Hvordan bli kvitt dritten :/

Har siden oppstart av akvarie hat problemer med alger...
Gjør rent men en uke etterpå ser det helt jævlig ut igjen ( som på bildene ) Ser ut som jeg ikke gjør rent på bildene men skraper av algene på glasset og tar ut pumpa og gjør rent for alger men er som ugress!!!
Skal ta ut all fisk kaste alle plantene og sande og alt skal vekk så jeg for gjort rent. Noen som har noe tips til hva jeg kan bruke og gjøre rent med sånn at jeg ikke vil få tilbake de algene som er på bilde igjen når jeg skal starte det opp på nytt ? Gjorde den feilen at jeg tok litt av vannet og planter fra det gamle akvarie som hadde sånne alger over i det nye :/

Hva vil skje om jeg legger tilbake den fisken jeg har i det nå?
vil algene komme tilbake da?

åssen får jeg gjort rent filtre og pumpa sånn at jeg ikke får tilbake algene?
Kan jeg bruke klor om jeg gjør rent grundig etterpå igjen ?

Er ikke morro ha akvarie når jeg får sånne alger hele tia
Hvor lenge har du lyset på i akvariet??
Maks 12t med lys pr dag.
Hold unna direkte sollys.
Fór moderat fiskene dine.

Pleier å fungere for meg, hva har du som lys?
Jeg liker å ha anubias og javabregner, har ca 8 timer lys
Og selvfølgelig noen algespisere, må fortsatt annen hver uke skrape litt alge fra glass, grunnet jeg forer scalarene mine litt ekstra mye siden de er i vekst.
Enig med de andre her, men lurer også på om du har målt nitrat-verdiene dine. Mye nitrat kan fort gi algeproblemer. Har du rasktvoksende stilkplanter i karet? Hvis ikke kan det være en ide å skaffe noen i en overgangsfase til du får bukt med problemet. De vil ta unna en del av nitraten. Har du ekstra luft gående og mye pisking i overflaten så vil planter heller ikke trives og en del alger liker seg i slike forhold. Hvordan renser du filteret? Ubalanse i vannverdiene kan trigge algevekst.

Å sanere hele karet er neppe en god løsning. Bedre å finne ut hvor problemet ligger og bli kvitt dem på den måten, hvis ikke vil de bare dukke opp igjen.
Ikke rens pumpen mer enn nødvendig!

En ancistrus eller to hjelper til.

Hvor mange fisk har du?
For mye fisk i en liten tank kan føre til mye næring i vannet som kan bidra til algevekst.
Jeg har ikke hatt på lys på egetnlig flere uker,hatt det på en gang i balt for å prøve å se innimellom om de har forsvonne da jeg har hørt at å slå av lyse skal hjelpe. men kommer bare mer og mer..
Nitrit og nitrat verdiene kunne ikke vert bedre, filtre bare skylder jeg for å få bort dritt som gjør det tett en gang i blandt ( med vanne fra akvarie) Har prøvd hyppige vannbytter uten resultater. Det kommer ikke sollys på akvarie. og det strømmer bra på overflaten. mater 1 gang i uken.
det er 20 neontetrar, 4 ancistrus og 5 platyer også noen få reker. akvarie er 100 L. Lysrøra er noe som var med akvarie, kjøpte det helt nytt i butikken for 6 måneder siden. det heter aquatlantis akvarie.
Men jeg må nok ta ut planter og alt for det er så fult på glass,planter og pumpa og absolut alt er vel ødelagt nesten så jeg har 1 akvarie til jeg tenkte legge fisken over i så lenge så jeg får skikkelig gjort rent å starta det opp med nye planter og alt fra bunnen av igjen men vil ikke få tilbake de algene.

hmm, er det noe mere info dere trenger? prøver ramse opp så godt jeg kan hehe. vil så desperat at de ikke skal komme igjen etter jeg har fått rengjort og vite hva de kommer av.

Takker til alle som er snille å svarer og hjelper
Vil gjerne vite nøyaktige verdier. Bra sier meg ikke så mye egentlig

Hva slags lysrør er det forresten? Burde stå på selve rørene om du kikker etter.

Ble litt nysgjerrig på hvorfor du bare mater en gang i uken. Om filteret normalt ikke har særlig belastning og det så blir matet en del kan du få et lite hopp i både nitritt og nitrat. Som jeg nevnte tidligere så er ubalanse noe som trigger algevekst.

Ser ut som mye skjeggalger.

Jeg ble kvitt mye av de algene ved å bytte ut lysrør, ha masse planter, og gi plantene næring med sånne kuler som settes ned i underlaget. Om du kan justere ned trykket på pumpa er det også positivt.

Mye alger er tegn på ubalanse, så noe i karet ditt fungerer ikke som det skal. Kanskje har du for lite filter for karet ? Du nevner at du må ta det ut ofte og rengjøre fordi det går tett, det kan tyde på at filteret er for lite til karet ditt.

Hvordan bytter du vann ? Og hva ligger nitritt og nitratverdiene på ?
Nitriten er på den fargen som viser 0,3 .
Nitraten er på den fargen som er litt mørkere en null men lysere enn den på 12, 5 så et sted imellom der. pumpa står ikke på så det bare blåser løs på overflaten men at man kan se bevegelse

Tar ikke filtre opp så ofte å vasker for at det blir tett men skyller bort litt dritt som kan gjøre det tett. skrev det kansje på en litt rar måte hehe. men må ta det opp hele tia for algene vokser på inngangen til der pumpa og alt er så det blir helt tett så derfor har jeg ofte opp å gjør rent pga det er tett, tett av alger ikke av matrester

Lysrøra vet jeg er 2 forskjellige for det ene lyser litt mere gulaktig enn det andre, men skulle være sånn ifølge de fra butikken.

Har aldri hatt det probleme før i andre akvarie mitt men starte når jeg flytta hit jeg bor nå. jeg hadde med vannet i dunker som jeg hadde i akvarie også tok jeg i litt nytt vann fra springen her jeg bor nå så ble 50/50 ca. også brått bare blomstra det opp... Kjøpte nytt akvare nytt sand og noen nye planter kasta nesten alt fra det gamle. men tok over fisken og litt av vannet sånn at jeg kunne legge over fisken med en gang og en plante som så fin ut men tydeligvis ikke var det sikkert og nå er det bare masse sånne alger i det akvarie her også
la ved bilder av det som står på lysrøra

Når jeg har byttet vann så her jeg tatt ca 1/3 av vannet vær uke en tid men når har jeg ikke bytta på en stund for syns det bare ble mere alger jo mere jeg bytta vann:/ trodde de skulle forsvinne ikke komme mere.
De lysrørene ser helt ok ut så der ligger nok ikke problemet.

Tror det er endrede forhold hele tiden som har gitt algene anledning til å få fotfeste.

Skifte av hele innredning og muligens anderledes vann enn der du bodde før har satt det i gang. Endring av fôringsrutiner, lysmengde og vannrutiner har bare økt problemet. Antagelig derfor du synes at det blir bedre når du ikke skifter vann siden forholdene da blir mer stabil. Det er derimot ikke spesielt bra for fiskene. Nitrat øker om man ikke har nok planter og ikke skifter vann ofte nok. Nitrat over 15 vil trigge alger, nivå over 25-30 kan være skadelig for fiskene. Noen arter tåler enda mindre.

I tillegg har du utslag på nitritt, på 0,3 er for mye. Den skal være på 0! (Er du sikker på at det ikke er 0,03 du mener? Tetras test har vel det som minste verdi synes jeg å huske.) Nitrat er grei. Siden du har nitrat så er filteret innkjørt, men om du har utslag på nitritt tyder det på at det er for lite biologisk filtrering, enten pga at filteret er for lite til belastningen eller at filtermaterialet er for dårlig. De som lager filter er ganske optimistiske på egne vegne virker det som, så det lønner seg gjerne å ha et filter som takler et dobbelt så stort akvarie, dvs at din 100 liter helst bør ha et filter som produsentene mener passer til en 200 liter.

Jeg kan si hva jeg ville gjort for å få bukt med algene:
- Stort nok filter!
- Satt inn mange hurtigvoksende stilkplanter, de vokser fort så om du starter med litt så kniper du bare av toppene og planter den igjen så du får godt med planter, gjerne bruk de som flyteplanter også. Hygrophila slekten har flere rasktvoksende arter, men en del andre er også flotte, feks gulrotgress.
- Gitt flytende plantegjødsel (pass på at den ikke er tilsatt fosfat og nitrat!), bare en fjerdedel av anbefalt dosering, gjerne fordelt daglig.
- Satt lyset på 10 timer daglig.
- Passet på at ikke filterutblåsingen pisker i vannflaten, men bare får det til å sirkulere.
- Ukentlige delvannsbytter av ca 1/3 av vannet, oftere om du får utslag på nitritt. Slamsuging i forbindelse med vannbytter, så du får rørt rundt litt i grusen og forstyrret algene. Skraping av synlige alger, men ikke nødvendig å ta alt på en gang. Litt etter litt og du vil bli kvitt dem etterhvert.
- Matet fiskene normalt, dvs 1-2 ganger daglig. Obs! Om filteret ditt er underdimensjonert så gi små mengder frem til du får et bedre filter.

Alger kan leve med mindre næring, mindre lys og mindre co2 enn plantene. Det er derfor viktig at plantene får såpass gode forhold at de utkonkurrerer algene. Når du har fått mer balanse i karet og stabile forhold så bør algene forsvinne i løpet av noen uker. Ikke nødvendig å ta ut alt for rengjøring altså.

Jo var 0.03 jeg mente, hehe var litt kjapp til å lese på testen.

Men skal prøve forslaget ditt jeg så håper jeg det blir bedre Ser ut som krigsmark oppi der nå :/
Mistenkte at det var feil avlesning, ja Jeg er helt sikker på at algene blir lettere å bli kvitt når du får et stabilt akvarium med god plantevekst. Bare å hente fram litt tålmodighet og ikke stress med det. Kom gjerne tilbake å rapportere her i tråden om det ser ut til å funke eller ikke. Greit å vite for andre som råker ut for det samme problemet. Lykke til!
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl
Reklame for plussmedlemskap