Aktiv kull?

Har brønnvann som) er tefarget. Og leser at aktiv kull gjør vannet klart. Har noen spørsmål ang kullet.

Kan jeg putte det nedi filteret(JBL cristal profil greenline)?

Hvor mye putter du oppi og hvor lenge varer det?

Hvordan påvirker det plantene, vil det ta vekk til i vannet som plantene liker?

Har kjøpt en tetra crystal water, men ser at man bruker jo halve flasken til 180l vann. Så det kan vel ikke være lønnsomt i lengden.


Evt andre måter å få vekk fargen?
Aktivt kulll absorberer en del stoffer fra vannet, ja, i blant også det som gjør vannet misfarget. Jeg har hatt f.eks. gult vann og til og med grønt vann, og lykkes i å fjerne dette ved å filtrere over kull i en til to uker.
Etter bruk skal kullet tas ut og KASTES. Man kan aldri bruke kull om igjen... og nei, det nytter ikke skylle det.

Du skriver ingenting om hva slags kull du har kjøpt...? Kullet kan komme i forskjellige former. Noen leveres i knøttsmå biter ferdig innplassert i en porøs filterstrømpe, andre typer selges som en filtersvamp (svart). Andre igjen er biter i vanlig plastpose nedi esken, der det er meningen man selv skal tømme over og legge det i en hullete filterstrømpe av tekstil og legge i filteret. Kullet skal altså ikke strøs løst i filteret, man må ha det i en filterstrømpe ellers blir det bare gris og kaos og det flyter overalt.

Det er begrenset bruksperiode på aktivt kull, da det etter en tids bruk mettes. Blir det da værende i filteret, kan det begynne og lekke fra seg stoffer og giftstoffer igjen, med fælt resultat. Maks fire uker, helst kortere, tid i filteret, vil jeg anbefale utifra egen erfaring. Fjerner man f.eks. medisinrester, holder det med en uke.

Kull brukes hovedsaklig ved mistanke om forgiftning, eller for å midlertidig fjerne medisinrester i vannet (man må da også ta vannbytter) og ved evt misfarging av vannet. Merk at dersom misfargingen kommer av en trerot som ligger og farger av kontinuerlig i vannet, vil det ikke hjelpe stort å bruke kull, da kilden til misfargingen blir værende
Kull har altså sin misjon i blant, men er ikke noe som skal brukes kontinuerlig i et filter. Vanligvis. Men du skriver at du har misfarget brønnvann. Hvis du veldig gjerne vil ha vekk dette, kan du filtrere over kull jevnlig, altså ha det der fast, men passe på å bytte kullet med nytt kull ofte. F.eks. hver tredje eller fjerde uke. Skriv en liten post-it lapp og klistre på siden av akvariet med dato for siste kullbytte, så husker du lettere når det er på tide og bytte igjen.


Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap