Yngel på kardinal tetra

Har utrolig lyst til å prøve å få yngel på kardinal tetrane, men da dukker det selvsagt opp masse ting jeg lurer på selv om jeg har lest meg opp en del allerede!

hva er den beste måten å gå frem på? hva trengs i en yngelkasse (pumpe osv)? hva burde jeg mate yngelen med når de er små, og når burde jeg begynne å mate de?

vil en vanlig plastikk eske fra for eks clasohlson funke? fant et innlegg på facebook i sta om at en eske derifra funker som reserve akvarium/ yngel kar men kan ikke finne innlegget så da må jeg nesten spørre her og

og det siste jeg lurer på er vel om det er samme fremgangsmåte på ild tetra som på kardinal tetra? har jo begge deler så hadde vært morsomt å fått til begge en gang frem i tid!
Plussmedlem
Hei!

I utgangspunktet er det ganske lett å få til, om man tar noen forholdsregler.

Du vet sikkert fra før at tetraene er eggspredere og benytter alt i fra moser til kunstige ynglemopper når de spreer eggene sine. Aller først må du kondisjonere fiskene ved å stimulere til egglegging. Rent vann og mye, god mat er det som er tingen her.

Hvis akvariet de voksne allerede er i egner seg, kan du sette inn ett yngleområde i dette. Evt bruke en vanlig plastkasse fra eksempelvis Clas som yngleakvarium. Du setter da inn moppen/mosen osv. og tar den ut etter et par dager.
For filtrering bruker jeg som oftest bare en luftestein eller en liten innkjørt filtersvamp på luft. Stabile vannverdier som likner på de yngelen vil bo i når de blir større er viktig for å sikre god overlevelse.

Yngelen er så små at før du begynner må du sette opp en infusoriekultur. Det er viktig å ha maten klar før fiskeynge Det finnes mange videoer og artikler som beskriver hvordan man setter opp en slik, og det er veldig enkelt. Du kan begynne matingen med infusorier med en gang du ser frittsvømmende yngel.

Personlig "jukser" jeg ofte ved å sette inn ei tue med landmose av typen som vokser på trær, steiner, lyngtuer. Altså moser som vokser på litt tørrere steder. (IKKE bruk vannlevende moser funnet i dammer og vannpytter. Disse kan overføre predatorer og sykdom.)
Når disse landmosene kommer under vann, råtner de (dog veldig sakte) og gir oppvekst til infusorier i akvariet/kassa yngelen er i.

Ildtetra er eggspredere de også, så i utgangspunktet burde det være likt.
Har lest masse så kan nesten ikke vente på å prøve nå!

Men hvor lenge etter at de har klekket burde de mates? Vet de klekker ganske kjapt men trenger de mat samme dagen?

Hva er de beste verdiene å ha? Vet at ph burde senkes litt men også tempen?
Plussmedlem
KGK
Har lest masse så kan nesten ikke vente på å prøve nå! Men hvor lenge etter at de har klekket burde de mates? Vet de klekker ganske kjapt men trenger de mat samme dagen? Hva er de beste verdiene å ha? Vet at ph burde senkes litt men også tempen?


Min anbefaling er å ha temperatur og ph på samme som det de voksne går i. Da slipper du tilvenning når yngelen er så store at de kan flyttes. Generelt trives kardinaler i lett surt vann (altså ph under 7) og temp sånn midt på 20-tallet. Men butikk-kardinaler er litt som Solan Gundersen - kjæm'en frå butikken, trivs'n overalt!

Yngelen bør fores senest med en gang du ser at de svømmer fritt omkring. Før den tid trenger man ikke fore. Da bruker de plommesekken. Men om du forer med infusorier så kan du begynne å tilsette dette i vannet med en gang, slik at maten er tilgjengelig så snart yngelen er klar til å spise.
Okei hvor gamle er de når de er klare til å få yngel? Ca str vis det går Ann å si?

Så vis jeg gjør det sånn her så vil det gå? Eller hva skal framgangsmåte er best?

Forer de godt dagen før og flytter de til et annet akvarium, der alt av verdier er det samme ( men ph blir senket litt?), hva med GH? De går jo nå med guppyer så gh ligger på 6-7 nå (vet det er litt lavt til guppyene så den skal økes)
Også la de stå over natta for så at det skal skje noe?

Hvor mange burde man ha i en 20liter? Har prøvd en gang allerede og ganske sikker på at det ble mislykket, og da hadde jeg 5 stykker bare? vet de trives best litt flere så kan dette ha noe å si? Leste at du kan ha for mange for at de vil legge egg, men vil jo tro de ikke liker alt for få heller, eller tenker jeg feil nå?
Plussmedlem
Jeg vet ikke når de blir kjønnsmodne, men siden fiskene vanligvis blir en 4-5 år gamle, så vil jeg tro at de allerede etter noen måneder til et halv år er klare.
Størrelse er ingen god indikator på dette da vekst bestemmes av så mye forskjellig.

OBS! Det finnes INGEN garantier for at fiskene legger egg.

Kondisjoner må skje over lengre tid enn en dag. Ingen fisk blir klare for egglegging på så kort tid. Litt avhengig av utgangspunktet så kan det ta flere uker å få fiskene i såpass form at de er klare til å legge egg.

Det er fine fremgangsmåter skissert i denne:Hvis du mener 20 liter for å ha de i permanent, så er svaret ingen. Vil anbefale minimum rundt 50 liter for en gruppe med kardinaler.
Som oppveksttank for yngel så funker det med 20.

Egentlig - og jeg mener ikke dette som noen kritikk - så burde du først kanskje prøve deg på en enda lettere fisk enn kardinaltetra?
Om du først forsøker med neontetra i stedet, og lykkes med det, så kan du prøve å videreføre lærdommen og erfaringene fra det til å yngle kardinaler.
Neon'er er veldig like kardinaler i mangt og meget, men er langt mindre kravstore til vannverdier når de yngler. Derfor er de også bedre egnet som "læremestere".
Kardinaler kan det hende man må fikle mer med for å få til, og ender fort med at man blir frustrert og mister interessen. Og det ville vært synd.
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap