Tett pumpe og fiskedød.


Har fått problemer med at pumpen en fluval 3 tetter seg igjen etter bare 3-4 dager, problem med plantene som forårsaker dette og lager et brunt tett gørr i pumpen.

Har også prob med alger\plante rester som følge av dette og gjorde min store tabbe.

Tilsatte 30 dråper, dos 50 alge dreper,1 salttabb 10 mg, 5ml bark ekstrakt for å senke ph fra 7.5 + til 7.
Samt 10 mg jern jødsel ned i substratet

Nå en 1st sverddrager død, og denne skulle jo være så hardfør...
Uansett filteret piplet og surklet sånn nogenlunde med 30% kapasitet.

Søtten også..

Lurte på om det kunne vært andre ting enn sirkulasjonen som knertet den, fisken ingen ytre tegn på sykdom,fin og flott.

Mvh

Kenneth
__________________
Dont drink the water, fish fuck in it.
Litt vanskelig å si noe konkret hva som drepte den ut fra det lille du forteller. Men jeg ville aldri ha tilsatt alle disse remediene på en gang. Hvis det var det du gjorde.
Vannbytter er i allefall lurt. Hypige en tid og ikke for mye på en gang. Hvor stort er karet?
Du bør få deg et pumpesystem som virker.
Algedreper-midlene er kjent for å være ganske risikable, både for alger, planter og fisk. Det kan lett gå galt. Ikke uten grunn at noen produsenter nå trykker slike tekster utenpå pakken "Fullstendig sikker for planter og fisk!"
(Pakken skriker liksom "Kjøp meg istedet, ikke konkurrentenes, det er de som er farlige")

Hvorfor er den teksten satt der til å begynne med....hmmm.
Ett fungerende filtersystem er helt avgjørende for hvor godt akvariet fungerer.
Jeg ville nok spandert på meg ett utvendig filter.

Å løse problemet med planter etc som tetter filteret, er jo også av betydning. Salt får gjerne plantene til å løse seg opp, vet ikke helt hvor mye salt du bruker, men ville nok kuttet ned på disse salttabelettene.

Er også enig med Mona i dette med algedreper, dette tar gjerne livet av mer vesentlige ting i karet enn alger. Om det i det hele tatt tar livet av noe som helst
Om en finleser pakningsvedlegget, ser man at produsentene sier at preparatet er ufarlig for fisk og planter, men dem tar ingen garanti for at alt av fisk og planter overlever, nettopp fordi det er så umåtelig mange faktorer som spiller inn. Juks og bedrag, rett å slett
RE :Tett pumpe og fiskedød
Pumpen min har fungert helt fint til nå, det var etter plantekur og omrokkering i karet problemet oppstod.

Før tok det 3 -4uker før jeg måtte gjøre noe med filteret, og da var det bare å vaske det meget lett.
Nå må jeg nesten både gnikke og kniper på det og bøtta blir full av brun gøssje ,jordlignende.

Uansett,tenker å bygge om filteret etter en oppskrift jeg fant på nettet.

Ang,salt tabbelett, denne var det 1 igjen av og denne tilsatte jeg etter at noen postet et innlegg og viste til at fisker har behov for salt for å opprettholde balansen.

Anbefalt dos. 10mg pr 10 liter = 0,1 % ?
Hvordan gjør dere det? koker dere inn saltet eller lar dere det løse seg opp i utskiftningsvannet først?

Algedreperen var tabbe,kastet i boss bøtta.
Jern tilskuddet var for at plantene ikke skal løse seg opp og tette filter.

Det mest vesentlige...
Har ph på 8 ved ubehandlet vann,vannet jeg bruker for å skifte med har kh på 7.

5ml barkekstrakt setter ned kh med 1 på 100 liter,jeg forstod ikke denne kh tabellen,hva bør kh være for å ha ph på 6,5-7? Bør denne være 3-4?
No clue
Før tok det 3 -4uker før jeg måtte gjøre noe med filteret, og da var det bare å vaske det meget lett. Nå må jeg nesten både gnikke og kniper på det og bøtta blir full av brun gøssje ,jordlignende.


Kan være at du trenger ny svamp. -Etter hvert blir svampen "dvask", og mister litt fasongen, og da er det på tide å bytte!
Problemet med slikt svamp-bytte er at du da i praksis har et helt nystartet filter, og vil få nitritt-bombe dersom man bare tar ut den gamle og setter inn en ny....
Det går jo ikke. Derfor må man egentlig planlegge lang tid i forveien, og ha to like filter gående i karet en god stund. Et gammelt, og et nytt som er under innkjøring. Når det nyeste er innkjørt, kan man kaste den gamle svampen.

Eventuelt skjærer man den gamle i to, og den nye, og setter en ny og en gammel halvdel sammen. Da har man halvert bakteriekulturen, men den eksisterende bakteriekulturen "smitter" fortere over til den nye svampen.

Et lite problem egentlig, det der....

Ang. salt i ferskvannsakvarier, No Clue...
Det er egentlig ikke så veldig vanskelig å forstå hvor bortkastet det er med salt i et ferskvannsakvarium. Det er bare å se hvor de stammer i fra. Hvordan tror du fiskene greier seg i naturen der de kommer fra? De fleste av våre vanlige akvariefisker kommer fra vann som er kjemisk fritt for salter. Ja, enkelte steder finnes det ikke mineraler overhodet i vannet, for eksempel mange steder i Amazonas.

Det er en vanvittig seiglivet og idiotisk myte at ferskvannsfisk "må" ha salt i vannet! Hvor i alle dager kommer den påstanden fra egentlig? Fra butikkpersonale?
Jeg begriper det ikke. Det er helt unødvendig og, etter min mening, fullstendig feil å tilsette salt i vannet til friske fisker som aldri noensinne har vært utsatt for salt opp gjennom mange, mange tusener av år i naturen.

Jeg forstår at salt kan ha en medisinsk effekt når en fisk er syk eller har sopp for eksempel, siden soppsporer ikke trives i saltvann. Men ellers? Nei, da er det fullstendig unødvendig å utsette friske og raske ferskvannsfisker for salt.

Ferskvannsfisk trenger på ingen måte å gå i lettsalta vann for å opprettholde væskebalansen.
Den som har sagt det, burde ta seg en lengre fisketur

Riktignok har alle ferskvannsfisk noe salt i samtlige av sine celler i kroppen, slik som svært mange levende organismer med blodsystem. Saltmengden i fiskecellene ligger normalt mellom 0,6-0,7%, altså ganske lite.

Ferskvannsfisk lar hele tiden vann passere gjennom cellene, i forsøk på å presse ut saltet. Det de da oppnår, er å skille ut svake urinstoffer, og denne funksjonen er derfor helt nødvendig.
Om en tilsetter salt i vannet, vil fisken ikke bruke så mye energi på å gjennomføre denne væskeutskiftingen, og vil lettere kunne motstå sykdommer. Redusert utskilling av urinstoffer er ikke noe problem på kortere sikt, slik som ved sykdomsbehandling.

Men på langvarig sikt, vil fisken ikke ha godt av å ikke få skilt ut alle urinstoffene. Disse urinstoffene vil forbli i kroppen som urinsyre, og dette vil redusere livslengen en del, og jeg mistenker at dette vil svekke fisken på andre måter også.

Så salt hører hjemme tre plasser: i saltvannskar, brakkvannskar, og som helt eller delvis sykdomsbebhandling.

10mg salt pr 10L tilsvarer 0,0001%, og 10mg salt er så liten mengde, at du skal ha en uhyre avansert vekt for å veie opp dette.
Sikker på at du bruker riktig måleverdi??

Svampebytte i fluvals innvendige filtre er heldigvis noe bedre gjennomførbart enn i mange andre filtre, på grunn av at det er to svampestykker i filterinnsatsen. Man kan derfor beholde 50% av kulturen.
Dette, og at det er så lett å modde filteret, er eneste fordel jeg greier å komme på når det gjelder filtertypen
Dette er spennende! Spørsmålet må derfor bli hva ferskvann egentlig er, og hvordan virker fisken

Hele planeten er full av mineraler og salter. Når det regner samles regnvannet, som egentlig er destillert vann fra havet, seg i bekker og elver og i grunnvannsbasseng. Vannet trekker seg gjennom jordsmonnet og vasker langs fjell, og på veien løses mineraler og salter seg opp og fraktes til havet igjen. Solen skinner på havet, vannet fordamper, saltene blir igjen, og havet blir salt.

I store vannbasseng som f. eks Amazonas har de fleste salter og mineraler blitt vasket ut for lenge siden. Og noen elver slik som Rio Negro (kalt Hungerwaters) er nesten for ”sweetwaters” å regne. Dvs nesten samme kvalitet som destillert vann. Mens selve Amazonas som er ”Whitewater” inneholder en del næringsholdig silt ol.

På veien mot havet samler vi opp ferskvann i ledningsnettet vårt. Dette inneholder mindre enn 0.05% salter pr l. Dette er så lite at det nesten ikke merkes, men slik som vann er bygd opp av molekyler, er salter ioner. Det er ionene som er interessante i denne sammenheng.

Hvordan puster fisken? Mange tror at fisken henter oksygenet fra vannmolekylet (H2O). Om den hadde gjort dette hadde ikke det ikke H2O vært vann lenger, fordi oksygenmolekylet manglet. Fisken henter oksygen fra den lufta som blir pisket inn i vannet. Opptaket skjer ved diffusjon i gjellene (ved hjelp av salt-ionene). For at dette skal skje må det være en trykkforskjell mellom fisken og vannet . Hos ferskvannsfisk er saltinnholdet større inni fisken enn vannet rundt, i saltvannsfisk er det omvendt. Ferskvannsfisken drikker vann for å opprettholde saltinnholdet, saltvannsfisk kvitter seg med det gjennom sin spesielle urinkonsentrasjon.

Nå fra fakta til min teori; Fisken i naturen har som regel et helt hav (elv) å ta av, hos meg bare vanninnholdet mellom fire glassvegger, og dessverre en helt unaturlig populasjonsmengde. Fisken drikker vannet med salt-ionene, lagrer dette i kroppen, mister en del gjennom urinen, og ved hyppige vannbytter blir dette kanskje fornyet med salter fra kranvannet, kanskje de får litt salter gjennom foret også. Når jeg tilsetter litt salt, hjelper jeg fisken med å opprettholde saltbalansen inne i kroppen ( fisk fra næringsfattige vann, diskus, maller etc. klarer seg kanskje med kranvannet).

Salt som natriumklorid har også en annen egenskap. Hvis der er nitritt i vannet, og vi har oppi salt, vil clorid-ionene i det oppløste saltet danne en forbindelse med nitrat-ionen og bli til NoCL dermed er det ikke No2 lenger.
Adriel
Salt som natriumklorid har også en annen egenskap. Hvis der er nitritt i vannet, og vi har oppi salt, vil clorid-ionene i det oppløste saltet danne en forbindelse med nitrat-ionen og bli til NoCL dermed er det ikke No2 lenger.


Hva da med det som da oppstår og det som er igjen? Er det farlig for fisken?

Konsentrajonen går forhåpentlig ned til under 0.1 mg/l. Fortsett med vannbytte!

For at dette skal skje må konsentrasjonen av klorid-ioner være 30 ganger større enn nitritt-ionene. Siden nitritt blir giftig ved 0.1mg/l, må klorid-ion konsentrasjonen være minst 3.0mg/l. NaCl er 60.66% Cl derfor holder det med 5.5 gr for 1100 liter! Ei spisesje med andre ord.



Adriel
Ferskvannsfisken drikker vann for å opprettholde saltinnholdet, saltvannsfisk kvitter seg med det gjennom sin spesielle urinkonsentrasjon.

Stemmer ikke helt dette, ut i fra den litteratur jeg sitter med
I ferskvannsfisk vil vannet passere gjennom fiskehuden, både inn og ut. Det er derfor snakk om betydelige mengder vann pr døgn, og derfor er urinstoffene som skilles ut temmelig svake.

Saltvannsfisk, derimot, drikker vann for å etterfylle kroppen, siden saltvannet ikke trenger like lett inn gjennom huden dems.

Svært enkelt fortalt.

Dette med at salt "binder" No2, er nok heller ikke 100% korrekt, om jeg forsto innlegget ditt riktig, Adriel.
Sitat fra Noraq:
Nitritt transporteres aktivt inn i fiskekroppen ved hjelp av kloridcellene i gjellene. I
fisken vil nitritt gjøre skade ved å oksidere jernionene i det oksygentransporterende
hemoglobinet i fiskens røde blodceller. Ved å tilføre akvarievannet NORAQ
akvariesalt forebygges denne aktive transportmekanismen ved at kloridionene
kompetitivt hemmer opptaket av nitrittioner.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap