Gul molly og guppie oppførsel

Inaktiv bruker
Jeg har en gul hann-molly som helst vil ligge på bunnen. Er og svømmer med ho-mollyen og de andre av og til, men så er det rett på bunne igjen. Hva skjer?

Og en hunn-guppie som bare vil gjemme seg å være i overflaten. Ligger for øyeblikket i overflaten for 4 timen på rad.... Hun ser forresten liten og skrøpelig ut, men spiser og svømmer av og til......


Håper noen kan hjelpe.
Høres ikke bra ut. Hvor lenge har du hatt dem? Hvilke andre fisk har du? Hva slags stoffer har du tilsatt i vannet? Har fiskene noen sykdomsymptomer (hvite prikker, blast belegg, hvite kanter på munn og finner, hvite små hårete dusker eller annen missfarging)?

Mål vannverdiene dine (pH, GH, NO2-) og ta et delvannbytte er en god start. Dersom du ikke har vanntester selv, tar de fleste akvariebutikker vannprøver for deg.
Inaktiv bruker
Ja, alt i orden med vannet. Har hatt fiskene i ca 4 uker, og de har ingen tegn til sykdommer som prikker eller det andre du beskrev. Kan prøve 30% vannbytte, men det ble gjort for 3-4 dager siden...

Det er først nå de siste dagene at de har oppført seg slik, og de stortrives i karet inntil nå..... Hmmm
Hva legg du i at alt er i orden med vannet?
Tror det forventes et mere utfyllende svar, med eksakte vannverdier.

Les gjerne artikler i om oppstart av akvarier, sykdommer og vannverdier.

De aller meste sykdommer / skader på fisk i oppstartede akvarier skyldes manglende kontroll på viktige vannparameter.
Begynn å fortell noe om temperatur, pH, nitritt og nitrat.
Vannbytterutiner er også veldig greit å si noe om.
Vil ellers rette oppmerksomheten mot artikkelen som er skrevet at Holger, sitat;
Syklusen
I starten er akvariet rent - naturlig nok. Når fiskene har vært i akvariet en stund vil avfallsstoffene fra disse få andelen ammoniakk (NH3) i vannet til å stige. Ammoniakken er giftig for fisken. I et velfungerende akvarium brytes ammoniakken ned av bakterier som lever i filteret, og gjør denne om til nitritt (NO2) som dessverre også er giftig for fisken, men en ny gjeng bakterier står klar til å gjøre nitritten om til nitrat (NO3), som er ufarlig og faktisk er et næringsstoff for planter og alger i akvariet.

I et nytt akvarium tar det derimot opptil 4-6 uker før bakteriene er mange nok til at de får kontroll på situasjonen, derfor er det viktig at man ikke har mye fisk i akvariet i starten, men gir bakteriene tid og fred til å bli mange og flinke. Først må de bakteriene som gjør ammoniakk til nitritt vokse. Derfor vil ammoniakk-nivået øke den første uken, men deretter sakte gå nedover når de første bakteriene har etablert seg. Når nitritten tar over, utvikles bakteriene som tar seg av disse, og det tar flere uker før disse har kontroll på situasjonen.
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap