Hvorfor dør fiskene våre?

Heisann..

Er litt fortvilet her vi sitter.. For et par mnd siden kjøpte vi et helt nytt akvarium, juwel 180 liter med buet front.. vi kjøpte sand og alt nytt.. fra før hadde vi et 60 liters akvariumk som vi tok alt vannet fra oppi det nye..
Etter noe dager begynte fiskene vi hadde å dø oppi det nye akvariet. Alle bunnfisker døde (praktbotia,gibiceps, ancistrus, flying fox bla). Neontetraer og slike småfisk overlevte og lever ennå..

For en uke siden fant vi ut at termometeret oppi hadde sprukket,og kulene i dette hadde spredd seg i vannet.. Trodde da vi hadde funnet ut hvorfor så mange fisk døde..
Vi byttet ut alt sanden og vannet oppi akvariet.. røtter som vi har hatt oppi har vi droppet å hatt oppi igjen for vi er redd det sitter noe igjen i disse. Nå har det gått en uke å fisken begynner igjen å stryke med en etter en.. Er det noen som har et logisk svar på hva som kan være årsaken til dette???

Hilsen fortvilte akvariefolk...
Plussmedlem
Oi! Hadde termometeret sprukket?? Jeg vet det er mange termometre som inneholder kvikksølv. Det er meget giftig, og er helt sikkert en grunn til fiskedød hvis ditt termometer inneholdt det.
"kulene i dette hadde spredd seg i vannet.."

Mulig det var sprit-termometer med BLY-kuler.
Selges det fortsatt termometer med kvikksølv?
1. oktober 1998 ble det forbudt i Norge å produsere, importere og selge termometre som inneholder kvikksølv.

elwaro
Selges det fortsatt termometer med kvikksølv? 1. oktober 1998 ble det forbudt i Norge å produsere, importere og selge termometre som inneholder kvikksølv.


Du er sikker på at det ikke er nitrit som er problemet da? Har du testet vannet?
Gro Høie
Heisann.. For et par mnd siden kjøpte vi et helt nytt akvarium, juwel 180 liter med buet front.. vi kjøpte sand og alt nytt.. fra før hadde vi et 60 liters akvariumk som vi tok alt vannet fra oppi det nye.. [I]Etter noe dager [/I]begynte fiskene vi hadde å dø oppi det nye akvariet. Alle bunnfisker døde (praktbotia,gibiceps, ancistrus, flying fox bla). Neontetraer og slike småfisk overlevte og lever ennå.. For en uke siden fant vi ut at termometeret oppi hadde sprukket,og kulene i dette hadde spredd seg i vannet.. Trodde da vi hadde funnet ut hvorfor så mange fisk døde.. Vi [I]byttet ut alt sanden og vannet oppi akvariet.. røtter som vi har hatt oppi har vi droppet[/I] å hatt oppi igjen for vi er redd det sitter noe igjen i disse. Nå har det gått en uke å fisken begynner igjen å stryke med en etter en.. Er det noen som har et logisk svar på hva som kan være årsaken til dette??? Hilsen fortvilte akvariefolk...


Tror kanskje forklaringen ligger her: Etter noen dager begynte.... Du skriver at du tok vann fra det gamle akvariet, men du sier ikke noe om filter, filtergrums el.l. De bakteriene du er på jakt etter som skal omdanne avfallstoffer fra fiskene (ammoniakk) til nitrit og deretter til det mer ufarlige nitrat, finnes ikke i akvarievannet i noen mengde av betydning. Derimot sitter de i filteret, i sanda, på røtter o.l.

Altså fikk dere sannsynligvis ammoniakk og nitrit i karet i første runde. Begge deler er giftig for fiskene. Da dere trodde at termometeret var skyld i fiskedøden, renset dere sand og røtter, altså ting som inneholdt de bakteriene dere er avgengig av og fikk antagelig en ny runde med ammoniakk og nitrit fordi filterets bakteriemengde ikke var i stand til å ta den biologiske rensingen alene.

Les om innkjøring her på AF, bruk søkefunksjonen. Har selv skrevet en artikkel om innkjøring som ligger i artikkelsamlingen under Annet.

Det er lenge siden man sluttet å bruke kvikksølv i termometre. Det som viser antall grader er farget sprit. De kulene som ligger nederst for å få termometeret til å flyte loddrett i vannet, er sannsynligvis små stålkuler. Om dere har gjemt på dem, prøv med en magnet. Muligens kan det være bly, men siden det også er et giftig tungmetall, tror jeg ikke det brukes til dette lenger, om det noen gang har vært brukt.

Vist du ikke har utstyr til å teste vannet hjemme, ta det med deg til en dyrebutikk å få det testet der. Når dere tok de 60l fra det gamle akvariet, hadde dere alikevel ett blandingsforhold på 2/3 vanlig springvann, ikke ideelt. Det er jo helt sikkert en ny pumpe i dette akvariet, brukte dere guffe fra det gamle filteret, eller startet dere det nytt? Det tar tid å bygge en god bakterieflora i pumpa, så vannkvalitet kan nok være ett problem her.
Lurer litt på hvordan dere fikk byttet alt vannet også når dere oppdaget det ødelagte termometert. Uansett hva dyrebutikkene hevder så finnes det ingen magiske piller eller tabletter som gjør springvann til akvarievann på få sekunder.
I etterpåklokskapens navn så burde dere nok ha brukt tid, og kjørt inn akvariet før dere puttet fisk i det, vist det nå er vannkvaliteten som er et problem. Får egentlig håpe det, tror nok det er enklere å gjøre noe med enn kvikksølv-/bly-forgiftning.
Håper dere får ordnet opp i problemet, ikke gøy med døde fisk.
Fortvillet,og noe forvirret.
For å forsøke å få dette litt klarere.

Problemet oppstod umiddelbart etter at vi byttet akvarium.

Vi flyttet IKKE noe "filtergrums" fra det forrige akvariet, kun vann, samt planter, og selvsagt fisk.

Det som utmerker seg mest er at neon tetra, og en mini\albino pansermalle som er fra tiden i det gammle akvariet ser ut til å stortrives i det nye. det er hovedskelig fisker som ikke hadde vært så lenge i det forrige akvariet som gikk i dass.
samt går omtrent all nyinnkjøpt fisk rett i døden.

Mulig at termometeret har mye av skylden da dette muligens har hatt lekasje hele tiden, og det har jo ikke vært bra, men hva nå nå alt er "startet forfra"?
Vi har de "gammle" fiskene, og planter fra det forrige akvariet (dog rengjordte).

Nå oppleves vannet noe hvitt/difust.
Fisker dør "by the day". Men de "eldre fisker" ser ut til å stortrives oppi her, mens nyinnkjøp dævver ustanselig.

Vi har målt både det ene og det andre, tilført noe pH regulerende pulver.
I følge målingene er ALT optimalt i vannet!!!


Hva bør vi gjøre for å oppnå ett "stabilt" akvarium?!


Hvis du har målt, hva var verdien på NO2?
Det nytter nemllig IKKE å bare fylle opp med gammelt vann og tru at dette går bra. For det gjør det ikke. At enkelte hårdføre fisker overlever er ikke så rart !
vi har sånn aquavityal multitest 6in1.. å her er både nitrit og nitrat helt hvite, eller på null...
Gro Høie
vi har sånn aquavityal multitest 6in1.. å her er både nitrit og nitrat helt hvite, eller på null...


dGH = >4
dKH=3
Cl2 mg/l= 0,8
Gro Høie
[QUOTE=Gro Høie]vi har sånn aquavityal multitest 6in1.. å her er både nitrit og nitrat helt hvite, eller på null...


ph=6,8-7,2
dGH = >4
dKH=3
Cl2 mg/l= 0,8
Gro Høie
vi har sånn aquavityal multitest 6in1.. å her er både nitrit og nitrat helt hvite, eller på null...


Sånne strips er utrolig unøyaktige. Spesielt på pH. Så kan jo være at du har økt/minker pH for fort, og til et nivå som fiskene ikke tåler. Skaff deg dråpetest, så du får riktige verdier.
Tror du nå sliter med amoniakk og nitritt siden du nettopp har startet et akvarium med masse fisk. Bytt 50% vann hver dag til du ser forbedring på fiskene, og/eller til du får testet med dråpetest.
Hvis du forsøker å analysere litt: Hva er endret for fiskene ved flytting fra det gamle til det nye akvariet?
Alt er nytt unntatt deler av vannet, som spiller liten rolle dersom pH på det gamle vannet og det nye er tilnærmet lik. Ny sand, nytt filter, nye røtter. Ingen av disse tingene inneholder de bakteriene du er helt avhengig av for å få stabilitet og levelige vilkår i karet. Når dere så oppdaget at termometeret var ødelagt, hva gjør dere? Hiver ut all sand, røtter og vann og starter omigjen fra scratch, bortsett kanskje fra at det er endel bakterier i filteret. Du skriver imidlertid ikke noe om hvor lenge akvariet, og derved filteret, var uten vann. Jeg vil tippe en god stund, siden det tar tid å fjerne all innredning pluss sand, og legge inn på nytt. Dere kan altså ha tatt knekken på de bakteriene som hadde etablert seg i filteret, og da starter dere på bar bakke igjen.

Vil nok en gang anbefale dere å lese om innkjøring av akvarier, der ligger hele nøkkelen til å lykkes. Uten at dere har endel kunnskap om dette, er det nesten umulig å få dere til å forstå hva som kan ha gått galt.
Problemet ditt er ganske sikkert at du tok i bruk akvariet med et nytt filter-uten gammel guffe. Det er IKKE tilstrekkelig å bare overføre gammelt akvarievann. Det hjelper ingen verdens ting.
Du skriver noe om Cl2.Mener du NO2? Du oppgir verdier til 0,8. Er dette NO2 så har du et nitritproblem. Når man også kan legge til grunn at slike strips er tildels meget unøyaktige så kan jo problemet være så mye mye større.
Kjøp deg dråpetest,gjerne Tetra Laborett,og test karet på nytt. Bytt gjerne også 30% vann minst en gang/dag frem til du får tilstrekkelig gode vannverdier.
Termometeret ditt er neppe problemet her.
Lykke til.
Gro Høie
vi har sånn aquavityal multitest 6in1.. å her er både nitrit og nitrat helt hvite, eller på null...


