Guppy og innavl

La oss si at man har 2 stk. mannlige guppy og 2-3 stk. og bare et akvarium tilgjengelig. Hvor utsatt er man for innavl om noen vokser opp i hvert kull? Må man skifte ut de første fiskene etter en stund og hvor lenge? Regner med det ikke er noe fasitsvar på innavl akkurat.
Etter noen generasjoner er det absolutt aktuelt å tilføre litt nye gen for å unngå innavlsdeperesjoner, selv om det ikke alltid fører til problemer i de tidligste generasjonene.
Det er lurt å kjøpe inn fra ulike plasser i utgangspunktet, slik at en har best mulig utgangspunkt. Og så er det en fordel å bytte ut en del innimellom. Sørg for å luke ut eventuelle svake individer, så vil du nok få en bra stamme etterhvert.
Hadde vært lettere om man fikk velge hvem som gjorde hvem gravid

Når det gjelder å kjøpe fra ulike steder regnes det som ulike dyrebutikker i Trondheim eller importerer de alle fra samme leverandør? Vet at Tropehagen på Lade får inn fra Sverige i hvert fall.
Kontorstol
Etter noen generasjoner er det absolutt aktuelt å tilføre litt nye gen for å unngå innavlsdeperesjoner, selv om det ikke alltid fører til problemer i de tidligste generasjonene. :-)


Depresjoner for meg eller for fisken?
Innavlsdeperesjoner er en biologisk betegnelse for feil som kommer av innavl, der for eksempel recessive sykdomsgen kommer frem etter noen generasjoner.
Når det gjelder Guppy er disse allerede så ihjelavla at det ikke har noen betydning om man tilfører nye individer. Det er så godt som 100% sikkert at fiskene allerede har vært innavlet i flere generasjoner, uansett hvor man kjøper dem. Viltfanget guppy med naturfarger vil sannsynligvis tilføre nye gener og gjøre stammen sterkere.

Dystert, men interessant. Hvor får vanlige folk tak i dette eller er det kanskje ikke så aktuelt?
Kontorstol: Aha, lærer nesten mer her på forumet enn jeg gjorde i naturfagen på skolen
Tilfeldig bekjentskap
© Erik Johansen
Reklame for plussmedlemskap