Yngel og gravid guppy

Kjøpte fire guppyhunner til de to hannene våre igår. Etter jeg mata de i sted oppdaga jeg til min store overaskelse en liten gul yngel som svømte rundt nede på bunnnen! Hvordan kan dette ha gått seg til? På butikken står jo kjønnene i atskilte kar.

Jeg har bare klart å sett en yngel. Hvor mange yngel er det i hvert kull? Er det vår nyanskaffede lille slørhale som er synderen?

Jeg lurer også på om noen av de andre hunnene kan være gravide. Alle sammen har svarte flekker i buken, og magene ser ganske oppblåste ut, tror jeg. Hva syns dere av bildet?

Skal jeg kjøpe noe spesielt fòr til dem, eller greier de å ta næring fra andre steder i akvariet?
De kan gå gravide helt opp til 72 dager, så om de har vært stresset i butikken kan de ha gått gravide lenge, selv om de ikke stod med noen hanner nå. Og hun ser definitivt gravid ut hun du har lagt med bilde av... Sørg for mye gjemmesteder i form av mose eller flyteplanter så overlever i alle fall en del. De spiser flakfor, så lenge du knuser det til pulver.
Nå har det gått 5 uker, men hunnene er enda spreeenggravide. Det som har skjedd imens er at det har dukket opp en og annen yngel, men som har forsvunnet igjen etter noen dager.. Hunnene er like feite og mørke i buken.

Hva er det som skjer? Er det ikke litt rart at det bare blir født en yngel hver uke? Hvor stort er et guppykull egentlig?
Guppy formerer seg lett og føder levende unger.
De kan føde ca hver 28 dag ved optimale forhold, og trenger ikke å bli befruktet hver gang, da de kan lagre sperm over lengre tid i magen. Drektighetstid kan vare helt opp til 72 dager dersom temperaturen på vannet er lav, eller dersom hunnen er stresset.

Man bør ha 2-3 jenter pr gutt for at jentene skal slippe å bli jaget rundt hele tiden og til slutt dø av utmattelse.

Når en levendefødende fisk er gravid får de en svart flekk (som etterhvert øker i størrelse) ved roten av halen. Også kalt gattåpning. Fiskens endetarmsåpning.

Tegn på at fødsel er nærstående:
1. Buken er stor, og virker nærmest som en firkant.
2. En frisk, drektig guppy har glupende appetitt, men siste døgnet før hun yngler, vil hun vanligvis ikke spise særlig.
3. Hun kan også begynne å oppføre seg unormalt, som f.eks svømme med hodet ned og halen opp, gjemme seg, elller bare hvile nede på bunnen.

Dersom punkt 2 eller 3 pågår over flere døgn, så er det mulig at det har oppstått komplikasjoner.

Hvis du har lav temperatur i karet, fødsel lar vente på seg, og hunnen nekter å spise i mer enn to døgn, så kan man gradvis øke temperaturen til 26 grader. Men ikke øk temperaturen mer enn én grad per døgn. Hunnen vil da mest sannsynlig føde i løpet av et par dager.

Når du har en gravid guppy, har du 3 muligheter:
1. La fisken være så den føder i akvariet, eller
2. putte den i en flytende fødekasse/nett i akvariet, eller
3. putte den i ett eget yngelakvarie.

De kan ikke leve for lenge i fødekassa, og ihvertfall ikke til de blir voksne! Selvfølgelig går det greit at de er i fødekassa en uke eller to, men etter det må de flyttes. Sørg også for å flytte moren når hun er ferdig med å føde, ellers kan hun spise opp sine egne unger.
Husk også at det stresser fisken veldig å bli flyttet rundt fra akvarie til fødeboks for så å flytte tilbake til akvariet

Hvis du følger alternativ 1, så må du sørge for å ha masse gjemmesteder for yngelen. Dette ordner du ved å ha masse planter, røtter og aller helst litt Javamose som de kan gjemme seg inne i.

Man kan begynne å fore yngelen med engang, enten med vanlig flakfor som man knuser til støv, bruke nyklekt artemia eller kjøpe yngelfor i en dyrebutikk.
Mates 1 til 2 ganger daglig.

Yngelen er fargeløs ved fødsel, men begynner å få farge fra 3-8 ukers alder.
Noen yngel kan være rød, andre kan være blå, mens noen er kanskje gule og grønne. Blir som regel en god miks

Å bytte vann når du har yngel er som regel ikke noe problem. Rent vann skader aldri fisken.
Men om det er vesentlig forskjell i vannet i karet og byttevannet, er det klart at det kan bli ett sjokk for fiskene.
Man bør alltid sørge for at vannet man bytter til ikke avviker så mye verken i Ph, Gh eller temperatur.

Yngelen kan flyttes tilbake til akvariet der foreldrene er når de er litt under halvparten av de voksnes størrelse

Følg denne "bruksanvisningen" så skal du nok klare det.

skrevet av Høyer'n
Tilfeldig bekjentskap
© Mark Sabaj Pérez, ANSP & All Catfish Species Inventory
Reklame for plussmedlemskap