Diy co2

Har prøvd meg på min første gjærsats. Har et Nutrafin CO2-sett som har kjørt en måned med ferdigplandet mix som fulgte med settet. Har ikke vært helt fornøyd med CO2 mengden (bare 4-5 bobler pr minutt) og tenkte å lage min egen blanding denne gangen.

Har fulgt oppskrift fra Bjarne Sætrangs hjemmeside (www.aquadigital.net) men lurer på om vannet var litt for varmt (36 grader) da jeg til slutt drysset oppi gjæren. Jeg satte satsen i går kveld, men det har til nå kommet svært lite ut. Prøvde å riste litt på flasken i morgen, noe som medførte endel spontane bobler, men etterpå har det kommet svært lite.

Mine spørsmål er da:
Hva er passelig temperatur når man skal ha i gjæren?
Skal gjærpulveret bare flyte på toppen av blandingen (slik Bjarne beskriver) eller skal gjæren røres ut i blandingen?
Er det dumt eller lurt å riste på flasken?
Vil effekten ta seg opp i løpet av de nærmeste dagene eller bør jeg bare lage ny blanding med det samme?


Her er blandingsforholdet jeg har brukt (Flasken er bare 0.5 liter):
- 2 dl sukker rørt ut i 2 dl varmt vann
- tilsatt 2 dl kald vann +en halv teskje bakepulver
- drysset til slutt 1 teskje gjær på toppen

Er denne blandingen OK eller er det noe jeg bør endre?


Tørrgjær mener jeg at har en øvre tolleransegrense på 45-50`C, så du er jo langt under denne. Vanlig ferskgjær tåler mye mindre, men det er vel kun ett fåtall som bruker denne til noe som helst i dag.

Blandingen din høres helt kurant ut. Selv bruker jeg mindre bakepulver, vannet er hos meg tilstrekkelig stabilt til at jeg egentlig ikke trenger denne.

Hos meg tar det gjerne ett par dager før "brygginga" er i full gang, så litt tålmodighet er ikke å forrakte.
Kan forresten ikke si at jeg ser forskjell de gangene jeg har satt slike Co2-statser, om jeg rister ut gjæra eller ikke. Mulig at boblinga kommer litt raskere, men det er minimalt. Levetiden på satsen er også temmelig lik med begge måter.

Jeg vet ikke hvor stort karet du skal bruke gassen til er, men en snau halvliter er ikke rare greiene
Nei det er ikke mye med 0.5 liters flaske, men akvariet mitt er bare 85 liter og de 4-5 boblene pr minutt har faktisk hatt litt effekt hittil. I følge bruksanvisningen for Nutrafin-settet skulle dette imidlertid kunne gi tilstrekkelig CO2 for opptil 180 liters kar.

Jeg takker for svaret og får smøre meg med litt tålmidighet. Det hjelper jo i de fleste situasjoner.

Hva er egentlig hensikten med bakepulveret?
Hvilke vannverdier definerer du som stabile?
Bakepulver inneholder ganske mye karbonater (NaHCo3), og vil derfor bidra med å hindre at pH i satsen stuper til ett nivå der gjæra himler med øya, og legger seg død på bunnen
Husker ikke hvor den nedre grensen for gjæringen stanser, men mener at det var ett sted mellom 5 og 6 på skalaen.
Dette var "pensum" i friminuttene på videregående, men jeg var alt for opptatt med andre ting da til å få med meg slike detaljer :p
Kanskje det er dette jeg trenger i kare(ne) i kjelleren...... sliter med å få til grønne planter.

Dette skal prøves i dag den dag som det heter
[QUOTE=Karl Inge S]Kanskje det er dette jeg trenger i kare(ne) i kjelleren...... sliter med å få til grønne planter.

Dette skal prøves i dag den dag som det heter [/QUOTE

LYKKE TIL. ALT VOKSER BEDRE MED CO2.
Og når du ha fått de grønne til å gro, så kan du prøve deg på de røde. Det er da det blir virkelig kjekt.
Håper dette hjelper, har bestilt litt lateritt bunngjødsel også, kjipt når man ikke får gang på plantene.
Har hatt samme settet selv i min 180 liter i over tre år nå og bruker følgende oppskrift:

En desiliter sukker (opp til toppen på de laveste tappene i bunnen)
En strøken teskje tørrgjær
En toppet teskje bakepulver
En halv liter lunkent, 25-30 grader, vann (opp til toppen på den øverste tappen)

Har alt det tørre nedi først, fyller på med vann og rører litt rundt så sukkeret løser seg litt opp. Boblene er igang med en gang. Skifter ut satsen en gang i uka for å holde co2-tilgangen så stabil som mulig. Med en ph på 7 og kh på 4-5 så vil det si at jeg har en co2 på ca 12-15 og det er jeg fornøyd med.

Vær obs på at hvis rommet er veldig kaldt så vil det ikke bli noe særlig fart i boblene. Min beholder står inne i skapet sammen med den utvendige pumpa som gir fra seg litt overskuddsvarme.
Hmmm 13-15grader i kjelleren min for tiden, blir det for kaldt?
Takk for nyttig info. Tror jeg vil prøve å lage en ny ladning hvis det ikke har begynt å boble til i morgen.

Men jeg syns det var mye å skifte ladning hver uke. Den første ladningen stod i en måned.

