Blå acara med yngel

Har et acara par med yngel, som nå er ca 1 cm. I det siste har hannen blitt så aggressiv mot hunnen, jager henne hele tiden opp i et hjørne. Flyttet han til et annet kar   Er dette vanlig og kan han tilbake senere? 
Dette er ikke uvanlig hos ciklider.
Jeg ser minst tre mulige forhold som kan ligge bak dette, og hvis vi forklarer fiskeatferd ved å bruke begreper vi bruker på menneskelig atferd, vil det se slik ut:
1. Alle fisker er ute etter å spre/viderføre sine gener i størst mulig grad. Med en hunn som passer unger, og som vil jage andre hunner vekk, er dette ikke så lett å få til. Mange ciklider vil derfor jage hunner som ikke er klar for lek, ut av reviret sitt. Dette i håp om at en leksklar hunn i stedet vil besøke hans revir, og være mottakelig for litt elskov. 
I akvarier innenfor "normal" størrelse vil en hann-ciklides revir omfatte hele karet, så dette kan bli veldig vanskelig for hunnen å takle, masse gjemmesteder er det som kan redde henne i slike tilfeller. 
Nå er Blå acara (Tidligere latinsk navn: Aequidens pulcher, siden 2009: Andinoacara pulcher) kjent for å være en ganske monogam art, dvs at hannen holder seg til en hunn, ihvertfall på samme tid), så at han nå prøver å jage hunnen ut av reviret sitt, er ikke den mest sannsynlige forklaringen, dog ikke umulig!
2. Han kan rett og slett ha veldig lyst på lek (elskov) igjen. Da er atferden hans rett og slett masing, og et ønske om at hun avslutter oppdragelsen av barna og gir seg hen til ham, igjen. Noen ganger lykkes han faktisk med det, andre ganger kan "masingen" hans bli for mye og ende tragisk for hunnen. Igjen; mange gjemmesteder kan være livreddende.
3. Ciklider har veldig sterke instinkter for å forsvare egg, yngel og revir fra andre fisker. Noen ganger blir disse driftene for sterke, han (kan også forekomme hos hunner) jager da på alt han ser beveger seg i nærheten av ungene eller innenfor reviret. Av den grunn er det vanlig å holde annen fisk sammen med ciklidene, disse kalles "Target-fish" på engelsk, og tanken er at han skal få utløp for sin ekstreme beskyttelsestrang ved å jage disse andre fiskene vekk, i stedet for å gå etter hunnen og/eller yngelen. Vanlige target-fish er tetraer som er så raske at ciklidene ikke klarer eller prøver på å skade dem.

(Forhold som at noen individer er sykelig aggressive, sykdom, feil ved ernæring, vannparameter og levemiljø, forgiftning, m.m. kan selvsagt også påvirke atferden hos fisk, men jeg går ikke inn på disse her).

Det var lurt å ta hannen ut. Han kan vanligvis settes tilbake etter en stund. Noen setter ham tilbake bak en glass/akrylplate som deler akvariet i to, slik at hannen og hunnen er separert. Når hunnen så viser tegn på være interessert i ham ved å oppholde seg i nærheten av skilleveggen, kan skilleveggen vanligvis fjernes.
Det går selvsagt også fint å sette to akvarier så nær hverandre at de ser hverandre, men fisker kjenner også igjen andre fisker på lukten, så en gjennomsiktig skillevegg med små huller i, er klart best.
Har du andre fisker i det aktuelle akvariet?
 
Hei. Tusen takk for godt svar. Det er kun 2 siamesiske algeetere til i dette karet. Ser ikke ut til at det er noe problem. 🐠🐠
Da har han noen å jage på der, så da vil jeg gjette at det er punkt 2 som gjelder. Med andre ciklider har jeg (og andre) erfaring med at det ofte hjelper å endre litt på oppsettet. Mens hannen fortsatt er i et annet kar, ominnreder man akvariet der hunnen er noe, og venter noen dager eller ei uke slik at hunnen i fred og ro gjør seg kjent med og blir trygg på den nye strukturen. Når hannen så settes tilbake, vil han da være en som kommer utenfra på besøk til hunnens revir, og ofte vise en mer underdanig og beskjeden atferd, samtidig som hunnen er tryggere og kan sette hannen på plass om det trengs.
Men fisker er individer, og de er ikke alle helt like selv om de er av samme art, så her vet man aldri med sikkerhet hva som vil skje før man prøver.
Lykke til!
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap