Rimelige alternativer til filtermedia og eheim slanger

Hei, jeg er nybegynner på akvarium. Generelt liker jeg å gjøre ting selv, finne gode alternativer til merkevarer osv.

1. Slange til eheim filter 16/22mm - hvor kan jeg finne et billigere alternativ?
2. Er det noen som har erfaring i å bruke lavastein som filtermedie? F eks https://www.jula.no/catalog/hage/utemiljo/griller-og-ildsteder/tilbehor-til-gassgriller/lavasteiner-763033/
Evt andre typer filtermedie som er billigere, og kanskje like bra som originalt..
3. Andre tips til lure ting å kjøpe andre steder enn akvariebutikken?
1. Slanger og slikt kan kjøpes på akvaristikshop.com eller ebay om man vil ha det billigere. Vanlig akvariebutikk selger som regel bare eheim, som er overpriset (min mening). Anbefaler grønne slanger pga. algevekst men samtidig kan du oppdage blokkeringer.

2. Har ikke erfaring med lavastein, men i saltvannsakvarie bruker vi levende stein som filtermedium. Tenker de må fungere på noenlunde lik måte. Levende stein gir ihvertfall både porer til nitrifiserende bakterier og ly for dyreplankton til å formere seg. Forresten veldig billig lavastein, mulig jeg henter inspirasjon til neste ferskvannsakvarium.
Plussmedlem
Hei.

Biltema har PVC-slanger som funker til dette. Disse er riktignok gjennomsiktige, men for meg har ikke det vært det helt store problemet. De er stort sett sortert under Båt-kategorien.

Lavastein funker som filtermedie det. Om det er litt vannstrøm i akvariet vil de kunne ha samme funksjon hvis du bruker de som dekor også. Filterbakterier vil bebo alle overflater som egner å huse dem.

Andre tips er polyestervatt (fyllvatt til puter/bamser o.l.) fra en eller annen stoffbutikk. Man får en ganske solid pose for rundt en hundrings. Her må man bare passe på at vatten ikke er tilsatt flammehemmende midler, da dette er giftig. Men ofte står det også på posene at den passer til akvarium.

Videre kan du også bruke skuresvamper kjøpt i butikk. Disse må være uten såpe, selvsagt, men det er de stort sett de som koster minst. Kjempefint å bruke i et sumpfilter f.eks.

Alle disse tingene funker omtrent like bra som de mediene som er spesiallaget for akvarium. Ofte er det ingen forskjell heller, sånn som polyestervatten. Der er det bare prisen som er betydelig høyere om man kjøper fra akvariebutikk. Det finnes nok medier som sikkert nok har en potensielt bedre kapasitet, men så er det tross alt ikke bare medienes effekt som bestemmer hvor god filtrering man har.
Gir meg på det med grønne slanger. Bruker noen gjennomsiktige i silikon selv kom jeg på, og det er ikke et problem i praksis nei.
Tilfeldig bekjentskap
© Mona Opland
Reklame for plussmedlemskap