En guttedrøm

Etter en tur til Maja og Leif på Galgeberg er jeg den lykkelige eier av et Akvastabil Effectline 720 liter. Jeg har ønsket meg et stort akvarium så lenge jeg kan huske og endelig har jeg fått det i hus.


Jeg har hatt mange forskjellige fisk og tanker opp gjennom livet, men stort sett holdt meg til Asia og Afrika, så dette skal bli et Sør-Amerikansk biotop basert rundt Altumer. Egentlig var dette tenkt et veldig strikt Rio Negro, men jeg har kommet til at det blir et mer generellt blackwater.

Oppbygningen har vært planlagt siden før jeg kjøpte akvariumet. En spennende utfordring var at jeg fikk en 150 cm rot med på kjøpet. Den ble integrert i designet og fungerer veldig bra som støtte for tre store huler (40x20x20, 50x15x30 og 30x15x15) bygd opp av stein og grus. Skifer er brukt til 40cm hulen og mot glasset i de andre hulene for å spare litt plass. Jeg fikk med skifer som hadde vært brukt til å dekke bunnen i tanken før jeg kjøpte det.

Det har tatt ca to uker å sette opp før jeg nå har puttet noen planter oppi og fyllt med vann. Tanken står nå og godgjør seg og fungerer som rot- og planteoppbevaring til et 240 liter selskapsakvarium som snart kommer på plass.

Det er nå ca 80% ferdig inrettet men mangler noen ovehengende røtter som kan ta litt tid å få laget.

Oppdatering følger...
Første fisken har flyttet inn
Til filtrering har jeg brukt blanding av nytt, brukt (men tørt) og innkjørt. Det ble tilsatt en bøtte filtervann dagen etter at det kom vann i og en bøtte påfølgende uke. Det var så vidt ammoniakken registrerte så jeg tilsatte salmi i firetimersintervaller til det registrerte gult på testen (ph 7). Jeg testet etter to dager og da viste den blankt. Jeg gjentok prosessen 48 timer senere var det blankt igjen. Nitrittenvar allerede på vei og registrerte orange/lilla/rosa på topp . Tre dager senere var det nitritten igjen på null. Jeg var litt overrasket over at det ikke gikk høyere og tilsatte nitritt til rundt 2 ppm. Dette var borte ved neste måling.

Tid for planting, tenkte jeg og gjorde en liten feilberegning. Jeg burde selvfølgelig ha ventet til etter nitratsjokket som algene satt pris på. De fleste av disse plantene skal etterhvert til andre kar, men de som skal være igjen bør få et godt rotfeste før mørkebehandlingen. Vannet kommer til å være litt grønt fremover noen uker. Blir jeg lei så setter jeg på uv filter, men har egentlig ikke tenkt å bruke det til denne tanken.

Når det gjelder akvarium er jeg ganske nøye, men noen ganger skjer det uhell. Det ble hull på et 128 liter akvarium. Katastrofen medførte at en scalare familie på fem, en kardinalgjeng på ti og tre gibbiceps måtte flytte inn til fetterene til kardinalene. Neontetraene synes familiefest var kjempefint, men det ble lovelig trangt i 63 liters karantenen. Tilsammen 35 individer (det var fire coryer og en gibbiceps med neontetraene fra før) i 63 liter gjorde mars og begynnelsen av april til en stressende tilværelse for alle involverte, men jeg ble positivt overrasket over hvor effektivt juwel innerfilteret var. Jeg satt først inn noen av filterene fra 128litern, men prøvde å fjerne disse og selv om jeg målte hver dag var det fine farger som blankt og lyseblått og gult.

Jeg målte gode nivåer og begynte ph nedsettelsen med torv etter å ha justert KH litt opp. Jeg hadde målt ikke verdier på en stund men endte opp med KH 0-1 og ph
De lever enda :)
Siste oppdateringen min ble kuttet da jeg brukte spesialtegn og teksten ble bortt. Lang historie kort: Fine vannverdier over hele linja: KH 1,3; dH 2; ph ca. 6 og ingen av giftstoff testene er positive heller.

Jeg så denne og sendte mail til Eli som ringte meg samme ettermiddag. Etter en hyggelig telefonsamtalt ble vi enige at om noen uker flytter Berti inn i 720 litern. Det blir gøy å få en så stor gibbiceps inn i tanken. Akvariet er jo innredet spesielt for gibbiceps og altum scalarer og han har tre huler å velge mellom og det skal komme noen store stein han kan ligge på også. Jeg håper Berti vil trives, men jeg tør ikke sette inn en så stor fisk før jeg er sikker på at filterene er ordentlig i gang.

Ellers er det nå fem vanlige scalarer, tre små gibbiceps, ti kardinal og fem hongsloi i tanken. Det var egentlig et uhell at hongsloiene kom oppi. Jeg hadde en pose bolivianske sommerfuglciklider og en med hongsloi og klarte å bytte om på dem, noe jeg ikke oppdaget før jeg hadde helt hongsloien feil. Jeg tviler veldig på at disse kan overleve sammen med voksne altum, men da det er enda en stund før altumene er på plass og de som kommer antagelig ikke er så store lar jeg dem være for å ikke stresse dem for mye.

Det mangler fremdeles noe innventar i tanken. Jeg mangler en del redmoor og mangrove som skal oppi, og eikeløv henter jeg i morgen takket være Petter. Til de av dere som legger merke til valisneria giganteaen så skal den bort når det nye karet kommer
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap