Tips til en kulefiskdrømmer med lite akvarie-erfaring?

Hei,
jeg kommer stadig tilbake til at jeg ønsker meg en kulefisk eller to-tre-fire. Har null erfaring med akvarium de siste 30 år, men hadde som barn en 200 l som jeg hadde mye glede av. Har kommet fram til at dvergkulefisken kanskje er noe for meg, og har gjort litt research på nett, og funnet ut mye av det jeg trenger å vite. Men - jeg har noen spørsmål til å begynne med:

1. Hvor får jeg kjøpt dvergkulefisk på/nær Nesodden? Og hva koster de?
2. Noen som har en veiledende liste over hva man trenger? Hva anbefales til et akvarium på la oss si 80 l (ser at det er anbefalt for nybegynneren), mht kapasitet på pumpe, type pumpe/filter, lysarmatur, type planter?
3. Kulefisk og ferie - kan man bruke foringsautomat, med hva slags for i såfall, og er det helt livsviktig å skifte vann minst en gang i uka? (Må jeg leie inn kule-nanny?)
4. Går det bra å bruke "salmi-metode" ved innkjøring til kulefisk?

Takker for alle innspill!
Salmi metoden er for å få en god bakteriekultur i ferskvannkaret ditt som gjør at nitritten blir "spist" opp og kvaliteten go, så dette burde gjøres i alle akvarier uansett fisk.
Stort sett alle akvariefiskforhandlere kan skaffe kulefisk ved bestilling hvis de ikke fører dem allerede.
Syns du burde søke disse opp på forumet eller google det da du vil finne masse nyttig info der og få svar på flere spm du måtte ha
Lykke til
Bare for å være sikker, vil jeg bare nevne at innkjøring med Salmi er FISKELØS innkjøring...den er derved lik uansett hva slags fisk man skal ha i karet når det er ferdig innkjørt.

Vet ikke om kulefisk er noen god nybegynnerfisk, egentlig. Anbefaler deg å starte med noe litt mindre krevende, og så prøve deg med disse når du begynner å få grep om hvordan det er å drive et akvarium. Mye har forandret seg på 30 år, noe du sikkert har oppdaget. At du ber om en liste over ting du trenger, sier klart at du trenger å lese deg opp litt...ikke noe galt i det, alle har vært nybegynnere Men det er kanskje lurt å ta det litt steg for steg..
Hei, her på Nesodden hvor jeg også holder til er det veldig greit å bestille fisk gjennom Tangen dyrebutikk. De skaffer gjerne arter de ikke har inne, i hvert fall de som finnes på listene til grossisten Imazo, som du kan sjekke selv på imazo.se. Jeg har bestilt dvergkulefiskene mine på den måten selv.

Men jeg er enig med det andre skriver her om at jeg helst ville startet opp med en annen art og ventet med kulefiskene til jeg hadde fått frisket opp akvarieerfaringen i et år eller to. Dvergkulefiskene er nok enklere å ha med å gjøre enn mange av de større artene av kulefisk (jeg har bare erfaring med denne ene arten selv), de er ikke like avhengige av jevn tilgang på snegler, f eks, siden de vanligvis ikke knuser snegleskall med tennene og derfor ikke så lett får tannproblemer av litt mykere mat. Men de spiser bare frossent eller levende fôr, og de er veldig glupske små fisker, noe som igjen gjør at det lett blir til at man forer så mye at akvarievannet blir overbelastet med avfallsstoffer. Aggresjon er også et tema - de kan gå fint sammen, men mitt inntrykk er at det er litt uforutsigbart og at det er smart å ha mer enn ett akvarium tilgjengelig så man har mulighet til å skille individer som ikke går sammen. Hvis du bestiller fisk (eller hvis du kjøper fisk som ikke er helt utvokst, og det er nok vanligst å finne i butikk) så kan du ikke være sikker på kjønnsfordelingen og spesielt hanner vil ofte gå dårlig sammen.

Jeg har mine i små akvarier (28 l, med 2 el 3 individer i hver) og da har det vært helt nødvendig å flytte rundt på dem for å sørge for at alle trives. I et større akvarium på 50-100 liter kan det visst fungere fint med en gruppe og til og med flere hanner. Da er det viktig med innredning som gjør at ikke alle fiskene i karet ser hverandre hele tiden (det er lurt uansett).

Jeg ville altså heller startet opp med fisker som tar tørrfôr og som er mindre kranglete. Det er mer enn nok annet å tenke på med å få karet til å fungere som det skal i starten, og det finnes jo masse fantastiske fisker å velge mellom blant de litt mer lettstelte.

Foringsautomat vil jeg absolutt fraråde for nybegynnere. Fisker er kaldblodige og svir av veldig mye mindre energi enn oss varmblodige. Det skjer veldig mye oftere at fisk blir syke eller dør på grunn av overforing enn på grunn av matmangel. Når du ikke er til stede kan du ikke oppdage faresignalene i fiskens adferd - og da er det risikabelt at en automat fortsetter å slippe mat oppi karet. Jeg hører at noen erfarne folk har nytte av automater, men da bør man ha veldig god kontroll på situasjonen i akvariet sitt. I de fleste tilfeller er det en bedre plan å la fiskene gå uten mat en ukes tid (kanskje få noen til å mate en gang eller to hvis man er borte lenge) enn å opprettholde jevn tilførsel av mat når ingen følger med eller skifter vann.
Takk for svar og gode tips!

Jeg skjønner at dette kanskje ikke er den letteste veien inn i akvariehobbyen, men kan det ikke likevel gå bra hvis man er dedikert og til enhver tid aktivt søker informasjon om saken? Jeg har så veldig lyst til å prøve dette...

Har lest ganske mye om dette nå, det meste jeg sitter igjen med av spørsmål er det jeg ikke klarte å finne helt konkrete svar på, fx der folk sier forskjellige ting. Sikkert mye ulike erfaringer. Jeg skjønner jo AT jeg må ha en pumpe/filter, men det er ikke like lett å finne ut hva slags (kapasitet/merke) som er optimalt. En veiledende liste var mer i retning av å spesifisere konkret utstyr utfra de kravene akkurat denne fisken har.

Jeg har også forstått at de griser mye, og har satt meg inn i hva som er aktuelt for. Et spørsmål da kan være om det er mulig å si noe om hvor mye man kan fore dem med i slengen uten at det blir helt grisehus nitrittbombe og? Jeg spør heller en gang for mye (og dumme spørsmål, evt) enn en gang for lite!

Skjønner at du ikke er til å rokke på dette. Jeg er som sagt skepptisk, fordi disse fiskene er nokså følsomme når det gjelder vannverdier. Jeg syns som sagt det er en fordel å lære seg å drive et akvarium med riktige vannverdier før du begynner med kulefisk. Dette er tildels kostbare fisk, og det er synd å miste dem. Som akvarist har man også et ansvar for at fiskene holdes på en forsvarlig måte slik at de kan utfolde sin naturlige oppførsel og ikke plages.

Uansett, et dilemma for dvergkulefisk er at de trenger meget "sunt" vann med lite strøm. Samtidig griser de mye, noe som krever god filtrering og mye vedlikehold i form av slamsuging og vannbytter. Fisken er, som Andreas sier, også avhengig av en jevn tilførsel av små snegler, noe som også peker på et vel-etablert, modent akvarium...ikke et nyoppsatt.

Valg av filterløsning vil i stor grad avhenge av akvarium-størrelse, og om man vil satse ut- eller inn-vendig filter. Til et kar på under 100 liter vil en innvendig løsning med et godt dimensjonert Eheim Biopower sikkert være tilfredsstillende.
Helt urokkelig er jeg nok ikke. Jeg prøver bare å sette meg så mye inn i saken som mulig før jeg bestemmer meg, i stedet for å bare løpe og kjøpe. Noen nye oppfølgingsspørsmål:

Hvilke andre faktorer enn foringen, tilførsel/utskifting av utstyr, planter og evt. nye fisker/dyr, tilstedeværende organismers død og nedbryting, evt. rensing av filter når nødvendig, vannbytte, etc. er det som påvirker vannkvaliteten? Ser jo at det er endel tiltak som kan iverksettes, men skjønner at dette kan være særlig krevende med kulefisk.

Er foringen den viktigste/vanskeligste faktoren å kontrollere? Hvordan kan kunnskapen om opprettholdelse av riktige vannverdier under foringsregime til andre fisk overføres til kulefisk når denne uansett har helt andre krav til mat og griser så fælt?

Hvis kulefiskene er så sensitive - hvordan vet jeg at hvis jeg klarer å drive et akvarium med enklere fisk, klarer jeg også å drive et akvarium med kulefisk? Ok, det øker sannsynligheten, men er ingen garanti...

Forstår jeg deg riktig, Silvershade, at du mener akvariet skal være så modent at det kryr av snegler i det? Vil ikke kulefisken da gå bananas og lage masse forurensing? Trodde sneglefarm var en bedre ide.

Og nå spør jeg ikke for å være vanskelig, jeg spør fordi jeg er opptatt av at både kulefisker og andre fisker skal ha det bra. Det er ikke gitt at utfallet her blir kulefisk med det første!
Skjønner at du ikke spør for å være vanskelig
Kunnskap/øvelse er ingen garanti for noenting, selvfølgelig. Men det rekker ganske langt ! Da vet man gjerne hvilke tiltak som bør iverksettes om problemer oppstår. Man lærer også hvordan man kan holde gode, og ikke minst konstante, vannverdier.

Tror du ramset opp de fleste faktorer som påvirker vannkvaliteten. Det som kanskje mangler, er det viktige elementet som vi kan kalle akvaristen Hvis h*n ikke vet hvordan man bruker disse midlene, hjelper ikke allverdens utstyr. Selvsagt, kansje...men mange tror at bare man har dyrt nok utstyr i mengder, så går alt av seg selv

For å skaffe erfaring med "grisete" fisk og vannkvalitet, kunne du for eksempel skaffe deg noen enkle sugemaller...disse kan være gode treningsobjekter i så måte. Velg en art som er ganske robust, så lærer du hvor mye du kan mate og hvordan du skal "holde rent" for slike fisker. Det bør da være en art som er omnivore.

Nei, mente ikke at karet skulle kry av snegler. Bare at man har en etablert stamme. Men en sneglefarm er en god ide Disse behøver alger for å bli fullverdig mat for kulefiskene, så det kan jo være et artig prosjekt !
Hei igjen! Driver nå og sjekker litt om utvendige filtre. Har også sett litt rundt på akvarier, og mest aktuelt for øyeblikket er et på 112 L (alternativt 70 L). Med utgangspunkt i å berede grunnen for disse kulene som en eller annen gang kanskje kommer i hus, hvilken modell bør velges? Leser mye bra om Eheim. Er fx 2071 eller 2073 bra nok?

Og når vi snakker sneglefarm - fins det noen hardføre fisker eller andre morsomme vesener som kan trives i en sneglefarm (og ikke konkurrerer med sneglene om alger, eller spiser opp sneglene)??

Mye jeg vil vite! Og det er moro å lære
Dette med filter er litt som med biler...noen påstår VW er best, andre foretrekker Toyota. Personlig foretrekker jeg Eheim, og bruker kun Eheim utvendige filtere på kar over 70 liter. Pro3-produktene er meget gode filtere, og har den fordelen at de kan strupes ned om nødvendig (vanlig på de fleste utvendige, men ikke like vellykket på alle). Jeg struper for eksempel ned vannstrømmen når jeg mater.

De fleste fisker kan leve i en sneglefarm, det begrenser seg egentlig etter størrelsen på farmen. Da er selvsagt sneglespisende fisk unntatt. Å dyrke alger er ikke særlig vanskelig, så ingen problemer der. Man behøver jo ikke akkurat velge algespisende fisker
Ok! Så Eheim Pro 3, men hvilken kapasitet/volum (modell) - er de jeg nevnte passe for kar rundt 100 L? Trenger bare ett konkret tips for å skjønne bedre hva jeg skal se etter... Jeg har sett at dobbel kapasitet er bra, men vet da ikke helt hva det betyr hvis det står at filteret passer til fx 100-350 L akvarium - tar man da utgangspunkt i 100 eller 350? Er nok litt treg akkurat på dette punktet - må ha dette inn med teskje! ;-D
Inaktiv bruker
Hvis filteret/pumpen passer til 100-350L, passer den bedre i 100L enn i 350L. I et 350L bør man heller ha et filter som passer fra 350L og opp, eller enda kraftigere og med større filtervolum.
Da er det for det første dette å legge merke til : Se på filterets kapasitet. Kapasiteten er målt uten filtermedier, altså ren pumpekapasitet. Når filtermedier legges til, går selvsagt dette tallet ned. Se på de angitte kar-størrelsene som kun en pekepinn. Det vi vil ha, er filter med både høyt filtervolum (plass til mye medier med mye bakterier) og passelig gjennomstrømning. Filteret bør kunne sirkulere akvariets volum minst 4-5 ganger i timen.

Om vi titter på Eheim 2071, så pumper den 950 liter/h. Legg til filtermedier, så kan vi si vi har 700l/h. Dette vil da sirkulere et hundreliters kar 7 ganger i timen. Så dermed er dette en fin "overfiltreringskapasitet", som er god å ha. Blir det for mye strøm, er det bare å strupe ned litt. Det bedre med noe i bakhånd enn å ha et filter som drives på kanten av sin kapasitet.
Aha, dette var oppklarende. Da tror jeg at jeg skjønner litt bedre. Tusen takk!!
Tilfeldig bekjentskap
© Kim Weflen aka akvafil
Reklame for plussmedlemskap