Norgesglasset

Har ikke postet noe her på AF på aldri så lenge (selv om jeg er innom og leser), men nå er jeg endelig i gang med et lenge planlagt prosjekt - et plante/artsakvarium med kun norske arter.

Plantene er på plass, og jeg kan begynne å planlegge innsamling av fisk. Planen er å fange inn en liten stim på 5 stk. Laue, en fiskeart som pga. sin beskjedne størrelse vil kunne fungere i et såpass lite akvarium (240 liter). Sannsynligvis vil jeg også supplere med en del norske vanninsekter. Både fordi de vil være god næring for fiskene, men også fordi vanninsekter er utrolig interessante akvariebeboere i seg selv!

Er spent på å se hvordan plantene vil klare seg, og om det vil bli vanskelig å kontrollere algeveksten. Er også spent på å se om jeg klarer å få tak i noen små Lauer.

[External Image]
De fleste norske planter og fisk har en hvile periode om vinteren, så det kan være de plantene visner henn i løpet av høsten. Du bør ha det kaldt om vinteren. Ellers ser det ut som ett morsomt prosjekt.

Har hatt noe lignende selv tidligere. Har hatt noen norske fiskearter selv, abbor, ørret, røye, mort, trepigget stingsild, nipigget stingsild, ål, gjedde, sørv og vederbuk, Muligens noe andre jeg ikke husker i farta.

Du får legge ut noen bilder framover på hvordan det går.
Spennende! Her må jeg følge med.
Oi dette blir spennende! Det ser bra ut!
Likte godt akvariet ditt! Ser noen av plantene (de lyseste grønne) er av typer som er hurtigvoksende. De klarer seg gjerne fint i akvarium. Andre, mer saktevoksende og kuldekjære arter klarer seg ikke så bra. Tips til å unngå alger kan være å ikke ha så mye sirkulasjon i vannet. Hvis du har bøttefilter og kraftig sirkulasjon, slik jeg hadde, så hjelper det algene veldig. Hos meg tok de helt over. Sørg heller for godt lys, lite sirkulasjon og lite filtrering. Ta gjerne levende sand fra glomma eller andre elver i området da den inneholder små krepsdyr som formerer seg gjør sanden til et filter.

Karpefiskene klarer seg godt uten kjøling av vannet, det er veldig varmekjære fisk. Laue går bra. Eneste unntaket kan være ørekyte. Den er litt mer kuldekjær.
Takk for svar til alle.

Jon Olav: Tusen takk for tips! Det er nettsiden om ferskvannsakvariet ditt som har inspirert meg til å sette opp dette akvariet. Leste litt om Vasshår (Klovasshår?) (den lyse planten du nevner), og det virker som en lovende plante. Fin er den også! Tenker å sette inn Hornblad også til helgen, den har jeg god erfaring med fra tidligere. Mulig jeg vil teste ut hvordan Pilblad oppfører seg i akvarium også, regner med at det kan bli kinkig siden jeg har lokk på akvariet...

Filtreringen vil gjøres av det originale Juwelfilteret, hadde planer om å sette inn et ekstra bøttefilter, men etter å ha sett hva du skriver lar jeg det være slik det er. Eventuelt kan jeg også bytte ut pumpa med en mindre kraftig en. Regner med å måtte bytte ut en del planter jevnlig pga algevekst - iallefall nå i starten, til jeg finner ut hva som fungerer.

Plantene jeg har satt inn sålangt er:

Vasshår - Callitriche sp. (2 typer? Mulig bare forskjell på over-/undervannsblader?)
Tjønnaks - Potamogeton sp.
Duskelvemose? - Fontinalis dalecarlica?
Tusenblad - Myriophyllum sp.

Hvordan er det å fange inn fisken ved hjelp av krok og snøre, tror du? Vil såret fra kroken kunne by på utfordringer med tanke på infeksjoner? Litt usikker på hvor og hvordan jeg skal fange inn fisken.

Som barn dro vi med oss mye rart fra elv og innsjø fanget i badehetter, man brukte nemlig det i min barndom, den var multimediafri så vi hadde ikke stort annet å finne på. Lauen har vel nettopp gytt, kanskje fiskefelle av 1,5-litersflaske gjør susen? Eller finmasket håv med langt skaft?
Det går å fange fisk med krok. De klarer seg som regel fint. Men jeg fanget alltid med håv. Utover sommeren er det veldig mye karpefiskyngel i tette stimer langs land i Akershus. Det gjelder særlig vann og elver med mye tilsig av næring, f.eks nederst i Nitelva. Fetsund lenser er også en ypperlig plass. Med damhåv og kjappe bevegelser er du sikret 5 lauer/mort/gullbust/vederbuk i et sveip. De stortrives i akvarium i den alderen. Det er ekstra enkelt å fange dem der vannet er uklart. Da ser de ikke håven. De beste håvene er de de gjerne selger på Rema og bensinstasjoner om sommeren med bambusskaft på ca 1.5 meter og åpning på ca 20 cm.

Skulle ønske jeg hadde sjekket denne tråden før jeg la ut på fisketur i går, hadde jeg visst at det gikk å fange de med håv ville jeg heller ha gjort det. Nå ble det til at jeg fanget de med krok og meitemark.

Mye fisk å få i Nitelva (under Årosbrua)! Masse smått, men morsomt å få et slikt mangfold på kroken. Ikke bare fikk jeg flere Laue, men også Gjedde, Abbor, Hork, Mort og Vederbuk (de fikk slippe uti igjen).

Nå svømmer det 4 stk. Laue i akvariet her, tok med 6 stk. hjem, men 2 døde i løpet av natten. Noe som sikkert ikke ville ha skjedd dersom jeg hadde fanget de med håv (angrer). Ser også at den ene fisken har fått en blodutredelse på ene øyet, den virker frisk og rask, men..

Disse fiskene er virkelig flotte å se på; skinner som det reneste sølv! Håper de vil klare seg bra i akvariet, når jeg fikk de oppi synes jeg de virket litt store for akvariet, men det er kanskje fordi jeg er vant til å ha Dronningrasbora oppi der, og de er jo bare 2,5/3 cm.

Vanskelig å få tatt bilde av fiskene siden jeg ikke har på lys i akvariet ennå, men her er iallefall et par av fisken med skaden på øyet. Det første bildet er tatt uten blits, for å vise hvordan fisken skinner når dagslyset treffer skjellene - de er blanke som speil! Så et tatt med blits.[External Image][External Image]
Auda, synd med de to som ikke overlevde. Det er nå alltid trist men veldig spennende prosjekt, håper på flere bilder og video om mulig! Hvor stort er akvarie?
Så spennende dette var! Akkurat det jeg lette etter da vi driver og studerer vanninsekter på barnehagestudiet mitt akkurat nå og jeg er litt fascinert av vannkalver og virvlere. Men ser for meg at det er ganske kort livssyklus på de fleste da. Er det mulig å få til noe slikt i stuetemperatur tro?
Ser at dette er en gammel tråd, men ble veldig nysgjerrig på dette prosjektet. Kunne trådstarter lagt ut noen bilder av dagens status? Evt. tidligere status hvis akvariet i dag er nedlagt.
Nå har jeg jo tatt en lang pause fra akvarieaktiviteter på nett (akvaforum), og Norgesglass-akvariet er for lengst blitt historie. Det holdt seg fint en stund, fiskene trivdes og plantene vokste. Vel, noen av de i allefall. Etter hvert ble plantene stusselige og jeg hadde bare igjen Vasshår, tusenblad og hornblad(og deretter bare hornblad), men fiskene hadde det tilsynelatende greit. Akvarieinteressen dalte i året som fulgte, og vannbyttene ble trolig ikke utført ofte nok for disse fiskene (det var en ganske stor belastning for juwel-filteret, og krevde store og jevnlige vannbytter), for én etter én falt de fra. Jeg har fortsatt dårlig samvittighet for å ha latt dette akvarieprosjektet dø ut.

Uansett var det et spennende prosjekt og jeg har mer erfaring til evt. fremtidige prosjekter.

Poster noen bilder til minne om Norgesglasset:

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap