Superconstanse's blogg om et lite planteakvarie

Har hatt denne 54-literen i et par år knapt, men først nå er det tekniske oppsettet på plass.

Akvariet, eller rettere kabinettet som omslutter akvariet, fungerer som avstiver i bokhylla mi. Akvariet har målene 60 x 30 x 30, mens kabinettet er på 80 x 30 x 40. De ekstra centimeterne skulle skjule et lysarmatur og et hang- on filter.

Etter kort tid fikk jeg lyst til å oppgradere til utvendig filter og Co2-anlegg. Da var det ikke lenger snakk om å få plass i kabinettet, så jeg måtte grave meg ned i skapet under. Det var fremdeles ikke plass til Co2- flaska, så jeg måtte jaggu grave meg ned enda et hakk, til en skuff under der igjen.
Det tekniske vil bli gjennomgått mer utførlig senere i denne bloggen. Men jeg tar en pause her, og presenterer istedet akvariet, og et par av dets innbyggere.
Flott kar, og med de nusseligste coryer og tetraer. (Habrosus og amandae?)
Sissimor
Flott kar, og med de nusseligste coryer og tetraer. (Habrosus og amandae?)


Habrosus and Amandae it is!

Prøvde å få det med som bildetekst, men det fikk jeg ikke til.
Dette er min tredje runde med akvarier.

På grunn av en allergisk lillebror, var fisk de eneste kjæledyrene vi kunne ha da vi vokste opp. Akvariet var ganske stort, nærmere 300 liter vil jeg tro. Dårlig belysning, og innvendig filter. Husker ganske mange av fiskene; neontetra, blå gurami, scalarer
( som ble agressive, og plutselig en dag bare var borte. Torde aldri å spørre pappa hva som skjedde med de), kuhliål, ildhale!, og 2 stk corydoras jeg ikke har funnet ut hvem var. Nitrogensyklusen og vannbytter var fremmedord. Men når vi først gjorde rent, var det til gangs. Da ble filteret vasket til gullende rent!

Andre runde var i studietida. Jeg studerte biologi og akvakultur, så det sa seg selv at jeg måtte ha et akvarie å se på om det skulle bli noe fart i studiene. Så det første jeg gjorde da studielånet kom, var å kjøpe meg en 240 (?) liter, med innvendig (svindyrt) eheim- filter. Synes å huske at det hele kostet 5000 kr. Det som var igjen av studielånet gikk til bøker og øl.

Men jeg ble kjent med nitrogensyklusen, og viktigheten av filterbakterier på denne tida. Husker jeg ble flau da jeg skjønte hvor feil vi hadde gjort det i oppveksten. Fikk en akvarievenninne som var utrolig flink, og som lærte meg mye. Jeg lurer på hvor hun er nå, og om hun fortsatt har akvarier. ( Kanskje er hun her på forumet )
Av henne fikk jeg et par med sommerfuglciklider. De la egg, og uten spesielle tiltak, vokste 3 av dem opp. Dette har gjort sommerfuglene til litt av en favorittfisk for meg.

Med unntak av alger, var planteriket dessverre sørgelig underrepresentert. Husker noen stusslige stengelplanter med et par blader i toppen.

Jeg har alltid ønsket meg et akvarie i veggen. Sjansen kom for 2, 5 år siden, da vi skulle bygge om leiligheten. Vegger ble revet og nye ble bygd. Badet måtte flyttes, og bygges fra grunnen av. Perfekt! Her skulle akvariet inn. For å være sikker på at planen ikke ble forkastet eller glemt i byggekaoset, kjøpte jeg like godt inn akvariet 2 måneder før selve byggingen startet. Siden var det bare å bygge leiligheten rundt akvariet. Dette er et 112- liters kar som er bygget inn mellom badet og barnerommet. Fant også ut at jeg fikk plass til en 54- liter i bokhylla.
Dobbel lykke


Siden sist jeg drev med akvarier, har internettet kommet. Med ett var det mengder med informasjon og inspirasjon å finne. Spesielt har jeg latt meg fascinere av planteakvarier og aquascaping. Det er vel sånn at interessen for hagehold kommer med alderen. Siden jeg bor i en bygårdsleilighet på Grünerløkka, er det vanskelig å få tilfredsstilt dette behovet, med mindre man har akvarier å leke seg med

Så akvariehobbyen har fått en tilleggsdimensjon for meg. Nå er det ikke lenger bare fisk, men fisk og planter. Målet er å få så stabile økosystem som mulig er i små miljøer. Med så optimale forhold for fisk og planter som mulig er i disse små miljøene.

Dette krever en del utstyr. Kjøpte et Eheim 2224 til 112- literen. Fikk etterhvert lyst til å bytte ut hang on- filteret i 54- literen. Det endte med at 54- literen arvet 2224- filteret, og et nytt 2234- filter ble innkjøpt til 112- literen. Dette er det samme filteret, men med innebygd varmekolbe.

Det ble også klart at om jeg skulle få til plantene som jeg ville, måtte jeg ha Co2 tilførsel. Derfor har jeg nå komplette anlegg til begge karene, men foreløbig bare satt opp i 54- literen. 112- literen vil komme sterkere tilbake. Når jeg får tid.

Siden oppstarten med Co2, har jeg ikke tilsatt flytende næring. Tenkte jeg skulle la systemet og plantene få stabilisert seg litt før jeg begynte med dette. Plantene har til nå måttet klare seg med bunnlagsnæring.

Men for et par dager siden la jeg merke til at Marsileaen hadde fått noen skudd som var en anelse lysegule ( tegn på næringsmangel). Så i dag tilsatte jeg første dose flytende næring; 2,5 ml Happy Life Plant.

Blir spennende å se om plantene tar det til seg før algene gjør det.
Å så gøy at har fått deg egen blogg!! jeg så ikke det før i dag!! Her skall følle med som en gerning. Å så fine kar du har!!
Takk for det, William !

Det er artig med egen blogg, og spesielt når det er noen innom og kommenterer

Bare fortsett å oppdater dene bloggen.mye bilder er jo veldig bra om du legger inn. Siden du har så fine kar med mye insperrisjon.
Jeg skjønte at du liker sommerfuglciklider. Disse er nydelige! Men selv så har jeg godt veldig lei av ciklider. Så maller (corydoras og l-maller) er den fisken jeg brenner for.
Vis jeg skal ha ciklider så skulle det vært sommerfuglciklider.

Synes du disse sommerfuglciklidene er veldig aggressive ?
Har kalt bloggen lite planteakvarie. Men nå tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om et annet prosjekt.

En kammerat av meg har kjøpt seg en 300 liter. Til det skal jeg/ har jeg laget underskap og kabinett.

Det var egentlig meningen å dokumentere hele prosessen, men så husket jeg aldri å ta med kameraet på verkstedet. Derfor starter jeg litt uti prosessen.

Underskapet er bygget av materialer jeg hadde tilgjengelig: 2" 2, og 2" 3.
En ramme med målene 52 x 137 cm, stivet av med tverrstag på midten. På toppen av denne, er det festet en 22 mm kryssfiner med samme mål som ramma . Dette blir plata akvariet skal stå på.

Fra ramma og ned kommer kommer 6 bein av 2" 3. Dette er hele grunnkonstruksjonen. Dette reisverket er siden kledd med 16 mm valnøttfinèrt MDF. ( Jeg hadde foretrukket kryssfinèr, da dette er mye mer bestandig mot vann, men jeg fikk dessverre ikke tak i kryssfinèr med valnøttfinèr).

MDF- platene stiver av konstruksjonen, og skapet er nesten ferdig. Under beina skrur jeg opp bunnplata. Den har egentlig ingen betydning for konstruksjonen, og derfor kunne jeg bruke en såpass tynn X- finèr som 12 mm. Hadde jeg funnet en 16 mm, hadde jeg brukt den istedet, av estetiske årsaker.

Under skapet skal det monteres 6 ikea stålbein, sånn at skapet heves ca 25 cm fra gulvet.

Dørene gjenstår.
Kantene på MDF er veldig viktig å behandle mot vanninntrengning. Ellers vil plata svelle som en kjeks i kontakt med vann.

Jeg bruker å gjøre dette: Først pusser jeg kantene med sandpapir. Deretter, uten å fjerne pussestøvet, bruker jeg fuktbestandig hvitlim fortynnet med vann i forholdet 50 : 50. Dette stryker jeg på med en vanlig pensel.

Når denne blandingen er tørket, er det bare å kjøre på med annen foretrukket overflatebehandling. Maling, lakk, etc.

Her skal jeg bruke 3- stjernes oljelakk i 3 strøk.
Har brukt en del tid på å lete etter CO2- komponenter.
Her kommer en oppsummering av mine erfaringer:

Når man først skal gå til innkjøp av CO- utstyr, vil jeg anbefale at man kjøper et skikkelig anlegg først som sist. Man får en mye enklere og morsommere start på den måten.

Dette er det som skal til:

En skikkelig trykkflaske som kan etterfylles. Engangsflasker er dyre, og må byttes ut hele tiden. Det beste er å finne et firma i nærheten av der du bor, som driver med etterfylling av brannslukkingsapparater. Spør om de kan bygge om en brukt gassflaske for deg, og fylle den etterpå. Med ombygging menes fjerning av stigerør, og montering av rattventil og standard tilkobling for regulator ( 22 mm).

