Spørsmål til silvershaded :) (evt andre med peiling på vannkjemi)

Jeg vet at SilverShaded er en råtass på dette med kjemiske vannverdier, så jeg tillater meg å spørre direkte i overskriften, i håp om å få et svar på noe jeg har lurt lenge på.

Jeg har lenge lurt på hvorfor ph-verdien i vann i akvariet synker fortere jo større antall fisk man har i akvariet? Forklaringen jeg har lest tidligere, er at alle fisker jo urinerer i vannet de er i, hele tiden. Urinen til fiskene er sur og virker forsurende på vannet. Jo flere fisk, jo surere blir vannet.
Eller er det det at de produserer så mye avfall? Mye avfall som nedbrytes er jo en prosess som i seg selv virker ph-senkende, etter hva jeg har lært i hobbyen?

Dette problemet erfarte jeg i blant i akvarier med store ungekull av Corydoras. Blant annet ett tilfelle der jeg (i mangel av noe annet) hadde hele 175 småtroll av en Corydoras-art (C-140) i en 98-liters tank. Etterhvert som de vokste, ble det stadig vanskeligere å holde ph oppe, den droppet som en bombe hver dag. Selv om jeg etterhvert tilsatte natron for å forebygge ph dropp, så skjedde det likevel. Jeg byttet vann i akvariet deres to ganger om dagen ofte, av to grunner; holde ph oppe og forebygge nitritt pga høy belastning på filteret.
Kranvannet hadde ph 7,5 ca og jeg tilsatte ikke noe ph-senkende i det vannet som skulle i akvariet med all yngelen. Likevel droppet ph utover dagen og på det verste målte jeg ph nede på 4-tallet. Nå var dette en sortvannsart som LIKER veldig surt vann, for ukene gikk og jeg mistet ingen yngel selv om ph var så lav. Tvertimot, de var superaktive og hadde en glupende appetitt. I blant er det lov å ha litt flaks...

Har du Silvershaded, eller noen andre, et svar på hvorfor ph dropper så fort og lett når man har et stort antall fisk på begrenset plass? Hvorfor blir vannet så surt så fort? Er det av grunnene jeg har nevnt, eller noe annet? Hva skjer?
Skynder meg å prøve meg før "sjefen sjøl" kommer med fasiten! ;-D

Jeg tror du er inne på svaret selv, nemlig at nedbryting av avfallet fra de store mengdene med fisk fører til at det dannes H+ ioner, som gjør vannet surt. Hvis du da har lav bufferevne i tillegg, er faren for pH-dropp stor. Man ser dette godt under Salmi-innkjøring, der store mengder NH4+/NH3 og etterhvert NO2-, blir nedbrutt, og pH synker.

Kortversjonen av nitrifikasjonslikningen er denne:

NH3 + 2 O2 => NO3- + H+ + H2O

Men her er det flere mellomledd (det går jo via NO2-, bl.a.).

Kuledrøm har rett...det er nitriifikasjonssyklusen som produserer H+ ioner og senker pH. Derfor ser man også ofte et betydelig pH-fall under sluttfasen av innkjøring med Salmi....det omsettes store mengder nitritt på dette tidspunktet (nitritt synker mot 0).
Jo mer fisk man har, jo mer "avfall" produseres, jo mer ammoniakk og nitritt, og jo mer bakterier jobber med nitrifikasjonsprosessen og produserer H+ ioner. Jo høyere omsetning det er i karet, jo større er faren for pH-fall. Om karet er virkelig overbelastet, kan det bli så mye H+ -ioner at all buffer spises opp, og pH vil da 'rase'. Flere har 'oppdaget' dette under innkjøring og funnet pH godt ned på 5-tallet.

Ligningen er veldig ufullstendig. Men den gir ihvertfall et grovt bilde av det hele.

Beklager at jeg gjentar det du sa, Kuledrøm....liker ikke selv når folk gjør det..
H+ ioner altså.... det må jeg prøve og huske
Takk for svar Silvershaded, det var fint å få det bekreftet av to stk

Det må være en kraftig prosess, for jeg husker jeg pøste oppi natron til karet med alle de ynglene (svært overbefolket), og likevel ble det bare "spist opp" og forduftet, ph raste likevel raskt ned.

Men er du enig i at et kar som ikke er for gammelt (lite akkumulert avfall) og ikke er særlig befolket, da har mindre/liten sjanse for ph-dropp til tross for lav Kh? Det er iallefall min erfaring. Jeg pleide jo å ha veldig moderat til lite med fisk i de fleste karene, kun oppvekstkar som hadde mange fisk, og jeg opplevde sjelden eller aldri ph-dropp i de vanlige akvariene. Har jo hatt en del akvarier etterhvert, og det har gått helt fint med lav kh.
SilverShaded
Beklager at jeg gjentar det du sa, Kuledrøm....liker ikke selv når folk gjør det.. ;-)


Gjør da ikke noe det, vel, spørsmålet var jo tross alt til deg! Alltid greit at ekspertene bekrefter det nybegynner-jyplingene kommer med, dessuten Nitrogensyklusen er imidlertid ikke ny for meg, selv om nitrifikasjon i praksis i et akvarium er det, hehe.

Jeg har også opplevd sterk forsuring i reke-sneglekaret mitt. Selv om jeg hadde økt pH fra 6,8 til 7,6 med natron, så målte jeg plutselig 6,7 i en periode med mulig overfôring, død snegle som ikke ble oppdaget, og påfølgende nitrittproblemer. I mitt meget tynt befolkede kulekar, derimot, med KH ca 2, er det aldri noe pH-problem - enn så lenge!
Kuledrøm : Ja, der har du jo beviset (snegle/reke-karet) på at økt belastning senker pH ! Og du er da bortimot 'religiøs' når det gjelder kulekaret, ihvertfall

Mona : Ja, er det sterk belastning i karet, vil nitrifikasjonsprosessen være dereter. Dvs. at mer H+ ioner dannes, og disse nøytraliserer natronets effekt ganske fort om man ikke følger med. Det er jo flere ledd i nitrifikasjonsprosessen, som alle gir protoner (H+ ioner).

Jeg tror egentlig at kar som har vært oppe lenge (med røtter ol.) produserer syre som følge av andre prosesser enn nitrifikasjonen...man vil f.eks. få tanniner (ofte i form av fosforbaserte syrer). Disse vil faktisk danne et sekundært buffer-system som medvirker til ytterligere pH-fall. Og bruker man pHminus-produkter, er man garantert å få et sekundært buffer-system som kan tippe pH.
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap