Er det noen som vet?

Det er noe jeg altid har lurt på, hvordan er det at algene kommer seg til et ny startet akvarium? følger de med vannet fra kranen eller gjør de det på en annen måte? er det noen som vet?
Algene er naturlig til stede i vannet, men trenger riktige forhold for å vokse
Ta et glass vann og tilsett litt fiskefor og noen planteresten. La de stå i strekt lys, så skal du se hva som skjer Det er f.eks. et problem med drikkeflaskene til gnagere. Vannet må byttes og flaskene vaskes ofte ellers danner det seg alger som er falige for dyrene.

Alger er tilstede i et akvarium uten at man legger merke til det. De ligger der nesten usynlig og bare venter på at forholdene skal bli gunstige nok til å spre seg. Og som regel blir vekstgrunnlaget gunstig for alger dersom man ikke tar visse forholdsregler allerede i akvariets oppstartsfase. For å holde algemengden nede på et akseptabelt nivå, lønner det seg å titte litt på hva algene krever for å vokse. De krever lys og fuktighet og nitrat, fosfat og andre mikronæringsstoffer.


For å oppnå et tilnærmet algefritt akvarium må man angripe ett eller flere av disse faktorene og redusere deres mengde. Det sier seg selv at man ikke kan fjerne fuktigheten i akvariet Derimot kan man gjøre noe med de andre faktorene som påvirker hvor godt algene trives.


Lys
Algene som danner seg i akvariet inneholder gjerne klorofyll (bladgrønt) som de bruker til fotosyntese, produksjon av næringsemner. For at fotosyntese skal fungere må også lys være tilstede. Hvis det ikke er lys, så klarer ikke algene å produsere de næringsemnene som de trenger for å overleve. Hvis man derfor reduserer lysmengden eller belysningstiden i akvariet så kan man redusere algeveksten. Genialt? Vel, man må huske på at det også er andre organismer som trenger lys for å overleve, nemlig plantene. Mange av de best egnede plantartene for nyoppsatte akvarier trenger ganske sterk lysmengde. Men det man derimot kan gjøre er å kutte ned på belysningstiden. De fleste planteartene som man finner i akvarieforretningene klarer seg fint med så lite som 8-10 timer med belysning hver dag. Det kan derfor være lurt å ikke ha på lyset mer enn disse 8-10 timene. Fisken vil ikke ta skade av lite belysning. Å investere i en innstillbar timer kan være lurt. De kan man få tak i til en billig penge og den garanterer at lyset ikke står på for lenge.


Nitrat, fosfat og andre mikronæringsstoffer Alle som leser litt om økologi i bøker vil før eller senere komme over noe som kalles "nitrogenets kretsløp". Denne syklusen som beskriver hvordan nitrogenet beveger seg igjennom alle økosystemer er en av de mest betydningsfulle syklusene i naturen. Det gjelder også for akvariet. I akvariet gjenskaper man jo et lite stykke natur. Nitrogen finnes i lufta, i bakken og i alle ting som er levende eller som har vært levende. Dette gjelder så vel dyr som planter og fisk. Til og med fiskeforet som man mater akvariefiskene med inneholder nitrogen i en eller annen form. Alger inneholder også nitrogen. For at algene skal vokse trenger de mye nitrogenholdige forbindelser. En av disse nitrogenholdige forbindelsene kalles nitrat. Et overskudd at nitrat i akvariet resulterer ofte i kraftig algevekst. For å si det litt enkelt kan fiskeforet man benytter seg av omdannes til nitrat og som igjen kan bli til alger. Hvis man slipper for mye fiskemat opp i akvariet får du gjerne mye alger.

Det er ikke bare overskudd av fiskemat som det blir alger av, men også av avfall som fisken bidrar med og av planterester. Hvis du er ekstra observant så kan du se at det ikke bare er alger som benytter seg av nitrat. Det gjør også plantene som lever i akvariet. Det at planter også bruker nitrat til vekst gjør dem til en av de mest effektive våpnene i kampen mot alger. Det er da viktig at man bruker hurtigvoksende planter. Saktevoksende planter forbruker ikke nitrat like fort som hurtigvoksende planter. Hurtigvoksende planter bruker opp nitratet før algene får tid til å summe seg og klarer derfor å utkonkurrere algene. Man må også passe på å ha mange planter i akvariet. Det lønner seg å dekke 80% av bunnarealet med planter. Hurtigvoksende planter som ikke er altfor vanskelige å ha med å gjøre er: Hygrophila difformis, Hygrophila polysperma, Hygrophila corymbosa, Ceratophyllum, Sagittaria, Echinodorus bleheri, Ceratopteris og Vallisneria. Dette er også de plantene som Tropica, den største leverandøren av akvarieplanter, anbefaler til nyoppstartede akvarier.

Videre anbefaler Tropica algespisende fisker; maller av typene Otocinculus affinis, Crossocheilus siamensis (siamesisk flying fox) og Ancistrus.

Hvis nitratkonsentrasjonen i akvariet er veldig høyt så kan det resultere i hindret plantevekst. Nitrat i store mengder gjør miljøet giftig. Ta gjerne en prøve av akvarievannet en gang iblant for å se om du har for høyt nitratinnhold.

Hvis det viser seg at nitratinnholdet er for høyt så kan du få det lavere ved å ta vannskifte oftere enn den obligatoriske ene gangen i uka. Men ikke tapp ut mer enn halvparten av vannmengden i akvariet. Det kan føre til at fiskene blir stresset og trives dårligere. Antall fisk i akvariet kan også påvirke mengden med alger som dannes. Sørg for å ikke ha for mange fisk i forhold til plantemengden. Det finnes en tommelfinger-regel som sier at man ikke skal ha mer enn èn centimeter fisk per liter vann. Dette er maks mengde med fisk man kan ha i akvariet. Det lønner seg alltid å ha færre fisk enn maksmengden akvariet kan ha. Selv synes jeg at kanskje halvparten av maksmengden, altså 0,5 cm fisk per liter vann, er passe. Da trives fiskene dine godt og risikoen for sykdommer blir også mye mindre!


Oppsummering
Altså, hvis du har mye alger i akvariet, kan du gjøre følgende:

1. Spør deg selv: "Har jeg for mye fisk i akvariet i forhold til akvariets størrelse?" Hvis svaret er "Ja", så begynn med å ta ut noen av fiskene.

2. Skrap/Vask bort algene fra akvariet og bytt halvparten av vannmengden. Bruk gjerne en algeskrape eller en eller annen form for kunstfiberull til å fjerne algene. Du skal ikke bruke noen som helst form for såpe. Noen algetyper må man bruke sprit for å få vasket bort (de nærmest sorte algene som ser ut som små dusker og som sitter dønn fast). Den algespisende fisken Crossocheilus siamensis er den eneste fisken som spiser slike alger. Hvis du må bruke sprit så må hele akvariet tømmes for innhold og skylles godt med rent vann etterpå. Planter, røtter og lignende som er hardt angrepet kan med fordel kastes.

3. Gå til akvarieforhandleren din og kjøp et par algespisende fisker og planter nok til å dekke 80% av bunnarealet. Plantene skal være av den hurtigvoksende typen. Sørg for at plantene får oppfylt kravene de stiller for å trives. Gi lite for i den første tiden, da blir algene spist.

4. Sett i plantene og de algespisende fiskene og sørg for at lyset ikke står på mer enn 8-10 timer hver dag og at det ikke kommer direkte sollys fra et vindu eller lignende inn i akvariet. En innstillbar timer er en kjekk investering for å regulere belysningstiden.

5. Følg med på utviklingen i ukene som kommer. Foreta vannbytte jevnlig (1/3 av vannmengden hver uke synes jeg er brukbart) og følg med på at nitrat-konsentrasjonen ikke blir for høy. Det bør ikke være mer enn 25 mg nitrat per liter. Konsentrasjoner som beveger seg over 50 mg/l begynner å bli giftig og konsentrasjoner over 100 mg/l er uakseptable.

Takk for svar har egentlig ikke hatt problem med alger i tanken min, ancistrusene mine fikser det. Jeg begynte bare å lure på hvordan de spredte seg og det fikk jeg jo svar på nå. takk igjen
Alger
Får jeg slenge inn et spørsmål her? Hva med oss som skal ha planteløse kar (Malawi)? Holder det med gode vannbytter, godt filter, passelig lys og fòrmengde?
Har foresten lest et sted at om man skrur av lyset en time eller to midt på dagen så kan man unngå en viss type alger fordi de var avhengig av 13(?) timer sammenhengende lys. Om det stemmer er en annen ting...
Det hjelper hverfall å ha algespisere de er effektive. Har ikke testet ut å slå av lyset om dagen, men en kamerat gjorde det og jeg tror det hjalp. I akvariet mitt er det altfor lite lys da, noe som også hjalp mot algene, men skal skaffe meg lys snart.
Siamesisk Flying Fox
Shiramor
Får jeg slenge inn et spørsmål her? Hva med oss som skal ha planteløse kar (Malawi)? Holder det med gode vannbytter, godt filter, passelig lys og fòrmengde? Har foresten lest et sted at om man skrur av lyset en time eller to midt på dagen så kan man unngå en viss type alger fordi de var avhengig av 13(?) ti mer sammenhengende lys. Om det stemmer er en annen ting...


Er det noen som vet om ikke Siamesisk Flying Fox ikke toler Akvariesalt
kjøpt på Zoo.?Har dosert mindre p.g.a. Maller som angitt på boksen.Har mistet 3 stk. i løpet av natta,ein lever enno.
Det er ikke nødvendig å salte ferskvannsakvarier annet enn i svært spesielle tilfeller (det ligger jo litt i ordene da, salt i ferskvann. Hva dette hadde med alger og malawi å gjøre skjønner jeg ikke helt men men...
Tilfeldig bekjentskap
© Karen Hansen
Reklame for plussmedlemskap