I Oslo får du gjort dette hos Ernst Nilsen

Prisen for en 2- kilos flaske, ferdig fylt er 750 kr. Etterfyll koster 300 kr. En 5- kilos koster 990 kr. Husk å ta med cash, da de ikke har terminal.

Flaska er det eneste du bør kjøpe i Norge. Resten fåes for en brøkdel av prisen i utlandet. Co2- anlegg i Norske butikker (nettbutikker inklusive) er ubegripelig dyrt.
Bare husk å ikke kjøp fra USA. Da blir alt feil. De har et annet strømnett og en annen gjengestandard enn oss. Men både Tyskland og Asia bruker den samme standarden som vi, både på strøm og gjenger.

Mitt førstevalg innen nettbutikker er tyske US-Aquaristik Shop

En liten ulempe derimot, er at de grunnet dyre fraktregler ikke sender til Norge. Men bor du i nærheten av svenskegrensa, eller har mulighet til å ta deg en tur over, vil jeg anbefale å oppspore nærmeste postcentral ( det holder ikke med vanlig postkontor), og opprette en poste restanse- adresse der.

Dette har flere fordeler: ingen toll, ingen ekstra moms, billigere frakt, og tilnærmet lynrask levering. Da jeg bestilte, var pakken fremme i Strømstad 2 dager etter forsendelse fra butikken i Tyskland. Og dette var 3 dager før jul! Dette er også helt lovlig. Du gjør deg ikke til skurk.

Nærmeste central for Oslo- folk ligger i Strømstad, og adressen blir da følgende:

Superconstanse
POSTE RESTANTE
Postcenter S-45201 Strømstad
Schweden

I tillegg til flaska, trenger du en trykkregulator. Regulatoren har til oppgave å redusere trykket på gassen fra flaska til mengder som kan brukes i akvariet.

Regulatoren må kunne finjusteres med en nåleventil. Denne gjør at du kan kontrollere nøyaktig hvor mye Co2 du tilsetter akvariet. De fleste regulatorer har innebygd nåleventil.

En magnetventil gir deg muligheten til å stenge anlegget elektronisk. Den kan kobles til en timer, eller en Ph- controller. En meget nyttig ting å ha.

Nå skal jeg linke til 2 forskjellige regulatorer, som begge har innebygd nåleventil, magnetventil og tilbakeslagsventil ( forklares senere ). Den fra Asia har også påmontert bobleteller ( forklares også senere).

fra Tyskland

fra Asia

En bobleteller gir deg en visuell kontroll over hvor mye Co2 som slippes ut i karet. Uten denne er det veldig vanskelig ( håpløst) å vite hvor mye du tilsetter. Hvor mange bobler per sekund du bør slippe ut, avhenger av hvor stort karet er, og hvilken Ph og hardhet vannet har. Jeg bruker ca 1 boble i min 54- liter.

En bobleteller kan se slik ut, eller slik

En tilbakeslagsventil skal monteres mellom regulator og bobleteller, for å hindre at vann strømmer fra akvariet og tilbake til CO2- regulator og flaske.

En Ph- controller er etter min mening en fantastisk måte å styre Co2'en på. Jeg har den Ph'en jeg vil ha, uten å være redd for et dramatisk fall.

I Norge har jeg ikke sett en controller under 3000 kr. Og da må man kjøpe proben i tillegg ( 600- 1000 kr).

Jeg anbefaler denne .Her følger probe og kalibreringsvæske med. 495 norske kroner med frakt ! Jeg har denne selv, og er veldig fornøyd. God brukervennlighet.

Nå gjenstår det bare å få løst opp Co2- gassen i mindre bobler, slik at den effektivt kan løses opp i vannet i akvariet.

Den enkleste løsningen er en diffusor

Jeg prøvde først en slik, men erfarte at den fort grodde igjen med alger, og mistet effekten. De må skiftes ofte, eller rengjøres i klor.

Et annet og mer effektivt alternativ er en reaktor. Den kan være innvendig, eller om du har et utvendig filter, utvendig. Da kobles reaktoren til utløpet fra filteret, og gassen slippes ferdig oppløst fra utblåset. Pass på at du kjøper en reaktor som er beregnet på den slangedimensjonen filteret ditt har.

Jeg kjøpte denne

Her fulgte det med gratis bobleteller.

Så, og dette er virkelig det siste du trenger, en Co2- slange til å binde det hele sammen.

Med produktene det her er linket til, er det mulig å få et virkelig komplett Co2- anlegg for 2300 kr inkl. frakt.

Kjempe bra co2 innlegg!
Dette var flott lesing! Vet du om man må møte fysisk i strömstad gitt å få en slik adresse eller holder det å ringe (sparer meg jo for en tur uten noe å hente)?

Co2 gjør hobbyen helt annerledes synes jeg. Ettersom carbon er begrensende faktor for plante vekst et det som å ta ut proppen og vips vokser plantene og utkonkurrerer algene

Du har kanskje allerede sett denne boken:
http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=585677&rom=MP

Den har gitt meg mye innsikt selv om jeg ikke skjønner bæret av kjemien så er poengene veldig gode og spennende.

Skal følge med videre på den flotte bloggen din.
Sending fra us-aquaristikshop
Har lest en del steder om folk som ikke har mottat pakkene sine når de får den sendt med Post Restante fra Tyskland. Ifølge dem så sender ikke DHL post restante, så da "forsvinner" pakken før den kommer frem til der man skal hente den.

jeg hadde selv store planer om å bestille co2 fra us-aquaristikshop, men den gikk litt i grus når de sa de ikke sendte til Norge. Men så ble lyset tent igjen når du nevner post restante løsningen Mine eneste bekymring nå, er om pakken jeg bestiller noen gang kommer frem? Surt å betale 2000 - 3000,- for komplett co2 anlegg også kommer det aldr frem. Penger rett ut av vinduet.....

Du har bestilt fra us-aguaristikshop og varene kom frem? Vet du hvilket frakt firma de bruker? Hvis de bruker noen andre en DHL, kanskje jeg å skal tørre å bestille fra dem
Har nettopp fått en pakke fra aquaristikshop.com



Kanskje en ide å kikke litt på denne butikken?[[URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?t=e_willkommen&userid=7lhW47SvLN9LggvAA12s34qKN9Vktbd0TVL
][/URL]

De sender også med DLH ,men har aldri hørt at det er noe problem å få pakkene .

Tok litt under 2 uker fra jeg bestilte og til den kom på posten.
BubbleBubble
Men så ble lyset tent igjen når du nevner post restante løsningen:)


Kan du ikke heller bestille i en venns navn, en person som har bostedsadresse å få sendt pakken til? En slektning, en venn eller noen du stoler på, sånn at du slipper det usikre Poste Restante styret.
Skjønner at det er delte erfaringer med Poste Restanse- løsning.

Jeg har jo bare prøvd det 1 gang, så jeg aner ikke hvordan statistikken er på sikt. Men jeg var jo strålende fornøyd med mitt eneste forsøk så langt, så jeg kommer nok til å prøve det flere ganger. Så får vi se om jeg brenner meg på det

US- aquaristik er eksperter på Co2, og driver utelukkende med dette. De har også en egen avdeling der de kun selger magnetventiler. Disse er beregnet til bruk i industrien.
Det de selger er egenproduserte løsninger, som sammenlignet med f.eks Aqua Medic er av mye høyere kvalitet.

Aquaristikshop ( merkelig likhet i navn, forresten), som Sølvi linker til, har ikke det samme utvalget, og prismessig ligger de også en god del høyere. De har de faste merkene som Dennerle, Aqua Medic, osv..

Så jeg vil fremdeles holde US- Aquristik høyere. Kjempegod service var det og. Ble fulgt opp av den samme personen på alle forespørslene mine. Da jeg lurte på om jeg kunne bestille noe fra magnetventilavdelingen, la de inn en egen vare for meg på Co2- avdelingen, slik at jeg kunne få den i samme forsendelse.

Betalingen foregår gjennom Pay Pal, og det er vel et system som forplikter. Både fra selger og kjøper. Man kan klage til Pay Pal om man ikke får det man har betalt for, og det vil jo legge et visst press på leverandøren.

Firmaet som ble brukt til frakt er DPD. Vet ikke stort om dem, men 2 dager etter bestilling, var altså pakken framme i Strømstad. Og ja, man kan godt ringe centralen i Strømstad for å høre om det er kommet pakke til deg.

Man kan jo som Mona foreslår, bruke slekt og venners adresse, men mine nærmeste bor i Gøteborg, og det syntes jeg var langt å dra.

Beasty Boys!

Alltid god stemning

Kom til å tenke på noe ang. Poste Restanse : Ettersom frakten er billig innad i EU, ( tror det kostet 20 Euro å få sendt en stor pakke fra Tyskland til Sverige, hvilket vel er billigere enn postens takster for sendinger innad i Norge) trenger man ikke bestille så mye av gangen.

Hvis man har lyst til å prøve dette, kan det jo være lurt å ikke satse alle lappene sine på en og samme forsendelse.
Toocool, ja du kan ringe å høre om pakken er kommet.
Tilfeldig bekjentskap
© Jan Konrad Wallin
Reklame for plussmedlemskap