Penseralger (rød alger)

Hei 

Nå har jeg prøvd en god del tiltak for å fjernet algene som vokser på planetene mine. De som ser ut som hår, mener de heter penseralger.
Har prøvd mindre lystid har på lys kun 8tima, mindre fôring gir de mat annen hver dag, også vannbytter. 
Jeg plukker ut steiner og planter med algene på, men får de ikke helt bort. Problemet hos meg startet i sommer da jeg dro på ferie og hadde feriefôr oppi. Og siden den gang har jeg prøvd å skrifte vann hver dag i en periode og annenhver dag, og sånn holder jeg enda på😭blir gal.
Har prøvd Algetabs ifra Akvarieboden, har oppi noe som kalles for "Flourish Trace" 1 til og 2 gang i uka. Har teste vannet og verdiene var for høye og de er nå kommet så langt ned at de er innafor det verdiene skal være.

Tips mottas gjerne
Dra på apoteket, kjøp hydrogenperoxid 3%. Tapp ut 20-30% av vannet, bruk en kanyle (sprøyte) og sprøyt hydrogenperoxid rett på algene. La det stå 1 time, og fyll opp med vann igjen. Gjenta dette noen ganger. Dette funka for meg tter måneder med å forsøke andre behandlinger som virket ganske dårlig.
Må jeg ha det dirkete på algene? Eller kan jeg tilføye det rett i vannet?
Plussmedlem
Hei, Tobias 

H-peroksiden må has direkte på algene. Hydrogenperoksid brytes ned til vann og hydrogen i kontakt med vann, og har dermed ingen effekt på alger om det tømmes direkte i vannet. 

Hvilke algetabletter er det du bruker? Jeg har ikke lett veldig hardt hos Akvarieboden, men de eneste jeg fant i farten er Tetra sine. 
Jeg tror du kan slutte å bruke disse. De inneholder et plantevernmiddel (monolinuron) som fungerer som veksthemmer, og er utviklet med tanke på ugressbekjempelse på land. 
Jeg skal ikke si at det er utrygt eller på andre vis skadelig, men å bruke slike er ofte en måte å bekjempe symptomene på hvorfor man får alger - ikke selve årsaken til den.

Penselalgene trives godt i akvarier med ustabile vannverdier, og dukker som oftest opp om man renner bort i ubalanse i nitrat/fosfat-nivåene. Gjerne som følge av overfóring - noe bruken av feriematen er et eksempel på. (Dette er ikke en beskyldning altså, så ikke ta det som noen negativ kritikk! Jeg bare påpekte sammenhengen.)
De forsvinner heller ikke veldig lett, ogmå føres langvarig "krig" mot. Min erfaring er at den beste måten å bli kvitt dem er å utkonkurrere dem. 

Stabile vannverdier er derfor veldig viktig, så å skifte vann hver dag bidrar egentlig ikke til det. Bytt heller på en fast dag, en gang i uka eller så. Bytt heller ikke store mengder vann, så unngå vannbytter mye over 25%. Hadde du slåss mot høye nitrittnivåer eller grønnalger så hadde hyppige vannbytter fungert bedre, men ikke mot penselalger. 
Jeg er knallhard på å klippe vekk algegrodde blader. H-peroksid fungerer utmerket altså, så ingenting galt med å bruke det. Men det blir gjerne et lite sår eller en flekk på bladet selv om peroksiden har tatt knekken på algene, så jeg foretrekker fjerning. 
Bruk gjerne hurtigvoksende planter, og/eller flyteplanter om du har anledning. Disse vil gi algene solid konkurranse.
Unngå stor vannsirkulasjon da penselalger trives med stor strøm. 
CO2 er også en stor bonus i algebekjempelsen, men kommer da gjerne også med stor kostnad. 

Flourish Trace er en sporstoff-gjødning som skal gi plantene stoffer som ellers det er lite av i akvarium. Så lenge plantene sliter med veksten så tror jeg du kan bremse bruken av dette enn så lenge. Så lenge de ikke vokser godt, bruker de heller ikke sporstoffene. Og det bidrar da heller til bedre vilkår for algene. 
Når veksten har tatt av igjen, vannverdiene er stabile og ting ellers er ok kan du begynne å gi litt sånt.

Lykke til videre!

 
Tilfeldig bekjentskap
© Torild Olsen
Reklame for plussmedlemskap