Plasking i vann

Hei!
Fant ut at jeg ville starte en egen akvarietråd her for å kunne spore progressen min senere, og kanskje få litt tilbakemeldinger på ting jeg muligens burde endre på. Litt usikker på hvordan jeg skal starte tråden, men etter å ha lest litt på andre sine tråder og sett hvordan de gjør det, har jeg kommet fram til at jeg kan starte med å fortelle om status quo:

Jeg er hjemmeboende ungdom med skilte foreldre. Akvarium er hos pappa, og, døm meg den som vil, men jeg får ikke sett til det akvariet hver dag. Jeg prøver å komme meg opp dit minimum hver helg for å utføre rutinemessig vannbytte, sjekke om alt er i orden ellers og se etter at alle fiskene har det bra. I tillegg får jeg meldinger eller telefoner fra pappa hvis det skjer noe nytt i akvariet.

Sist jeg var oppe, tok jeg et ekstra kraftig vannbytte. Da hadde jeg oppdaget at den ene sommerfuglcikliden min var blek, apatisk og ikke det minste så kranglelysten som hun vanligvis er, mens den andre spyttet ut all maten han fikk og ikke svømte opp til mygglarvene jeg forsøksvis slapp oppi, men ellers virket helt fin. Plantene mine hadde også fått litt brune kanter, og det så ut til at tuppene på noen av de var begynt å råtne. Etter å ha laget en tråd med spørsmål om hva dette kunne være for noe, fikk jeg råd til et større vannbytte, innkjøp av føre var-medisiner og et testsett. Pappa trodde vi hadde pH-tester fra forrige akvarium, men det hadde vi tydeligvis ikke.

Jeg kan nevne her, som jeg nevnte i den tråden, at selv om jeg gjerne skulle kjøpt inn medisiner og testsett - og også ekstra akvarium fordi jeg i ettertid har oppdaget at fiskene mine ikke passer særlig godt sammen - har jeg nada penger til overs. Alt jeg har, er et gavekort på 150,-, så ved første anledning skal jeg prøve å komme meg til butikken for å se om jeg finner et lite testsett til den prisen. Grunnen til mangelen på penger, er et selvpålagt kjøpsforbud, som er et middel for å spare til en skole jeg skal gå på til høsten. Det er ikke vanlig skole, så etter det jeg har fått vite så langt, kommer ikke Lånekassa til å støtte meg. Derfor sparer jeg inn så mye som mulig, dessverre også når det gjelder akvariehobbyen min.

Jeg skal legge ut bilder på tråden her litt senere, og også framgang og hvordan det har gått etter vannbyttet, men jeg har ikke akvariet her akkurat nå. Advarer på forhånd mot skrivefeil og merkelige formuleringer; jeg har blitt flerspråklig på bekostning av morsmålet.
Hei ser på akvariet du har på profilsiden din at det ser ut som du har grus i akvariet ditt? Sommerfuglciklider siler sand gjennom gjellene når den søker etter mat, og den har derfor behov for helt finkornet sand. Hvis den er for grov/ skarpe kanter kan de skade seg. Kan være derfor den er pjusk?
Jeg har lest på dette, og fordi de vil ha sand, har jeg satt inn en liten, rengjort boks med svært fin sand, lurer på om den er under en halv millimeter, som jeg har senket så lavt at den ikke stikker opp fra bunnsubtratet. Men du nevner noe viktig der, jeg skal se meg om etter dråpetester for akvariet og sjekke, og hvis den er i orden, skal jeg vurdere muligheten for innsetting av mer sand. Vanskelig å få gjort noe fornuftig med hele bunnsubtratet i et ferdig oppsatt akvarium. Dessuten er sanden for fin for plantene. :/
Sjekk ut mine akvarier, sanden der er veeeeldig fin og plantene har som du ser null problem med det. Er nok andre ting som gjør at plantene sliter
Har skiftet vann i dag og renset filteret for første gang siden jeg fikk akvariet. Til tross for at filteret i de to tidligere akvariene vi har hatt i hus, har blitt renset jevnlig, har jeg vært svært tilbakeholden med å rense dette filteret pga alle advarslene jeg har lest her inne mot å være hardhendt med filterbakterier. Det skal nevnes at en halv time etter fullført rensing og slamsuging, leste jeg at man ikke skulle rense filteret før det var tett ... Jaja. Man lærer så lenge man lever.

Jeg fikk tatt litt bilder også, men det tok så lang tid å laste dem opp at jeg venter til senere med å legge dem ut. Når det gjelder elektronikk, har jeg svært liten tålmodighet. Heldigvis litt mer tålmodig med andre ting i livet. :P
Tante Astrid
Sjekk ut mine akvarier, sanden der er veeeeldig fin og plantene har som du ser null problem med det. Er nok andre ting som gjør at plantene sliter ;)

Åh, det var kjekt å vite. Jeg har ikke selv erfart planteproblemer som jeg knytter direkte opp mot for fin sand, men jeg har lest at andre her inne ikke anbefaler for fin sand fordi plantene ikke for godt nok grep eller ikke får nok næringsstoffer eller noe sånt. Men hvis det ikke er noe problem, er det jo plutselig et hinder til ute av veien.
Den eneste ulempen med sand er at den kan få gasslommer om det ikke er sandsnegler i akvariet, men det kan unngås om det rotes litt i den under vannbytter. Sjekk ut denne videoen så ser du hva jeg mener. Anbefaler ikke kalksand, som i videoen, om man ikke holder fisk som trives i hardt vann. Mange er veldig fornøyd med biltemasand og den er nøytral. Selv hentet jeg sand fra en lokal strand.
Tante Astrid
Den eneste ulempen med sand er at den kan få gasslommer om det ikke er sandsnegler i akvariet, men det kan unngås om det rotes litt i den under vannbytter. Sjekk ut [URLBLOCK1] så ser du hva jeg mener. Anbefaler ikke kalksand, som i videoen, om man ikke holder fisk som trives i hardt vann. Mange er veldig fornøyd med biltemasand og den er nøytral. Selv hentet jeg sand fra en lokal strand.

OK, takk for infoen. Tror ikke det er mye kalk i sanden jeg bruker. Det er fin sand importert fra Island. Grusen er for øvrig også derfra.

Så forresten på Afrika-akvariet ditt, Klovnenes rike. Det så ut på det ene bildet som du hadde fått en slags foss til å renne ned på venstre side? Hvordan har du gjort det?
Tenker du på det som er i øverste venstre kant på dette bildet?

Det er en plante som ofte brukes i paludarium, en tillandsia.
Tante Astrid
Tenker du på det som er i øverste venstre kant på [URLBLOCK1]? Det er en plante som ofte brukes i paludarium, en tillandsia.

Nei, jeg tenkte på dette bildet
Forresten, de plantene jeg har i akvariet mitt, husker dessverre ikke hvilke det er i farten, er de lette å få til å feste seg på røtter? De rundbladete er kanskje finest som flyteplanter hvis de ikke skal stå i subtratet? Jeg leste på plantebasen at de kunne brukes som flyteplanter også.
Åja, nå ser jeg det!

Det er bare en sprekk i øverste delen av roten som gir en optisk illusjon av en foss. Artig!

Nå finnes det å få kjøpt slike små fosser til bruk i paludarium vet jeg, men har ikke fått tak i noe slikt selv. Her er et paludarium med foss.
Hydrocotylen egner seg nesten bedre som flyteplante syns jeg, den var vanskelig å få til å holde seg på plass i sanden. Ingen av de er spesielt egnet for å festes på røtter siden de vokser ganske raskt og må kuttes ned og plantes på nytt innimellom. Har du derimot sprekker i røttene så kan du gjerne se om du får puttet de inni slik at de sitter fast. Da er det bare å dra de ut og fjerne nederste delen og putte toppene inn igjen når de blir for lange. Det gjør jeg for tiden med mine grønne planter.

Om du ønsker at de skal gro fast så er mer langsomtvoksende arter som javabregne og anubias mer egnet. De trives også bedre festet på røtter enn nede i bunnlaget.
Tante Astrid
Hydrocotylen egner seg nesten bedre som flyteplante syns jeg, den var vanskelig å få til å holde seg på plass i sanden. Ingen av de er spesielt egnet for å festes på røtter siden de vokser ganske raskt og må kuttes ned og plantes på nytt innimellom. Har du derimot sprekker i røttene så kan du gjerne se om du får puttet de inni slik at de sitter fast. Da er det bare å dra de ut og fjerne nederste delen og putte toppene inn igjen når de blir for lange. Det gjør jeg for tiden med mine grønne planter. Om du ønsker at de skal gro fast så er mer langsomtvoksende arter som javabregne og anubias mer egnet. De trives også bedre festet på røtter enn nede i bunnlaget.

Tusen takk for svar! Så du anbefaler helst å ha Hydrocotylen som flyteplante, altså? Har også merket problemet med å få den til å holde seg nede. På de korteste stilkene har jeg gjerne lagt en liten stein oppå i håp om at den skal holde seg bedre med tiden.

Blir akvariet veldig mørkt av at alle de stilkene blir flyteplanter? Gir det noen positiv eller negativ virkning for noen av fiskene jeg har der?

