Porsareol (artikkel)

Dårlig med plass og lyst på flere kar? En Porsareol kan være løsningen.

[URL=/text.cfm?id=1951]>> Les hele artikkelen her[/URL]
Takk for flott oversikt!
Jeg har tenkt på en porsareol lenge, men ikke helt klart å få oversikt over hvor mange enkeltdeler som må til. Så det var faktisk til veldig STOR hjelp å få en ferdig bestillingsliste. Nå kom jeg plutselig et skritt nærmere bestilling.

Skulle ønske artikkelen også ga en lur oppskrift på oppsett av eksterne filtre i en slik reol med akvarier i tre etasjer. Det virker litt upraktisk å tre mange slanger bak en reol full av tunge akvarier.

Men det kommer kanskje en egen artikkel om det?


Nå har jegb ikke noe smart å komme med når det gjelder lange porsa reoler dvs når det blir flere en to - tre kar i bredden.
Men til mine kar i porsareol kjøpte jeg elfa hengesystem.
Skru fast en horisontal bærelist over reolen. Disse finnes i 1 og 2 meters lengde, og kan kappes eller skjøtes for å få den lengden du ønsker.

Så trenger du hengeskinnene som hektes på bærelisten og kan flyttes sideveis. Med andre ord; en meget enkel montering. Hensikten med dette er at da kan du flytte hyllene både ut fra veggen og horisontalt når du monterer pumper osv. Disse låses fast på enkel måte til hylleknektene og taes lett løs igjen med behov.

Hylleknekten hekter du i hengeskinnen. Hullene i skinnen har mellomrom på 3,2 cm, som gjør at du kan plassere hyllen der du måtte ønske.

Til slutt kjøper du elfa-hylle, produsert av epoksylakkert stål, som finnes i tre ulike dybder og fire forskjellige lengder. Man trenger to knekter for å montere en hylle.

Mål størrelsen på bunnflaten på filtret du skal sette opp, eventuelt plassen du har mellom akvariene eller den plassen du har til rådighet. Kapp så hyllene til ønskede lengde. Husker jeg ikke helt feil kjøpte jeg de smaleste hyllene på 305 mm, og kappet den i ca 26 cm lengde, Disse passet perfekt til eheim 2028 og tetratec 1200.

Fordelen er at du får et fleksibelt system, der det er enkelt å regulere alt. Skulle du få bruk for rommet til noe annet senere har du jo da hyller ferdig til en bod, arbeidsrom osv.
God ide!
Jeg har kikket nærmere på hyllesystemet du foreslår og skjønner at jeg kan få utnyttet hele veggen bedre med det - så takk for et godt tips!
Obs! obs!??
Hei Geir!

Imponerende og praktisk måte å samle karene sine på. Det er bare én sak som bekymrer meg litt, for det her hadde jeg definitivt ikke turt å gjøre:

Du skriver at du med denne reolen har fått plass til over ett tonn vann. Dette vannet holdes oppe av seks reolben + noen skruer i en veggfestet trelekter. Kreftene som virker på disse seks bena er enorme i og med at det blir så mange kilo fordelt på de få kvadratcentimeterne som dupskoene utgjør.

Jeg husker vi hadde et regneeksempel i fysikktimene i '91 der vi skulle finne ut om et piano på et par hundre kilo (med fire ben hver på 10cm x 10cm) risikerte å lage huller i parketten eller om ei kvinne på 58 kg som stod på hælene i sine høyhælede sko (hælens flate var 1cm x 1cm) gjorde det.

Pianoets vektfordeling var nok til å skåne gulvet mens stiletthælene til kvinnen ville gått i gjennom gulvet, til tross for vektforskjellen.

Hvor ofte hender det ikke at man skubber borti bord- og stolben? De vertikale stengene i reolen står i kraftig spenn selv om de ser rette ut. Om du eller noen annen skulle være uheldige å skubbe/dytte borti et av bena risikerer du en katastrofe.

Selvforskyldte vannskader dekkes ikke av innboforsikringen, ei heller vannskader man måtte påføre naboen(e). Og så vil det sikkert bli en helvetes jobb med å redde all fisken.

Jeg ville laget en reol med tre kar i bredden, eventuelt to og to i høyden, med solide veggfester i stål på to eller flere punkter i ryggen. Mer enn det hadde jeg ikke turt, selv om systemet ser ut til å være velutprøvd.

Krysser fingrene for at det går bra for alle som lager reoler for tilsvarende mengde vann.
Jeff:

derfor legges det en hobbyplate eller tilsvarende mellom dupskoene (beina) og parketten. Da fordeles vekt, og problem solved

Geir beskriver også dette i denne artikkelen

Vannlekkasjer dekkes av de fleste innboforsikringer så langt jeg vet, men skal du ha dekket kostnadene for evt. tapt fisk og kar/planter må det tegnes tilleggsforsikring.
Jeff
Kreftene som virker på disse seks bena er [I][B]enorme[/B][/I] i og med at det blir så mange kilo fordelt på de få kvadratcentimeterne som dupskoene utgjør. Jeg husker vi hadde et regneeksempel i fysikktimene i '91 der vi skulle finne ut om et piano på et par hundre kilo (med fire ben hver på 10cm x 10cm) risikerte å lage huller i parketten eller om ei kvinne på 58 kg som stod på hælene i sine høyhælede sko (hælens flate var 1cm x 1cm) gjorde det. [B]Pianoets vektfordeling var nok til å skåne gulvet mens stiletthælene til kvinnen ville gått i gjennom gulvet, til tross for vektforskjellen.[/B]


Joda, Jeff du har helt rett. En kvinne på 58 kg med en hel på 1 cm2 utgjør et kraftig trykk, men regner du på en fot med som da er 2,5 x2,5 cm er denne på 6,25 cm2.

Bruker du nå matematikken ser du at 1000 kg / 6 =166.67 kg pr bein. Når da beina er 6,25 cm2 blir trykket 26,67 kg /cm2 som er under halvparten av trykket fra en stilletthæl som bærer en kvinne på 58 kg.

Jeff
Hvor ofte hender det ikke at man skubber borti bord- og stolben? De vertikale stengene i reolen står i kraftig spenn selv om de ser rette ut. Om du eller noen annen skulle være uheldige å skubbe/dytte borti et av bena risikerer du en katastrofe.

Jo, men nå har du glemt matematikken , fysikken og mekanikken. For vi er nå ening i at selv om beina pr cm2 bare har har en belastning på 26,67 kg /cm2 så er den totale vertikale kraften på 166,67 kg. For å flytte på dette beinet må du dermed ha en horisontal kraft som er minst like stor. Og ja kraften minker jo større arm du har. Det skal da en relativt stor kraft for å dra ut en 5 cm skrue fra massivt treverk, Det skal også en stor kraft til på klippe en 5 mm metallskrue. Dette er grunnen til at det holder bare med ei "tynn" lekter og to skruer for å holde dette på plass.Jeff
Jeg ville laget en reol med tre kar i bredden, eventuelt to og to i høyden, med solide veggfester i stål på to eller flere punkter i ryggen. Mer enn det hadde jeg ikke turt, selv om systemet ser ut til å være velutprøvd. Krysser fingrene for at det går bra for alle som lager reoler for tilsvarende mengde vann.

Hvis du ønsker å lage en reol på en annen måte er vel det helt grei, men se nå litt på ditt eget regnestykke først, og så med de tallene som jeg har brukt. Den største porsa reolen som jeg har sett er bygget for å tåle 360 liter kar i to høyder. Og det er fortalt meg at de største karrene du kan sette i en slik reol er 440 liter. Jeg har ikke forsøkt dette, og ikke tror jeg at jeg ville gjøre dette eller anbefale det, men det skal gå.
Takk for utdyping og matematikk. Kanskje jeg en dag prøver meg på noe slikt. =)
Flott artikkel. Har lignende reol sjølv.
Men, eg har ofte lurt på, og no kjem spørsmålet:

Der "skrubeina" går opp i festet på foten, er det ikkje fare for der at festet kan ryke og "skrubeinet" forsvinner oppi reolbeinet? Dvs at då kvelver jo heile dr*****....


Eller?
Du har et godt poeng der Rune
loffa
Du har et godt poeng der Rune


Bra poeng,men er det nokon som har ein teori på dette?
I artikkelen til Geir har han 6 x 180 liter, fordelt på 6 føtter. Sier vi at hver av karrene med vann veier 220 kg, skulle vekten på de ytterste føttene bli ca 165 kg pr bein, mens de to i midten bærer ca 330 kg pr bein. På disse er det ikke noe problem.

Har dere tenkt å belaste dem med mere?

Nils Vollstad
I artikkelen til Geir har han 6 x 180 liter, fordelt på 6 føtter. Sier vi at hver av karrene med vann veier 220 kg, skulle vekten på de ytterste føttene bli ca 165 kg pr bein, mens de to i midten bærer ca 330 kg pr bein. På disse er det ikke noe problem. Har dere tenkt å belaste dem med mere?


Nei, trur det absolutt skal holde då... (6X160 liter)

God helg folkens!
Kort spørsmål:
- skal den metalltappen som stikker ut av knuten alltid peke nedover?
hvor mange mm anbefales mellom reolens sidestender og akvariet?
Og mellom topp på akvariet til neste akvarie?

Akvariene er 71*40*40. 4 stk akvarier=2+2

Ser det rart ut med en reol som dette da?

ene siden 72cm og andre siden 100cm. Plass til filter eller små akvarier

Espen
Konstuksjoner med reoler av firkantrør og knuter er basert på at vekten overføres fra knutene til de vertikale rørene. Rørene er relativt tynnveggede og har liten bøyestivhet. De fungerer derfor som avstandsholdere og er sterke når belastningen er i lengderetning, men bør ikke utsettes for bøyekrefter. Har du stor avstand mellem kar og vertikale rør vil knuten utsettes for krefter som vil forsøke å bøye de vertikale rørene i tillegg til at de horisontale rørene blir utsatt for bøyekrefter. Stivheten i sideglassene på karene er en stor del av det som bærer konstruksjonen. Det er derfor karene kan ha anlegg bare på knutene og konstruksjonen holder selv med store kar. De horisontale rørene bøyer seg selv med liten belastning dersom du forsøker å trykke de ned mellem knutene. Konklusjonen er altså at jeg ikke vil anbefale å ha noe særlig avstand mellem de vertikale rørene og karene.
tusen takk.
Det hadde jeg ikke tenkt på, men virker svært logiskt når du skriver det.
Får gjøre om på planene.

Espen
Tilfeldig bekjentskap
© Tobias olsen
Reklame for plussmedlemskap