Er vannlemping en hobby? (side 29)

Plussmedlem
Vi tar ei litta oppdatering da, bare for å kurere litt skrivekløe.

240'en:
Som ivrige lesere av denne tråden vet (altså meg og min spaltede personlighet), så har jeg gått noen runder med dette akvariet.
Det vil ikke helt slå seg til ro, men med betydelig innsats over flere uker nå så har jeg fått det opp fra knestående. 
Tidligere har det vært substratet mitt som var for dårlig, nå var det selve akvaristen som var problemet. 
Skriver litt om det i en tidligere post - kort recap: Nitratunderskudd. La helvete bryte løs.

Vel, jeg har trimmet planter som Finn Schjøll på syre, skiftet vann med mer presisjon enn atomklokka i Parisobservatoriet og generelt viet akvariet mer oppmerksomhet enn scousere vier Liverpool FC.
Det så rimelig stusselig ut en stund. Eller - det så veldig stusselig ut! 
Og det ser fortsatt ikke fantastisk frodig og harmonisk ut, men det begynner å lysne i tunnelen. Og det er ikke et møtende lokomotiv fra Svenska Järnvägar som står for lyssettingen. 

For å gi plantene en ørliten boost så har jeg satt opp et lite gjør-det-selv CO2-system. (Litt pretensiøst å kalle det et system all den tid det er to colaflasker og noen meter vinylslange, men hei - det funker!)
Dette er gjær-varianten, da jeg hadde alle bestanddelene hjemme. Snedig. En trønder med frivoll tilgang på sukker og gjær. Aldri hørt det før.... 
Det jeg har gjort er å fylle en av flaskene halvveis med hjemmelaget sukkergelé. Denne dæljer man så gjæra oppi og kobler sammen slangene og flaskene. Så fikser naturen resten. 

Jeg har ikke en ordentlig diffuser, så jeg kjører gassen ut i en luftestein. For å øke effektiviteten litt så går slangen gjennom en liten plastkopp som fanger gassen. Forlenget kontakt med vannet gjør at mer CO2 diffunderer ut i vannsøylen og ikke bare går rett til værs. Det gjør også at CO2-nivået i akvariet er litt mer stabilt enn det ellers ville vært, for det er få muligheter til å regulere mengden gass i et slikt oppsett. Gassproduksjonen er også temperaturavhengig. 
Dette er ikke en erstatning for trykksatt CO2 på et såpass stort akvarium hvis noen lurer på det, men alle monner drar, sa musa og pissa i havet.
Om noen ønsker å prøve så passer en sånn type system best for akvarier opp til 90-120 liter. For større akvarier enn dette vil jeg heller anbefale industrigass i trykkbeholdere.

Allerede etter kort tid ser jeg tendenser til bedring hos en del planter. Det er tilnærmet umulig å si om CO2'en har noe som å gjøre med det, men det skader i hvert fall ikke. 
Lotusen (Nymphaea sp.) har begynt å røre på seg også. Det har i hvert fall ingenting med gass å gjøre, men er plantens naturlige syklus. De har bare vært triste knoller i fire-fem måneder for så å eksplodere den siste halvannen uka. 
Det har forsåvidt de andre lotusene også (Nymphoides sp.), men de er ikke knollvekster og vokser hele tiden. Men heller ikke de var det man vil kalle vakre. Det morsomme med lotuser, uavhengig av art, er at de vokser styggfort når de først setter igang. 
Staurogynen (repens) er vel de plantene som har fått hardest medfart. Alle bladene var dekket av alger og jeg har trimmet dem helt ned til røttene nærmest. Røttene er heldigvis hvite og fine, og plantene kommer nå med ny vekst. Deilig, grønn ny vekst. 

Skrivekløe kurert for denne gang. Vi snakkes!


 
Plussmedlem
La merke til denne lille røveren under vannbytte for et par dager siden. 
Sagittaria Subulata som blomstrer. 
Artig.


[External Image]
Plussmedlem
Nå er det styggelig lenge siden jeg gjorde meg bemerket med noen rabuleringer i egen akvarietråd, og til den ene av dere (meg selv) som har savnet dette kan jeg bare beklage. 

Akvariehobbyen har havna litt på auto-pilot fra sånn på seinvåren og i sommer. Du vet, livet og ferie og enebolig og sånn. 
I de fleste karene så er ikke det så stort problem. Der går ting sin vante gang uansett, men 240'en - den jævla 240'en (og vi snakker ikke om Volvo nå) - den liker ikke å måtte gjøre noe som helst alene. 
Jeg hadde oppnådd noe som likner en akvatisk Babylons hengende hager før vi dro til med ferie. Etter ferien minnet den mer om et restavfallsdeponi som hadde gitt litt faen, og tilbragte dagene med å spise Cheese Doodles i hullete joggebukse og alt for liten T-skjorte.

Vel, etter noen sårt tiltrengte og meget fortjente uker med avkobling, svenske "pizzor" og mer øl en jeg har drukket de siste fem årene til sammen (tre bokser Norrlands Guld) kom man hjem til et solid algebombe, med skjeggalger nok til å gjøre selv den mest ihuga hipster tårevåt av misunnelse. 
                                                       

                                                       Så var det på'an igjæn, som Eggum breker. 

 
Plussmedlem
Du har fans som setter pris på rabuleringene i denne tråden, altså! Selv om vi ikke alltid registrerer det før det har gått noen uker/måneder. Livet og ferie og enebolig og sånt. Vedvarende dårlig samvittighet for å ha hodet over vann er tydeligvis ikke nok. 

Jeg gleder meg til neste kapittel i historien om 240'en! Litt strev fører den med seg, men himmel og hav så mye underholdning og spenning også da. Finn Schjøll på syre er dagens beste bilde i hodet Hvorfor er ikke han akvarist, forresten? Han trenger sikkert en vinterhobby. 

Jeg vedder på at dette er høsten hvor 240'en din på magisk vis stabiliserer seg. Ikke mist pågangsmotet - eller skrivekløen!  

 
Plussmedlem
Anders, Anders, Anders....ju bjutifull mæn. ❤
Jeg vedder på at dette er høsten hvor 240'en din på magisk vis stabiliserer seg. Ikke mist pågangsmotet - eller skrivekløen!  

Jeg vedder ikke imot. 😂
Men nå er'n nybarbert!
Reiv ut alt av trevirke og skar ned grøntfóret til saksa knasa i grusen. Det som ikke ble beskjært (javabregnene, anubias og bolbitisen) har havna på alge-spa hos Reol-rekene. En gang skal jeg huske å ta før- og etterbilder av planter som har vært på alge-spa. 
Det er nesten magisk å se forskjellen. 

Tror Schøll allerede har en hobby - vinterhage!
Men du sier noe der. Kan man egenlig lage snittblomster av akvarieplanter? 🤔😄

Hvordan har sommeren vært da? 

 
Plussmedlem
Ja til før- og etterbilder! Uten å implisitt si at jeg håper på at algene dine blomstrer opp igjen, shølsagt  

Hva slags alger er det egentlig som blir plukket i hjel når du sender plantene på algespa? Alt mulig rart? Og hva slags mirakelreker er dette - noen med sjeldent god stamtavle?

Sommeren har vært litt regnfull her i sørøst - for en gangs skyld har det vært mer d-vitamin i lufta i Trøndelag, tror jeg? Men ellers formidabelt lærerik etter en litt slitsom flytteprosess. 

Mye tyder på at man blir litt mer andpusten av omstillinger i livet etter fylte 25 Men jeg har skrudd sammen min første veranda. Var relativt effektivt arbeid helt til gulvet var stort nok til å få plassert pilse-møblene, og litt tregere etter det. Har ellers tatt i en hekkesaks for første gang. Hus er moro! I alle fall de første månedene, sier de med litt lenger fartstid: hva er din erfaring der? 
Godt at det går på autopilot innimellom… Det er nok en stund til jeg er der… Jeg har nesten unngått alger hittil, 3/4 år- men kom noen på sensommeren. Stresser ikke med de.
Men, sliter med å få guramiene til å leve… Ansistrusen og Corydoras er ok, mistet 1 cory. Har mistet flere Kardinaltetra. Mest problem med gurami.
Jeg har jo lav pH 6,5-7 og lav KH (0-2) Mistenker at pH varierer mye uten at jeg kanskje får det med meg. Sliter med å holde jevn temp, det kan vel påvirke litt? Har bytta kolbe noen ganger.
Jeg har lest at dersom vannet blir for bløtt er fiskene mer utsatt for sykdom, Er det da pga at pH varierer?
Jeg har problem med å forstå dette her. For nå sjekka jeg verdiene jeg har, og fant fisk som skulle passe til det. Men, er det sånn at lav pH alltid vil være ustabil, fordi lav pH og lav GH henger sammen?
Er det bedre for fisken å bruke remedier for å øke KH for å stabilisere pH, da vil jo pH øke. Og pH kan da fort bli litt høyere enn det fisken trives i.
Eller har jeg bare vært uheldig med fisken, cory’n og Kardinalene kan ha fått litt svakhet under oppstart av akvariumet. Har prøvd gurami i flere runder, uten hell. Skal prøve en siste gang nå, så må prøve å finne ut av dette. GH og KH er jo og forvirrende…
NH4, NO2= 0 NO3 = 15-25 Men har masse planter som bruker endel.
Hvor mye tid bruker en dreven akvarist på å fundere og kontrollere KH, GH, pH? Hvordan løser du det?
Plussmedlem
Det er nok ikke usannsynlig at pH'en din varierer mye, siden KH er så lav. Og KH og pH henger mer sammen enn pH og GH gjør. 
Det er mulig å ha relativt høy GH og samtidig nokså lav pH siden GH er den totale hardheten i vannet. Altså alle stoffer som gjør vannet hardt, ikke alle disse påvirker pH i samme grad. KH er karbonathardhet og bare det. Og karbonat påvirker pH. 

Men jeg er ikke 100% sikker på at det er vannverdiene dine som er årsak. Labyrintfisker tåler endringer i pH relativt bra da de kommer fra myrer, dammer og flommarker som alle har verdier som likner dine. Der er pH tidvis enda lavere, og vil variere en god del ut i fra sesong, nedbør og tid på døgnet.
Jeg tror kanskje du har vært litt uheldig med kvaliteten på fiskene samt at karet har vært litt ustabilt. Både guramier og kardinaler er sensitive i nye oppsett og faller lett fra, selv om tallene virker fine. Det er en million ting vi akvarister ikke måler og kanskje kan fiskene reagerer på stoffer og mikrober vi ikke måler for, også mikrober som ikke er direkte forbundet med sykdom. 
Dette vises eksempelvis i at man kan ha to akvarier med akkurat samme vannverdier, der én type fisk dør i det ene så lever de fint i det andre. 

Denne "drevne" akvaristen måler vannverdier svært sjeldent. Jeg har noen triks som jeg alltid bruker og som jeg med tiden har lært hva gjør med vannet. 
I de fleste akvariene mine finner du en eller flere kalkstein. Dette buffrer vannet litt, men ikke voldsomt. Så pH synker gjerne til under 7, men faller ikke lavere enn 6,5 - 6,7. KH blir liggende rundt 3-4. 
Andre ting som styrker fiskehelsen er bladverk og annen botanikk. Jeg vil kanskje også putte røtter inn i samme gruppa. Særlig "mangroverøtter" av litt størrelse.  

Så det korte svaret er: jeg bruker ikke veldig mye tid på det. Litt mer i den siste tiden ettersom 240'en er et rasshøl, men utover det lite. 
Det betyr ikke at ferske akvarister bør gjøre det eksakt samme. Det finnes mange veier til Rom og min er kun en av dem.
Og den har blitt til etter år med utprøving og feiling. Ferskiser bør absolutt gjøre seg kjent med testsett og indikatorvæsker! 
Plussmedlem
 Hus er moro! I alle fall de første månedene, sier de med litt lenger fartstid: hva er din erfaring der? 

Hus er for meg som bilkjøring - gøy den første tiden så gikk det skarpt nedover med fornøyelsen. Så nå ser jeg helst at andre gjør tingene for meg. 
Bygde vindfang i sommer, og det er jo gøy å leke seg med treverk og verktøy! Men det er det jo på generell basis og ikke bare hva gjelder hus. Det er gøy å bygge akvariereoler også, sånn sett. 
Hage er derimot det gøyeste med hus for meg. 
Plussmedlem
Et kjapt sparetips til de som måtte være interessert:

Plukka opp en slik på ryddesalg (Akvastabil Lumax 73cm ):
[External Image]
Disse kommer uten strømforsyninga, som ikke var på tilbud. Den koster, litt avhengig av watt'en, en 5-600 baller. Lysene ligger rundt tusingen og oppover.

Så kjøpte i stedet denne (V-Tac strømforsyning 12V/60W):
[External Image]
Som kosta 200. Med en splitter så kan den drive to sånne LED-planker som den over og ennå ha noen James Watt'er tilovers. 

V-Tac har forresten en del andre greier som alle funker utmerket til akvarier. 
Jeg kjøper bl.a. en del sånne:
[External Image]
Dette er 20W utendørs flombelysning. Koster en hundrings (de kommer uten plugg, så den må kjøpes og monteres i tillegg), og planter gror meget godt under dem. Og de er vanntette. 
Kommer i flere styrker opp til rundt 40W, mener jeg det er.

De er IKKE pyntelys og et ordentlig akvarielys vil alltid gi et mye penere resultat enn disse. Men om man bare er på utkikk etter noe som kan lyssette et akvarium og samtidig gror litt planter så anbefaler jeg sånne. 

Bildene er hentet fra nettet. 

 
Plussmedlem
Jeg vedder på at dette er høsten hvor 240'en din på magisk vis stabiliserer seg. Ikke mist pågangsmotet - eller skrivekløen!


Skal prøve å ta Anders litt på ordet her. 

240'en er blitt bedre og er nå mer stabil enn den var tidligere. Plantene begynner å ta seg igjen relativt greit, skjeggalgene er borte og det meste er på the up and up. 
Det er to sverdplanter, en vanlig bleheri og en sånn uvanlig bleheri (no' Red Flame eller no' sånt) og disse kommer seg greit. Særlig sistnevnte. Nymphoides'en ser også meget sterk ut. 
Men den som trives best akkurat nå er nok en C. wendtii brown. Den går for invasjonstaktikken og små crypt'er stikker opp i mesteparten av karets venstre side. (noen må seriøst minne meg på å ta flere bilder; kan ikke bare knipse dick-picks. Må ha litt akvarium også).

Karet er dog drit-schtøgt! Eller, det er helt greit nå når det er mer av de riktige grønne vekstene i det, men det mangler appell så det griner. Kjenner jeg blir litt matt hver gang jeg ser på det. 
Det lukter re-scape, sa brura da hu så brudgommen nedentil. 

Jeg går med ei ørlitta idé om å prøve på en liten elvebreddsak med bredden oppbygd i stein. Gravde frem nok naturstein uti hagen i sommer til å drive pukkverk et par ukers tid, så skal være nok til å lage bredd med. Starter i bånn med noen fine, litt store som jeg da trekker frem slik at de ikke ligger klin inntil glasset. Bruker finkorna grus/sand som mørtel. Eventuelle hull jeg ikke får tettet med fingrene vil da fylles når ved å fylle det med vann. Legger så stein lagvis og etterfyller mer sand. 
Stor jobb da. Krever en del forberedelser. Så skjer ikke noe ennå. 

Så lemper jeg av bakdelen av armaturet og erstatter dette med plastrist som jeg stapper noen stueplanter nedi. Ramma på Juwelkaret mulig ødelegger litt for å den typen inntrykk, men det trenger ikke bli rævgæli likevel. Bedre enn det er nå blir det uansett. 
Men jeg må på Biltema igjen da. For første gang på år så tror jeg ikke jeg har en eneste sekk/pose e.l. med substrat av noe slag. 
Plussmedlem
Nostalgi-kvarium
Synes denne godbiten fortjener å fremheves. 

For de av dere som evt leser dette og ikke er "hoindgamle" sånn som meg, så var pausefiskene en greie på norsk TV opp til slutten av 80-tallet. 
Det var ikke alltid at kringkasteren hadde nok ting å fylle ut sendeskjemaet med, eller så endte live-sendinger tidligere enn man antok. Da fylte man gjerne dødtiden frem til neste program med enten korte tegnefilmer (gjerne Tom & Jerry, eller Skipper'n) eller pausefiskene. 

Klikk deg inn, se og nyt av fordums akvaristikk formidlet via luften på kringkastingsavgiftsbetalernes regning. <3

Pausefiskene!
Plussmedlem
Det begynner å røyne på for gamle paleatus-mor. Hun har hatt en tumor av ukjent opphav (den kulen man ser på siden av magen, pekende opp) i 1,5 år omtrent. 
Jeg trodde jeg skulle miste henne da jeg oppdaga kulen, men hu har hengt med uten synlige problemer frem til nå. 
Til og med klemt ut noen fine unger også. 
[External Image]
De siste par dagene har hun derimot vist tegn til at ting kanskje ikke er så rosenrødt lenger. Hun tar sånne hvilepauser som dette stadig oftere, og i går kveld hadde hun synlige problemer med likevekten. 
Hun har fremdeles nok krefter til at hun motarbeider likevektsproblemene, men jeg er trygg i mine antakelser om at kulen nå krever sitt offer. 
Jeg går nå noen runder med meg selv på om jeg skal prøve å tømme henne da hun er noe rognstinn. Tanken er at det kan lette presset på svømmeblæra å få ut noen av eggene. Men det er ikke et tiltak jeg har gjort før, og med så usikker årsakssammenheng er jeg tvilende til effekten. 
Det er jævlig synd også, for hun er ganske tillitsfull til corydoras å være. Det er ikke alltid like moro å være akvarist...
Tilfeldig bekjentskap
© Mona Opland
Reklame for plussmedlemskap