Når og hvordan?

Hei igjen...
Da var det jeg som hadde kjøpt fisk på lørdag som døde søndag. Hadde på forhånd hentet guffe fra et "kjenningsfilter" og latt akvarie stå i en uke (første dag uten filter). Nå vet jeg alt om at det ikke var så lurt, men har en del spørsmål:

1. Vi skiftet ut ca 1/3 av vannet i går, skal vi skifte ut i dag også, eller i morgen? Har jo en algespiser der som har kviknet til og svømmer rund innimellom "glassuginga.

2. Hvor lenge skal akvarie stå slik før vi kan prøve med 2-3 nye fisker? Eller skal vi skifte ut alt vannet og vaske filteret før vi prøver på nytt.

3. Er ikke dere enig med meg i at det muligens er mye amoniakk i karet og ikke særlig med bakterier som bryter amoniakken ned til nitrat og senere nitritt- og derfor ikke utslag på nitritt?...

Hva vil dere "ekperter" gjort i denne situasjonen? (er klar over at dere aldri ville havnet der)
1. Det kommer helt an på hvilke verdier dere har av ammmonium/ammoniakk i karet deres. Om jeg hadde vært usikker; ville jeg byttet min 1/3 daglig til jeg var helt sikker på at jeg har kontroll. Det "fine" med at du kun har en fisk igjen er jo at produksjonen av ammoniakk er lav, så du vil kanskje slippe daglige vannbytter om en liten stund...

2. Du bør ikke gjøre noe før nitrittsyklusen er ferdig. Husk at dårlig vann gjør fisker stressa og stress er den største utløsende årsak til sykdom hos fisk. Tar du sjanser, risikerer du både at fisker stryker med, men også at du øker sannsynligheten for sykdom i karet - noe som er skikkelig dritt. Og demotiverende.

3. Jo. Bortsett fra at ammoniakk blir omdannet til nitritt, ikke nitrat.
Hvis ikke denne kjenningen bor så veldig langt unna deg, dra å hent mer guff og skynd deg hjem og hell guffen over filtermaterialet i pumpen omgående.

Det finnes også bakteriekulturer å få kjøpt i dyrebutikker som du kan ha i filtret for å gi det en kick start.

Jeg lurer på hvorfor du lot akvariet stå et døgn uten pumpen? Hvor oppbevarte du guffen i mellomtiden? Bakteriene i guffen var nok død hvis du ventet et døgn med å ha det i filtret.

Ellers så må du bare være flink med vannbytter som du er blitt anbefalt og være veldig forsiktig med å ikke tilføre for mange fisker for fort.
Pumpen var beregnet ankomst den dagen jeg hentet "guffen", men posten var forsinket og pumpa kom ikke før neste dag. Nybegynner som jeg er så viste jeg ikke så mye rundt ting og tang- jeg prøvde bare å gjøre tingene riktig. Nå er algespiseren også død så nå står akvariet der tomt (5 planter) å det skal det få gjøre en god stund før vi har i kanskje 2-3 fisker.
Du har garantert nitritt i vannet. Skift halvparten av vannet i dag og 20-30% daglig til nitritten er borte. Ikke skaff fisk før nitritten er borte.

Ta en vannprøve i en ren brødpose med til dyrebutikken og be dem teste vannet ditt. KJøp deg også en dråpe NO2 (nitritt) test slik at du kan teste hjemme. Pumpen må gå hele tiden ellers får du samme problem på nytt igjen.

Når nitritten er helt borte så kan du forsiktig kjøpe noen FÅ fisker. ikke for mange på en gang fordi da belaster du pumpen for raskt og problemet kommer tilbake. Gi mat bare en gang om dagen og veldig lite til å begynne med.

Lykke til, og la oss høre hva vannprøven viser når dyrebutikken tester det
Dersom det ikke er fisk i karet er det ingen grunn til å bytte vann. Vannbytter gjør at innkjøringsprosessen tar lengre tid pga den lave konsentrasjonen av ammoniakk og nitritt. Jo mer det får bygge seg opp i høye konsentrasjoner jo raskere blir filteret innkjørt.

Bare la det stå med filter og varmekolbe igang til nitritten er på 0 og du begynner å se utslag på nitrat. Da kan du ha i 2-3 fisker.
Jeg har en strimmel- test som ikke viser noe utslag på nitrat el. nitritt- kan det da være ammoniak?

Fiskene ble satt i karet ca i 23.00 tiden lørdag kveld og søndag morgen i 8- tiden var de døde- går det så fort med nitrittforgiftning?

Kan d være noe annet galt, vil ikke oppleve å kjøpe fisker en gang til for at de skal dø.
Vi hadde nok for mange i på en gang også, men har veldi lyst til å gjøre d ordentlig denne gangen.

Kan ikke ta med vannprøve til dyrebutikk da jeg bor 3,5 timers kjøretur unna, derfor det ble for fristende å kjøpe mange fine fisker med det samme vi var der....

Man lærer så lenge man lever....
Stripstester er ikke verdt mer enn papiret de er trykket på. Du må ha NO2 dråpetest.

Men bytt vann med gjevne mellomrom fremover til du får kjøpt/bestilt deg en NO2 (nitritt) test. Du kan gjerne ha bittelitt mat i akvariet daglig for å "mate" bakteriene. De gode snille bakteriene som må bygge seg opp trenger også næring.
Strips-test er altfor unøyaktige. Du trenger dråpetester for å finne ut verdiene.

EDIT: 2nelise kom meg i forkjøpet
Du må for all del ikke gi opp denne fantastiske hobbyen. Vi har alle vært nybegynnere og trampet kraftig i fella.

Les denne artikkelen, så får du vite/ svar på mye:
Jeg har jo akvariet stående med sand, planter og en nydelig stein nå og det er jo nydelig å se på allerede så jeg gleder meg virkelig til alt er klart for å sette i fisk, men skal ha litt mer tolmodighet denne gang...

Noen som har link til billig og bra dråpetest på nett? Har allerede brukt ganske mye penger på diverse rundt denne hobbyen, men har ikke lyst til å vente til neste lønn med denne teste-greia...
Kan man teste ammoniakk på noe vis?
Du får dråpetester i de fleste nettbutikker. Inkludert ammoniakk test.
Webzoo.no, Tropefisk.no, aquamanias.no etc...
Tender, trenger hun strengt tatt amoniakk test? Hun skal jo ikke ha fisk i før nitritten er borte og amoniakken dannes jo før nitritten?

Min personlige mening er at en trenger ikke et helt labratorie med testutstyr. Nitritt test (NO2) er et absoulutt must. PH test kan også være greit å ha.

Og jeg sverger faktisk til aquasafe selv om mange er imot det. I mine øyne så gjør det underverker for akvarievannet når en bruker, som meg - springvann ved vannbytte. Jeg bruker det ikke bestandig men blir urolig hvis jeg ikke har det i hus. Bruker det mye ved vannbytte på nyfødt yngel da de er sart og en får eliminert en del metaller, klor etc. som kan være i springvannet. Og husk, vannet skal være tempereret, ca 25-27 grader i snitt, avhengig av hva slags fisk en har (snakker ikke til deg tender nå) :P ALDRI bruk iskaldt vann fra springen ved vannbytter.
2nelise
Tender, trenger hun strengt tatt amoniakk test? Hun skal jo ikke ha fisk i før nitritten er borte og amoniakken dannes jo før nitritten?


Les spm jeg svarer på 2nelise

EDIT: jeg bruker også aquasafe i gitte tilfeller. Kaldt vann kan utmerket godt benyttes ved vannbytte, men da må man vite hva man driver med, og ha kontroll på mengde vann som byttes. Men kaldtvann i seg selv er ikke farlig.
Tender
Jeg misforstod deg. Selvfølgelig får en kjøpt alle mulige tester på web butikker, jeg trodde du anbefalte henne å også kjøpe en amoniakk test
Ammoniakk test kan være bra å ha i hus. Men det er ikke det første jeg ville brukt pengene mine på
Jeg husker når jeg startet med denne hobbyen, og det er faktisk bare et år siden. Jeg fikk nitritt og panikk og ville gi opp hele greia. Jeg syntes alt var så komplisert med NO2, NO3, PH, GH, KH osv, osv. Heldigvis ga jeg ikke opp.

Jeg leste og leste og atter leste for å sette meg inn i ting og tang for å forstå hva det hele dreier seg om. Og ennå forstår jeg ikke alt. Men jeg forstår nok til at jeg har 3 hovedkar og 2 yngelkar

Derfor linket jeg henne den artikkelen som hun bør lese, mye å lære der. Viktig å ikke gi opp.

*Den dagen du tror du er ferdig utlært så er du ikke utlært, bare ferdig* eller noe slikt :P
Tilfeldig bekjentskap
© Rolf H Dahl 2014
Reklame for plussmedlemskap