Litt om vannverdier, vannbytte, lagring, lufting og sånnt...

Hei!
Har hatt en intens uke med lesing av artikkler og ulike tråder her på Akvaforum. Det har vært svært interessant og jeg prøver nå å omsette denne nye kunnskapen inn til mitt akavarieliv. Da jeg inntil de siste ukene aldri selv har målt vannverdier eller hatt det minste forståelse for hvorfor akvariene mine har vært en glede eller en tragedie så har læringskurven vært bratt. (Holder nå på å starte opp et 120 liters akvarie med Salmiakk-metoden, og har det festlig!) Har endel spørsmål om vann som jeg håper noen kan hjelpe meg med!

- Forstår at vannkvaliteten i springen kan variere mht klor og at rørene kan inneholde farlige stoffer som kobber. Har lest om overmetning som kan gi fæle plager og at variasjon i pH ikke er bra. Det jeg lurer på først er om vannet i springen er stabilt mht pH og hardhet? Hvor ofte måler dere gH og kH, i springvannet og i akvariet? Vil ikke disse verdiene holde seg stabile i et innkjørt akvarie?

- Har til nå brukt temperert vann fra springen tilsatt vannforbedringsmiddel ved vannbytte. Da jeg ikke har et stort akvarie er det ikke noe problem å ha tre bøtter vann på badet over natten en gang i uken om det tar bort risikoen for overmetning, fjerner klor og hever temperaturen. Og om jeg og lar kaldvannet renne i fem minutter før jeg fyller bøttene er jeg trygg for skadelige stoffer fra rørene? Ser at mange bruker plastdunker og luftepumper/luftesteiner, kan jeg bruke vanndunk istedefor bøtter eller trengs det stor vannoverflate til å få bort kloren? Er lagring av vannet over natten nyttig selv uten luftepumpe?

På forhånd takk for hjelpen!
Vannet i springen er noen lunde stabilt, nå på våren kan det variere litt pga. smeltingen, men har du vann fra et stort vannverk (noe jeg regner med siden du er fra Bergen) så justerer de ofte verdiene. Her du brønnvann eller annet lite og lokalt så kan verdiene svinge mer.
Selv målte jeg i springen en gang i kvartalet i starten, så jeg kunne være noen lunde trygg på hva mitt vannverk leverte, nå måler jeg ikke fra springen i det hele tatt. Men får jeg mistanke om at noe er galt, f.eks at jeg får problemer med pH i akvariene på tross av at jeg følger de faste rutinene jeg har for pH-senking, da går jeg og måler i springen.
I akvariene måler jeg pH mer eller mindre ved hvert vannbytte, mens GH måler jeg sjeldnere, fordi jeg vet jeg ligger langt innenfor hva som er greit for fiskene, så skulle den endre seg så må den endre seg mye før det har noen betydning. KH måler jeg mer eller mindra aldri, siden jeg har lav pH i karene så er KH lite viktig.

Stor overflate og luftepumpe gjør at luftingen går raskere. Men står de natten over så tror jeg nok det burde holde. Skal du bruke dunk så er jeg litt mindre sikker, det er en veldig liten åpning. Men det kommer også ann på hvor mye vann det er snakk om.
Å la det renne litt først vil få ut det som har ståt i rørene og fått uhumskheter i seg, særlig tungmetaller. Det er forøvrig noe som er smart å gjøre også om du skal drikke vannet selv For mye kobber, bly og annet morro er ikek bra for oss heller.
Selv har jeg ingen mulighet til å lagre vann, så her går det i vannforbedringsmiddel og temperert vann fra kranen, samt at jeg sørger for godt fall fra kranen til bøtta og noen ganger heller jeg vannet mellom bøttene noen ganger, for å prøve å få gjort noe med overmetningen, men med temperert vann minsker også graden av overmetning.

Jeg bruker temperert vann fra springen, det har jeg gjort i 15 år uten noen som helst problem, men bruker alltid vannforbedringsmiddel i tillegg. Sikkert litt avhengig av hvor du bor dette med stabil vannkvalitet, der jeg bor er vannet fra det kommunale vannverket stabilt hele året, men som mange andre steder på østlandet så er vannet veldig bløtt (ikke målbare verdier) så jeg tilsetter også litt GH salt ved vannbytte.

Wobbler
Tusen takk for utfyllende svar. Det er så mye å lære! Bare det å selv begynne å måle vannverdier gjør at jeg i hvertfall føler jeg har mer kontroll. Har kjøpt et lite sett fra Sera med gH, kH, nitritt og pH, og etterpå forsto jeg at amoniakk/amonium og etterhvert nitrat var viktige nå under oppstart så det måler jeg og nå. Men de er litt vannskelig å lese av mot fargekartene, noen råd?? Spesiellt synes jeg at pH med de små endringene i grønnfarge er vanskelig.
Jeg prøver så godt jeg kan å lese dem av i dagslys, det hjelper. Er det for sent på dagen for det så funker godt og sterkt lys, men det er ikek like fint. Det er også mulig å dobble størrelsen på prøvene, da blir de lettere å se. Særlig på GH/KH testene er det nyttig, så lenge du husker at antall dråper nå blir en halv grad, ikke en hel.

Eller så er det jo ofte at du har en pH midt mellom, særlig om du har en grov skala som bare måler pH med en skala på 0,5 grader. Da er det bare å fastslå at den ligger et sted mellom de to punktene, jeg ligger som oftest mellom 7 og 6.5 et sted.

Nitrat er forøvrig kjekt om du er usikker på hvor ofte du må bytte vann, etter oppstart. Ikek alle behøver å bytte vann så ofte som en gang i uken, det kommer ann på fisk og hvor mye du forer. Om du fortsatt har knapt målbare nitrat en uke etter siste vannbytte så kan du godt vente og måle på nytt noen dager senere. Det ene akvariet mitt bytter jeg bare på hver 14. dag, fordi nitratverdiene er umålbare etter en uke. Bare hold øyet åpent for algeoppblomstringer, det kan bli mye fosfater som gjør algene glade, da er det lurt å bytte vann alikevel uavhengig av nitratkonsentrasjoner.
Inaktiv bruker
Jeg har aldri hatt så mye problemer som den perioden da jeg drev og målte vannverdiene og bekymret meg om både klor og kobber.

Har rett og slett sluttet å bry meg så veldig og ikke opplevet problemer etter at jeg sluttet med de målingene. Det begynte å gå ut over min psykiske helse med alt det måleutstyret. Våknet gjerne om natten med marerittdrømmer om at ph, kh, gh osv sank eller økte osv. )




Ja, jeg har nok bekymret meg mer for akvariet disse siste to ukene siden jeg fant Akvaforum enn noen gang før! Spesiellt plagsomt med mareritt om døde planter og etsende hull natten etter jeg helte salmiakk i det nye karet for første gang... Men det å begynne å teste vannet og kaste meg ut i en fiskeløs-innkjøring har vært virkelig artig!

Siane: Gode råd, smart! Leste endel på din personlige tråd, hyggelig, lærerikt og interessant!

Har lest artikler og tråder her på akvaforum, kunne godt tenke meg en god akvarie bok, som går i dybden på tema som vann, vannverdier, vannkjemi, rensing osv. De bøkene jeg har sett på har tusenvis av fine fiske bilder, men lite vannkunnskap. Tips?

Noen som har prøvd fiskeløs innkjøring eller som vet om jeg bør bytte vann til jeg oppnår å holde Nitrat under 50 mg/l (som jeg tror "530" anbefaler i en tråd) mens jeg venter på at nitritttoppen skal falle? NH4 er nå null 24 timer etter 3 ml Salmi i mitt 120 liters kar. Skiftet 50% i av vannet i går (fikk angst for plantene?!) uten at nitrat eller nitritt sank. Nitrat verdien er fremdeles over alle grenser (testen går til 100 mg/l). Kanskje jeg bør redusere Salmi?
Takk for skrytet Jeg prøver mest å skrive for meg selv, så jeg vet hva jeg har gjort, når katastrofene intraff, og hva som er prøvd før. Er litt redd for at det blir mye tekst av og til:-/

Man må finne seg et nivå som passer en selv, men det tar overraskende lite tid når en først har fått en rutine. I starten blir det litt ekstra knoting, man må lære hvor mye man bruker av vanntilsetninger, hvor fort nitraten øker sånn vanligvis, etc. Men så blir ddet rutine, og vet hva som skjer, og med kunnskap så er det lettere å vite hva som er verdt å bekymre seg for og ikke.

Jeg har ingen bøker, annet en solide skolebøker om relaterte ting, og det er vel ikke helt det du vil ha. Veldig mye av det du søker finner du på nettet, særlig om du søker litt på engelsk. Akvariehobbyen har kommet langt på noen år, så se opp for gamle og utdaterte bøker/artikler.

Jeg er ikke ekspert på 530's innkjøring, jeg kickstarter mine filtere. Men en ting kan jeg si: ikke bekymre deg for plantene når det kommer til nitrat. Nitrat er det samme som du finner i gjødsel, så de blir særdeles glade (men det blir algene også). De kan også til en viss grad nyttigjøre seg av amoniakk.
Wibekke Omdahl
Noen som har prøvd fiskeløs innkjøring eller som vet om jeg bør bytte vann til jeg oppnår å holde Nitrat under 50 mg/l (som jeg tror "530" anbefaler i en tråd) mens jeg venter på at nitritttoppen skal falle? NH4 er nå null 24 timer etter 3 ml Salmi i mitt 120 liters kar. Skiftet 50% i av vannet i går (fikk angst for plantene?!) uten at nitrat eller nitritt sank. Nitrat verdien er fremdeles over alle grenser (testen går til 100 mg/l). Kanskje jeg bør redusere Salmi?


Hører til blant "Salmi-disiplene", selv om jeg nok tok det roligere med kun 10 ml Salmi pr 100 liter fordi jeg hadde så god tid, og kunne sette inn et par-tre fisk om gangen. Hr 530 holdt et par andre i hånden gjennom innkjøring i denne tråden. Jeg ser han anbefaler 2-2,5 ml Salmi i et 140-liters kar der. Ville holdt ut og ventet med vannskift til NO2 også går i 0 i løpet av et døgn, det høres ut som om det ikke er så fryktelig lenge til nå :o)

Som Siande sier, planter er ikke så nøye på for mye gjødsel, men husk mikrogjødning og litt jern når du har så mye nitrat. Det glemte jeg første gangen, den syntes algene var helt supert ;o)
Tusen takk til dere begge for svar! Ja, det er dette med gode, praktiske og riktige rutiner jeg nå prøver å få inn. Takk for gode råd. Har tidligere overlatt testing og tenking til dyrebutikkene, med varierende resultat. Takk for linken til enda en (underholdende) tråd om Salmi-metoden, denne hadde jeg ikke lest. Er nå beroliget mht nitrat. Har lært så masse ved å bruke Salmi-metoden, forstår bedre både teori og trådene jeg har lest nå enn før jeg begynnte. Og kjekkest av alt: fiskene mine svømmer fornøyd rundt i gamle-karet uten å ha deltatt i oppstarten!

Men vedr. det siste som "Linda og Ove" skrev, hva er mikrogjødning? Samme som flytende gjødsel? Bruker halv dose av Tropica's Plantenæring ukentlig, ser den inneholder litt jern? Er det i orden?

Burde jeg fått en utvidet test av vannet fra springen (klor, kobber, jern, fosfat...?) Hva er vanlig å gjøre? Hva med å følge med på oksygemetningen og CO2 nivået i akvariet senere? Planlegger å holde fisk som regnes som "enkle" og som har trivsels pH og gH/kH innenfor det springen leverer (7,5, 2/2). Men 7,5 er alltid i øverste del av trivselssonen, dyrebutikken sier dette "går helt fint", men jeg bekymrer meg. Hva gjør dere? Senker pH, eller ikke?
Jeg senker ph i ett kar med eikebarkekstrakt (tror det er noe kalk i sanda her). I de andre holder ph seg stabil på ca 6,7 selv om byttevannet er 7,5. Mangroverøtter senker ph. Ellers kan du bruke noen eikeblader eller ore-kongler.
Wibekke Omdahl
Men vedr. det siste som "Linda og Ove" skrev, hva er mikrogjødning? Samme som flytende gjødsel? Bruker halv dose av Tropica's Plantenæring ukentlig, ser den inneholder litt jern? Er det i orden?


Var litt snarskrevet der, ser jeg, flytende tilskudd av en eller annen sort uten fosfat og nitrat er mikronæring, de jeg bruker inneholder ikke jern heller, så det tilsetter jeg både i flytende og fast form (til sverdplanter, de tar opp lite fra vannet skrives det).

Det fisk og bakterier produserer blir litt ensidig kosthold for plantene, og uten mineraler og sporstoffer klarer de ikke å nyttiggjøre seg det godt nok. Da kan det fort bli algeparty, særlig sånn i starten.
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap