Nytt akvarie - forgifning

Jeg har vel gjort same feil som mange andre. Har 2 mnd gammelt 200 l akvarie. kjøpte fisker etter 1 uke og har hatt problemer med at fisk dør. 1-2 fisker I uken, de blir først litt sløv, begynner å puste mer og mer, legger seg på bunn og helt til slutt blir de totalt paniske og svømmer ukontrollert med høy fart et par ganger frem og tilbake før de etter en stund dør. De får ofte en litt blålig farge, ser ut til at de blir kvalt
Det er Ganske ubehagelig å følge med på, ungene mine er helt I fra seg...

Har bestilt analysesett vi nettet og regner med å få dette iløpet av 2-3 dager. Har skiftet 20-30% av vannet nå I 3 dager, men ingen synlig effekt av dette. Har levert vannprøve til butikken for analyse men Nitrit mengden var ok.

Kommentarer???
hva slags vann har du? kommunalt/brønn eller?

Ut fra hva jeg finner på nett er at det er enten nitritt forgiftning eller klor i vannet som kan være problemet.

Vi trenger litt mer info fra deg her.
Fisk du har, hvor du får vannet fra, verdier på analysen fra butikken (strips test er veldig unøyaktig), hvilket filter du har, hvordan har du renset filteret osv.
Ja, da har du nok gått i "gjøre-som-dyrebutikken-sier" fella...du er ikke den første og blir nok heller ikke den siste

Hvis du har lest deg opp på innkjøring her på AF nå, har du sikkert skjønt hvorfor dette har gått galt. Fiskene blir ganske riktig kvalt, i praksis. Nitritt tar oksygenets plass i de røde blodlegemene, og fiskens celler utsettes derfor for oksygenmangel. Hvis dyrebutikken målte vannet ditt med strips-tester, er resultatet bare å glemme...stripstester er høyst upålitelige og har mange mulige feilkilder. Godt du har bestilt dråpetester Du trenger tester for ammoniakkk (NH3/NH4), nitritt (NO"), nitrat (NO3), pH, GH (hardhet) og KH (karbonathardhet).

Å bytte 20-30% vann er litt lite. Når man har nitritt i vannet, bør det byttes 50% vann daglig, til og med flere ganger per dag om nødvendig.

Hvis du sier litt om hva slags fisker og hva slags filter du har, er det lettere å hjelpe deg.
SilverShaded
Ja, da har du nok gått i "gjøre-som-dyrebutikken-sier" fella...du er ikke den første og blir nok heller ikke den siste :-) Hvis du har lest deg opp på innkjøring her på AF nå, har du sikkert skjønt hvorfor dette har gått galt. Fiskene blir ganske riktig kvalt, i praksis. Nitritt tar oksygenets plass i de røde blodlegemene, og fiskens celler utsettes derfor for oksygenmangel. Hvis dyrebutikken målte vannet ditt med strips-tester, er resultatet bare å glemme...stripstester er høyst upålitelige og har mange mulige feilkilder. Godt du har bestilt dråpetester :-) Du trenger tester for ammoniakkk (NH3/NH4), nitritt (NO"), nitrat (NO3), pH, GH (hardhet) og KH (karbonathardhet). Å bytte 20-30% vann er litt lite. Når man har nitritt i vannet, bør det byttes 50% vann daglig, til og med flere ganger per dag om nødvendig. Hvis du sier litt om hva slags fisker og hva slags filter du har, er det lettere å hjelpe deg.

-----------------------------------

Jeg har et Lido 200l akvarium m/ Bioflow M Filter, 600 l/timen.
Jeg har ca 20 stimfisk, 5 scalarer, 3 små jack demsey, 2 små Juvel ciklider, 4 gule dvergciklider (3 er døde nå), 3 små maller, 3 små algetere, 2 guorami og en svær svart algeter(sikkert 12-15 cm)
Har renset filteret 1 gang ved å skylle svampene godt i kaldt vann fra springen. Vannskifte er også kaldt vann fra springen. Har mye planter og de vokser godt, gjødsler disse 1 gang pr uke
Ved å skylle svampene godt i kaldt vann i springen, kan du ha knertet mange av de nødvendige filterbakteriene. Filteret skal generelt bare renses når gjennomstrømmingen blir merkbart dårligere, og da skal filtermediene skylles lett i akvarievann. Ved vannbytte er det tryggest å lufte og temperere byttevannet på forhånd. Syns kanskje også det høres ut som det er vel mye fisk?
Helt enig med Kuledrøm her, det er alt for mye fisk i akvariet. Særlig fordi dette er et kar med et lite "footprint".
Ser nå at flere av fiskene mister deler av finnene. Har lagt ved et bilde av en Jack Densey og et av en scalare.
Akkurat nå er 1 gul dvergceklide og 1 svart scalare meget syke.
Er det finneråte fiskene har og finnes det medisin mot dette?
Finneråte er mer et symptom enn en sykdom. I dette tilfellet er årsaken en kombinasjon av dårlige vannverdier og trengsel/stress. Når fisk blir stresset av slike årsaker, går det hardt ut over immunsystemet, som da ikke klarer å motstå bakterier i vannet som finnes i ethvert akvarium.
Man ser ofte dette på relativt store fisk som ikke har plass nok (scalare, Jack Dempsey). I stedet for å tenke i retning av medisin (som har liten effekt om ikke årsaken til problemet behandles), er det mer virkningsfullt å forbedre vannforholdene vha. hyppige vannbytter og nitritt-testing. Nå om vinteren er kaldtvannet virkelig kaldt, og hyppige temperatursvingninger er ikke så bra for svekket fisk. Det beste er å forhåndslagre/temperere vannet, og heller bytte mindre mengder daglig.
Jeg har nå analysert vannet vha et Tetra sett (dråpetest). Fikk følgende verdier:

Ph = 7,5

Nitritt under 0,3 mg/l

GH=6, KH=3

Kommentarer til dette og den fiskedøden jeg opplever?
Tetra sin dråpetest viser jo ikke mindre, den er ikke særlig følsom. "Under 0.3 ppm" er ikke mye, men alt som ikke er 0 er skadelig over tid. Og det er liten tvil om at nitritt-nivået har vært mye høyere. Fiskene dør ikke nødvendigvis umiddelbart, men de får indre langtidsskader som forkorter deres liv. Men uansett er det beste du kan gjøre i ettertid å bytte vann ofte. Likevel, fisk kan fortsatt dø, selv om vannet er bra ...desverre.
Lufte vann ....
Dette gjorde jeg nøyaktig en gang. Det ble for mye pes selv med et vannbytte på bare 20 liter. AquaSafe i vannet er vel greit?
Har hatt litt AquaSafe i når jeg skiftet ut 30 l for et par dager siden, føler det kanskje har bedret seg litt nå. Har redusert foringen også, vet ikke hvor fort Nitritt nivået bygger seg opp men føler det blir litt verre etter foring så jeg gir kanskje litt mye for. Ser det uansett an et par dager nå....
Tilfeldig bekjentskap
© Lene Jødahl