Lek synonymt med trivsel ?



Jeg hører og leser stadig uttrykk som ”jeg har de i lite kar, men de får jo avkom så da trives de jo” eller ”De yngler, selv om jeg sjelden skifter vann” eller ”de trenger ikke så stort kar som det står i den basen for de leker hos meg” Og lignende utsagn.

Dette stemmer i mange tilfeller, jeg har sett det selv (Skalarer som har lekt i 50liters akvarium) osv

Jeg tror mange fisk yngler selv om forholdene er elendige og jeg tror ikke at dette betyr at de trives.

Jeg mener vi må avlive myten om at lek er synonymt med trivsel

Hva mener folket?



Enig i at lek og lekatferd hos fisk ikke er synonymt med at de nødvendigvis "trives". Tror heller det er et uttrykk for at noen bestemte miljøforhold er tilstede og at de dermed trigges, instinktivt, til lek/lekatferd.
Hva med en slags "her har vi det så elendig at vi må forte oss å føre genene våre videre før vi dævver"-tankegang? Kan det være noen trigger der også?
Hans Rune Bø
Hva med en slags "her har vi det så elendig at vi må forte oss å føre genene våre videre før vi dævver"-tankegang? Kan det være noen trigger der også?


Ja! Mange killifisk leker når vannet tørker bort. Hos endel andre arter er det motsatt. De leker når skogene oversvømmes.

Jeg er enig i at det er enkelte "trykkpunkter" som kan klaffe, som gjør at fisken instinktivt reproduserer seg, nesten uansett hvordan miljøet rundt dem er.
Man kan jo ta lekskar for diskus som et eksempel....? Jeg kan ikke noe for det, men jeg tviler nemlig sterkt at diskusen stormtrives i et slikt miljø, fullstendig nakent, forholdsvis lite kar, med ikke noe annet enn en lekskrukke i. Det er andre ting som trigger instinktene deres slik at de "bare er nødt" til å leke og legge egg.

Men det er klart, man skal ikke si kategorisk at fisk legger egg under nær sagt alle forhold så lenge en trigger er tilstede. Noen ganger legger de egg og leker rett og slett av ren, skjær trivsel også (med triggere tilstede

Inaktiv bruker
Jeg fikk lyst til sette spørsmålet på hodet ved å spørre; hvodan kan vi se at fiskene trives i et akvarium ?
Vedr. lek, så har jeg en svært enkel tankegang (noe jeg er kjent for) at de som ikke får artene til å leke i et akvarium heller ikke har fisk som trives, for jeg vil tro at alle arter formerer seg i naturen, og gjør de det ikke i et akvarium så har man ikke lagt forholdene til rette for dem.
Fisk er såpass enkle individer men med sterke instinkter, og formeringsinnstinktet er et av dem.

Svein
Jo da, er med på det jeg Svein, men..

Jeg ar akkurat vert i diskusjon med en "nybegynner" som stadig har lek på sine guppy, og i tillegg fått egg på sitt nyinnkjøpte avlspar med skalare på tross av advarsler om at et kar på 50 liter er litt lite.

Hun har lest på et par forum at hvis fisk yngler så trives de. I alle fall er det slik hun har tolket det.
Dette er en dame som allerede har veldig mange fisker fra før skalarene kom i
Inaktiv bruker
Dette temaet er ingen big case for meg, som sagt jeg tenker enkelt, og jeg er av den oppfatning at fisk som leker har en viss form for trivsel, og så kan man jo begynne å definere hva er trivsel, er det rent vann slik vi mennesker tenker er rent vann osv osv.
Mogen Juhl berettet om en fangstur i Afrika for noen år siden, hvor de fant en Killi som levde like ved et kloakk utløp, hvor også de innfødte vasket tøy, og hvor han opplyste at stanken fra vannet , ja jeg tror jeg stopper der, men der levde det fisk, og de hadde all verdens av muligheter til å forflytte seg.
Min personlige mening er at vi akvarister til tider har litt for mange skylapper på oss, ved at vi ikke makter å se utenfor våres kjære akvarium.
Det er synd ikke fiskene kan snakke??
Svein
Så da er konklusjonen at.

Fullvoksne skalarer trives fint i et overfylt 50 liters akvarium?
Jeg tror ikke det går an å tenke enkelt her.
Noen leker uansett livssituasjon - guppyer, scalarer og eplesnegler er helt klart blant dem. Andre leker dersom forholdene legges til rette for dem, ellers ikke.

Mine regnbuefisk leker hver gang jeg skifter vann i akvariet. Jeg leste et sted at i naturen leker de i regntiden, altså en periode i året. Det må vel bli helt feil å tro at de ikke trives resten av året i naturen dersom de kun leker denne ene perioden. (eller at de trives bedre i fangenskap enn det de gjør i naturen ettersom de leker etpar ganger i uken her - hele året)

Botiaene mine startet leken etter jeg satte inn to ekstra sirkulasjonspumper i 400'en. Jeg mener ganske bestemt at de trives uten denne ekstra filtreringen også. Ellers hadde de vel ikke funnet på så utrolig mange sprell og så mye ugagn. Det er helt utrolig hva de fiskene kan finne på, og at de har det moro, er jeg ikke i tvil om!

Mine to gullscalarer leker uansett. Etter jeg satte inn ekstra filtrering i karet, blir de noen ganger tatt med strømmen og driver viljeløst 30-40 cm bortover før de oppretter kontrollen og kan svømme mot stillere vann. De trives absolutt ikke med situasjonen slik den er nå. Man kan nesten se panikken i øynene deres når de av en eller annen grunn klarer å rote seg borti strømmen.
Idag la de egg.

Jeg skulle gjerne spurt Mogen Juhl om han hadde undersøkt om denne Killi'en faktisk hadde luktesans eller om denne var erodert bort av kloakk og enzymer fra eventuelle vaskemidler.
Er ellers veldig godt fornøyd med at fiskene ikke kan snakke, for ellers måtte jeg vel hive ut bettaen fra kontoret på grunn av konstant mas etter mer mat
(selv om det selvfølgelig hadde vært moro å hørt hva de hadde sagt)
Jeg tror forplantings evnen til fiskene ligger i innstinkta, og når vi trigger enkelte ting så får vi lek/egg/yngel på dem.
Men å si at fiskene trives når yngla kommer det blir for enkel(for meg da)-guppyer og div andre fisker yngler i et sett uansett hvordan forholda er, så mye er overlevelses inn stinkt.
Jeg begynte en sakte senking av PHen i 660 literen min, så gikk det 2-3 dager så la diskusene egg. Jeg tror det henger sammen.
Så jeg tror at enkelte fiske tper trenger en yttre trigger/e for å forplante seg, mens andre gjør det uansett.

Men scalarer i en 50 liter(burde være straffbart).
Trivsel
Det er vel viktigere å se på adferd når det gjelder trivsel enn lek. Så lenge fisken viser sterke og klare farger, er aktiv, har en adferd som er tilnærmet lik den i naturen og har noe jeg liker å kalle "glimt i øyet" så er vel fisken lykkelig selv om den ikke er i lek.

Bare se på Scalarer i butikken, de går i et lite kar på 60-80L, og er som regel alt for mange i for hold til plassen. Flytt de over i et større kar med færre individer, og adferden forandrer seg nesten med en gang. De blir på en måte oppstemte (glade?) De får sterkere farger og er generelt ved bedre mot.

Jeg tror vi akvarister generelt er flinke til å gi vennene våres de beste forutsettningen for å trives, men det er viktig å hele tiden prøve å gi fisken det de trenger og faktisk lære seg noe om fisken man har lyst på før man skaffer seg den. Man får mer igjen av hobbyen hvis man gjør litt grundigere forarbeide.

En lykkelig fisk= En lykkelig akvarist.
Hva vi vil
Jeg tror de fleste av oss ønsker at fisken skal trives. Om vi har en gullfisk bolle eller flere hundre liter. Og jeg er veldig enig med Svein, jeg tenker enkelt (prøver i alle fall).

Det som er med oss mennesker er at vi ønsker å tenke best mulig om oss selv. Jeg tror dette er et grunnleggenede behov. Dere kan selvfølgelig benekte det, men innerst inne tror jeg de fleste av oss er opptatt av å fremstå som gode mennesker.

Derfor er det viktig for oss å forklare at "mine fisker har det flott til tross for at alt ikke er 100% tilrettelagt for dem".

Jeg tror fisk formerer seg dels av instinkt delvis av trivsel. Jeg prøver etter beste evne å sørge for at fisken min har det, etter forholdene, best mulig. Jeg har noen som yngler og noen som ikke gjør det, og gjerne på tvers av hvem jeg mente hadde det best.

Jeg tror det viktigste vi her på forumet kan gjøre er å gi gode og hjelpsome råd, prøve å være inkluderende og ikke fordømmende. Kort sagt hjelpe de som ikke vet så mye slik at fiskene deres og de får det best mulig ut fra forholdene (og det synes jeg vi klarer her )

Spørsmålet om yngling = trivsel kan vel ingen gi et 100% korrekt svar på.
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap