Victorias akvarier

Hittil har jeg ett Juwel Lido 120, men jeg planlegger ett enda større kar, og et lite asia-biotop.

Lidoen er nå et Mbuna-kar (ja, jeg vet noen vil mene dette er for lite for Mbuna's, men jeg har valgt forholdsvis rolige Mbunaer, og de jeg har snakket med som har litt kunnskap i dette feltet har ment at dette bør gå greit.), som hittil består av 5 Mainganoer, to hanner og tre VF-hunner. Jeg kommer til å få tak i en Maingano-hann/hunn til (litt usikker på om den ene hunnen jeg kjøpte egentlig er en hann..), men det eneste jeg får tak i i området nå for tiden er VF, og lommeboken er litt for skral til det nå. Ellers skal det mot slutten av uken komme 6 Golden.

Bilder av hele karet vil komme når jeg har fått det meste av fiskene jeg skal ha, og når planter har vokst litt mer. Kan være det må gjennom en ommøblering med steiner, da det kan se ut som at det fungerer mer som gjennomganger og grotter, enn huler.

Den første hannen jeg fikk er skikkelig "kongen på haugen", og har sikret seg alt som heter steiner som sitt territorie. Alt som nærmer seg som han får øye på jager han avgårde. Vil tro at det blir bedre når jeg får et par Golden-hanner oppi som tør å stå opp mot denne hannen. Den andre Maingano-hannen jeg har er dessverre fremdeles en del mye mindre enn de andre, så han er nok den som blir jaget mest av alle. Han fikk jeg oppi for under et døgn siden, så det kan være det roer seg litt ettersom de blir kjent.


Bilde 1: Maingano-hannen som er kongen på haugen

Bilde 2: En av Maingano-hunnene
I dag flyttet de siste inn! 6 Golden, og en siste Maingano-hann. De er så fine! Det eneste problemet i karet mitt er den første hannen jeg fikk, han har vokst seg ganske så stor, og terroriserer alle andre. Får se om jeg klarer å få tak i han, for jeg er ganske sikker på at jeg vil bytte han inn med en mindre og roligere hann i butikken.

Da er rekemixen ferdig og i fryseren! Skal holde for et par måneder det.

Skrev jo en del i beskrivelsen av akvariet som kanskje heller hadde passet bedre inn her, så jeg kopierer det inn her jeg:

(Plecoen er der grunnet min roomie sine venner, som dumpet et 18L akvarie med denne og en gullfisk i her. Ikke overraskende døde gullfisken før jeg fikk tak i et større kar, men siden plecoen har overlevd så mye, så flyttet jeg den over i det større karet ut av barmhjertighet. Dessverre er det totalt umulig å få tak i denne fisken i dette karet grunnet alle grottene og hulene, så den får bare bli boende så lenge den klarer det.)


28.12.13
Satte inn bakgrunn, filtercover, og terrasse


29.12.13
Fylte i hvit ciklidesand og plasserte steiner slik at det ble mye grotter og huler. Alt er stødig. Fylte vann, og satte i gang det innvendige filteret og varmekolben. Brukte Biotopol, Aquasafe, og Malawi-salt. Satte inn en ekstra sirkulasjonspumpe i tillegg til den på selve filteret, for å få sterk nok strøm i vannet.


10.01.14
Satte inn 10 Vallisneria Spiralis (Tiger) på terrasse-delen, og 4 nye Anubias. Har innsett at det vil bli vanskelig å få Riccia Fluitans til å bli pen og bre seg ut som en form for plen når jeg skal ha de fiskene jeg ønsker å ha, så den dropper jeg for denne gang. La også inn deler av en rot her og der sånn at den ikke er veldig synlig, men slik at plecoen har noe å spise på. Tok det nye, fine skuddet av en gammel Anubias og festet den på en av delene fra roten, og den er en fin forgrunnsplante for de større, nyere anubiasene.

Vannverdier og temperatur stabil slik jeg vil ha det. Gjorde en gradvis overgang i vannverdier i det lille akvariet som jeg fikk dumpet her, slik at den stakkars klovneplecoen skulle få flytte seg over i det større akvariet. Dette gikk helt fint. To Malawi-snegler ble også beboere.


29.01.14
Det har kommet masse små snegler i løpet av natten! Ukjent antall, men vil tippe mellom 20 og 30 stk. Har kun sett en av de opprinnelige sneglene den siste uken, så vil nok dessverre tro at den andre er død/spist.

Har lurt lenge på hvorfor det så ut som vallisneriaen visnet og ikke vokste, men ser nå at det er de opprinnelige bladene som forsvinner, mens det vokser nye, friske blad. Håper sterkt at disse overlever selv om jeg får fisk i akvariet snart.


31.01.14
Plecoen har trivdes helt fint her, og vannverdiene er svært stabile. Temperaturen har en tendens til å stige noe i løpet av dagen, får finne ut hva som er problemet. Hjelper ofte å lufte litt, så jeg gjør dette foreløpig. Akvariet har stått i gang i ca 5 uker, og i dag satte jeg inn de første Mbunaene. To viltfangede Maingano-hunner, og en Maingano hann. Plecoen kom mye mer frem med en gang disse kom i karet, og det virker som alle trives hittil.


04.02.14
Nesten alle sneglene har enten gjemt seg eller blitt spist. Jeg stemmer for spist. Satte inn to nye fisk i går, 1 VF Maingano-hunn til, og 1 liten Maingano-hann. Den første hannen er voldsomt høy på seg selv, og har sikret seg nesten hele akvariet som sitt eget territorie hvor ingen andre får svømme innom. På tide med noen tøffe Golden som kan gjøre litt opprør tenker jeg.
Det kan dessverre se ut som jeg har fått hvitprikk i karet! For to dager siden byttet vi inn den ene fisken i en viltfanget hann, da den forrige ikke trivdes eller kom overens med de andre. Mest sannsynlig hadde den nye med seg hvitprikk, da det er denne og en Golden som har blitt angrepet.

Har lest at varmekuren ikke er noe særlig for Malawi, så jeg tester eSHa Exit først. Krysser fingrene.
Hvitprikken var helt borte etter 4 dager med medisin, så jeg jubler for det. I tillegg fikk jeg meg en overraskelse da jeg så at den ene Goldenen (som jeg trodde var for ung) tygger. Jeg var likevel usikker på om hun faktisk ruget egg, men da jeg fôret de i kveld, så spyttet hun ut egg for å få spist... Hun fikk tak i eggene etter det, og later som ingenting. Håper hun er smart nok til å la være med sånt frem til de klekker..

Flere bilder kommer nok i løpet av i morgen når jeg får lastet over fra kameraet, men kan se ut som jeg må vente på et nytt objektiv som er på vei før det blir bra bilder.
Nå er det lenge siden jeg har oppdatert!

Siden sist:

1. Begge de viltfangede Maingano-hunnene tygget, og faren er viltfanget også (ettersom de andre ikke er kjønnsmodne enda). Det resulterte i 37 yngel som fyker rundt i et lite yngelkar! De er nå ca 2 uker gamle, og ser friske og fine ut.

2. Satte opp som nevnt et yngelkar, et 20 liters som vi hadde stående fra før, som vi har kjørt inn på nytt med ny pumpe, innredet litt, og malt svart bakgrunn. Vi flyttet en og en hunn over og lot de få spytte i dette karet.

3. Skal selge all yngelen når de blir store nok, så dersom noen er interessert i F1 Maingano, så har jeg en del som skal omplasseres.

4. Kjøpte meg nytt akvarie til bursdag! En hvit Juwel Vio 40, som er planlagt skal huse en hvit halfmoon-kampfisk, og kanskje en liten stim med mikrorasbora eller sakura og amanoreker. Satte det opp i dag, med Tropica sitt plantesubstrat i bunn, fin elvegrus over, og satt i gang co2 systemet til Tropica. Av planter er det hittil to potter Alternanthera reineckii "Pink" (roseafolia), to potter Eleocharis sp., en Taxiphyllum sp. Flame, og en Taxiphyllum barbieri. Ellers har jeg en redmoor-rot som må bli gjennomtrukket av vann før jeg får satt den ned, men jeg vet akkurat hvordan jeg skal ha den.
Alle fra 120-literen har blitt flyttet til en ny 240 liter, og det er enorm forskjell! Det er så mye mer harmonisk i karet nå. Vi har nå 6 Melanochromis Cyaeneorhabdos, 6 Labidochromis Caeruleus, og 6 Pseudotropheus Polit gående her, samt 2 L-144. Politene kom i går, og har hittil virket veldig pinglete i forhold til hva man skulle tro. Hannene har enda ikke farget ut, så det virker som de ikke er helt trygge i karet enda. Håper virkelig det endrer seg snart, og at de tør å si fra til mainganoene!


Fiskene ble flyttet på lørdag, og dessverre gjorde jeg nok en forferdelig feil. Den fineste VF Maingano-hannen jeg har sett noen gang, har vært svært aggressiv mot nykommerne blant mainganoene, og for at dette kanskje skulle endre seg litt hadde vi han i en 72-liter alene i karantene over natten (maks 10 timer) så de andre skulle få roet seg i 240-literen først. Siden vi hadde ett godt utvendig filter i dette karet og vi skal selge selve karet, så har vi flyttet filteret fra 72 literen til 240 literen. Derfor satte vi inn et filter som har lagt ubrukt i en måneds tid og en ekstra sirkulasjonspumpe bare for å gi han noe som helst, og tenkte det var en god idé. Morgenen etter skulle vi flytte han, og han virket ikke frisk. Da vi hadde satt han over i det store karet så vi at han ikke klarte å holde balansen, bare lå på bunnen, og hadde en hinne på begge øynene og hud som løsnet fra sidefinnene og munnpartiet hans. Jeg medisinerte med esha 2000 for å prøve å gjøre noe som helst (ante ikke hva det var), men morgenen etter var han dessverre død.

Vannkvaliteten i karantenekaret han har gått i skal ha vært bra (tester alle kar jevnlig med dråpetester, og tar vannbytte to ganger i uken), ynglene flyttet vi fra dette karet rett før han kom oppi, og de er helt friske og fine. Den eneste forklaringen jeg har er at det gamle filteret må ha dannet en form for giftstoffer da det har lagt en måneds tid ubrukt, og jeg er redd vi ikke renset det godt nok før vi satt den i karet. Jeg har i alle fall lært av dette, selv om det var utrolig synd det skulle gå utover han. Jeg har også lært meg at jeg er nødt til å ta bilder så ofte som mulig, siden jeg nå innser at jeg ikke har et eneste godt bilde av han. Det er han som er faren til alle ynglene jeg har, og jeg håper den nye hannen kan ta over denne rollen.Ynglene går nå i 120-literen sammen med en tyggende hunn, og de har blitt så store og fine! Er nok ikke mer enn en måneds tid før de er klare for salg tenker jeg, da er nok de største rundt 4-5 cm. Lurer fælt på hvordan jeg skal innrede dette karet i og med at det er så og si kvadratisk. Jeg har filterboksen til juwel på innsiden som tar en del plass, i tillegg til en terrassemodul på andre siden. Vanskelig å få det pent og samtidig klare å få tak i fiskene uten å ta ut alt av stein. Akkurat nå er det ikke særlig estetisk, men det fungerer for ynglene om ikke annet.
M. cyaneorhabdos
[External Image]Ny VF Maingano-hann som har tatt over hele 240-literen.

[External Image]
En av de mindre Maingano-hunnene.

[External Image]
Blinkskudd av gjespende VF Maingano-hunn.
Pseudotropheus polit
Som nevnt tidligere i tråden har det flyttet inn 6 Pseudotropheus Polit i den nye Rio'en. Fremdeles synes jeg ikke de har vist noen antydning til aggressivitet, og jeg begynner nesten å bli litt bekymret her (For de som ikke vet det regnes Polit'er som en av de mest aggressive typene Mbunas). De viser fremdeles lite farger, og slik de to hannene på disse bildene ser ut, er så mye farge de hittil har hatt. Jeg vet selv at de viste mye mer farge i butikken jeg hentet de i, så at de har genene til det vet jeg. VF hannen spiser som om han aldri har sett mat før.

Har testet alt av vannverdier flere ganger i løpet av den siste uken (pH, GH, KH, NH3/4, NO2, NO3), og alt er som det skal, og har vært stabilt hele tiden. Bruker utvendig filter - Eheim 2215, og dette er godt innkjørt i og med at jeg tok det fra et annet kar jeg har hatt. Innredningen min skal etter noen omrokkeringer ha mer enn nok huler til alle, og jeg fôrer nå med en blanding av Ocean Nutrition Formula Two Marine Pellet og Formula Two Flakes.

(Jeg er klar over at dette hovedsaklig er til saltvannsfisk, men jeg fikk anbefalt dette til Malawiene mine fra Webzoo, og etter litt tilvenning ser det ut som de trives godt med dette. Begge typene fôr skal fungere godt for både herbivore og omnivore. I og med at jeg tydeligvis har en blanding omnivore og herbivore mbuna's, så bør denne blandingen gi nok næring til alle uten å risikere at noen får i seg for mye av noe de ikke skal ha.)

Fiskene i karet er som tidligere nevnt 6 stk P. Polit (2 hanner, 4 hunner), 6 stk M. Cyaneorhabdos og 6 stk L. Caeruleus. Kan ikke skjønne hva som skulle plage Politene ut fra dette? Regner ikke med noen svar på dette, så jeg håper det går seg til over tid.


[External Image]
Viltfanget Polit-hann som har farget ut så mye han har klart hittil i karet.

[External Image]
F1 Polit-hann som har farget ut så mye han har klart hittil i karet.

[External Image]
F1 Polit-hunn, ikke store saken enda.
Mye som skjer ellers i livet gjør at jeg har sett jeg ikke har mulighet til å vie nok oppmerksomhet til 3 akvarier, så jeg har midlertidig kuttet ned på hobbyen. Både 32 literen og 120 literen er tømt og fisker solgt, og 32 literen skal jeg legge ut for salg da jeg ser at planteakvarium ikke er tingen for meg (fikk det aldri helt til, bettaen min saboterte beplantningen, og det ble rett og slett for varmt i karet dersom jeg hadde lys på pga solforhold i boligen min). 120 literen beholder jeg, og har planer om å ha saltvann i det når jeg har flyttet og har litt ekstra penger å legge i akvarier.

Jeg har derfor bare 240 literen igjen, og den fungerer kjempebra. Stresser litt med å få tak i flere polit-hunner, da flere av mine "hunner" egentlig var hanner som ikke hadde farget ut enda da jeg kjøpte de. Har solgt alle "ekstra" hanner, og håper å få på plass hunner så fort som mulig så det blir minst mulig stress for den hunnen som er gjenværende. Jeg er utrolig glad i denne arten, selv om de virkelig er noe for seg selv!

Tok noen raske bilder av VF polit-hannen min, han er så vakker!

Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne