Etterhvert som mange vannverk får modernisert seg, er det helt andre vannverdier som går ut i ledningsnettet, enn det som kommer inn til stasjonen.
Ph økes vanligvis til ca 8, for å hindre forvitringer av det eksisterende ledningsnettet.
Her lokalt gjøres dette ved å filtrere vannet over enorme bassenger med marmorstøv, for deretter å steriliseres med UV-lys. Klor-rensingen er derfor over og ut her, takk og pris.
I tillegg til dette tilsettes vannet alvorlige mengder Co2, som vannverket oppgir skal stabilisere Ph så høy. Altså tvert motsatt av hva en ellers er vant med....
I vannkilden springvannet mitt hentes fra, målte jeg Ph til under 5 her i høst, Kh var ca 0,2, og Gh var ikke-eksisterende.
Vannet jeg tapper i springen, har Ph på ca 8, Kh på 1,7 og Gh ligger på 2-2,5. Altså en vesentlig endring i forhold til tidligere
Metoden som brukes lokalt hos meg, er også mye brukt andre steder i landet, og det er nok derfor mange sliter med høy Ph i kranvannet.