Sivi sin lille akvarie-dagbok

Husker ikke hvor gammel jeg var når vi fikk vårt første akvarium men det var ialle fall etter 97 siden jeg og mine to små søsken hadde en gullfisk hver i en ca 15-20l(husker ikke), den gang ble det ennå sagt at gullfisker ikke vokste så fort i små tanker. Vi hadde og algetere for å bli kvitt alger og bare den femte overlevde til voksen alder(en vis gullfisk likte ikke sitt grønt) og ble tilslutt gitt vekk når den ikke gjorde reint i tanken.

Etter det vart det stille helt til ifjor når jeg jobbet på en dyrebutikk via NAV og måtte gjøre reint i over 50 tanker hver uke i tre måndter. Der kjøpte jeg en ca 10l og merkelig nok lot de meg ha 3 guppyer der som ble seinere flyttet til ett hjemmelaget fiske tank etter enne hunnen fikk unger. De tre voksne guppyene døde en etter en og tilslutt hadde jeg bare 5 yngler som ble til 1 som døde i år etter å hengt seg fast i vannintake til filteret i 20l som og ble kjøpt 2 måndter etter det første.

Når jeg ser tilbake ser jeg gjorde mye feil og prøver nå å rette det jeg gjorde gale og unngå at jeg snubler inn igjen på den stien og gjentar feilen. Så skal ha denne lile "dagboken" for å se tilbake på seinere om jeg har blitt bedre eller har snublet ett eller to skritt tilbake.

Kjøpte sist uke en 55l selv om det vil gjøre mamma galen(bur på skole nå), men håper jeg får bu ett år til her på skulen og sette 55l på lager på sommeren og ha med meg 20l heim som ferie tank.
Så akkuratt nå har jeg 1 MilitærHjelm(Svart sebrasnegle), 2 platyer, 2 Kuhlii Åler og 4-6 pest-snegler som dukker ofte opp dagen før tanken skal gjøres reint.

Bilde1 - Eneste bilde jeg fant av den hjemmelagde tanken med luftpumpe og varmekolbe. Tanken er en av mammas flytelys "beholdere" som ble brukt en gang og seinere plassert på en hylle til den ble nedstøvet. Ikke så værst nødløsning men ikke det beste.

Bilde2 - To dager etter jeg fikk 20litern og fikk flyttet fisk og yngel fra den hjemmelagde tanken. (La oss og prøve å ignorere masken somer der uferdig, og bilde bak tanken *kremt*)

Bilde3 - Hva jeg kjøpte sist onsdag. Og det blir ikke noe større før jeg bor for meg selv(for mammas skyld ialle fall).


Kan ikke love at jeg skriver hver dag, men kan prøve.

- Siv Helen aka Sivi som ellers er kaningal.
Stakkars platyene mine er ikke blitt vant til pumpen ennå(20l hadde en liten foss). Det blir reine karusellen for de når de skal spise. Håper de lærer at i ett hjørne samler all maten seg via strømmen.
Får vel se lyst på det at de jobber for maten og trener halemusklene. Må og finne ut hvor kuhlii ålene gjemmer seg mest så jeg vet hvor jeg skal legge maten på natten(platyene elsker kuhlii ål mat).
Ikke flink å oppdatere. Mye har skjedd siden sist. sint platy hanne måtte få seg en rival og to hunner til for å roe seg og skaffet 6 dvergpansermalle siden jeg ikke kunne finne spor av ålene(en dukket opp i live etter vinterferien). Dessverre døde 3 av 6 platyer i løpet av vinterferien(det lå ennå igjen feriemat så sult er det ikke). holder nøye øye med de tre platyene som er igjen.

ellers fødte den ene hoen unger i ferien og. så langt har jeg greid å fange 9-10 stk og 1-2 gjemmer seg blant plantene og røttene. Den andre hunnen har en svart "gravid" flekk, mens den har ikke. spørsmålet er nå om jeg skal la henne føde løst i tanken eller prøve å få henne oppi føde"tanken" og la hennes svømme med den andres unger eller om det bli stor alder forskjell.

De platyungene som jeg har fanget får nå ynglefor og har en liten algekule som de kan svømme under eller la maten og drit hekte seg på den. Ser allerede svarte flekker på noen av dem så det blir intresangt å se hva farger de har. Moren kom fra en tank med bare gule og rød platyer.

Denne uken ble og en ny art i akvariet. En gul algeeter skal få lov å spise alger sammen med zebrasneglen siden tanken så nesten helt grønn når jeg kom fra ferien. Når jeg ble fortalt en zebrasnegle per 20l hadde de nok rett. Den trives og er ikke redd når jeg gjorde reint idag og hang godt fast på pumpehuset når jeg gjorde rent.

Bilde 1
Ikke så enkelt å ta bilder av yngel. de kommer glade opp mot overflaten når jeg kommer med mat.

bilde 2
Andre algeeter jeg har hatt av denne arten svømmer vekk med engang de ser meg og lot meg sjelden få ta en titt på de. Denne er stikk motsatt.

Bilde 3
Favoritten min blant de 6 dvergpansermallene på grunn av dens tegninger og er den som jeg greier å skille mellom de andre når de flokker seg sammen for mat. Vet ikke om det er hann eller hunn ennå.
Idag har jeg offiselt fanget den siste platy-yngelen(håper jeg) som gjemte seg blant plantene. Samtidig har jeg funnet ut at jeg ikke har en khulli ål igjen men har begge to. De er virkelig flink å gjemme seg det må eg si. Prøvde å telle ynglene når de fikk mat og trur det er 11 stk. skal prøve å telle igjen ved neste mating idag. de ser ut som de liker yngleforet fra Tetra. Har lest om kresne yngler. Trur jeg har nok med en kresen kanin enn 11 kresne små yngler.

Dvergmallene er lekne når de ikke leter etter mat. De er så søte om morningen etter lyset har slått seg på der de hopper sidelengs eller svømmer opp til overflaten en etter en. kanskje de har noen mornings vaner.

Fana fikk strømmbrudd igår og nå har vi endelig fått den tilbake. Tanken lå på sitt laveste på 21 grader. Håper ikke vi får noen flere.
Ynglene ser ut til å være i god form og ikke har tatt noe skader av temperatur forandringene.

Er det noen tips hva jeg kan gjøre vis det blir flere strømbrudd som varer i over ett døgn eller mer?
Bilde av tanken rundt klokka fem etter strømbruddet.
Sake koppene ble telys holdere for å gi litt lys inn til fiskene mens jeg snublet rundt på hybelen. blitsen lyser opp rommet, ellers var det helt mørkt.
Var på Lagunen en tur og fant den perfekte rota. Den er hult under slik at enten ålene eller andre små kan gjemme seg under .
Start med forandringer på lørdag siden jeg skaffet meg 3 nye platy slik at jeg har seks platyer(ynglene skal ikke beholdes, vil ikke ha innavl). vil ikke stresse fiskene idag.

Little Mac som var underdanig siden jeg fikk ham for å roe ned hissigpropen Big Mac jeg hadde er blitt helt galen og angriper bådde den nye fiskene i tillegg til de to andre hoene. Han små jager og på dvergpansermallene vis de svømmer opp. Håper han roer seg ned etter hvert.
Den nye hannen skal jeg kalle Bandit på grunn av det mørkgrå/svarte han har rundt øynene

[External Image]

Er nok derfor Little Mac ikke liker han. Redd for at han skal stjele damene hans :P
Da lyset fra baderoms døra lyste opp akvariet så jeg noe som lignet en voksenplaty på ynglenettet, i frykt for at noen av de voksne hadde hoppet oppi tittet nærmere og fant ut at den nye hannen Bandit satt bom fast i ett hjørne der jeg har ynglenettet tett til glasset. Flyttet på nettet and han dalte ned som om han var død.
Akkurat nå har han svømt under pumpen og ser ut som ikke har tatt noen fysiske skader av hendelsen, mer psykisk trur jeg. Men aner ikke hvor lenge han har sittet fast eller hvordan han greide å presse seg forbi støttene til ynglenettet.

Satte nettet nå mer i midten og krysser fingrene på at det ikke skjer igjen. Ellers har den ene nye hunnen ikke roet seg ned ennå og svømmer opp og ned heile tiden i ett hjørne. Little Mac har ialle fall roet seg ned og jager lite. Venter bare på mat.
Hei Sivi

Så fin akvarie-dagbok du har.

Jeg synes også at tegningen din var veldig bra!

Hilsen Christopher
Idag skal 55l få en liten makeover med den nye rota.
Har gjort klar 20l til å ha de voksne platyene i mens roter i akvariet. de er ikke glad når jeg gjør reint så tviler på at de vil like jeg løfter opp de gamle røttene.
bunnfiskene og ynglene får bli tanken. skal bare passe å ta halve tanken slik at bunnfiskene kan gjemme seg mens jeg driver på.
Har gjort klar luftpumpen og siden 55l pumpe blir slått av mens jeg holder på.
Skal og fjerne litt andemat mens jeg driver på. De trives veldig godt at jeg kan sikkert fjerne halvparten denne gangen.

Laget en rough skisse over hvordan jeg tenker tanken skal se ut. Størrelse stemmer sikkert ikke men det får bare la seg gjøre .
Bra det er drittvær ute, større grunn å være inne.
Makeover done!
Gikk ikke å få platyene oppi 20l, fikk tak i bare to. Så det var gøy å flytte på ting med de andre fire svømmende rundt i panikk(har heldigvis roet seg ned).
Dvergpansermallene brydde seg ikke og var til mer bry når jeg rotet i sanden eller fjernet resten av grusen.

Rota var vist ikke vanntung nok selv etter å ha ligget i 20t i vann, så steinen jeg har blir sittende på den en stund. Nå må jeg finne ut hva jeg skal bruke mangrove-røttene til. Vis det er noen som trenger en liten og to mellomlange mangrove røtter så er det bare å si ifra. Bruker de nå for å gi gjemmeplass til fiskene har roet seg ned litt mer.


så nå blir det å rydde opp, tømme 20l og få den tørr før den skal i skapet igjen.

Også er det å krysse fingra at plantene vil feste seg til ned nye rota.
Idag virket fiskene litt slappe så jeg satte på luftpumpa i tilfelle det var lavt oksygen i vatne(skal måle når jeg er mer våken). Den nye platy hunnen Sølvi svømmer av og til bort til boblene. Får vel en slik fisk tilslutt:
[External Image]
Var for mye ph i vatne enn det fiskene skulle ha så nå jobber jeg med å balansere det tilbake til 7 uten å påvirke ynglene.
Men ser nå ut som 5 av 6 har kviknet opp etter luftpumpen som jeg trur skal la den få lov å stå på når jeg er på skule eller ett par timer i helgen.
Fant ut hvorfor den ene hunnen ikke var aktiv. Hun fødeklar(viste ikke hvor langt). Prøvde å få tak i henne men var ikke hjelp i. Har sett 2 levende og to døde. For heller la de bli løs i tanken til jeg fanger dem.
Har notert meg oppførselen med at de søker seg vekk fra de andre og svømmer mye i ro rett før fødselen så jeg kan kanskje redde flere yngler i fremtiden. De 11 jeg har i ynglenettet begynner å se mer ut som platy og er ialle fall dobbel så store som de nye.
Vet ikke om hunnen er ferdig men Bandit ble veldig flørten med henne nå :/.
Kan ikke se kaniner er den som yngler mest, men da igjen bådde kanin og platy har 30 dager graviditet... Kanskje det er derfor levendefødende fisk har en plass blant min kjærlighet for kaniner o_o
RIP nyfødt yngel

Little Mac viste meg at en platy ikke er 100% vegitarianer.
Nei platy er langt fra veganere. De er altetere.
Meløysaltvann
Nei platy er langt fra veganere. De er altetere.


Har lest om det, men var ikke klar til å se det i Live. De får holde seg til å stjele Kulli ål maten.
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl