Vibeke's obsession

Hei og hå alle fiskeglade mennesker! Da tenkte jeg endelig å starte min egen tråd her på forumet. Klør i fingrene nå etter å ha et sted hvor jeg kan skrive litt av meg, og dele min nye besettelse med likesinnede. For ja, man kan vel si at jeg har blitt litt besatt av denne hobbyen... men jeg er vel ikke alene?!

Kjøpte et 60l komplett Juwel akvarium 9.9.15. Begynner og bli en stund siden, og jeg har masse og melde om mine erfaringer, så hver forberedt på et laaaangt innlegg! Vis noen orker å lese alt er det bare et pluss :P Damen på dyrebutikken tipset meg med en gang om dette forumet, og siden har jeg vært innom så og si hver dag. Beste valget jeg gjorde i forbindelse med akvariet. Har lest artikler og tråder i hytt og pine siden første dag. Dermed valgte jeg å kjøre inn 60litern ved hjelp av salmimetoden, sammen med litt filtermedie fra en venn. Dette funket utmerket, og samtidig som jeg var litt utålmodig, flyttet de første fiskene inn etter ca 2uker. Var veldig nøye med vannbyttene i starten, og fylte på med fisker veldig rolig. Jeg er av typen som ikke klarer å nøye meg med de dønn normale fiskene som "alle andre har", dermed var jeg også tålmodig med at dyrebutikken skulle få inn de fiskene jeg ville ha.

Slik har oppfyllingen av akvariet gått:

22.9 En skrøpelig, lita kampfisk hunn og en Indisk glassmalle uten "værhår". Ja du leste riktig, kun EN glassmalle...I et 60liters akvarie... Uten værhår. Absolutt ikke bra det vet jeg, men til mitt forsvar fikk jeg disse fiskene hos en venninne av meg. Glassmallen var alene fra før av, og hun informerte meg om at den ikke hadde værhårene fordi det var noen fisker i hennes akvarie som spiste de. Planen var egentlig bare å ta kampfiskhoa, men jeg følte så synd i denne mallen at jeg måtte ta den hjem. Da kunne den iallefall fått en sjanse til å vokse ut værhårene sine.. den stakkarslige lille. Så da plutselig akvariet mitt til et lite handikap-hjem for disse to fine. Kampfiskhoa (Rubi) har blidd god og tjukk, fått store, fargerike finner siden den gang. Akvariet mitt var fult av hvite ormer som hun spiste konstant på de 2 første dagene, til det var tomt. Hun trives virkelig! Glassmallen(Skjellætten som han har blitt kalt her i huset) har vokst ut en av sine værhår. Den andre er trolig skadet slik at den ikke vokser ut igjen dessverre. Han er fortsatt alene, men han klarer seg meget bra for det om! Jeg har ikke tenkt å anskaffe flere glassmaller i og med at de trenger mye mer plass, og akvariet er tenkt til andre fisker. Stefaren min har en forkjærlighet til Skjelættn og vil at jeg skal kjøpe en venn til han, men jeg vill ikke utsette en ny glassmalle for skjebnen i dette lille akvariet uten en stor, trygg stim som de burde hatt. Dessuten tenker jeg at den jeg har fra før av kanskje har tilpasset seg alene livet siden han har overlevd såpass lenge. Blir værre for en fisk som er vant til å ha en hel stim. Lang fortelling om fiskene som enkeltindivid her, men det må til! Her blir vi glad i fiskene på personlig nivå!! Hahah

26.9 Nå er det tid for å renske opp i dette algeakvarie! Anubiasene er brune og ting ser generelt ikke så pent ut. Her flyttet det inn 4 søte ottocincluser og 2 Tigersnegler. Denne gjengen for virkelig ting gjort! Vaskefirmaet har flyttet inn! Superoverrasket over hvor arbeidsomme denne gjengen er, spesielt ottoene. Var litt bekymret for de, i og med at de er kjent for å være veldig følsomme fisk som lett kan dø i starten pga svekkelse. Alt gikk heldigvis veldig fint! Regner med algefesten gjorde susen. Jeg var også veldig fascinert av sneglene, men har stusset på en ting siden de ankom. Den ene er helt hvit i kjøttet mens den andre er svart. Har lurt på om dette betyr noe, eller om det bare er vanlig fargevariasjon? (SE BILDE 1)

2.10 Jeg gikk tilfeldigvis en tur innom dyrebutikken og gjett ha jeg så! Galaxy rasboras! Hadde sett på disse fiskene lenge, og var helt i ekstase når jeg så disse fine mikrofiskene i butikken. Tok hele stimen på 14 stykk med meg hjem med en gang. Jeg var forelsket. To dager etterpå skulle jeg reise vekk i 1 hel uke på høstferie. Fiskene ble lagt i mammas hender og jeg var BEKYMRA. 14 nyinnflyttede og jeg reiser vekk slik at jeg ikke kan følge med på de. Tok et godt vannbytte før jeg dro og håpet at mamma ikke ville overfóre. Da jeg kom hjem var jeg bombesikker på at noen måtte ha falt bort. 6 timer i bilen fra Sverige kunne ikke gått saktere, og jeg tenker bare mer og mer på fiskebarna mine. Det første jeg gjør når jeg kommer hjem er å telle fiskene. Mamma har sett at jeg har matet ottoene me agurkskive, og dette har hun nå gjort selv. Hun sier den har stått i 3 dager... Ikke rart den så og si er forduftet. Men til tross for mine bekymringer finner jeg ut at ALLE fiskene et i GOD BEHOLD. Lettet akvarist. Mamma får ros for barnevaktjobb vel gjennomført

Galaxyene var meget sky i starten. Alle flokket seg under en rot og det var umulig og se snurten av de. Heldigvis gikk dette over og nå svømmer de overalt - sammen og på egenhånd. De trives tydeligvis, fordi jeg blir vitne til mye action en dag jeg sitter å studerer. Det er ville lekstilstander, og hunnene blir jaget noe voldsomt av hannene. Jeg blir nesten litt stressa selv, men dagen etter var det hele over. Noen dager senere blir jeg vitne til en mikroskopisk skapning som svømmer i midtsjiktet, i et ørlite sekund før den stikker som et lyn. Var det virkelig yngel? Siden det var påtide med vannbytte uansett tok jeg like så godt frem heverten. Da ender jeg opp med 5 knøttsmå yngel. Jeg legger de i en tupperwarebeholder som jeg fester på innsiden av akvariet. Yngelen er altfor små til yngelboksen, der ville de bare svømt mellom rillene, og ut i det farlige farvann. 4 stykker ligger på bunnen og rører seg ikke med mindre jeg rører med noe bort i dem. En svømmer fritt i vannet. Dette er slik situasjonen er idag. SE BILDE 2

Nå har det også flyttet inn 3 nye kampfisker, men det skal jeg spare til neste oppdatering, fordi her ble det voldsomt mye!! Hele historien fra starten, frem til i dag.

Ellers god søndag alle sammen, både folk og fisk
VibekeMay
Nå har det også flyttet inn 3 nye kampfisker, men det skal jeg spare til neste oppdatering, fordi her ble det voldsomt mye!! Hele historien fra starten, frem til i dag.

3 nye kampfisker og du har allerede en? Huffda. Dette kan bli blodbad. Er det hanner eller hunner du har kjøpt? Regner vel nesten med at det er hunner, for butikken er vel ikke så dum at de selger tre hanner til en og samme kunde som bare har ett akvarium...! Hanner slåss til døden, som du forhåpentligvis vet.

Hunnkampfisker er som regel fredeligere mot hverandre enn hannene, men dessverre kan også hunnene i blant ble aggressive og gå til angrep på artsfrender. Vær obs på dette om du begynner å se opprevne og flisete finner osv. Det kan hende du er heldig og har kjøpt en rolig gjeng, som lever i fred og fordragelighet. Vi får krysse fingrene og håpe på det

Lykke til videre med akvariet ditt!
Kampfisk og galaxy rasboras
Tusen takk for tips! Har 3 hunner og 1 hann. Har et 30 liters akvarium som snart er innflyttningsklart for hannfisken. Hunnfiskene skal bo sammen i 60literen. Så langt har alle oppført seg veldig bra, men jeg følger nøye med i tilfelle noen plutselig får en helomvending.. Men ja, veldig lite aggresjon så langt. Dessuten har jeg skaffet mange planter og gjømmesteder, så jeg krysser fingrene på at det lar seg gjøre

Nå har alle de 5 galaxy ynglene begynt å svømme fritt. De er virkelig knøttsmå. Prøver å lage infusorier til de, men er litt usikker på om jeg skal ha det stående i lyset eller i mørket? Leste et sted at det skulle stå mørkt og et annet at de måtte ha lys. Har både en kopp med potet og en annen med tørket bananskall. Jeg syns jeg leste et sted at du Mona også har hatt en stim med Galaxyfisk? Har du god erfaring med disse fiskene?
VibekeMay
Nå har alle de 5 galaxy ynglene begynt å svømme fritt. De er virkelig knøttsmå. Prøver å lage infusorier til de, men er litt usikker på om jeg skal ha det stående i lyset eller i mørket? Leste et sted at det skulle stå mørkt og et annet at de måtte ha lys. Har både en kopp med potet og en annen med tørket bananskall. Jeg syns jeg leste et sted at du Mona også har hatt en stim med Galaxyfisk? Har du god erfaring med disse fiskene?


Så heldig du er som har fått yngel på galaxyrasboraen, og at det mot all forventning har overlevd opptil flere! Det er jo nesten utrolig. Både kampfiskene og rasboraene jakter, og spiser opp, alt mulig de finner av levende småtteri i et akvarium. Så at yngel har overlevd, er supert. Får håpe de overlever så lenge at de kommer over "passende-bit-i-munnen-størrelse".

Jeg har hatt galaxyrasbora (eller stjernedanio som de egentlig heter offisielt nå) i flokk en gang, ja.
Jeg husker dem som svært dekorative, men litt unnseelige i væremåten, og de pleide som regel å bare svømme rundt i mellom plantene på bunnen. Jeg hadde "gress" i form av en del lave dvergsverdplante-aktige planter i karet deres (128 liter), kanskje 10-15 cm høye, og jeg tror aldri jeg så en stjernedanio OVER de plantene. De sirklet og kretset bare rundt mellom "gresset" og var åpenbart sky. Jeg hadde en annen tetra art i samme kar, og en lengre periode også 2-3 dvergciklider (Apistogramma). Jeg vet ikke om noen av disse kanskje skremte stjernedanioene så de holdt seg utelukkende blant plantene på bunnen, men de kan jo ha vært en forskremt gjeng fra naturens side også. Sånt er individuelt. Noen grupper er bare fremme, mens andre opplever at de bare gjemmer seg. Umulig å forutsi eller spå hva som vil skje med en gruppe man kjøper av en fiskeart.

Jeg tror stjernedanioene var flittige beitere på rekebestanden i det karet. Det var 6-7 voksne kirsebærreker der, som levde i et par år, faktisk, men det vokste aldri opp et eneste rekeyngel. Til det var det nok for mange sultne munner både høyt (tetraene) og lavt (stjernedanioene) i karet :-/

Jeg husker ikke nå om jeg noengang så lek blant stjernedanioene mens jeg hadde dem. I så fall levde det aldri opp noe yngel, som jeg vet om.

Skulle gjerne gitt deg tips om infusorier, men der er jeg dessverre blank. De par gangene jeg har prøvd, har det blitt et illeluktende brygg med feil farge som jeg bare måtte tømme ut. Har aldri brukt det.
Kjøpte istedet det pudderfine yngelfôret fra JBL (ikke nys mens boksen er åpen, da er den tom når du åpner øya igjen) og klarte å fôre opp noen tetra-yngel med det. Tetra-yngel skal jo egentlig ha infusorier i de første levedagene, ca en uke mener jeg å huske, men de klarte seg åpenbart på det som fantes av mikroliv i akvariet jeg hadde dem i (mye javamose i det karet, og karet var godt etablert og innkjørt), i tillegg til at jeg knipset litt av det pudder-fôret fra JBL utover overflaten et par ganger om dagen.

Tetraene jeg fôret opp på det boksfôret, ble store nok til å spise artemia (nyklekt) etter ca en uke. Jeg antar stjernedanioene, som er mindre, vil trenge litt mer tid på seg før de kan avansere fra det minste fôret.
Jeg hadde både et par galaxy-yngel som vokste opp i hovedkaret og et par som ble fôret opp i eget yngelkar. De i hovedkaret fant antagelig nok å spise der og jeg brydde meg ikke med å gi dem noe spesiell mat. De to andre ble den første tiden matet med Liqui-fry for eggleggende fisk og deretter levende artemia. Liqui-fry stimulerer infusorievekst direkte i akvariet. Aner ikke om dette fremdeles er mulig å få tak i. Om du har har et godt innkjørt akvarie med feks en mose eller annen tettvokst vegetasjon så kan du flytte over noe av den og håpe de finner noe å spise der frem til du får til infusorieblanding. Bytt dette etter et par dager.
Ja det dukket opp yngel mot mine forventninger egentlig. Jeg regnet egentlig med at alt av egg var spist opp siden de spiser fra bunnen i ett. I det øyeblikket jeg så snurten av en yngel tok jeg heverten fatt og slamsugde frem de 5 ynglene som på det stadiet ikke hadde begynt å svømme enda. De så rett og slett død ut, så jeg regner med de var rimelig nyklekket.

Er veldig usikker på om jeg klarer å få frem disse infusoriene.. bananvannet ble helt gult, så jeg prøvde med potet i tillegg. Leste her at noen tørket bananskall i ovnen, og jeg tenkte oi! for en god ide! Smart som jeg var la jeg det i ovnen over natten og den grufulle stanken som ikke var helt forventet gjorde at nattesøvnen ble helt ødelagt...Holder meg til potet i framtiden!! Skal stikke innom dyrebutikken og se om de har dette pulverforet, eller liquifry. Dessverre har jeg kun en dyrebutikk i nærheten så det veldig begrenset utvalg. Heldigivs er de ganske flinke der(hvertfall med tanke på alle de dårlige erfaringene folk har hatt), og rene akvarier har de også. Ellers så blir det nettshopping

Av planter har jeg ikke noe som er veldig tettvokst... Jeg har lagt oppi litt vannpest i yngelkaret foreløpig, så jeg kan vel rulere på vannpestene jeg har i akvariet. Også her er det begrenset utvalg av hvilke planter jeg får tak i her oppe. Veldig misunnelig på dere i sør som har tilgang på flere butikker, og akvariemiljø i nærheten! Ikke noe særlig til akvariemiljø her
Jeg fikk aldri til det med infusorier jeg heller, bortsett fra i akvariet når jeg absolutt ikke ville ha det der :-P Det er forresten to typer Liquifry, en for eggleggende og en for levendefødende. Det skal stå på pakningen.

Det er mulig å kjøpe planter på nett, ihvertfall i sommerhalvåret, og det finnes flere nettbaserte akvarieforretninger også, feks den som Mona linket til og om det fôret funket for hennes tetra så tror jeg det skulle gå til galaxyene også, de er temmelig storkjefta til å være så små

Til neste gang de leker får du prøve å se om du får tak i litt tettvokste planter. Da kan du enten satse på at ynglene greier å gjemme seg bort der, eller flytte plantene over i et lite kar etter leken og prøve å fôre de opp der.

Hvis du trenger microorganismer å gi til ynglene dine å spise, så har jeg et "stalltips" fra selve Ian Fuller. Mannen med 40 års akvarie-erfaring og oppdrett (av hovedsaklig Corydoras). Han skriver at dersom du er i beit for alt annet og mangler fôr eller noe å spise til de aller, aller minste ynglene, så tar du filteret og skviser ut all gørra du kan av det i yngelkaret. Inni gørra i filteret er det visstnok så at det yrer av microorganismer som små yngel kan nappe til seg og spise. Det vil se forferdelig ut i karet, ja, men det er mat i det.

Jeg vet ikke om jeg ville gjort det i hovedakvariet mitt, men... i et yngelkar det ikke er så farlig med, så ja. Dette er også et triks som brukes bare en gang. Du kan jo ikke drive og klemme ut filtergørr hver dag, det får filterets bakteriekoloni lide av.

Du skriver at du trodde ynglene var døde når de var nyklekket, da du sugde de ut. Men det var nok helt normalt, det du så. Veldig mange eggleggende fiskearter har yngel som klekkes med en stor plommesekk. F.eks. tetra, som kan sammenlignes med rasboraen. De nyklekte ynglene ser ut som en sytråd med en kul på midten, egentlig. Så lenge de har denne plommesekken, vil f.eks. tetrayngel henge urørlige klistret fast til steder rundt om i akvariet, f.eks. planteblad og glassveggene i akvariet. I denne perioden mens de bruker opp plommesekken henger de mer eller mindre urørlige (det varierer fra art til art hvor lenge de henger, avhengig av hvor lang tid de bruker på å forbruke plommesekken sin). Det er egentlig bare for de andre fiskene å beite dem i seg på dette tidspunktet, da de ikke engang forsøker å stikke av. Jeg tror kanskje det at de er helt urørlige på det tidspunktet kan redde noen, da det er bevegelse som trigger jaktinstinktet til mange fisker.
PS! Yngelen spiser ikke annen føde mens de henger urørlige og bruker opp plommesekken sin. Du må nesten bare granske dem nøye og se når plommesekken er brukt opp, og når de begynner å svirre litt rundt. Da leter de etter mat.
Oppdatering på yngel og kampfisk
Trengte heldigvis ikke ty til filtertipset for å mate de små. Ble infusorier i mine kopper gitt Fikk også kjøpt det fine pulvetforet egnet for guppy yngel. Dette har ikke mine yngel vist noen interesse for, trolig fordi de er for små enda. Dessuten har jeg nå bestilt artemia egg, salt og sil. Har planer om å lage eget klekkeri. Dermed blir det endelig levendefor til fiskene! Til tross for infusorier og vannbytter har jeg idag hatt mitt første yngelfrafrall. En liten en som lå død blant plantebladene. Det er vel ikke helt uforventet med tanke på størrelsen deres. Håper de resterende 4 klarer seg.

Når det gjelder kampfiskene går det ikke 100% på skinner.. Hannfisken har fått finneråte, så nå stresser jeg med å få 30 literen klar til innflytting. Fult mulig at han synes det kanskje blir litt overflokket med tre kampfiskdamer i samme karet. Har lagt merke til at han er litt beskjeden for tiden. Holder seg mesteparten av tiden rundt omkring på bunnen og blant plantene, i stedet for i toppsjiktet hvor damene for det meste befinner seg. Råd til bekjemping av finneråte? Leste noe om gode vannbytter, noen anbefaler salt i vannet og andre er helt i mot det. Ellers har minste hoa har også begynt å yppe litt med de to større hoene... Ikke så veldig fornøyd med det synet.

Bilde 1: Galaxy-ynglene da de begynte å svømme 23.10
Bilde 2: Bilde av en yngel idag. Den er ved tuppen av stilken til planten.
Bilde 3: Potet-infusorie sammenlignet med et rent glass vann
VibekeMay
Råd til bekjemping av finneråte?


Esha 2000
Ta et par gode vannbytter før du begynner medisineringen.
Husk at hvis du skifter vann under medisinering, må du tilsette ny medisin tilsvarende det du fjernet ved vannbyttet. Kanskje bedre å skifte en del vann før kuren starter, og så la være de dagene kuren varer. Følg bruksanvisningen nøye.

PS!
Jeg husker dessverre ikke hvilken, men en av Eshas medisiner krever at man har gh på minst 5, ellers får ikke medisinen full effekt. Man må da doble dosen medisin for at den skal virke skikkelig. Hvis det viser seg å være Esha 2000 som dette gjaldt, så står det i bruksanvisningen i så fall.
Har du gh+ pulver i hus, kan du også øke gh til 5, sånn at du sparer litt på medisinen og slipper dobbel dose.

MRK at jeg ikke husker sikkert hvilken av Eshas medisiner dette med gh gjaldt.
Hva er dette?
Har fått en god del av hvite prikker i akvariet mitt. Ikke hvite prikker som i sykdommen, men noe annet! Er det egg av noe slag?
Det er nok tigersneglene dine som legger egg De klekkes ikke i ferskvann. Om du synes de blir sjenerende så kan du skrape de av.
Første dødsfall blant kampfiskene
Har hatt 3 kampfiskdamer boende sammen en god stund, noe som har gått veldig bra. Forleden dag fant jeg hun ene død på bunnen. Vannverdiene var helt ok, og hun var såpass inntakt at det virker som om hun ikke hadde vært død særlig lenge. Legger ved et bilde vis noen klarer å se hva som har gått galt? Vet ikke hva som gjorde at hun plutselig døde.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap