Co2-anlegg til nyoppstartet plantekar

Heisann! Vi trenger litt eksperthjelp her

Vi har nettopp gjort om vårt akvarium på 240 l til et plantekar. Vi har stort sett planter av den "enkle" typen i det fordi vi i utgangspunktet ville se om vi kunne ha det uten CO2-anlegg, men etter å ha latt det stå i to uker nå ser vi at vi gjerne trenger det likevel. Problemet er at de ferdige settene vi finner er stort sett for opp til 200 l, så vi må kjøpe alle deler løst og sette sammen alt selv.

Nybegynnere som vi er, aner vi ikke hvordan vi skal gå fram eller hva vi trenger. Vi har prøvd å søke rundt for å finne info, men blir ikke spesielt klokere (fleste tråder tar utgangspunkt i at du allerede vet litt, virker det som). Det vi ønsker å vite, er nøyaktig hva vi trenger, begynnelse til slutt, topp til tå, og gjerne hvordan vi setter ting sammen. Vi kommer til å bestille deler enten fra Aquamanias eller Webzoo.

På forhånd takk for all hjelp!
For det første : ikke bedøm planteveksten i karet etter 2 uker. Plantene trenger lenger tid på å etablere seg og komme igang.
For det andre, hva sikter du til med "enkle planter" ? Hele hemmeligheten med å dyrke planter er balanse...mellom lysmengde og næring (deriblandt karbon/CO2). Med medium lys og næring, vil enkle planter ikke ha behov for CO2-injeksjon, med mindre man ønsker eksplosiv vekst og derav følgende høyt vedlikehold. Da kommer man langt med flytende karbo.

Ingen problemer å få ferdige anlegg til 240 liter. Ta en titt på CO2-Art. Der får du komplette oppsett som er tilpasset ditt behov, de har meget gode priser, gratis frakt og meget god support. Som nybegynnere på dette, er dette beste løsning, imho.

Å lage en "CO2-skole" her ned i minste detalj vil føre for langt.
Nødvendig (bortsett fra flaske, som du må kjøpe her i Norge) : Regulator/manometer med flasketrykk og arbeidstrykk
Solenoidventil til styring
Bobleteller
Diffusor, enten i karet eller in-line på filterutløpet
Drop checker for å se pH i vannet
CO2-bestandig slange

Solenoiden kan styres enten med en (dyr) pH-kontroller eller vha. timer (på om dagen, av om natten).

Ble du/dere noe klokere..?


At man ikke skal bedømme planteveksten etter to uker er helt greit, men vi opplevde en del plantedød etter en knapp uke (plantene rett og slett... råtnet). Vi greide ikke å koble symptomene til næringsmangel, men så at noen steder ble CO2-mangel nevnt som årsak.

"Enkle" planter vil si planter som er markert som "Easy" av Tropica - krever ikke mye CO2 eller mer lys enn 0.25 W/l. Et par av dem er medium - krever litt mer CO2 og 0.5 W/l. Per nå har vi 108 W (2x54W) i karet, men vurderer å kjøpe to ekstra.

Vedlikehold av plantene er ikke et problem - vi ønsker å ha et fyldig plantekar
At plantene "råtnet" etter 1 uke tror jeg ikke på, ihvertfall ikke at det skulle skyldes CO2-mangel. Mulig de smeltet...dette er ikke så uvanlig hvis man kjøper planter som er dyrket i gartnerier over vann. Hvilke arter var dette, og hvor kjøpte du dem ? Vannverdier ?
De gikk fullstendig i oppløsning. Råtnet var det beste ordet jeg kunne komme på.

Den ene var Cryptocoryne wendtii kjøpt hos Zoo-1. De to andre var Hygrophila corymbosa "Stricta" og muligens Cryptocoryne undulata - disse var planter vi hadde i karet fra før og vokste som bare det. Greide å redde Hygrophila, resten forsvant. pH ~7, temperatur ~24 grader, GH ?. Vi bruker vann fra springen uten tilsetninger, ingen kalksteiner i karet heller.
Cryptocoryner gjør akkurat det...når de skifter miljø, smelter de helt ned (går i oppløsnng). Lar man bare roten stå i fred, begynner de fort å sette nye blader.
Typisk... roten på den vi kjøpte var nær sagt umulig å få plantet igjen, så endte opp med å bare gi opp og kaste den. Trodde ikke det var noe håp for den uansett.
Skal man ha plantekar, lønner det seg å skaffe litt kunnskap om de plantene man kjøper Et spørsmål eller et lite søk her eller på Google hadde gitt deg den informasjonen om cryptocoryner...
Jeg forsøkte å søke på hvorfor plantene gikk i oppløsning på den måten, men eneste jeg fant var at det skyltes næringsmangel eller muligens CO2-mangel. Vi opplevde heller ikke at den cryptocoronen vi hadde smeltet da vi fikk den.
Men gjort er gjort. Jeg regner Advance Plus Complete med pH-kontroller (http://www.co2art.co.uk/collections/complete-co2-systems/products/advance-plus-complete-aquarium-co2-system-for-planted-tank-up-to-300l) passer vårt formål? Fiskene vi har er ikke spesielt kresne på pH, men jeg antar det er greit å ha den kontrolleren uansett.

Vet du eventuelt om en norsk butikk som er billig på CO2-flasker? Webzoo skal ha godt over 1000-lappen for de store, men vi vet jo ikke om dette er "standard" pris...
Webzoo er ikke spesielt billige. Når det gjelder CO2-flasker, er det mulig å få tak i nokså rimelige store flasker som er ombygde brannslukkere. Ellers er en brygge-sjappe et bra sted å se etter CO2-flaske hvis du skal kjøpe nytt. Du finner f.eks en 2 kg flaske hos Brygg selv til 1388 eller 4 kg flaske til 1999. Problemet er at du må hente den selv, eller få den sendt i tom tilstand. De kan ikke sendes i fyllt tilstand. Kanskje dere har en bryggings-butikk i Bergen, jeg vet ikke.

Alle fisker har en optimal komfort-sone når det gjelder pH. CO2 senker pH, men det er en delikat balanse mellom KH, pH og CO2-mengde. Man kan altså ikke bruke ubegrenset med CO2 for å senke pH, da risikerer man å forgifte fiskene. Og forholdet mellom CO2-mengde, lys og gjødsel må som sagt være riktig. Lurt å lese seg opp på gjødsel...alle næringsstoffer som trengs, og hvilke verdier man bør ha av dem i karet.
Tilfeldig bekjentskap
© -mette-
Reklame for plussmedlemskap