Også et lite problem med antall planter i bunnsubtratet etterpå. Leste at ciklidene likte godt beplantete akvarium. :/
Syntes forøvrig ingen av dem vokser særlig raskt. :/ Kan hende det bare er meg som gjør et titalls nybegynnerfeil og derfor ikke lager gode nok forhold til dem. :P
Jeg brukte også stein på Hydrocotylen. Veldig vakker plante, men jeg ga opp til slutt og lot den flyte.

Mange fiskearter trives med litt dempet belysning, men litt overflate må det selvfølgelig være slik at du får matet og sett fiskene dine. Du kan for eksempel ha flyteplanter bare i ett hjørne og fjerne overskuddet jevnlig. Ciklidene liker mye planter slik at de kan utforske og gjemme seg bort når de er usikre. Hygrophilaen din vil vokse raskt og når den når vannflaten kan du skjære av den øverste halvdelen og plante den på nytt. Den som står igjen vil skyte nye blad slik at du plutselig har to planter. Slik fortsetter du bare så vil akvariet ditt bli tettvokst på kort tid. Jeg har hatt flere av hygrophila-artene og de er veldig enkle å få til og vokser raskt.
Tesaker Lighthouse
Syntes forøvrig ingen av dem vokser særlig raskt. :/ Kan hende det bare er meg som gjør et titalls nybegynnerfeil og derfor ikke lager gode nok forhold til dem. :P

Tilsetter du noe flytende plantenæring? Velg næring som er beregnet på akvarier, uten nitrat og fosfat, og bruk bare en fjerdedel av anbefalt mengde til å begynne med. Du har enkle planter så tror ikke det er så mye som skal til. Det tar forresten litt tid etter planting før de kommer skikkelig igang. Sørg også for at utstrømsrøret ikke pisker i vannflaten, men bare skaper bevegelse. Pisking lufter ut co2 fra vannet og det liker ikke plantene noe særlig.
Så det er med andre ord god sjanse for at det bare er jeg som er utålmodig og ikke synes den vokser fort nok, da? :P

Kommer Hydrocotylen til å fortsette å vokse selv om den flyter og ikke får næring fra subtratet? Vil dette påvirke veksten på noen måte? Og hvordan skal jeg etterhvert tynne den ut?
Tante Astrid
[QUOTE=Tesaker Lighthouse]Syntes forøvrig ingen av dem vokser særlig raskt. :/ Kan hende det bare er meg som gjør et titalls nybegynnerfeil og derfor ikke lager gode nok forhold til dem. :P

Tilsetter du noe flytende plantenæring? Velg næring som er beregnet på akvarier, uten nitrat og fosfat, og bruk bare en fjerdedel av anbefalt mengde til å begynne med. Du har enkle planter så tror ikke det er så mye som skal til. Det tar forresten litt tid etter planting før de kommer skikkelig igang. Sørg også for at utstrømsrøret ikke pisker i vannflaten, men bare skaper bevegelse. Pisking lufter ut co2 fra vannet og det liker ikke plantene noe særlig.
Ah, tusen takk for den informasjonen! Da skal jeg få gjort noe med det røret etterhvert. Kikket litt på det tidligere i dag mens jeg rengjorde filteret, men fant ut at jeg bare kunne la det være slik det var.

Nei, jeg har ikke tilsatt noe som helst i vannet, egentlig, foruten et minimum av jodfritt salt til mollyene. Burde jeg tilsatt noe? Jeg har vurdert det et par ganger når jeg har stått og stirret utover hyllene med vannforbedringsmidler.
Begge plantene du har tar først og fremst næring fra vannet og ikke substratet så de vokser like greit som flyteplanter. Blir det for mye flyteplanter så plukker du bare ut så mye som trengs. Overskuddet kan du selge eller gi bort om du vil.

Foruten gjødsel til plantene så er det vanligvis ikke nødvendig å tilføre noen andre tilsetninger før det er et reelt behov for det. For eksempel så har de færreste behov for vannforbedringsmiddel, men jeg noe i vannet som får fiskene til å klø ved vannbytter så jeg tilsetter dette likevel. Vannforbedringsmiddel fjerner klor og tungmetaller fra vannet. Selv om vennverket mitt ikke tilsetter klor og det ikke er noe som tilsier at det er tungmetaller i det heller så hjelper det på kløen så da bruker jeg det. Har fiskene behov for et surere og bløtere vann, eller hardere og mer alkalisk enn det som er i kranen så tilsettes stoffer for å regulere det. Ingen grunn til å kjøpe alt mulig rart før det er behov for det altså.

Unntaket er selvfølgelig de viktigste vanntestene som alltid bør være i hus og muligens eshas medisiner som er vanskelig å få tak i annet enn på nettbutikker og som kan være greit å ha liggende om sykdom skulle bryte ut.
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap