CO2 - Hvitt belegg rundt luftesteinen

Jeg har et hjemmesnekret CO2 apparat etter Bjarne's oppskrift. Etter en 4 - 5 dagers konstant bruk har det nå lagt seg et hvitt belegg rundt luftesteinen. (det bobler fortsatt ut av den)

noen som vet hva dette er/kommer av?
Det virker i allefall og det er bra Joda, jeg har sette dette belegget hos meg også, men aldri brydd meg med det. Trolig kan det dreie seg om et soppbelegg e.l. som dannes på luftesteinen. Jeg har kjørt dette DIY-opplegget i snart 5 år og ikke brydd meg med det. Mao. ikke noe farlig.

Xtra mat til fiskene Mine pleide ihvertfall å spise på det.

Hvis det hvite tetter steinen og plutselig løsner vil en rask dekompresjon føre til at satsen bobler over og havner i akvariet. Når dette skjer vil all fisk dø på kort tid. Dette skrekkscenariet er forholdsvis vanlig. Vær på vakt
Så med andre ord burde jeg enten bare la det være der. (det hørtes ikke ut som om det var vanlig at den tettet seg?)
eller
ta ut steinen for å fjerne det så det ikke bobler over?

Takk for svar fra begge to
Bare følg med at det ikke tetter seg, så unngår du uhell. Kan nevne at slike luftesteiner alltid vil tette seg. Det er bare et tidsspørsmål. De må derfor byttes ut etterhvert som de blir trege.

Uansett.... Nå som du er klar over problemet er det ganske greit å forhindre.
Ja ok. takk da fikk jeg svar på det problemet.
Jeg tok ut slangen med luftesteinen nå og tok av det værste, og satt den ned igjen. Gikk helt fint det..

Jeg har kjørt DIY-CO2opplegget jeg har på min hjemmeside sammenhengende siden 2001 og aldri opplevd hverken død fisk pga. høyt CO2-nivå i karet eller pga. ovennevnte problematikk. Gjøres det til punkt og prikke etter oppskriften der så burde ingenting gå galt (min erfaring til nå).
Ha mindre sats i flasken, så det ikke bruser fra satsen opp i slangen, det bruser gjerne litt opp fra toppen av satsen. Bruk en renseflaske før brusesteinen. Jeg brukte i nesten et år en glass/keramikkdiffusor med sats uten noen tegn til at den tettet seg. Denne er veldig finkornet og krever høyt trykk, har sprukket slangen noen ganger på den pga trykket, men det har gått bra. Fant av og til litt av det hvite belegget på inntaket til reaktoren på 500 literen tross renseflaske m.m , men denne hadde nesten ti liter sats. Har aldri sett dette belegget med gassflaske, så jeg tipper at det er et eller annet fra gjæringen.
Har kjørt dette anlegget lenge og opplever også den hvite belegget

<img src="http://home.online.no/~gekrist/images/Co2-DIY.jpg"


Som Bjarne sier så er det bare å sørge for at man har sats i forhold til karret det skal stå i så er det inget problem. Regulering av hardhet med bikarbonat hvis pH har en tendes til å falle under 6.5 er det eneste jeg sjekker.

Vannfilter er en grei sikring mot utblåsing, men jeg har aldri opplevd at dette har skjedd. Blandingsforholdet til Bjarne slår aldri feil
Sats i forhold til kar
Jeg har en 1,5L flaske, som er ca. 1/3 full.. kanskje litt mer. etter Bjarnes oppskrift.

Hvor stort/lite kar passer denne strl. på sats til?
Og hvilke kar blir for små/store..

Mvh Marte
hadde vært kjempefint med et svar her altså..
skal lage flere co2 apparater om kort tid. til mindre og større kar.

Satsmengden i dunken min(bildet over) er på 3 liter og den har stått i et 180 liters kar uten problemer. 1,5 liter burda da gå greit fra 70-90 liter og oppover. Har man god bevegelse i vannflata samt mye planter så kan man sikker gå enda lengre ned på volum i karret.

Det er først når man begynner å snakke om optimalt at man må begynne å beregne. Man må da også ta hensyn til lys, CO2 og kH. Så velger man en pH-verdi som gir CO2 mg/liter på ca 25 og regulerer med bikarbonat. I praksis blir dette håpløst manuelt, men har man pHkontroller og magnetventil så går dette automatisk.

I ditt tilfelle med en satsmengde på 0,5 liter så vil jeg tro at du kan sette den inn i alle størrelser over 30 liter. Poenget er at det må finnes noe som tar unna CO2'en før mg/liter blir kristisk for fiskene.
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamnes
Reklame for plussmedlemskap