I artikler om innkjøring vil dere se at detsom først dukker opp i karet, er ammoniakk som dels skilles ut gjennomn fiskenes gjeller, dels oppstår ved nedbryting av for, fiskenes avføring og urin. Først når det er blitt en tilstrekkelig mengde bakterier som bryter ned ammoniakk til nitrit, etter ca 2 uker, vil dere se spor av nitrit. Da vil mengden ammoniakkbegynne å synke og nitrit vil øke inntil de bakteriene som bryter ned nitrit til nitrat er blitt ange nok.

Selv om du måler nitrit til å være null (tvilsom verdi med strips, bruk JBL dråpetester, de er de beste) betryr ikke det at det ikke er gift i karet. Sannsynligvis er du helt ibegynnelsen av innkjøringen, og da er det ammoniakk du har, også gifteig som tidligere nevnt.
530
[QUOTE=Gro Høie]vi har sånn aquavityal multitest 6in1.. å her er både nitrit og nitrat helt hvite, eller på null...


I artikler om innkjøring vil dere se at detsom først dukker opp i karet, er ammoniakk som dels skilles ut gjennomn fiskenes gjeller, dels oppstår ved nedbryting av for, fiskenes avføring og urin. Først når det er blitt en tilstrekkelig mengde bakterier som bryter ned ammoniakk til nitrit, etter ca 2 uker, vil dere se spor av nitrit. Da vil mengden ammoniakkbegynne å synke og nitrit vil øke inntil de bakteriene som bryter ned nitrit til nitrat er blitt ange nok.

Selv om du måler nitrit til å være null (tvilsom verdi med strips, bruk JBL dråpetester, de er de beste) betryr ikke det at det ikke er gift i karet. Sannsynligvis er du helt ibegynnelsen av innkjøringen, og da er det ammoniakk du har, også gifteig som tidligere nevnt.

Ikke for å lage noen stor diskusjon av det men det å hevde at JBL sine dråpetester er bedre enn Tetra sine,kan virke noe overdrevent. Jeg har begge og jeg er ikke fornøyd med JBL sitt. Årsaken er at dryppflaskene slipper ut både hele og halve dråper.Dermed blir også testresultatet til tider unøyaktig. Mulig er det bare jeg som har vært uheldig med leveransen?
[QUOTE=elwaro
Ikke for å lage noen stor diskusjon av det men det å hevde at JBL sine dråpetester er bedre enn Tetra sine,kan virke noe overdrevent. Jeg har begge og jeg er ikke fornøyd med JBL sitt. Årsaken er at dryppflaskene slipper ut både hele og halve dråper.Dermed blir også testresultatet til tider unøyaktig. Mulig er det bare jeg som har vært uheldig med leveransen?

Årsaken til at jeg mener JBL er best, er at deres tester har mer findelte skalaer, både for pH og nitrit. Nitrittesten viser verdier på null, 0,025 , 0,05, 0,1, 0,2 0,4 og videre, mens Tetra starter på 0,3. Altså kan du ha nitritmengder som er skadelige (fra 0,1 med begynnende varselfarge på JBLs fargeskala allerede fra 0,05) uten å vite om det.
Ser poenget med at dråpene kan være litt vanskelige å få til fra førtse dråpe i hver test. Det går eventuelt an å dryppe den første utenfor prøveglasset.
530
[QUOTE=elwaro Ikke for å lage noen stor diskusjon av det men det å hevde at JBL sine dråpetester er bedre enn Tetra sine,kan virke noe overdrevent. Jeg har begge og jeg er ikke fornøyd med JBL sitt. Årsaken er at dryppflaskene slipper ut både hele og halve dråper.Dermed blir også testresultatet til tider unøyaktig. Mulig er det bare jeg som har vært uheldig med leveransen?


Årsaken til at jeg mener JBL er best, er at deres tester har mer findelte skalaer, både for pH og nitrit. Nitrittesten viser verdier på null, 0,025 , 0,05, 0,1, 0,2 0,4 og videre, mens Tetra starter på 0,3. Altså kan du ha nitritmengder som er skadelige (fra 0,1 med begynnende varselfarge på JBLs fargeskala allerede fra 0,05) uten å vite om det.
Ser poenget med at dråpene kan være litt vanskelige å få til fra førtse dråpe i hver test. Det går eventuelt an å dryppe den første utenfor prøveglasset.

Bare for å ha nevnt det; det gjelder ikke kun 1 dråpe.
men samme det; for TS gjelder det å kjøpe seg dråpetester jo før jo heller. Hvilket slag hun velger er for meg klinkende likegyldig
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap