Artemia fra a til å (artikkel)

En artikkel om Artemia og bruksområder for dette lille krepsdyret.

[URL=/text.cfm?id=2194]>> Les hele artikkelen her[/URL]
En flott artikkel levert av Frank Helt super !

Det er imidlertid et par ting jeg savner nevnt da jeg leste gjennom den. Det er noen ord om skylling i ferskvann etter at artemiaen er høstet. Det stinkende saltvannet som følger med når man høster artemiaen er noe jeg alltid passer nøye på å skylle vekk før bruk. Når jeg har sugd opp artemiaen jeg skal ha og sprøytet det over i artemia-silen, så skyller jeg det litt under kranen på svak vannstråle, temp. noe kaldere enn lunkent.

Det stod heller ingenting om vasking og rengjøring av artemiaklekkebeholder med jevne mellomrom. Gammelt saltvann og beholder kan over tid utvikle bakterieoppblomstring, og det er en lur idè å vaske beholderen i glovarmt vann, og lage ny saltvannsblanding ofte. Da får man også vekk gamle eggeskall o.l.
Har hørt om folk som har mistet hele yngelkull pga bakterieoppblomstring i gammel artemiaklekkebeholder.

Jeg bruker havsalt og litt natron når jeg lager klekkevann til artemiaeggene. Ny blanding lages annenhver dag, og klekkebeholderen vaskes godt i rennende glovarmt vann før jeg mikser ny blanding og har oppi. Det har gitt veldig godt resultat og fødd opp mange fiskesmåtasser

Jeg skyller ikke artemian min, og dette fungerer fint hos meg. Men hvis man har corydoras yngel så er det vel lurt å gjøre dette da de er ømfintlige for salt

Mine beholdere blir skylt rene hver dag og nytt vann blir helt oppi, gidder ikke å spare på vann ass...er nok av det i springen og salt har jeg plenty av:P
Trenger heller ikke å tilføre natron her da vi har over 8 i ph i springen.

Men at man ikke kan bruke vanlig salt, syns jeg er rart. For selv bruker jeg vanlig salt uten jod og dette fungerer utmerket.
mona o
En flott artikkel levert av Frank :-) Helt super ! :-) Det er imidlertid et par ting jeg savner nevnt da jeg leste gjennom den. Det er noen ord om skylling i [I]ferskvann[/I] etter at artemiaen er høstet. Det stinkende saltvannet som følger med når man høster artemiaen er noe jeg alltid passer nøye på å skylle vekk før bruk.


Det er vel ikke noen allmenn ubestridt enighet om at artemia skal skylles i ferskvann? Selv så tror jeg den ubetydelige mengden med saltvann som suges opp ifbm. høsting blir så fort tynna ut i det karet man spruter det oppi at det sannsynligvis ikke er målbart en gang?

Når det gjelder salt har jeg fått vite at man kan bruke hva som helst. Bare sålenge det ikke er jod i. Har brukt jozo salt uten jod. (Den til torsken ).
Jeg har heller aldri justert ph'en noe. Vannet vårt er rundt 7.

Alikevel har jeg fått en klekkeprosent på rundt 85-95% hver gang.

Men som det er nevnt i artikkelen, dette kan varier fra leverandør til leverandør. Forsendelse til forsendelse.

Men, tusen takk for en glimrende artikkel!
Joakim
Det er vel ikke noen allmenn ubestridt enighet om at artemia skal skylles i ferskvann? Selv så tror jeg den ubetydelige mengden med saltvann som suges opp ifbm. høsting blir så fort tynna ut i det karet man spruter det oppi at det sannsynligvis ikke er målbart en gang?


Har man fisk som ikke er så glade i salt, som f.eks. Corydoras, så er iallefall mitt inntrykk at man helst bør skylle dem. Ikke bare for å få vekk saltet, men også det skitne saltvannet de er klekket i. Jeg skyller ekstra nøye når jeg skal bruke det i små yngelkar i plast, som bare rommer 10 liter vann.

Man gjør som man vil, så klart Men jeg har alltid skyllt artemiaen før jeg fôrer med den. Det kommer sikkert av at jeg har mye fisk som ikke setter pris på salt.
mona o
En flott artikkel levert av Frank :-) Helt super ! :-)
Takk-takk
mona o
Det er imidlertid et par ting jeg savner nevnt da jeg leste gjennom den. Det er noen ord om skylling i [I]ferskvann[/I] etter at artemiaen er høstet.

Helt enig. En ren forglemmelse, av ting som er blitt en så enkel vane, at en ikke tenker lengre.
Men som Tom og Joakim sier, så er det ikke alltid like kritisk å skylle vekk de milligramene med salt det er snakk om. Men hvorfor ikke safe

Så lesere; skyll småtassene før bruk - i ferskvann (med samme temp som det er i klekkeren)

mona o
Det stod heller ingenting om vasking og rengjøring av artemiaklekkebeholder med jevne mellomrom.
Helt klart noe som burde vært med det også
Jeg har selv ikke praktisert så alt for mye rensing, mye grunnet ymse forsøk på å fø opp artemiaene. Har ikke merket noe negativt, annet enn luka, etter 4-5 uker i klekkeren.
Faktisk er behovet for rens også rellatert til saltet en bruker, jozo har jeg gått helt bort fra (forklarer mer lengre ned)


Tom Kristiansen
Men at man ikke kan bruke vanlig salt, syns jeg er rart. For selv bruker jeg vanlig salt uten jod og dette fungerer utmerket.
Også jeg levde i troen om at vanlig salt var tilstrekkelig - helt til jeg forsøkte ulike andre alternativer, som sjøvann, salt til saltvannskar, og også overprisa artemiasalter (takke f... for at jeg fikk tak i 10 bokser på billigsalg, slik at jeg fikk testa masse uten å bli blakk)
Der jeg har 50% klekking med Jozo, øker jeg denne til ca 90% med andre salter.
Overlevelsen over tid blandt artemiaene, er elendig med Jozo, middels god med salt til saltvannsakvariet, god til meget god med JBL artemiasalt og meget god med sjøvann piffa opp med saltvannsmix.
Årsaken er vel rett å slett hva de ulike saltene inneholder av andre forbindelser, slik som sporstoffer og mineraler, og ikke minst, næringa til de små tatrene


Kan avsluttningsvis si at jeg ikke har kjekka en eneste artemia nå på godt og vel to måneder (siden artikkelen var ferdig), er gørrlei av å prøve å feile ørten hundre varianter. Fiskene trengte også ferie fra stadige smådrypp av godbiter. Bælfeite, det er vel rette ordet for en del av dem :p
Frank Angell
Også jeg levde i troen om at vanlig salt var tilstrekkelig - helt til jeg forsøkte ulike andre alternativer, som sjøvann, salt til saltvannskar, og også overprisa artemiasalter (takke f... for at jeg fikk tak i 10 bokser på billigsalg, slik at jeg fikk testa masse uten å bli blakk) Der jeg har 50% klekking med Jozo, øker jeg denne til ca 90% med andre salter. Overlevelsen over tid blandt artemiaene, er elendig med Jozo, middels god med salt til saltvannsakvariet, god til meget god med JBL artemiasalt og meget god med sjøvann piffa opp med saltvannsmix. Årsaken er vel rett å slett hva de ulike saltene inneholder av andre forbindelser, slik som sporstoffer og mineraler, og ikke minst, næringa til de små tatrene ;)


det er vel her mesteparten av "cluet" ligger. For hos meg skjer akkurat det du forteller. Min klekkeprosent er fremdeles rundt 80-95%, med bruk av jozo.
Men overlevelsesevnen er ikke god. Halvparten dør etter en dag.
Artemiasalt inneholder såvidt jeg forstod litt mer næringstoffer enn hva vanlig salt gjør. Så nå skal jeg rett til butikken og få tak i artemiasaltet
er det ingen som har prøvd å fostre opp artmia og bruke eggene til vidre avl
guttn
er det ingen som har prøvd å fostre opp artmia og bruke eggene til vidre avl


Bump! Dat samme lurer jeg på
En ting jeg kom på akkurat nå. Bør man skifte/tilsette nytt vann dersom man har artemia over lengre tid?
Alexus
En ting jeg kom på akkurat nå. Bør man skifte/tilsette nytt vann dersom man har artemia over lengre tid?


Ja. Jeg bytter vann hver gang jeg setter nye egg til klekking, jeg. Bakterier og usunne forhold kan oppstå i gammalt saltvann og gamle halvråtne artemiaskall. Usj, er det noen som orker å drive og søle med gammalt saltvann om og om igjen da? :p (det lukter ille nok etter bare et par-tre dager, så hvordan noen orker lenger enn det fatter jeg ikke)

Jeg setter ny artemia til klekking annenhver dag, og da tømmer jeg ut alt det gamle, spyler beholderen godt i det varmeste vannet i krana og så tørker jeg den. Fyller opp igjen med vann på mellom 25-28°C, tilsetter salt og KH+ pulver og til slutt artemiaeggene.
Altså; helt nytt saltvann hver gang.

Jeg har hørt om akvarister som har mistet hele yngelkull på flekken, fordi det ble gitt artemia fra halvråttent saltvann fullt av gamle eggeskall under forråtnelse. Det kan utrydde hundrevis av yngel.
På den annen side er det sikkert noen som kan fortelle at de har "Holdt på sånn i årevis og har aaaaaaaaldri mista noen yngel av den grunn"....
Så du må gjøre et valg, vil du ta sjansen? Vil du kjøre rent og trygt, eller møkkete og risikabelt

Så hvorfor ikke være føre var, og bare sørge for rene forhold der også? Ingen grunn til å være en gris, hehe

ETTER REDIGERT:
Ser nå at du kanskje spør om noe annet enn det jeg trodde...?

Du mente saltvannet til artemia som fôres opp til voksen artemia? Ikke bare klekking av artemiegg for så å bruke dem direkte?
hehe. Har gjort samme som deg mona når jeg har yngel gående. Men nå er det større tetra (som går helt bananas for artemia) og guramier som skal ha. Og da tenkte jeg å "avle" frem artemiaen til en større størrelse. Tenkte ca en-to uker gamle.

Men det står ikke noe om vannskifte e.l. Og jeg har selv kjent lukten av 3 dager gammel artemiavann. Så det må vel være ett triks for dette?
Da har jeg faktisk skiftet vann på mine artemia. Brukte artemiasil for å fange opp all artemiaen da jeg helte ut vannet fra beholderen (Norgesglass). Nå er det rent vann igjen som ikke lukter, tilsatt med JBL artemiasalt.

De overlevde vannskifteprosessen sålangt
Skjønner at dette trenger en god del trening og erfaring å få til. Alle døde den 4 til 5 dagen.
dette kan vel være på grunn av for lite mikronæring i vannet som de kan ernære seg av
Overlevelse og ph
Hurra! Første forsøk på artemiaklekking gikk over all forventning. Laget klekker som vist her: http://www.akvarius.no/text.cfm?id=1164 som var saltet med JBL artemiasalt
og kampfiskyngelen som har levd på infusorier i ei uke var overlykkelige over skifte i foret! Første gang med slik yngel også, naturmetoden, i godt beplantet torvakvarium...
Men det jeg lurer på er hvor lenge artemiaene overlever i akvariet? Jeg har satt opp nye egg til klekking nå, men jeg har ikke all verdens antall yngel, de lever lenge på de artemiaene som er i karet nå, hvis _disse_ overlever en stund uten ekstra næring. Helte oppi litt av infusoriesuppa i kveld også, samt at det er en del snegler og ancistrusyngel i samme kar.
En annen ting jeg lurer på er om artemiasaltet vil øke pH'en? Jeg har nemlig ikke økt pH'en i vannet kunstig, og det ligger normalt på rundt 7 rett fra springen.
Tilfeldig bekjentskap
© -mette-
Reklame for plussmedlemskap