Mine erfaringer med led

Etter lang tid med dårlig plantevekst i 200 literen min bestemte jeg meg for å gå til innkjøp av nye lys. LED er på full fart inn og enste alternativ for min del, men prisen på akvarie LED var ganske ekstrem (2x7000 kr på webzoo).

200 literen min er kjøpt brukt og kom uten heldekkende armatur og jeg bruker dekkglass pga husvært og fukt. Jeg slipper derfor å tenke på at lysene må være fukt sikkre. Dekkglassene ble skjært av Europris rammeglass.

Mine første LED lys var "flood lights" fra ebay. Også kalt arbeidsbelysning. Du får kjøpt desse i forskjellige fargetempraturer (deriblant 6500K). Og eneste man trenger å gjøre er å koble til en lampeledning. Om man har dekkglass kan de hvile på dekkglasset. Kan også henges opp.

http://www.ebay.com/itm/10W-20W-30W-50W-100W-200W-LED-Flood-light-White-High-Power-Outdoor-Spotlights-/360751269469

Jeg kjøpte 10w og 30w flood lights som en test. 2x10W viste seg å være perfekt til 25 literen min, men 30W fant jeg ut var alt for lite til 200 literen. Det er svært enkelt å overvurdere lysstyrken til slite LEDs siden lyse kommer fra ett punkt (som å stirre på solen :p). Led floodlights kommer somregel med en liten ledningstump med jordet kabel. Når jeg skrudde opp en av mine så jeg at jordingen ikke var koblet til. Siden lyset ikke har noe metall du kan jorde valgte jeg å bare koble om med vanlig lampeledning. Skru alltid opp lyset og se. Er bedre å koble inni lyset istede for å skjøte kabelen på utsiden.

Etter jeg fakktisk prøvde å beregne antall lumen jeg trengte (noe jeg selvsakt burde starte med). Fant jeg ut at jeg trengte ganske mye mer lys på 200 literen. Jeg bestemte meg for å kjøpe inn og bygge 2x100W led. Dette vill gi opp til 20 000 lumen! Jeg ville heller beregne for mye og heller dimme ned. Jeg brukte denne formelen for å beregne lysmengde:

lumen/kvadrat inches
Low 12-17
Medium 20-25
High 28-32
Very High 35

Med denne beregningen burde 200 L min ligge på nedre deler av "High" og dermed burde de fleste akvarie planter ha nokk lys. Det finnes mange "formler" for å beregne lysmengde, men det viktigeste for min del er at den tar areal og ikke liter med i beregningen. Med mindre du har veldig dype karr burde dette fungere fint.

Skriver litt mer om 100W LEDen jeg holder på å bygge i del 2.
Jeg bestemte meg får å gå til innkjøp av mye kraftigere LED lys og ville nå prøve meg på mer DIY løsninger. Floodlights begynner å stige i pris når du kommer opp i over 50W. Første løsningen jeg såg på var http://makersled.com . Her får man ett virkelig fint resultat og det finnes mange guides på hvordan man kobler opp makersled til akvarie belysning. Noe jeg syns manglet var guider på hvordan man bruker "multchips" til akvariebruk. De er uslåelig på pris og kan kjøpes i rett fargetempratur. Den mest vanlige løsningen med mange svakere "star leds" er utrolig fin siden du da har bedre kontroll over spekteret, men jeg nøyer meg fint med 6500K fargespekter. Siden jeg også har tilgang på 3D printer bestemte jeg meg får å kjøpe LED, kjøler og strømforsyning for seg selv. Istede for en mer komplett makersled løsning.

LED og driver (øker spenningen til 34v): http://tinyurl.com/mm5s95h
Kjøler (Kanskje i minste laget?): http://tinyurl.com/q7n7ml2
12v strømforsyning: http://tinyurl.com/ndqskyt
Optikk (reduserer vinkelen på lyset): http://tinyurl.com/of4rqyb

Det er også begynt å komme multichips med flere fargekanaler. Noe som vill være helt perfekt til saltvann der du vill ha mer kontroll over spekteret.

Ett bilde av delene mine (har ikke fått 12v forsyningen enda, men bruker en pc strømforsyning): http://imgur.com/SkWkX8N

Alt dette kan sette sammen om du greier å lodde to ledninger og klippe av en skjøtekabel og bruke den på strømforsyningen. Noe av det positive med denne løsningen er at du kan ha sterkstrømen på gulvet langt unna vann og legge 12-34v opp over akvariet. I tillfelle noe skulle plumpe oppi. (De fleste floodlights tar 220v rett inn, med mindre du bygger de om).
Til slutt tenkte jeg å skrive litt om automasjon/dimming. Led driveren jeg har kjøpt har inngang for PWM. Om du ikke har tenkt å dimme kan du like gjerne kjøpe en enklere strømforsyning som går rett fra 220v til 34v. Jeg kommer til å bruke en Arduino mini pro 5v med en realtime modul (den vill da huska hva klokken er om strømen går). En arduino kan du bruke til å dimme ett ubegrenset antall LED. Det er også mulig å kjøre ett lys i 10 timer og ett annet i 9. Og justere dimme nivå inviduelt. Det er også mulig å simulere soloppgang ved å la det gå 2 timer fra 0 lys til 100% lys.

Om du virkelig vill ta det helt ut kan du kjøre dobbelt mengde med lys og vannkjøle det ene. Da vill du kunne justere vanntempratur ved å veksle mellom vannkjølt lys og luftkjølt lys. Mulighetene med microkontroller kontrolert lys er uendelige.

Jeg har kjøpt denne: http://tinyurl.com/q73llty og en del annen elektronikk får å styre led lysene mine, men har ikke fått pakken enda. Etter hvert når jeg får prøve meg litt frem kan jeg hjelpe andre med kode og kretser får å koble opp det samme. Arduino systemet er svært enkelt å jobbe med og beregnet for hobby bruk.

PS. tror ikke jeg har nevnt det, men du kan justere fargetemp fra 6000K til 7000K ved å justere spenningen på led driveren :p
Legger ved noen bilder av de første testene. Kjører LEDen på ca 60% siden jeg er usikker på hvor mye varme kjøleren takler. Jeg har også gått over til en gammel AMD cpu kjøler til pc jeg hadde liggendes. Kommer sannsynligvis til å gå over til en vannkjølt løsning etter hvert.

Måtte gå til innkjøp av nye planter siden alt jeg har hatt av planter har rotnet vekk:
[External Image]

Jeg bruker en vaskebøtte kuttet med dremmel for å få avstand til akvariet og spre lyset mer. Om dette blir en permanent løsning tviler jeg på, men det funker:
[External Image]

Ledningen dere ser er svakstrøm (12-30)v. Så er ikke noe fare for støt, men kommer nokk til å gjøre det litt penere.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D.Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap