Nytt akvarium med problemer

Jeg vet ikke om det er her man skal stille spørsmål, men jeg bare gjør der.

Jeg er nybegynner og har hatt akvariumet mitt i en og en halv uke. Vannet og sanden er veldig skittent og jeg lurer på om jeg bør, eller i det hele tatt kan fikse det.

Jeg så også i går at jeg har fått "detritus worms" (tror jeg) og lure på om dette er dumt eller uvanlig. Og om jeg bør fjerne det eller om det går vekk av seg selv.

Har også fått noe som jeg tror er "white fungus" på sanden og trebiten jeg har oppi...

Jeg er veldig utolmodig og føler at jeg bør vaske det siden det ser slik ut, men jeg vet ikke om jeg kan(fordi det er nytt).


Først av alt, velkommen og gratulerer med nytt akvarium!

Jeg klarer ikke å se noe særlig ut i fra de bildene du har lagt ved, men jeg skal gjøre så godt jeg kan.

At vannet er 'skittent' som du sier kan være flere ting. Hvis vannet bare er brunlig eller rødlig og minner litt om te, men ellers uten partikler kan dette være garvestoffer fra treverk, blader, kongler, etc. (det er dette de kaller blackwater på engelsk). Er det derimot mye partikler i vannet kan det være at sanden eller eventuelle steiner hadde mye støv og burde ha vært skylt før de ble puttet i akvariet.
Uansett er løsngen den samme — vannbytter.
Er det garvestoffer fra plantematerialer vil vannet sakte bli mørkere igjen og da er det bare å bytte mer (jeg liker sortvann selv, så jeg pleier å la det være frem til jeg uansett må bytte vann). Treverket vil etterhvert gå tom for garvestoffer og hvor lenge dette tar kommer an på typen og størrelsen.
Er det støv og sedimenter fra sand og stein vil det hvirvle opp mer etterhvert som du bytter og løsningen er da bare å fortsette å bytte vann. Etterhver vil det klarne opp. Du kan også la det stå i ro og la partiklene synke til bunn slik at du kan prøve å få så mye opp med hevert som mulig, hvis du ønsker det.

Det er veldig vanlig med alt mulig rart av mikrofauna i et akvarium. Ettehvert som det modes kan du fort se både små 'mark' og krepsdyr. Dette er helt normalt og bare sunt i et akvarium. Hvis det 'detritus worms' du har er det ingenting å bekymre seg for. De hører til og hjelper med å bryte ned avfall i akvariet. Det kan også være at du har planaria (du kjenner dem igjen på at de kryper fremover slik en snegle ville gjort og hodet deres er ganske distinkt trekantet). Disse er nedbryterr og opportunistiske rovdyr. Om dette er et problem kommer helt an på hva annet du skal ha i akvariet senere og hvor stor populasjonen er. Skal du bare ha fisk ville jeg ikke bekymret meg. De gjør ingen skade og noen fisk, men ikke alle, syns de er en fin snack. Har du derimot ønske om en stor rekepopulasjon kan det være at du bør vurdere planariafeller eller andre løsninger for å bekjempe dem. Uansett kan du holde populasjonen nede ved å passe på å ikke fôre for mye.

Og så til mugg. Hvis du har et hvitt og/eller slimete lag på treverket, som også kan spre seg litt ut over sanden, så er dette veldig vanlig på treverk som ikke har blitt brukt i et akvarie før. Så vidt jeg kan forstå er det mest sannsynlig at treverket lekker sukkerstoffer og annen næring som muggsoppen eter. Dette er ikke farlig, selv om noen syns det er stygt, og går over av seg selv. Du kan rense det bort hvis du absolutt vil, enten ved å skrubbe den med en ny tannbørste eller liknende før et vannbytte, eller ved å ta den ut og rense den, men det er absolutt ikke nødvendig. Som sagt går det over av seg selv og det er veldig mange innbyggere i et akvarie som setter pris på denne biofilmen som mat.

Lykke til og bare spør hvis du lurer på noe mer!
Plussmedlem
Susanne Bergtun
Jeg er veldig utolmodig og føler at jeg bør vaske det siden det ser slik ut, men jeg vet ikke om jeg kan(fordi det er nytt).


Hei, og velkommen!

Magnus er full av god viten, så jeg skal ikke gjenta det hans sier. Bare to ting:

1. Vær tålmodig. ALT med akvarium må og bør ta tid. Dette er ikke hobbyen hvor man skynder seg.

2. Du kan godt skrape vekk gugga på glasset og slamsuge sanda lett uten at akvariet tar skade av det.

Lykke til videre.
Takk for svar
Tusen takk for svar!

Akvariet mitt er veldig nytt og jeg lurer på om hvis jeg skraper glasset og renser sandbunnen, kommer jeg til å ødelegge bakteriekulturen da?

Hvis ikke kommer jeg nok til å vaske det ganske snart fordi det ser ikke så fint ut.
Takk for svar

Det skitne vannet er nok bare fra treverket, men kan jeg bytte vann enda, eller bør jeg vente lengre? Jeg vil ikke ødelegge bakteriekulturen.
Sneglebabyer
Jeg såg at det var noen snegler oppi plantene jeg kjøpte, så tok jeg de bare oppi også. Jeg tror det var sandsnegler. Etter noen dager døde alle, men tydeligvis ikke for nå, en uke etter fant jeg små babysnegler. Det har bare blitt flere og flere. Nå har jeg sett ca 10 - 15 stykker.

Jeg lurer på om jeg bør begynne å fjerne de?

Er de dårlige for akvariet?

Siden sneglebabyene lever, er dette et tegn på at jeg kan begynne å ta fisker oppi?


Prøvde å ta noen bilder av sneglene, men det var ikke så lett.

De bæsjer også ekstremt mye.
Dette ser ut som vanlige blæresnegler.
I seg selv er snegler ikke noe problem i et akvarie. Etter min mening er snegler egentlig veldig nyttig å ha. På den ene siden er de flotte for å spise rester etter fiskemat og for å bryte ned planterester og annet biologisk materiale. I tillegg er de flotte som indikatorer på om du forer for mye.
En ekspolsjon i snegle populasjonen betyr at de har mye mat i karret. Har du nettopp hatt en algeoppblomstring eller planter som har dødd så kan det føre til en økning, men hvis du har en hurtig voksende snegle populasjon og det ikke har skjedd noe slikt så tyder det på at akvariet fores for mye. Av denne grunn foretrekker jeg å ha snegler i alle karrene mine.
Den eneste gangen jeg ikke vil ha snegler er hvis jeg har et karr jeg prøver å avle eggleggere slik som apistogramma. Spesielt sandsnegler er fæle på å ta apisto egg i min erfaring. Ellers ville jeg latt dem være.
Død cardinal tetra fra dyrebutikken (hjelp)
Hei, i dag kjøpte jeg 10 cardinal tetra.
Fire av de er døde/halvdøde (bare ligger oppned på bakken). Flere av de andre har også hakkete finner og ikke så fint skinn.
Er dette vanlig når man kjøper fra små dyrebutikker?
Er det noe man kan gjøre for at finnene og huden skal bli bedre?
Nei, huff! Det er ikke noe gøy!

Jeg vil mene at dette ikke er vanlig fra dyrebutikker. Var de slik da du kjøpte dem eller skjedde det etter du hadde dem i akvariet?

Hvis det skjedde etter du hadde dem i akvaret er det mest sannsynlige at noe er galt med vannkvaliteten. Er du sikker på at du har kjørt inn akvariet skikkelig?
Hva er ph? Har du testet for ammoniakk (NH3/NH4+), nitritt (NO2-) eller nitrat (NO3)? Sørget du for å utlikne temperaturen mellom vannet de var i og akvariet før du hadde dem i (kan det være temperatursjokk)?

Uten mer informasjon er det veldig vanskelig for oss å si noe om hva som er galt.
Det var fire av de som døde, de lå oppned i posen, men jeg tror de fortsatt levde. Vannet i mitt akvarium var litt varmere enn det i posen så kanskje de ble stresset, men de andre overlever. Har bare hatt de i en dag så jeg håper de har det fint. Akvariet har stått i noen uker, jeg hadde oppi bakteriekultur (tror jeg det er), og noen blanter og vann fra et annet akvarium, men det andre var nytt. Jeg har ikke testet vannkvaliteten... Jeg har bestillt et sett, men ble utolmodig... Jeg har testett nitritt da og det var under 0.3 mg/l
Hvis det er tilfellet kan det virke som det var noe galt som skjedde hos butikken eller i transporten.

Testsett er fint. I min mening er test strips stort sett godt nok, men hva du bruker ikke viktig.

Når det gjelder rufsete finner så gror dette ofte av seg selv hvis de har gode forhold. Blasse farger kan være at de ikke har tilvent seg akvariet enda.
Ny tråd
Hvordan lager man en ny tråd med nye innlegg
Plussmedlem
Susanne Bergtun
Hvordan lager man en ny tråd med nye innlegg

Gå til det forumet du vil opprette ny tråd i, og klikk på ny tråd-knappen øverst.
Alle har problemer i starten!!!

Drit i a rengjøre vinduene før karet er kommet i balanse..

Tror dem fleste prøver å få et perfekt resultat..!?!! Det kommer ikke til å skje!! Desverre!!

Bildene du ser av perfekte akvarier... er kansje 4 dager gamle....

Du kommer aldri å få et sånt alvarie!!! hva skjer med utstillingsakvarier etter en uke...

Hva med fisken...

Bruk tolmodighet! minimalt med kjemikalier... Ikke jage vannverdier.. Sjekk vannverdier i springen først.. finn fisk som passer til den.. eller litt lavere hvis du har røtter.. eller høyere, hvis du har hvite steiner....

Da gjør naturen resten. og du blir hekta!!!!

Tilfeldig bekjentskap
© -mette-
Reklame for plussmedlemskap