Å kryste i akvarievann eller ikke kryste i akvaievann.....

...that`s the question....

Ja, jeg gjør det. Ingen tvil om det. Da jeg først begynte her inne fikk jeg beskjed om å kryste filtersvsampene i akvarievann. For gudskyld IKKE i springvannet. Jeg var flink jente og gjorde som jeg skulle, men som 2 årig akvarist begynner det å komme en liten rebell opp i meg som vil ha svar på hvorfor man absolutt ikke skal kryste svampene i springvann.
Så jeg gjorde et forsøk. Tok svampene i den ene 45 literen og krystet i springvann (temperert og ikke iskaldt) og resten i akvarievann. Filterbakteriene ligger jo i filtersvampene of derfor kan jeg ikke se den store forskjellen på akvarievann, dog dette er mer møkkete, og springvann. Etter 2 mnder kan jeg ikke se forskjell i vannverdier i de forskjellige karene. Den jeg vasket i springvann har ikke nitritt eller noe annet.

Så jeg skriver til dere for å få et fullverdig svar på hvorfor det er så hysterisk viktig å kryste svampene i akvarievann.

Takker for svar.

Mvh Linda
I Norge er det kanskje ikke så viktig som i andre land, siden det tilsettes svært lite klor i vannet. Her i Australia ville jeg aldri turt et slikt eksperiment, siden jeg kan smake klor i vannet og det stinker klor av det dersom det blir stående i en lukket beholder.

Men teorien er vel at klor dreper filterbakteriene, eller dersom man har justert pH i karet liker ikke bakterien at den plutselig forandrer med vann fra springen.
Har en venninne som renser filteret i springvann når hun skifter vann en gang i uka, og vil ikke høre på meg om at slik skal hun ikke gjøre det. Men fiskene hennes lever i beste velgående. Jeg venter hele tia på å få høre at ho skal få nitritt og massedød, men så langt så har det jo gått veldig bra....
Jeg bruker springvann hver gang og har aldri hatt problemer med det. Men jeg bruker kaldt/lunka vann da, ikke varmt.
De viktigste grunnene til at mange anbefaler bruk av gammelt akvarievann til rens av filtermedier er:
-Riktig temperatur.
-Samme vannverdier som bakteriene er vant med. En slipper å stresse de til døde.
-Ikke noe klor eller annet muffens som kan ha negativ effekt.

Etterhvert som tiden går som akvarist, hender det nok at en tar slike snarveier. Men en har jo da gjerne bygget opp noe mer kunnskap, og ser fort på fiskene om rensinga tok kål på for mye gode bakterier.
En riktig fersk nybegynner ville trolig tenkt;
"næmen, fiskene henger jo konstant i overflata, de må jo være dønn sultne".

Trenger vel ikke konkludere med det potensielle utfallet av ett slikt tilfelle :S
Jeg har gått over til springvann. Jeg bare sørger for at temperaturen er sånn noenlunde grei. Det er faren for at klor skal ta livet av bakteriene, som er grunnen til at man anbefaler akvarievann. Og så tror jeg noen anbefaler det fordi de tror at det lever masse filterbakterier i vannet. Det gjør det ikke, så den begrunnelsen er ikke den man trenger å følge.
Jeg tenker som så at er det en nybegynner så går det ihvertfall ikke galt på noe vis om det anbefales å bruke akvarievann til slikt. Ellers så kan både feil temperatur og eventuell klor skape problemer.

Må innrømme at selv så bruker jeg kranvann, men jeg er nøye med tempen og vannverket mitt bruker heller ikke klor. Når nykaret er blitt tilpasset med riktige verdier så må jeg kanskje til å bruke akvarevann igjen siden dette vil avvike såpass fra kranvannet at bakteriene muligens vil protestere. Tar ihvertfall ikke automatisk sjansen på at det vil gå bra.
Jeg bruker fremdeles bøtte med akvarievann til å rense filtersvampene i, men det er fordi den står der på gulvet rett foran meg og jeg ikke gidder å traske ut på badet med den møkkete svampen :p Bøtta står jo der, siden jeg alltid tar filterrens i forbindelse med et vannbytte, så det er svært enkelt å bare stappe dem nedi der og bli ferdig. Dermed søler jeg bare på en plass, og det er på akvarierommet.... jeg har vasket selve filteret (ikke filtermediet) på badet noen ganger, og det ser ærlig talt bomba ut når jeg er ferdig. Det gir bare merarbeid for meg, for da må jeg vaske badet i tillegg etterpå... :p Æsj.


Det som er risikoen ved å anbefale folk, særlig nybegynnere, å skylle svampene i kranvann er at :
1. Vannverket kan ha oppdaget noe muffens i drikkevannet, og brått pøser de på med klor uten forvarsel

2. Temperatur!! Noen tror at alt skal desinfiseres, kokes og vaskes til krampa tar dem. Bakteriene i svampen liker hverken kokende hett eller isende kaldt vann. Midt i blinken er noen-og-tjue-grader... men det er en opplysning som lett forsvinner og nybegynnerne sitter bare igjen med en stumpet versjon: "VASK den omhyggelig i så VARMT VANN som mulig!"

Dermed har man det gående...
hehehe.. det du sier er veldig fornuftig Mona.

Takker for mange flotte svar. Håper at denne tråden kanskje kan være litt læringsrik for både nybegynnere og viderekommende.

Linda
Dersom man har flere akvarier, og velger å kryste i akvarievann, fører det raskt til overføring av snegler, reker og mulig sykdom til andre kar.

Da forutsetter eg krysting i bøtte, uten total disiplin.

Donald;
de fleste bruker vel akvarievannet fra det akvariet de holder på med?
Hei jeg har alltid skyllt svampene under rennenede vann fra springen men da har jeg tatt alt som er og har tilsatt bactozym i filterene. Er dette bare tull da hvis en går en dosen som står på pakken.
Glem Bactozym. Den fungerer i beste fall svært dårlig, om den fungerer i det hele tatt. Det er rett og slett bortkastede penger.

Normalt skal man skylle ganske forsiktig, men i karene med corydoras (og der går filtrene grundig tett ofte), er jeg ganske hardhendt når jeg skyller dem (ellers ville de være tette igjen etter få dager), og det har så langt gått helt fint. Jeg ser faktisk forskjell på fiskene før og etter. Jeg oppdager som regel at filteret er tett ved at coryene snapper luft mer enn normalt. Etter filterrensen stopper den oppførselen. Så det jeg vinner ved å rense grundig, er større enn det jeg taper. Men det er noe jeg normalt ikke anbefaler, i hvert fall hvis man ikke er godt kjent med fiskene, akvariet og filteret. Jeg vet hva filterene mine takler, rett og slett av rein erfaring med den behandlinga jeg gir dem.
Tror du har et godt poeng der Inger Anne. Når man kjenner fisken og filterene sine vet man hva de tåler. Viktig det.

Linda
ser virkelig ikke fordelen med å bruke bare springvannet, som Mona sa det, så er det vel enklest å ta filter renset samtidig med vann byttet og dermed har man all driten i bøtta etter man har renset filtrene, og da er det bare å tømme bøtta i toalettet. Mindre rengjøring, og helt ærlig ser jeg ikke hvordan det skulle være enklere å "bare bruke springvann".

Jeg har ennå ikke renset mitt filter, men så er det bare et par uker gammelt...
Det er ikke alle som bruker bøtter ved vannbytter.
Riktig, riktig Donald.
Selv bruker jeg in&out slamsuger og unngår på den måten bøttene. For meg er det lettere å bruke springvann og vil nok prøve dette mer og mer.
Linda Kristin
Selv bruker jeg in&out slamsuger og unngår på den måten bøttene.

Det samme her. Eller jeg bruker en hevert med slange helt ut på badet og rett ned i do. Eller i det ene karet jeg ikke bruker noen av delene, tapper jeg ned i en 25-litersdunk, hvor åpningen er smal (til å skru på en kork). Så det er vanskelig å få skylt i akvarievann. I så fall må jeg ta ut vann av akvariene i en isboks, og skylle filteret der. Og da søler jeg garantert drittvann utover gulvet.
Guilty! Jeg bruker ofte vann fra springen, men når jeg skal råde folk, så råder jeg konsekvent å skylle i akvarievann. Det er fordi det er en idiotsikker metode. Enkelt og greit, og inviterer ikke til misforståelser. Alle erfarne folk tar sikkert snarveier på en eller annen måte, men de gjør det på egen risiko.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap