Hvor lenge overlever filterbakteriene et filterstopp?

Ja dette har jeg bestandig lurt på.

Har et enkelt reserveopplegg her hjemme som gir meg opptil 20 timer med drift på filtrene i alle mine kar.

Men for en stund siden opplevde jeg marerittet - jeg hadde manuelt stengt sirkulasjonen i et filter for å sjekke noe - og glemt å åpne kranen igjen Først dagen etterpå, over 24 timer senere, oppdaget jeg tabben. Fikk panikk - målte nitritt som ga høyt utslag - tok et 50% med en gang.

Så ble det å finne ut hva jeg skulle gjøre. Flytte filter fra et annet kar - flytte fisk osv. Karet det gjelder er et veldig overbefolket kar (masse yngel osv) men har et veldig overdimensonert filter 4-5 ganger det som er anbefalt.

Jeg har jo lest om at filterbakterier kun overlever et par timer, noen beskriver jo til og med kortere tid. Uansett 24+ timer er jo umulig?

Men jeg valgte å la det stå til, lot filteret stå - tok et 50% vannskift senere den dagen. Nitritten sank ved hvert vannskift og steg ikke etterpå.

Dagen etterpå og et par vannskift til viste 0 i Nitritt - og det har holdt seg. Ingen fisker døde - selv frem til i dag - flere uker etterpå.

Man kan jo kanskje tenke seg at rotoren allikevel sørger for en viss sirkulasjon inne i selve filteret? Slik at dette ikke direkte kan sammenlignes med et strømbrudd?

Uansett ville bare dele erfaringen - kan jo være et tips for andre (u)heldige.
For noen år siden slo jeg av og til av det utvendige filteret i en 530 liter jeg hadde i forbindelse med foring og husket først å sette det på neste dag. Det gikk bra hver gang, men før jeg startet filtreringen igjen, plasserte jeg utstrømmerrøret i en bøtte slik at jeg skylte ca 10 liter akvarievann gjennom filteret før jeg satte utstrømmerrøret tilbake i karet.
I boka "Malawi cichlids" av biologen Ad Konings gir han rådet å aldri starte opp ett filter etter en lengre stopp, som ett par timer, uten å rense filteret. Dette på grunn av oppstarten kan slippe ut farlige substanser.
Vi må vel anta han mener nitritt? Jeg antar at din erfaring kan være riktig, mitt akvarie har jo overlevd 4 og 6 timers strømbrudd (vedfyrt hus, så temperaturen er relativt stabil uten strøm), mer enn én gang.
Jeg har også opplevd å glemme og slå på filtere igjen, etter ganske mange timers stopp, og så har det gått bra likevel...Men jeg har alltid passet på å rense filteret før jeg setter det i gang igjen, for det er fullt av anaerobe, giftige bakterier i filtertønna da. Da har det gått fint. Har ikke antall timer i hodet men... det har nok vært type 18 timer f.eks. og lignende. Noen filterbakterier dør nok, kanskje en hel del, men åpenbart har et stort nok antall overlevd og klarer å opprettholde vannkvaliteten

Vil likevel ikke anbefale noen å gamble med dette og satse på at det går bra hver gang... plutselig går det galt og alle filterbakteriene dør.

En gang stanset et tønnefilter og ble ubrukelig. Jeg renset filtermaterialet ved å skylle det i akvarievann i bøtter, så tok jeg en bøtte rent akvarievann og la filtermediene over i denne, og satte bøtten tilside. To døgn senere kom det nye tønnefilteret jeg hadde bestilt i hus, og jeg monterte filtermediene fra bøtta over i dette. Satte filteret i gang igjen i akvariet det gjaldt, og forventet skyhøye nitrittnivåer. Resultatet? Ingenting. Kunne ikke finne noen målbare nitrittverdier overhodet i etterkant, til tross for at filtermediene lå i en bøtte uten sirkulasjon i to døgn!

Har forøvrig lest at noe lignende dette er en fin nødløsning ved filterstans for å berge filterbakteriene; legg det i en bøtte akvarievann, koble til en luftestein og luftslange (til en vanlig akvarieluftpumpe), og det kan stå i lengre tid. Så lenge filtermedienes bakterier får oksygen nok, så overlever de. Det er i en lukket og pottetett filtertønne uten oksygen fra overflaten engang, at det dannes giftige anaerobe bakterier.

Det er heldigvis mulig å ha flaks i blant
Tilfeldig bekjentskap
© Tina Arntsen
Reklame for plussmedlemskap