Fordeler med luftbobler?

Hei

i mitt akvarium har jeg et rør med en stein lignene greie på enden som det kommer luft ut fra. Hva er vitsen med den egentlig, fordi den maskinen dens bråker veldig høyt, og vil helst ikke ha den der med mindre den er nødvendig...
Det gir ekstra oksygen. I de fleste akvarier er ikke det nødvendig om du har en grei pumpe, jeg har en luftesten i det ene akvariet mitt fordi jeg har endel bunnfisk og 29 -30 grader, jo varmere vannet er, jo mindre oksygen på bunnen.
Men mange jeg kjenner bruker ikke det i det hele tatt
Så du kan sikkert bare fjerne den
Nei, du kan ikke anbefale noen å bare fjerne sirkulasjonen i akvariet.

Luftpumpe med tilhørene brusesteiner har i hovedsak en hensikt, det er å skape bevegelse i vannet slik at vannet sirkulerer og at det kan foregå en gassutveksling i overflaten. Til dette kan du bruke luft eller vann for å skape vannbevegelsene.

Luftpumpe med tilhørende brusstein tilfører minimalt med oksygen til vannet. Dette er en ganske vanlig påstand, men helt feil. Gassutvekslingen skjer i all hovedsak i overflaten av vannsøylen.

Bråker din luftpumpe, kan du erstatte denne med en vannpumpe eller et filter som er å anbefale.
wiqasso
Hei i mitt akvarium har jeg et rør med en stein lignene greie på enden som det kommer luft ut fra. Hva er vitsen med den egentlig, fordi den maskinen dens bråker veldig høyt, og vil helst ikke ha den der med mindre den er nødvendig...


Du har vel en filterpumpe i tillegg til luftesteinen?
Hvis luftesteinen kun er koblet til en luftpumpe og brukes kun for dekorasjons skyld (mange syns luftbobler er fint å se på) kan du fjerne den om du syns den bråker.

Men du bør forsikre deg om at filterpumpen din har utløpet rettet slik at det gir god bevegelse i overflaten. Dette er viktig, for det er når vannspeilet er i bevegelse at gassutvekslingen mellom luft og vann skjer. Karbondioksyd ("brukt" luft) luftes ut, og oksygen luftes inn i vannet.

Ønsker du å fortsette med luftboblene men ikke orker det pga bråkete luftpumpe, så skaff deg en mer stillegående luftpumpe De mest bråkete og støyende luftpumpene er fra billigmerker som Rena og Elite.
Skal du ha en stillegående luftpumpe så velger du Schego eller Eheim
Jeg har testet temmelig mange luftpumper etterhvert, og det finnes mye dårlig på markedet. Schego er den absolutt beste luftpumpen når det kommer til lydløshet som jeg har prøvd.
[QUOTE=Nils Vollstad]Nei, du kan ikke anbefale noen å bare fjerne sirkulasjonen i akvariet.

Beklager skal ikke skje igjen, trodde ikke noen hadde bare luftesten og ikke pumpe i akvariet

Beklager Wiqasso! Se bort fra innlegget mitt
Hei

Akvariumet er en akvastabil 720 liter, har en eheim 2075 utvendig filter, venter en til snart...
Men utblåsene er under vann, det gir litt bevegelse i vannet, er det nok?
Vri litt på utblåsningsrøret sånn at de peker skrått oppover. Det gjør at det rører seg mer i overflaten.

Ja det kan jeg gjøre

Takk for tipsene
For store bobler?
Har en liten blomster krukke over brusesteinen. da blir boblene mye større en viss den bare ligger på bunden. Burde boblene være store eller små?
Det kommer litt an på hva du ønsker å oppnå med boblene. Hvis det skal ha noen verdi når det gjelder å tilføre noe oksygen, må boblene være så små som overhodet mulig. Hvis det er for sirkulasjonens skyld (eller bare fordi du syns det pent), spiler det mindre rolle hvor store boblene er.
Jeg har desverre et kar med lite bevegelse i vannet pga returslangen fra filteret stikker rett ned i karet.

For å kompensere så lar jeg to luftpumper gå hver natt. O2 testene ser ok ut men er litt redd for at det skal oppstå områder i karet med mindre oksygen enn andre steder.
Nils Vollstad
Luftpumpe med tilhørende brusstein tilfører minimalt med oksygen til vannet. Dette er en ganske vanlig påstand, men helt feil. Gassutvekslingen skjer i all hovedsak i overflaten av vannsøylen.


Ser dette er en påstand som stadig går igjen. Og for all del, det er mer effektivt med små luftbobler, men vanlige luftpumper med tilhørende brusestein, tilfører ikke minimalt, men bidrar så absolutt med å tilføre oksygen i vannet.

I årvis har jeg hatt akvarier med ørret og/eller røye. Jeg har eksperimentert med oksygentilførsel i mange varianter. Har prøvd proffe keramiske luftesteiner som avgir 100 - 500 microns luftbobler, dette kommer ut som en oksygentåke. Jeg har også benyttet forskjellige luftdifusorer bl.a. i store oppdrettskar, og disse har ikke på langt nær så små bobler.

I mine akvarier har jeg endt opp med vanlige pumper med brusetein.
Ørret, og særlig røye som liker å gå tett, behøver mye oksygen for å trives.

For øyeblikket har jeg 30 stk. røyer (Ca. 50 - 70 gr.) som går i en 640 l. med kun nevnte brusesteiner som oksygenkilde. Kjører 5 doble pumper, som gir luft til 10 brusesteiner. Har også testet "systemet" med færre pumper og det går også helt fint. Men kjører dobbelt med 2 forskjellige strømkurser som sikkerhet.
Når jeg har benyttet oksygentåka, viker fiskene unna, men i luftboblene trives de veldig bra og oppsøker gjerne boble-strømmen, samt at disse er dekorative i karet.
Stopper jeg pumpene, ligger fiskene umiddelbart med buken i været!

Konklusjon: Hadde disse brusesteinene gitt så lite oksygen, og bidratt til minimal gassutskilling, som mange hevder hadde "mine systemer" aldrig fungert, og fiskene hadde ligget med buken i været. Jeg har nær 0 dødlighet, fiskene spiser bra og er aktive.

Jeg skal også legge til at jeg kjører med vannkjøler (trivselstemp. 14 gr.) samt stort Laguna filter.

- Tore -



Brusestein har naturlig nok mere for seg i kaldt vann, ja.
Det er også stor forskjell på EN brusestein med microbobler og 10. Det blir jo, som du sier, en bobletåke med ekstremt oksygeninnhold...litt vel voldsomt for all fisk å puste i vil jeg tro.
Ørret trenger nok mer oksygentilførsel enn fiskene eg holder, men utfra mitt ståsted med hold av stort sett søramerikanske fisker er luftesteiner absolutt viktigst for de varmekjære artene. Og varmt vann opptar oksygen dårligere enn kaldere vann.

Antall luftesteiner avgjøres av fiskeart/oksygenbehov/antall fisker/størrelse på kar/mattilførsel/annen oksygentilførsel. Vanskelig å finne en fasit med andre ord...
Men holder man for eksempel varmekjære L-maller kan luftestein være forskjell på liv og død, selv om det ikke skapes noe særlig krusninger på vannoverflaten av dem. Man kan sikre seg med flere pumper, men enkelte fisker trives best med luftesteinen på, enn om pumpa går, selv om det tydelig er mindre krusninger i vannflaten.

Tore mener sikkert med "oksygentåke" små bobler fra luftesteiner, og ikke at det er mange bobler fra mange luftesteiner? Slike finkornede luftesteiner har eg også kuttet ut for lenge siden.
Jeg brukte mye luftestein før, men syns bare det var plagsomt med "fresingen" fra boblene og ikke minst alt algene og drit som kommer å legger seg i lystoppen å skitner til alt og ødelegger reflektorene...

Kjører nå bare utblåsingen oppover i overflaten uten å ha merkert noe negatvit med det, men ser det kan bli problematisk i kar der du vil ha lite sirkulasjon.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap