Grumsevann

Jeg har hatt problemer med grums i vannet siden dag 1. Jeg har et 540l kar med filteret Eheim Classic 2260. Jeg har i det siste gjort daglige vannbytter og slamsuging, men problemet blir rett og slett ikke bedre. Jeg renser filteret jevnlig og har styrt mye på med å forbedre sirkulasjonen i akvariet, alt til ingen nytte.

Hovedteorien min er at akvariet kanskje er litt overstocket med ekstremt grisete fisk, blant annet maller og botia, men er fortsatt usikker. Kan jeg få noen råd? =(
Plussmedlem
Med "grumsete vann" mener du altså partikler i vannet, og ikke at det er "tåkete"? Jeg også mistenker fiskene dine. Mange typer maller, særlig sugemaller, er kjent for å grise noe helt vanvittig. Særlig hvis de har en rot som de gjerne gnager på dagen lang - sånt blir det veldig mye avfall av. Men hvor mange maller, botiaer og andre fisk er det du har, sånn omtrent? Jeg ser at filteret ditt skal takle (ifølge produsenten, som gjerne overdriver litt) akvarier som er nesten 3 ganger så store. Lurer derfor på om akvariet er skikkelig tett befisket?

Jeg lurer også litt på hva du fôrer med. Det er mange typer fôr som skaper enorme mengder partikler i vannet, blant annet diverse tabletter for maller og bunnlevende fisk. Har selv brukt mange forskjellige typer malletabletter, og noen tabletter blir omtrent halvveis til partikler som flyter rundt, halvveis til mat Ekstra ille med botia og maller, som med sine små munner og småklønete bevegelser ikke spiser på en måte som akkurat bidrar til klart vann :p
Partikler fra fôring vil jo havne i filteret til slutt, men hvis det er sånn at du fôrer veldig mye (eller ofte), vil det jo ta tid.
Takker for svar! Jeg mener partikler i vannet ja. Jeg har også jord under sanden i akvariet, og har fått en bakterieoppblomstring ganske lenge av det, men det er urelatert til grumseproblemet, da det har vart mye mye lengre.

Jeg forer en mix av flak, discus granuler og mallepellets. Mest granuler og minst pellets, da jeg ser de grumser til mye. Jeg har en sterk følelse av at grisefiskene mine er problemet; typisk at det var akkurat sånne fisk jeg skulle ha mest lyst på xD

Her er en svær liste over alle fiskene i akvariet:

1 royal pleco (10cm)
1 ancistrus (15cm)
2 hoplosernum (20cm)
2 klovnepleco (5cm)
2 hestehodebotia (10cm)
14 praktbotia (Rundt 10cm)
1 elefantfisk (10cm)
2 ryggsv-maller (7cm)
5 SAE (8cm)
1 knurremalle (15cm)
5 kardinaltetra (4cm)
3 små scalarer (4cm)
1 cory sterbai (5cm) (Skal få venner til)

Dette blir rundt 340cm totalt, som er under 1cm fisk pr liter vann-regelen, men når jeg tenker over det så gjelder kanskje ikke regelen med sånne fisk som dette xP En annen faktor er kanskje at jeg har sandbunn som hindrer at dritet synker nedi substratet, og også mye planter og steiner som gjør slamsuging litt vanskeligere.
Plussmedlem
Lykke Emilie Lillebøe
Dette blir rundt 340cm totalt, som er under 1cm fisk pr liter vann-regelen, men når jeg tenker over det så gjelder kanskje ikke regelen med sånne fisk som dette xP .


For det første...
Det er ikke bare for slike fisker den regelen ikke gjelder. Det er ikke for noen fisker den regelen gjelder.
For å være litt teit og sette det helt på spissen. I følge den regelen kan du ha en voksen hvithai i akvariet ditt. Eller 2 voksne oksehai-hanner...

Jeg skal ikke gå inn på om du har bedømt størrelsen på fiskene dine riktig, for det er det bare du som vet.
Men du har fryktelig mange forskjellige arter, og omtrent alle er bunnfisk/nedre sjikt i karet. En del av de har forskjellige krav til vannverdier.
I tillegg har du fisk som griser mye, noen av de blir store og noen av de kan bli aggressive.

Det er også fisk som roter mye i bunnlaget og som kan rote fram jord og partikler på den måten.

Hvordan filteret ditt er satt opp vil ha mye å si på hvordan det filtrerer ut partikler i vannet. Jo finere filtermatte, jo mindre partikler klarer det å filtrere og og jo klarere vil vannet bli. Men filteret vil også gå fortere tett
Huff, får vel kanskje kvitte meg med noen av fiskene =( Har 6.5ph, 25 grader og 3gh. Hvilke arter er det som ikke fungerer i disse verdiene? Fiskene går også veldig godt overens med minimal aggresjon. Jeg har en rekke gjemmesteder og huler der fiskene kan trekke seg tilbake.

Filteroppsettet er slik, fra bunn til topp:

-2 blå "svamper"
-Filtervatt
-Masse forskjellig biomedia, inkludert keramikkringer og bioballs

Hva foreslår du at jeg gjør? Vil bare at alle fiskene skal være lykkelige.
Eller kanskje jeg kan sette opp enda et kar og fordele bestanden litt, hm
Del 1
Hei



Hvis vannet er "tåkete" kan det være svevealger, og da må en dekke til akvariumet så ikke noe lys slipper inn, la det stå i minst 3-4 dager, kansje opp mot 5, og en fôrer heller ikke i denne perioden.

-

Men det kan som Anders K sier, være fôret som løser seg opp og grumser til vannet.

-

Det kan være lite vannsirkulasjon nede ved bunnen, at dritt (fôrrester, planterester osv..) ikke virvles opp av pumpen og blir sugd inn i filteret.
Da blir det jo liggende på bunnen, og når fiskene romsterer på bunne, så virvler de opp dritten, og vannet blir gromsete.
Dette er lite trolig da den pumpen du har er veldig kraftig og lager mye strømm i vannet. Men åssen du har vinklet strålerøret kan også ha noe å si, litt nedover, rett frem, eller en tanke oppover (hvis strålerøret ligger under vannoverflaten)

-

Men det virker for meg som at du har problemer med "bypass" i filteret ditt. At noe av vannet som går igjennom filteret ikke blir filtrert, tenker da på at noe av vannet passerer den fine filltvatten ufiltrert. Og at det er grunnen til rusk og partikkler i vannet.

Jeg antar at du ikke har forfilter på innsugsrøret, jeg antar at du ikke har noe helt i bunnen av filteret, under risten i bunnen.
Jeg antar at de 2 blå svampene er av den gråve typen, og at du ikke har medium svamp i det hele tatt. At svampene ligger oppå risten i bunnen, deretter den fine filten, så filtermedie for biologisk filtrering direkte oppå den fine filten.
Hvis det er tilfelle, så kan vekten av filtermediet for biologisk filtrering trykke fin filten flat, spesielt i midten.
Som igjen fører til lav vanngjennomstrømning der fin filten er sammentrykket, og vanngjennomstrømningen vil øke der fin filten ikke er så sammentrykkt.
Den ekstra gjennomstrømningen langs bøttekanten kan rett og slett løfte noe av fin filten opp, sånn at noe av vannet kan passere utenom fin filten.

Altså, noe vann meg rusk og partikkler i, kan gå igjennom filteret og havne tilbake i akvariumet. Og det kan være årsaken til problemet ditt, med rusk og partikkler i vannet.

Putefyll og lignende, som mange bruke for fin filtrering. Er vanskelig å spre jevnt utover, og en kan lett få gliper, "bypass" Men jeg vet jo ikke hva du bruker...


---


Oppsett av filter:

Da Classic filterene til Eheim ikke har kurver til å ha filtermedie i, så kan en få problemer med "bypass" alt etter hva en bruker i filteret.
Jeg vil anbefale deg å sette opp filteret etter Pondguru's anbefaling.

- Mekanisk filtrering - Keramiske rør, Grov svamp, Medium svamp, Fin filtervatt. (eventuelt forfilter på innsugsrøret, i tillegg)
- Biologisk filtrering
- Kjemisk filtrering (hvis du har behov for det)



Dette eksempelet jeg tar for meg nå er for Eheim Classic 2217, men det samme konseptet kan brukes på de aller fleste Classic filterene.

Jeg har tatt noen bilder for å illustrere oppsettet.
Rist (x3) på bildene er til Eheim Classic 2217
Grov svamp, medium svamp og fint filtervatt på bildet er fra Filterpro.co.uk/Pondguru (noen rester jeg hadde liggende)
Keramiskerør fra Eheim (jeg hadde liggende)

Bilde 1 og 2 illustrerer oppbyggingen av filtermedie, med keramiske rør i bunnen, så rist. Så grov skum, så rist. Så medium skum, så rist. Så fin filtervatt, så rist.
På risten over den fine fitervatten går filtermediet for biologisk filtrering. (gjerne i en stor pose for filtermedie, for lettere vedlikehold)
Og så rist over filtermediet for biologisk filtrering, direkte under pumpehuset. En trenger totalt 5 stk. rister, i dette eksempelet.


Det at en bruker rist, er for å unngå at grov/medium skum, og den fine filtervatten blir flat trykkt, så en unngår potensielt "bypass" av vann.
Grov/medium skum og den fine filtvatten klippes litt for store, sånn at en får en trang passning, uten gliper. (vær nøye)
Deretter setter en risten oppå hver av de, og sentrerer risten, og så merker en av hvor beina er, og så lager en /stikker en hull. Nå er det bare å tre beina på risten igjennon hullene.
Del 2
Beina på risten til Eheim 2217 er 2,6cm lange, som er perfekt for ett enkelt lag meg grov/medium skum.


Ett enkelt lag meg grov skum er 2,9-3 cm tykkt (etter egne mållinger)

Ett enkelt lag med medium skum er 2,8 cm tykkt (etter egne mållinger)

Den fine filtervatten er ca. 4,5 cm tykk, og kan rives i ønsket tykkelse. (vil si at 2,8-3 cm er passelig tykkelse)
Del 3
Dobbelt lag (inn mot hverandre) med grov skum er 3.8 cm tykk.(etter egne mållinger)

Dobbelt lag (inn mot hverandre) med meduim skum er 3,6 cm tykk.(etter egne mållinger)

Dobbelt lag, en grov og en medium (inn mot hverandre) er 3,9-4 cm tykk (etter egne mållinger)
Del 4
Dobbelt lag, en grov og en medium (oppå hverandre, med den "rugglette" siden ned) bygger 5,6-5,8 cm (etter egne mållinger)

Dobbelt lag med 2 grove (oppå hverandre, med den "rugglette" siden ned) bygger 5,8-6 cm (etter egne mållinger)

Dobbelt lag med 2 medium (oppå hverandre, med den "rugglette" siden ned) bygger ca. 5,6 cm (etter egne mållinger)
Del 5
Risten i bunnen av filteret ditt har lengre bein en den på toppen. Jeg vet ikke hvor lange disse beina er, så jeg vet ikke hvordan lagene i ditt filter kan bygges opp, da en er avhendig av å vite dette.
Jeg vet heller ikke hvor mye mekanisk filtrering du har behov for i ditt kar, når filteret er satt opp riktig.

Når du vet målene på beina på risten i bunnen og på toppen så kan du begynne å regne på åssen en kan sette samme den mekaniske filtreringen etter de målene jeg har skrevet ned ovenfor.
Det er mange kombinasjoner å velge mellom, for oppbyggingen av lagene av den mekaniske filtreringen , og det er bare du som vet hva du har behov for. Om en bruker 1-3 lag grov, 1-3 lag medium og ett lag fin filtervatt.
Hva en har plass til under hver rist vet ikke jeg, og hvilken rist en bruker, lange bein, eller korte bein, eller en kombinasjon. Et lag blir nok litt stusselig for det filteret, men du finner nok ut an det.
Dette er et tips om hva du kan gjøre, åssen du kan sette opp den mekaniske filtreringen. Det er ikke noe du MÅ gjøre, bare et tips...



Eksempler:

1:
Keramiske rør og grov svamp under den første risten.
Så 2 lag grov svamp (i sammen mot hverandre) + ett lag medium svamp under rist nummer 2 (med lange bein)
Etterfulgt av 2 lag medium svamp (i sammen mot hverandre) + ett lag fin filtervatt. under rist nummer 3 (med lange bein)
Så filtermedie for biologisk filtrering over rist nummer 3
Og så rist med korte bein oppå der igjen, under pumpehuset.


2:
Keramiske rør og grov svamp under den første risten.
Ett lag grov svamp + 2 lag medium svamp, under rist nummer 2 (med lange bein)
Og så ett lag med fin filtervatt under rist nummer 3 (med korte bein)
Så filtermedie for biologisk filtrering over rist nummer 3
Og så rist med korte bein oppå der igjen, under pumpehuset.


Kansje det er mindre plass under risten med lange bein en det jeg antar.

3:
Keramiske rør og grov svamp under den første risten.
Så ett enkelt lag grov svamp + ett enkelt lag medium svamp (oppå hverandre med den "rugglete" siden ned) under rist nummer 2 (med lange bein)
Etterfulgt av ett enkelt lag medium svamp ("rugglete" side ned) + ett lag fin filtervatt under rist nummer 3 (med lange bein)
Så filtermedie for biologisk filtrering over rist nummer 3
Og så rist med korte bein oppå der igjen, under pumpehuset.


Osv, osv, osv...


Som sakt, når en ikke vet lengden på beina på risten på bunn og risten på toppen er det vanskelig å vite åssen en kan bygge opp lagene av den mekaniske filtreringen. Og spesielt når en ikke vet hvor mye mekanisk filtrering du trenger i ditt kar med ditt oppsett, når filteret er satt opp riktig.



------



Jeg antar at fiskene dine har gått i de vannverdiene lenge, og har tillpasset seg de vannverdiene for lengesiden. Så jeg ville ikke begynt å rote med vannverdiene, det vil bare stresse fiskene unødvendig.
Veldig mange typer fisk er veldig tilpassningsdyktige, og det er bedre at fiskene tilpasser seg vannverdiene du har enn at du heletiden prøver å tillpasse vannverdiene for fiskene.
Det kan bli mye rot av det, og det igjen kan stresse fiskene, spesielt av vannverdier som svinnger til stadighet. Det er som sakt bedre at fiskene tilpasser seg vannverdiene du har, sånn at de har stabile vannverdier å gå i, uten stadige svingninger.
Men det er så klart unntak, der fiskene er "kresene" på vannverdiene og må ha visse verdier i vannet.

Ut ifra det du skriver så virker det ikke som at du har problemer med sammensetningen av fisk, enda. Men som Milo sier så kan du få problemmer med agressivitet, men du kan også være heldig å ikke oppleve det.
Kommmer en del ann på personligheten til fiskene dine også.

Noen kan ha problemer med at en viss type fisk er agressive, og andre opplever de som rolige, kommer ann på fisken...

Hvis det skulle bli et problem så kan en altids skaffe seg et kar til, og flytte problem fisken(e) dit.



-Kent-
Wow, takk for det svære svaret! =D Jeg tror du kan ha rett i det med bypass. Jeg har bare risten i bunnen og ingen flere. Jeg hadde en rist på toppen, men en dag jeg åpnet filteret var den knukket i fillebiter. Tror jeg skal investere i noen nye rister, såvel som medium svamp. Takker veldig for rådene!

Tror jeg satser på å sette opp et kar til med elvetema der plecos og botia kan kose seg, så blir det mer plass i hovedakvariet =)
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap