Formel for temperaturendring ved vannbytte o.l.

Noe nyttig får man i allefall ut av forberedelser til fysikkeksamen. :p Satt og gjorde oppgaver om termofysikk, og kom plutselig på at dette er jo noe som faktisk kan brukes! :o Så kom fram til en formel for hva temperaturen blir i akvariet etter vannbytter med vann med annen temperatur, og en formel for hvor lang tid det vil ta å varme opp vann til ønskelig temperatur. Har ikke sett noe lignende lagt ut tidligere, så jeg poster det her i tilfelle noen har nytte av det, og for å ha ei unnskyldning for å være på AF når jeg egentlig bør gjøre fysikk.


Temperaturendring i akvariet:

Totaltemp. = (L1 x T1 + L2 x T2) / L.totalt

Her er L1 ant. l. vann som er igjen i akvariet, T1 er temp. i akvariet, L2 er ant. l. vann som skal fylles på, og T2 er temperaturen på dette vannet. Av frykt for at dette er lite forståelig kommer et eksempel her:

Jeg har et kar som rommer 100 liter og ønsker å bytte ut 30 liter vann. Temperaturen i karet er 24 grader og temperaturen på det nye vannet er 15 grader.

Totaltemp. etter vannbytte = (70 x 24 + 30 x 15) / 100 = 21,3' CTiden det tar å varme opp vannet i akvariet:

t = (L.totalt x 4200 x (T-T1)) / Ant. W

Her er T1 temperaturen på vannet før det er varmet opp og T er ønskelig temperatur. Med antall W menes hvor mange watt varmekolben er på. Tiden er målt i sekunder. 4200 (J/KgK) er den spesifikke varmekapasiteten til vann.

Eks:
Jeg har et nytt kar på 100 liter som jeg fyller med vann fra springen med en temperatur på 10' C. Jeg ønsker å ha 26' i vannet, og varmekolben min er på 150 W.

t = (100 x 4200 x (26-10)) / 150 = 44800 s = ca 12,5 timer.Så håper jeg dette kommer til nytte for noen. Og ikke minst at det er forståelig... ;p Uansett var det gøy å gjøre kjedelig fysikk om til noe akvarierelatert.

Edit: Må legge til at det her ikke tas hensyn til evt. ytre påvirkninger som romtempemperatur o.l, heller ikke om varmekolben finner på å skru seg av innimellom. Derfor blir svare cirka-svar, men de kan gi en god pekepinn, særlig i forbindelse med temperaturendringer ved tilsetning av kaldt vann.
Flott at du deler dette med oss, Judosola Slett ikke alle greier å få til dette med matte uten en formel å gå ut fra.

Når det gjelder siste regnestykke, vil jeg legge til at lyset avgir en del varme, og en del pumper. Den totale tiden for oppvarming (til romtemp) går derfor raskere enn biten med oppvarming fra romtemp til akvatemp (på grunn av varmetap).
Hvor stort det faktiske varmetapet er, vil selvsagt variere så mye, at det er vanskelig å ta full høyde for

Kan forresten nevne at:
Jeg fylte for kort tid siden opp 2x 150L kar i racken. Begge ble fylt med iskaldt vann, 3`C. Begge ble også utstyrt med 100W kolber.
Det nederste karet, har jeg plassert issopor i bunnen av, det øverste ble kun fylt som en del av ett lite "eksperiment"
Faktsik ble karet med isopor oppvarmet nesten 2 timer fortere enn det med ren glassbunn.
- Og ja, jeg tok høyde for at det med isopor rommer noen liter mindre enn det øverste. Det ble derfor ikke fyllt helt opp
Judosola
Så håper jeg dette kommer til nytte for noen. :) Og ikke minst at det er forståelig... ;p Uansett var det gøy å gjøre kjedelig fysikk om til noe akvarierelatert. :D


Denne tråden går rett inn i bokmerkene mine;D
Får ikke dette helt til å stemme...

Jeg har ett kar på 360 L som har en temperatur på 27 grader celsius
Jeg skal bytte ut 140 L som har en temperatur på 16 grader celsius

Ut fra formelen din skal utregningen bli som dette:

(220 x 27 + 140 x 16) /100 = 81,8???

Er det jeg som er helt dum, eller er det noe i veien med formelen?

Hilsen en fovirret Frode :S
FB
Ut fra formelen din skal utregningen bli som dette: (220 x 27 + 140 x 16) /100 = 81,8??? Er det jeg som er helt dum, eller er det noe i veien med formelen? Hilsen en fovirret Frode :S


Ingen av delene, du bruker formelen feil

Du skal dele på 360, ikke 100.

Det korrekte blir:

(220 x 27 + 140 x 16) /360 = 22,72
Kom over denne da jeg lette etter noe annet =)
Interessant for noen??


Jeg kunne ihvertfall ha brukt for denne for noen uker siden da jeg skulle fylle opp 450-500L.
Se der ja!! Så bra =) Har ikke sett den før. Takk =)
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap