Regnbuefisk - melanotaenia

Må visst snart legge til Ichthyologi som en interesse. :o)

Har i lang tid hatt en interesse for Australia og dyre- plantelivet der, og kom for en tid siden over regnbuefiskene i forbindelse med akvarieinteressen. Har reist en god del i Australia, og det hjelper absolutt på interessen å ha besøkt en rekke av stedene som er opprinnelsessteder for forskjellige arter av disse fiskene.

Navnet, regnbuefisk, setter også tankene inn på australsk mytologi og regnbueslangen som er et sentralt element i urinvånernes religion og drømmetiden, tiden da verden ble skapt.

Til og med naturgeografisk er regnbuefiskene spennende, da de utbredelsesmessig gir assosiasjoner til oppdelingen av Gondwanaland med Australia, Madagaskar og Papua Ny-Guinea som relativt nære i geografisk tid - det er kun de tre stedene artene lever, og med Madagaskar som den fjerneste og med de minst relaterte fiskene, organisert i en egen familie Bedotiidae. Dog skal jeg med én gang tilføye at denne naturgeografiske teorien ikke er bevist, og at dette ikke kan vises fossilt, da det mangler fossile funn av regnbuefisk.

Det som har vært mindre hyggelig å lese om er at mange av artene er rødlistet og sårbare eller truede, se egen tråd. En art, melanotaenia eachaensis, var antatt utryddet i Lake Eacham - men er siden funnet i omkringliggende elver, og er nå "bare" sårbar. Fremmede fiskeslag som er satt ut er den største trusselen, både i Australia og på PNG.

Planlegger ett til to nye akvarier i løpet av et par tre måneder, og vurderer nå sterkt om ikke minst ett av disse skal bli en australsk biotop med regnbuefisk. Det er ikke mange australske plantetyper tilgjengelig for akvariebruk her i Norge, men noen er det - og det er jo også mulig å få tak i planter fra Down Under om det er ønskelig.

Prøver også å legge inn noen oppdateringer i fiskedatabasen da det generelt står lite om medlemmene i denne familien. Dog begrenset til de australske artene som er de jeg samler informasjon om.

Neste gang jeg reiser ned dit vil regnbuefisk stå på listen over aktiviteter. Har tidligere funnet nebbdyr ute i det fri, og der lever også fisk... Man må bare passe seg for elver med "saltvanns"-krokodiller (Crocodylus porosus) i (de lever også godt i ferskvann), mens de mindre ferskvannskrokodillene (Crocodylus johnstonii) ikke er så agressive. Og så var det slangene da, ni av de ti giftigste lever jo i Australia...
:o)
Var innom akvariebutikken på Oslo City i dag, og så at de hadde 3 typer regnbuefisk.
Melanotaenia Maccullochi (Liten regnbuefisk) til 40,-
Melanotaenia Lacustris (Blå regnbuefisk) til 40,- og
Glossolepsis incisius (Rød regnbuefisk) til 98,-

Den eneste av de tre som holder til i Australia, i nord, er liten regnbuefisk, ellers lever både den og de to andre på Ny Guinea øya. Den østlige delen, Papua Ny Guinea for de to første, og den vestlige delen, Irian Yaja for den siste.
Regnbuefisker
Jeg ambefaler dem på det varmeste.
Vakre fisker både i form og farge.
Planter
Hei,
er jo en stund siden du hadde denne tråden her, men vil uansett bare nevne at du skriver at det er vanskelig å få tak i planter fra down under, det er kanskje det, men stort sett samtlige av undervannsplanter fra denne regionen klassifiseres som Pan-Tropiske, som vil si at du finner igjen de samme plantene i store deler av den sydlige halvkule som du finne rundt Australia. Så det er ikke så ille vanskelig å innrede en biotop herfra.

mvh,
TIK
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Noer
Reklame for plussmedlemskap