Jeg har akvariet på kontoret og her er det ca 20-22 grader. Men akvariet står like ved en ovn så jeg kan prøve å fyre opp denne litt.
Jaggu er det billig med råvarer

Muligens første gang jeg kjøper både gjær og bakepilver faktisk....
Karl Inge S
Muligens første gang jeg kjøper både gjær og bakepilver faktisk....
Du er ikke alene om å være førstegangskjøper av bakeartikler til dette formålet

Mutter`n var med når jeg handla sukker, gjær og bakepulver, og lurte skikkelig på hva i alle dager jeg skulle bake
God til å spise, men alt annet enn god til å bake, det er meg det

Om det er for kaldt i rommet for en real gjæring, kan en enten sette flaska\ dunken på armaturet, eller i ett eget kar med litt varme i vannet.
Selv satte jeg opp ei bøtte med en liten varmekolbe i tidligere i vinter, for å i det hele tatt orke å kunne telle 10 bobler uten å måtte finne meg en stol å sitte på
Det bobler som bare juling

Mulig vannet jeg strtet med var litt varmt men det vil jo roe seg da.
Geir Rolfsnes
Men jeg syns det var mye å skifte ladning hver uke. Den første ladningen stod i en måned.


Denne hjemmelagde "brenner" ut litt raskere enn den kjøpte refillen, men du kan sikkert la den stå ihvertfall 14 dager uten problem. Det er bare jeg som er litt pirkete og vil være på den sikre siden
Ja det så litt fort og gale ut hos deg Karl Inge. Ser ut som at du har sølt med bakepulever over hele akvariet. Muligens litt oppi også.

Men hva har du brukt som diffusor da? Det er ikke mye vits i å tilsette CO2-bobler hvis de ikke får løst seg opp skikkelig.

Ser også at du har bare et lysrør. Blir ikke noe fart på planteveksten med bare et rør selv om du tilsetter CO2. Vær også oppmerksom på at tilsetning av CO2 uten at du har tilstrekkelig lys som kan få fart i fotosyntesen slik at det produseres oksygen, kan føre til at fiskene vaker i vannskorpen og gisper etter oksygen. Jeg holdt på å kverke alle fiskene mine første gang jeg begynte med CO2.

Og til Tante Astrid.
Ny sats hver 14 dag skal kan jeg nok leve med, men det skal gjøres i kontortiden og da bør det ikke ta for lang tid. Og jeg har ikke tenkt å kjøpe "refill" for det syns jeg var litt dyrt. Tror at refillen inneholder de samme indigriensene og det gir dyr sukkerpris. Nesten like idiotisk som å kjøpe vann på flaske.
Huh? Flaska ble selvsagt rigget over en vask, dekksglasset er bare skittent
(Dvs det var skittent, har vårrengjøring nede nå og dekksglass blir vasket og pumper renset) Det du ser langs kanten på vannet i karet er andemat, klarer ikke fjerne alt

Bobler det ut via en finkornet brusestein.

Biomassen i karet er ikke så stor, men skal være litt obs på fisken fremover. Kjører en valig bruser i andre enden av karet for sikkerhetskyld.

En direkte kopi av oppsettet til Bjarne rett og slett.
Ikke for å virke belærende, men hvis du kjører en bruser i andre enden av karet kan det medvirke til at CO2 blir luftet ut og den gode virkningen for plantene blir derved redusert. Det samme gjelder hvis du har stor bevegelse i vannflaten.

Jeg vet at enkelte bruker luft-pumpe om natten for å sikre nok oksygen i vannet (da plantene ikke produserer lys om natten).

I det store karet mitt stenger jeg CO2 tilførselen når lyset slukkes, men det er ikke så lett å få til med DIY CO2.

Det viktigste er imidlertid alltid å følge med på hvordan planter og fisker reagerer. Hvis ikke fiskene viser tegn til oksygenmangel er det ikke noe å bekymre seg for. Og hvis plantene trives med det lyset du har trenger du heller ikke investere i flere lysrør. Når forholdene blir litt for optimale eksploderer planteveksten og du får mye ekstraarbeide med å luke. Det kan også være litt brysomt.
Nei, jeg tror du har et poeng ang lyset altså- skal ikke se bort fra at det er medvirkende til at planetene ikke "tar av". Mulig jeg må investere i et ekstra armatur og legge oppå.

Jeg får følge godt med fremover både på planter og fisk.

Og dersom du ikke belærer meg lærer jeg ikke noe
Hos meg går satsten i alle fall 3 uker før den tar kveld (men det er snakk om i en 1,5-liters flaske). Flaska står oppå akvariet. Vil gjøre oppmerksom på at det kan være lurt å lage til et vannfilter og også montere en tilbakeslagsventil på slangen som går ned i dette. Hvis satsen skulle ta skikkelig av kan den bruse over og guggen går rett i karet. Med vannfilter hindres dette. Et tomt krydderglass kan fint brukes til dette Vannfilteret fungerer også som bobleteller. Har som hos Karl Inge satsen oppå karet. Det vil si at den da gasser mer på dagtid når lyset står på. Mot slutten av "perioden" til satsen vil tilbakeslagsventilen hindre at vann suges opp i satsen på nattestid og pumpes ut igjen når satsen blir varm igjen på dagen.

Bruker pumpa som reaktor, det fungerer ganske bra. Har i alle fall ikke problemer med at det kommer CO2 ut av utblåset til pumpa, så med andre ord må all CO2'en ha blitt oppløst i vannet.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap