Strømforbruk

Heisann!

Jeg har lurt på om akvariumhobby setter dype spor på strømregningen eller ikke. Et akvarium på 100-150 liter ca, lysarmatur og innvendig pumpe, vet dere om det vil trekke mye strøm eller ikke?
Jeg vurderer å starte opp med akvarium igjen, men bor i kollektiv hvor vi deler strømregningen likt på tre, og lurer på om de kommer til å bli irriterte på meg hvis strømregningene plutselig gjør et hopp etter at jeg har anskaffet akvarie.. Hehe.

Håper dere kan hjelpe meg å besvare dette
En stasjonær PC bruker fort mer strøm.......

Ett 150 liters akvarium burde ikke trekke mer enn rundt 100w på det jevne vil jeg tro.

-Tim
kommer vel litt ann på hvor vamt du skal ha det oppi der.. Vil tro varmekolper i hytt å pine har en del og si, men jeg er ikke sikker altså. hehe Her i huset ser jeg ikke strømregningen. Den kommer liksom ikke i mitt navn.. hehe
Ja det blir vel én varmekolbe og noen og tjue grader.
tja da kan det ikke koste så masse. Med mindre dere er sånne som liker å ha mellom 12 og 16 grader inne da..
Jeg har oppi 30 grader + - det blir sikker fort noen slanter ekstra for oss da...
Et akvarie merker du lite til. De som har akvarierom, med 10-20-30 kar, eller kar på 4000 liter, som meg, merker litt mer til dette "problemet". Men pc, tv o.l. bruker mer strøm et enn "vanlig" akvarie.
Det er vel bare å regne ut....

Pumpa er det eneste som står og går hele tiden (24 timer i døgnet). Hvor mange watt den trekker i timen bør stå på. Lyset har du på 10-12 timer i døgnet, watt-styrken står på. Varmekolben trekker vel mest, men den er på veldig kort tid i gangen. Antall watt bør du finne her også.

Når du har funnet antall watt i løpet av et år, del på 1000 slik at du får kW (kilowatt) Prisen pr kW varierer vel litt rundt i landet, men om du regner 1,- kr pr. kW har du ca pris pr år.
Den strømmen du putter inn i akvariet går i hovedsak med til å varme opp akvariet. Dette gjelder både pumpe lys og varmekolve. Akvariet vil varme rommet, slik at du trenger bruke mindre strøm til romoppvarming. Om du varmer rommet med å putte varmekolben i eller utenfor akvariet betyr lite.

Om vinteren: Et lite akvarie i en stue som varmes med elektriske ovner: akvariet betyr ingenting for strømregningen.

Om akvarierommet blir så varmt at du må gi bort noe varme til kråkene, er det selvfølgelig du som får strømregninga, ikke kråkene.

Hvis du kjøler ned rommet med aircondition blir det selvfølgelig dyrt, først betaler du for å varme opp akvariene, når akvariene varmer rommet, må du betale for å kjøle ned igjen.

Ebbeto
Den strømmen du putter inn i akvariet går i hovedsak med til å varme opp akvariet. Dette gjelder både pumpe lys og varmekolve. Akvariet vil varme rommet, slik at du trenger bruke mindre strøm til romoppvarming. Om du varmer rommet med å putte varmekolben i eller utenfor akvariet betyr lite.



Dette stemmer ikke i praksis. Konseptet du skisserer vil bare virke i et helt tett og 100% issolert rom. Hvor stor nyttegrad man har av ett varmeellement, i dette tilfellet av akvariet, vil avhenge av hvordan rommet er bygget.


-Tim
190 literen her trekker ca 1400 kwh i året. Ca 100 watt belysning pluss oppvarming samt invendig og utvendig filter. Dette er det eneste karet jeg har målt.

Hum
Betyr det at varmen spretter fra akvariet og ut i friluft, uten å gi via rommet akvariet står i.... skeptisk!
DeepShit
Betyr det at varmen spretter fra akvariet og ut i friluft, uten å gi via rommet akvariet står i.... skeptisk!



Ja det gjør faktisk det. Ett akvarium er ikke designet for å gi god luftstrømning rundt seg slik som en varmeovn. Varmen blir altså ikke fordelt i rommet på samme måte. Unntaket som sagt er ett 100% isolert rom, eller ett rom med ideell luftstrøm rundt akvariet.

Du kan tenke deg et rom med skråtak. Det blir varmere opp enn nede. Samme greia.

-Tim
Jeg har ihvertfall ikke vært rundt akvariet og varma meg

Det er klart det drar en hel del strøm, men ikke mer enn at man sammenligner med en PC som står på døgnet rundt som det sies.

I de tidene av året hvor jeg ikke bruker oppvarming så merker man fort forskjell på om man slår alt på standby når man legger seg, bruker stekeovn mye osv. Det vil jeg tro man gjør i et kollektiv også.
Hvis du samler alle strømbrukerne i akvariet til en enkelt stikkontakt, kan du kjøpe et enkelt måleapparat som registrerer strømforbruket løpende. Det koster en hundrelapp eller to.

Sitat fra Tim: "Ja det gjør faktisk det. Ett akvarium er ikke designet for å gi god luftstrømning rundt seg slik som en varmeovn. Varmen blir altså ikke fordelt i rommet på samme måte. Unntaket som sagt er ett 100% isolert rom, eller ett rom med ideell luftstrøm rundt akvariet."

Energi blir ikke borte, men kan gå over i andre former ( for eksempel: bevegelse > varme). Det strømforbruket du har i et akvarium reduserer behovet for varme fra for. eks. panelovner om vinteren, men øker behovet for kjøling om sommeren, hvis du har luftkjøling.
Takk 530
Virker som om du er enig med meg

Varmen som kommer fra akvarie ender på lik linje med varmen fra en pc eller fra en ovn i rommet... Om romet er isolert eller har trekk endrer ingenting. Selvfølgelig vil varmen forsvinne fortere dersom den ikke blir stengt inne på en eller annen måte.

Men for å ikke avslutte denne tråden helt:

Dersom et akvarie trekker 100 watt tilsamen (pumpe, varmekolbe, lys og evt annet eletrisk utstyr som er tilkoblet) kan man da spare 100 watt på oppvarming ellers?

Jeg mener ja...
Det er mer sannsynlig at du sparer strøm pga. lys enn varmen. Jeg brukte ihvertfall akvariet som lampe :P
DeepShit
[B]Dersom et akvarie trekker 100 watt tilsamen (pumpe, varmekolbe, lys og evt annet eletrisk utstyr som er tilkoblet) kan man da spare 100 watt på oppvarming ellers?[/B]


Ja, du kan spare 100 watt....nesten. (Hvis man ØNSKER oppvarming self....)

For å være spissfindig:
- Noe energi går med til å skape vanndamp. De færreste utnytter denne...
- Noe energi går med til å lage planter og alger. Noen utnytter dette til fiskefor, andre hiver plantene og har således et energitap.
- Noe energi tapes når man tømmer varmt akvarievann i sluken. Noen snakker om at de bør ta vare på denne varmen, jeg har ikke sett noen god løsning på hvordan dette skal gjøres....

Hvis man allikevel fyrer med strøm er vel det siste den største tapskilden.
Eksempel:
Man tømmer ut 10 liter akvarievann ved 25 grader og erstatter det med vann med 10 grader. Dette er et like stort tap som å koke opp omtrent 1,7 l vann for så å hive det i vasken.
Hver bøtte vann du skifter, koster like mye strøm som å koke poteter til middag !
Tilfeldig bekjentskap
© Jeff Rapps
Reklame for plussmedlemskap