekken på penselalger. (det brukes forøvrig til bla. tannbleking og kverke neglsopp visstnok, uten at jeg skal prøve det på tennene :P)

Så på en norsk koi side/butikk at de brukte det til rensing av sår og finner etter sykdomsbehandling med lugubre stoffer også.

Det kunne sikkert vært noe for røttene om det fungerer.
Skal hydrogenperoksid brukes ufortynnet til "vårt" bruk? (Dvs algefjerning)
Ufortynnet fra de flaskene de selger på apoteket ja. Tror bare man får 6% blandingen her. Det er ikke mye man skal bruke, vi snakker dråper her. De har 3% blandingen i den amerikanske artikkelen det er snakk om. Søk på hydrogenperoksid så får du opp det ene foruminnlegget med linken.
mona o
Skal hydrogenperoksid brukes ufortynnet til "vårt" bruk? (Dvs algefjerning)


Sitat kjemiboka mi, Generell kjemi av James E. Brady:
"Ren H2O2 (hydrogenperoksid) er en fargeløs væske med kokepunkt 150 'C, som i ren tilstand er en ekstremt farlig substans å arbeide med. Nedbrytning til vann og oksygen kan skje svært eksplosivt.

...

Hydrogenperoksid omsettes vanligvis som vannløsning. En 3% (vektprosent) løsning H2O2 kan skaffes på apotek som antiseptisk middel. Stoffets kraftige nedbrytningsevne ødelegger bakterier,samtidig som blod vil ha en katalyserende virkning på dets nedbrytning. Hydrogenperoksid anvendt på sår vil forårsake brusing pga frigjort O2, med den følge at skitt og andre fremmedstoffer fraktes bort fra såret. I mer konsentrert form er oppløsninger av H2O2 effektive oksidasjonsmidler som blir benyttet til bleking av hår og som blekemiddel i bomullsindustrien."


Morsomt at denne tråden dukket opp rett etter at jeg leste akkurat det delkapittelet.
Judosola
Morsomt at denne tråden dukket opp rett etter at jeg leste akkurat det delkapittelet. ;)


Geek. Hehe Penselalgene blir rosa før de forsvinner, så det er jo en slags "hårbleking".
Vi har kjøpt inn en kraftig steamer på settefiskanlegget vårt. Altså en høytrykksvasker hvor vannet holdet 150 grader ut av dysa. En runde med den i glassfiberkarene er godkjent av veterinæren som desinfisering.
Den har godt trykk, og vil sikkert fjerne alle alger og sporer effektivt.
Jeg har ikke testet på røtter selv, men vil tro det er raskt og effektivt.
Har ikke penselalger, men jeg skal prøve dette hvis jeg får det.
De har sikkert en du kan bruke på nærmeste bensinstasjon med vaskehall.
Jeg tror en "kraftig steamer" vil slite opp temmelig mye flis på den trerota om jeg gir den en så kraftig behandling som trengs for å rive løs penselalger...(penselalger sitter vanvittig hardt festet til alger å være). Er redd den rota ikke er mye å se på etterpå.

Men tilbake til hydrogenperoksid... det nevnes at man ikke trenger mye for å fjerne penselalger, "bare noen dråper". Det høres merkelig ut for meg, for hvordan i all verden skal jeg få "noen dråper" til å dekke en hel trerot? Det nytter jo ikke, algene sitter jo spredt over hele rota.
Man skal jo gjøre dette i vann mona. De andre som har gjort det har gjort det i akvarie i full drift Du måtte vel brukt bøtte ellerno.

Hvis du finner artikkelen så ser du hvor mange dråper i forhold til antall liter. Man kunne enten tilsette i filter eller direkte mot algene, han valgte det siste. Er jo ikke nøye når det ikke er annet enn rota der... vil jeg tro Sto ingenting om at røtter ble rosa ihvertfall :P
hei jeg kan bare støtte Mona i det hun sier ang steamer den flistrer rota og det blir ikke noe pent syn og for det andre får det skikkelig grobunn for alt annet tull. Har tørket ei rot i ovnen med varmluft men d..skapet hang fast . har prøvd med er grov bøste og lunkent vann masse jobb men er bra resultat nesten alt forsvant .
biXen
Man skal jo gjøre dette i vann mona. De andre som har gjort det har gjort det i akvarie i full drift :) Du måtte vel brukt bøtte ellerno.


Der demret det litt...
Selvsagt.
Trerota jeg har er tørr som knusk etter et par måneders tilværelse som landkrabbe. Bløtlegging altså.
Selv hadde jeg enten brukt klor, eller H2O2 i dette tilfellet.
Begge preparatene er enkle å bli kvitt, uten at en trenger å ha en hel lab i ryggen.

Om algesporer overlever dette, er det vel strengt tatt såpass godt jobba, at de bør få leve
Jeg vurderer å prøve kjemikalier igjen.
Har kikket litt på denne, som kalles [URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=*NR&c=278050&t=temartic_e&userid=berQcX53b4rMVbjyYa56LH45nTmdxX38Oib]Aqua-Technic Redoxin Plus[/URL].
Står på flasken at den er mot penselalger, og at den dreper både algesporene og penselalgene man ser.

Noen som har hørt om det før? Det er i en tysk nettbutikk jeg pleier å bruke.

[External Image]
Penselalger
Jeg har selv slitt mye med penselalger i mine akvarier.
Har prøvd mye rart, men algene har nå alltid kommet tilbake etter tid.

Det eneste jeg har klart å holde dem vekke med er Panaque.
Jeg har i de siste årene hold Panaque arter i mine selskap akvarier for å holde penselalgen borte. Siden jeg startet med dette har jeg ikke sett spor etter disse algene.
De er kjent for å grise litt til i akvariene, men med normale vannbytter skal ikke det være det store problemet. Litt gris er bedre enn en skog med penselalger :o)


Jeg har god erfaring med disse artene:
Panaque Nigrolineatus
Panaque sp. L-204

Har også erfart at Sturisoma slekten er flink til å holde disse algene borte.
Ikke til å fjerne dem fra et hardt "angrepet" akvarie. Men jeg setter dem inn etter jeg har vasket og skurt akvarie.
Sturisoma er også genial til å holde rutene fri for alger!

NB!
Ikke ha dem i akvarier med innvendig bakgrunn. De spiser av dem!


mvh
Frode
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap