Blågrønnbakterier til nytte?

Blågrønnbakterier eller cyanobakterier som de også heter, fikserer det nitrogenet som finnes i vannet og ellers er utilgjengelig for plantene. Bakteriene bryter det ned til blandt annet nitrat og ammonium som plantene kan ta opp og trenger for å vokse.

Men blågrønnbakterier i akvarium forbindes oftest med alger? Am I right?
Jeg har ingen erfaring med denne bakterien.. bare teorien.

Kan vi dra nytte av blågrønnbakterier i karet for fremmet plantevekst eller kommer alltid en haug med alger med på lasset?
Det er riktig nok at dette er cyanobakterier, men akvarister kaller dem gjerne blågrønnalger, selv om dette biologisk sett er er ukorrekt. Og de kan fiksere nitrogen som nitritt også.
Den nytte de måtte gjøre for plantene på dette området overskygges helt av deres eksplosive vekst. De legger slimaktige belegg og tråder som dekker planter og bunnlag. Plantene får derved ofte svært lite lys og blir "kvalt" av cyanobakteriene. Så disse kjemper vi MOT med nebb og klør, og de er nokså vanskelige å bli kvitt. De er heller ikke særlig dekorative når de omdanner akvariet til en grønn suppe. I tillegg kan de produsere toksiner som frigjøres når vi bekjemper dem, så de kan føre til fiskedød. Tror aldri jeg har møtt en akvarist som anser at blågrønnalger er til nytte.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap