Helges akvariehjørne

Så ble det en personlig tråd for meg også da - inspirert av flere andres fine tråder.

Tittelen er ganske bokstavelig ment og henspeiler på min plan om å ha et skikkelig akvariehjørne i kjellerstuen, og å kunne ha dette som en tråd "der man møtes på hjørnet" for en diskusjon eller to.

Har i skrivende stund holdt på i rundt halvannet år efter en lang pause i interessen fra tenårene. Dengang var det et forholdsvis lite akvarium på gutterommet, mens det nå har blitt en skikkelig interesse med flere aktive kar.

Det er fire kar spredd rundt i huset i øyeblikket, fem om barnas plastkar med to pinnedyr i skal regnes med. Siden det ikke står to kar i samme rom noe sted sier det seg selv at vedlikehold er lite optimalt arrangert og at "behovet" (!) for et akvariehjørne er tilstede.

Her er et bilde av det som skal bli akvariehjørnet:

[External Image]

og, her er et bilde av foreløpig plan, del 1, med to 150 litere.

[External Image]

Planen er noe jeg har hatt i bakhodet ca. et år, men forskjellige ting har gjort at det har ikke vært tid til å gjøre noe med saken. Nå har det kommet seg noen skritt videre, og jeg holder på med priser og tanker på hvordan dette praktisk kan gjøres. Om det skal gjøres som en aluminiumsrack (som på illustrasjonen) eller som en trekonstruksjon. Bæreevne i gulvet er et hensyn å ta blandt annet.

Ellers er den teoretiske delen av akvastikken noe jeg finner fascinerende, og det går med en del tid til å lese bøker og artikler om alle sider av det å holde fisk i akvarier, og om fiskene selv. Det er spesielt to verdensdeler som interesserer, Sør-Amerika og Australia.

Sistnevnte del av verden har regnbuefiskene, og der holder jeg på med innsamling av data og bilder for å bedre innholdet i fiskedatabasen. Noe er lagt inn, og mer kommer. Det er biotoper jeg har besøkt selv i flere deler av Australia, og det må klart innrømmes - slik direkte kontakt med den biotopen fiskene lever i gjør det enda mer spennende.

Sist gang jeg besøkte Australia er noen år tilbake, og før jeg fikk vekket akvarieinteressen igjen, likevel må den ha ligget latent - for turer til elver og bekker har alltid stått på listen over ting jeg ville gjøre - og fikk gjort. Skal efterhvert få digitalisert bilder fra turene og lagt ut der det er relatert til biotoper. Ellers ville det blitt en ren reiseskildring, litt utenom temaet her.

Neste tur nedover til landet der under står på planen for neste år, og da blir det helt sikkert noen biotopbesøk også!
Artig å lese egen trådstart. Mye vann har rent i havet siden da, og det ble - som det av og til blir - ikke helt som planlagt. Jobben ble mer krevente og det ble ikke tid til planen. Barn ble større og krevet mer tid, som igjen gjorde planen enda mindre aktuell. Så ble det jobbskifte, og mye nytt å lære og mye mer reising - igjen mindre tid til flere akvarier.

Tanken om rainbowfish er ikke død, men det vil ta tid før jeg er der at det blir noen realitet. Nye tanker(!) må tenkes...
Startet nyt akvarium på lørdag, skjønt nytt er vel å overdrive. Det har stått og putret og gått i et års tid på vaskerommet, med noen få planter og absolutt minimum vedlikehold.

Et 72 liter Juvel akvarium ble tømt og vasket efter å ha hatt 20 liter vann over på en kanne (for gjenbruk) samt renset filter og planter i en bøtte med akvariumvann. Filtermedium ble bare lett krystet vannet for å fjerne noe slam, ellers urørt. Bakteriekolonien er gull verdt!

Rådasand ble vasket for et 5-6cm lag. Anubias "nana" fra det gamle oppsettet ble plantet i forgrunnen, og en ny rot med javabregne ut på siden. Falt for bregnen på roten i butikken, samt en Echinodorus "Ozelot" som ble til to da jeg tok den ut av vatten.

Vannet var jernfattig, og jern og GH+ ble tilsatt for bedre vannverdier. Må også fornye et par vannprøvesett da de virker å ikke reagere lengre.

Vannet er noe uklart og "melkeaktig" til tross for skylling av Rådasanden først.
Det vil ta tid før plantene har funnet seg til rette i sitt nye miljø, og de har fått hver sin halve Crypto tablet ved roten for å få en god start.

Med et filter som har gått et år allerede skulle jeg kunne sette inn fisk umiddelbart, men jeg har god tid og vil se at alt faller til ro med vannverdier og at plantene begynner å vokse. Det vil ta et par ukers tid, minst.

Vannet er allerede klart og fint (bildet er fra dagen efter start).

Har en svakhet for Amasomas og Sør-Amerika, så noen tetra vil få plass her. Mulig en ferskvannsmusling eller to, selv om de som er å få tak i er fra feil verdensdel. Ferskvannsmuslinger finnes mange steder (også her i Norge).
Bilde fra i dag, det klarere vannet er tydelig å se.
Skal ikke de plantene knytes til stein eller rot?
Javabregner er festet til en rot. De andre har røtter og sitter bra i sanden.
Tatt en målerunde på vannet. Måtte komplettere testsettet, GH testen virket ikke lenger og NO2 var oppbrukt. Bruker Tetras tester.
pH: 7,5
NO2: under 0,3
NH3+4: 0
Fe: 0,25
NO3 mellom 12,5 og 25
PO4: 0

Ganske greie verdier, mulig litt høyt på NO3. Filteret har jo gått i minst et år allerede, og ca 1/3 av vannet er fra det gamle oppsettet.
Har en proteinhinne. Filteret står litt nede i vannet og beveger overflaten, men ikke nok til å bryte opp hinnen. Det er jo ingen fôring enda.
En uke siden akvariet ble satt opp. Første vannbytte på ca 1/3 (ca 22 liter).
NH3+4 og NO2 = 0
NO3 fortsatt mellom 12,5 og 25
GH=10, KH=3 og pH=7,5
Fe=0,25

Plantene ser ut til å trives, det er kommet nye skudd på flere. Morsomt å se de bitte små bladene som er komme ut, bare noen millimeter store. Se bildet. Den ene ozeloten har også kommet med et nytt skudd.

Mulig det blir noen første innvånere i løpet av uken.
pH verdien på vann fra vannverket i Oslo (Maridalsvannet) er på 7.5 (+/-). Ser at de fleste små akvariefisk vil ha pH under 7. Må finne ut av om litt høy pH er greit, eller om planen om tetra bør endres. pH verdien kan jo justeres, men vil jeg det?
Liker ikke tanken på "innkjørings-fisk", så jeg kjører en runde med salmi-innkjøring først. Det er tenkt å ha litt lav belastning i karet, kun en ca 12 små (ca 3cm) fisk. Kjører derfor med en begrenset Salmi-dose.

1,1ml satt inn i dag, så får vi se hva målingene gir videre.
Var en runde i et par akvarieforretninger i dag for å se hva som er greit å få tak i. Ser ut som det er noen muligheter!
Har bestilt en liten stim dvergtannkarper. Det har tatt litt tid å få dem, men nå har jeg fått beskjed om slutten av kommende uke. Gleder meg! Blir et par bilder igjen når de er på plass.

Filteret har allerede gått i over et år og tester med Salmi har vist at bakteriefloraen er god.

Det var snegler med plantene jeg kjøpte, så er litt i tvil om jeg skal la det være eller ha en mordersnegle gående. Plantene ser ut til å trives bra.
Da var tiden kommet for litt mer liv i akvariet!
10 dvergtannkarper og en asiatisk jegersnegl er ankommet I dag og holder på med tilvenning. Det var samme pH i vannet de kom med, men endel lavere GH.
Det har gått noen timer alt, så nå skal de snart ut av posen og ut i sitt nye hjem.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap