Fiskeløs innkjørin

Hei,

Jeg og fruen invisterte i ett Juwel 125l fredag 19.02.16.
Søndags kveld 21.02 fyller vi opp akvariet, og setter inn 7 planter vi har kjøpt.
Vi har bestemt oss for å prøve Salmiakk metoden, og har lest mye om den her på dette forumet, ingen tvil om att det er mye kompetanse her inne.
Vi fikk ikke kjøpt amoniakk tester hvor vi kjøpte akvariet, bare strips for no2,no3, gh, kh og ph.
Vi valgte derfor å være litt forsiktig med Salmiakken i begynnelsen, leste oss opp godt i dette forumet og regnet ut hvor mye vi kunne tilsette.
søndag 21.02, tilsetter vi bare 1ml Salmi
Mandag 22.02 tilsetter vi 3,5ml Salmi.
Regnet ut att vi skulle starte med ca. 4ml.
23.02 på formiddagen setter fruen ned en vrihassel, denne begynner ila. dagen å få sopp.
Vi tilsetter ytterligere 1ml Salmi til kvelds. (Har enda ikke fått målt denne).
Vi tar også ut vrihasselen pga. Soppen.
24.02. Ph-en er lav, så vi tilsetter 1ts natron.
25.02 bytter 10L vann, og tilsetter 1ml Salmi.
26.02 kl 0700, tilsetter 1ml Salmi. Kl 2100 ( nåhar vi fått amoniakk tester)
Kl 2100 er NH3&4 1,5-3, tilsetter ytterligere 1ml Salmi ( skulle vi sansyneligvis ikke ha gjort).
Kl 2300 er NH3&4 3-5
Setter ned 6 nye planter i tillegg.
27.02 status kl 0930: ph:6,8 kh:3 no3:10 og nh3&4:3-5
Har veldig bløtt vann. Tisetter derfor 8gram gh salt. 1/2 senere er gh 3-6.
Tilsetter ytterligere 8 gram gh salt, dette blir nå etter 1/2 time 6-10.
Tilsetter 1ml Salmi
28.02 kl 1000. NH3&4 er antagelig nå for høyt. 3-5, nærmere 5
Kl 1900. NH3&4 har ikke sunket.
Bytter 15 liter vann
Kl 2100 NH3&4 har sunket litt, men ikke tilstrekkelig.
Bytter 10 liter vann, mistenker att vi har tatt livet av bakteriekulturen.
Drar til en veninne og får filter vann fra hennes velfugerende 125 liters akvarie.
Tilsetter dette gradvis i filter innsuget vårt.
Kl 2400 ph:7,5 og NH3&4 1,5-3.
29.02 kl 0830
NH3&4 er ikke forandret (1,5-3)
Spørsmål og teori til de kloke hoder her inne.
Tenker nå att vi ikke tilsetter mer Salmi før vi ser att denne har sunket merkbart. Synes det er rart att den ikke har gjort dette ila. Natta.?
Kan det sitte spor av Salmi i filteret, som gjør att nye bakterier ikke vil gro.?

Synes det startet så bra, men er redd vi gikk på en smell med Salmiakken. Ble så usikre på målingene våre, da fargene var vamskelig å lese nøyaktig av. (Tetra test)
Håper å ha det klart til neste onsdag. Skal da til Trondheim, hvor det er ett litt bedre utvalg på fisk.Hmm...dere har ikke akkurat fulgt Guiden, ser jeg

Du sier ingentng om nitritt-verdien ? Må også tenke på at det tar en ukes tid før det første "settet" med bakterier begynner å etablere seg og forbruke ammoniakk (Salmi). Da begynner NO2 å stige. Så når startdosen er tilsatt (etter kalkulatoren) og ligger på ca. 4ppm, skal det ikke tilsettes mer Salmi før verdien er nede i rundt 1 ppm...og det tar som sagt gjerne en ukes tid eller vel så det. Dette må få gå på den naturlige måten....uten vannbytter. Og når Salmi begynner å forbrukes, skal det ikke toppes opp mer enn 1 gang i døgnet, til ca. samme tid. For mye salmiakk vil hindre innkjøringen. (Salmi "setter seg" ikke i filteret...det holder seg oppløst i vannet).

Så ja, la akvariet være i fred til NH3/NH4 er nede på rundt 1 ppm før det toppes opp. Sjekk NO2....å få igang den andre fasen (dyrke frem "nitritt-spiserne") tar mye lenger tid enn den første fasen, siden disse bakteriene forøker seg mye langsommere. Dere har nok 3-4 uker igjen av innkjøeingen...å kjøpe fisker neste onsdag er helt utelukket, de vil havne i et akvarium fullt av nitritt.

Takk for raskt svar
Har sikkert vært litt ute på glattisen ja, men spennende har det vært.. Utrolig hvor spennende det kan være selv før den første fisken er kommet oppi
Vi får smøre oss med litt tålmodighet og vente på resultater.

Når det gjelder plantene våre, virker ikke disse å ha det helt topp heller. De virker å vokse, men flere av plantene har fått svarte flekker, tips..?

Ps. NO2 har vi ikke hatt noe utslag på enda. Vi ser heller ikke noe til algevekst, som vel også er ett tegn på att prosessen er i gang.?

Skal man ikke bry seg om vannhardhet i innkjørings prosessen.?
De svarte flekkene på plantene er sannsynligvis alger. Hvor lang lystid har dere, og hvilke planter ? Alger har lite med prosessen å gjøre, og mer med lysforhold i karet. Hardt angrepne blader fjernes.

Syns det høres merkelig ut at det ikke fins nitritt i karet etter såpass lang tid...men hvis dette er målt med strips-tester er jeg ikke forundret. Disse er høyst upålitelige, det trengs dråpetest.

Nei, vannets hardhet har liten betydning under innkjøringen...dette blir mer et spørsmål når det gjelder valg av fisk. Til bløtt og surt vann velger man helst fisker som passer disse kravene. Info om hver arts krav til vannet (pH og GH) finner du i Fiskebasen. Viktig under innkjøringen er pH-verdien, som ikke bør synke under 6.
Vi har antagelig hatt for lang lystid. Vi har lest at man skulle ha 10-12, men når vi nå her om dagen ble opplyst at det fantes en salmiakk-guid ble ting noe klarere. (Vi hadde bare funnet og lest dagboken Sigmund hadde lagt ut)
Nå er det satt opp lysregulering på 6 timer pr døgn.
Blader har blitt fjernet, så får vi se..

Nitritt NO2 er blitt målt med dråpetest tra Tetra, men 0... merkelig..
Ph 8
NH 1,5 i dag med ny dråpetester fra JBL
Planter:
Sverdplanter, store og små.
Anubias og cabomba tror jeg de heter.
Ser ut som du har plantet Anubias i sanda...dette går dårlig for en slik rhizom-plante. Den bør festes til røtter eller steiner.

At du ikke har noe nitritt er litt merkelig, ja. Men det kan komme av at ammoniakk-nivået har vært for høyt. En annen mulighet er at dere har karbon-svamp i filteret...dette er lite hensiktsmessig under både innkjøring og daglig drift av et akvarium, og bør kun brukes når det fins gifter i vannet man trenger å bli kvitt (f.eks. medisinrester). Innkjøring med karbonfilter går stort sett aldri etter boka og kan by på stygge overraskelser

Ser at jeg har utelatt dette med karbon-svamp i filteret i Guiden...det er nå fikset.
Javel...der lærte vi noe nytt om Anubias...da er det kanskje best å flytte den til de steinene vi har liggende. Men det er forholdsvis grov sand/steiner vi har, å den har utrolig nok vokst og fått en ny "stengel" med blad på siden vi planta den. Tror du vi bør flytte den allikevel?

Ang filter:
em....hvordan vet vi ha en karbon-svamp er?
Vi fjernet den svarte kull-svampen etter ett par dager etter oppstart, da vi skjønte denne ikke skulle være der...men er det du kaller en karbon-filter?

Etter min erfaring vokser Anubias villig i substratet om en bare passer på at rhizomet (den vannrette grønne stengelen) er oppå, og bare de lyse små røttene dyttes i bunnlaget. Har hatt flotte, store Anubias som har vokst slik i flere år. Det kan derimot være vanskelig å få de til å holde seg på plass i begynnelsen pga av at røttene er så små, så det er ofte mest praktisk å feste de til stein og røtter.
Rhizomet er over sanden/steinen, og som jeg skrev så virker det som de trives i og med at de kommer med nye skudd og bladene er friske og fine på de to Anubiasene.

Så søkte jeg å fant selv svaret på spm ang karbon-svamp.
Det var det sammen som kullfilter ja...

...man lærer for hver dag som går...

I går ettermiddag:
NH 1
Tilsatte salmiakk 1,5 ml.
16 timer etter NH: 3

Men nå skjer det noe med Nitritten.
Fra å være en blank prøve i går er den nå mellom 0,3-0,8mg/l.
Da er du på rett vei. Da er det bare å følge Guiden...hold NH3/NH4 på rundt 4ppm ved å tilsette Salmi 1 gang pr. døgn til omtrent samme tid. NO2 vil snart gå helt i taket, og da er det bortkastet å måle dette før om et par uker. Hold øye med pH, og få den opp vha. natron hvis den nærmer seg 6.
Tilfeldig bekjentskap
© Maren Saxe