Tenkte det var på tide at vi på Akvaforum også fikk en veiledning på hvordan man kultiverer eddikål. Jeg har lest litt rundt på nettet, og blandt annet hentet min inspirasjon fra Nettakvariet.
Eddikål er et ypperlig levendefor for små yngel. Dette er en liten nematod rundorm, som er enda midre enn Mikroorm. Næringsverdien på Eddikål kontra Mikroorm er det i følge den infoen jeg har fått, ikke så stor forskjell på. Men det at Eddikålen er enda mindre gjør den mer anvendelig for fiskearter som får små yngel.
En fordel med Eddikål i forhold til annen type levendefor, er at du ikke trenger og sette en ny kultur så ofte. Jeg har lest at noen setter ny kultur hver 10 måned (levetida på Eddikålen), og noen har hatt en kultur opp i et par år, ved og tilføre ny væske, samt næring. Eddikålen holder seg og lenger i live i akvariet, enn f.eks mikroorm gjør, og den holder seg i alle vannsjikt.
Å høste Eddikålen er imidlertid litt mer jobb enn høsting av Mikroorm, og det tar lenger tid fra kulturen er satt, og til man kan begynne og høste fra den.
Så er det framgangsmåten!
Først og fremst trenger man en startkultur av Eddikål, noe man skaffer seg fra andre akvarister.
Utstyret man trenger:
Beholder (jeg har her brukt et glass til sylteagurk som rommer ca 0,8 liter, vask beholderen godt!).
Eplecider Eddik
Sukker
Eple ( godt vasket) eller Eplejuice
Vann
Jeg brukte følgende blanding
50/50 av vann og Eplecider Eddik
1/8 med sukker
Biter av eple med skall på. Husk imidlertid og vakse eplet godt, for og få bort eventuelle giftstoffer fra skallet.
Jeg lot dette stå en to tre timer slik at det fikk løst seg opp og blandet seg godt, før jeg hadde oppi Eddikål-kulturen.
Deretter tok jeg et kjøkkenhånkle over åpningen, og festet med strikk slik at det kommer luft til.
Jeg satt så kulturen mørkt i romtemperatur, og etter en måneds tid kan man begynne og høste fra kulturen.
Etterhvert som vannet fordamper litt, begynner det og lukte ganske sterkt av blandingen, og det kan jo være greit og vite....