Sommerfugl ciklider?

Har fått en søt liten 60 liter og har lyst å sette opp et rent sommerfugl ciklide kar. Noen tanker om hvorvidt det vil fungere i et så lite kar?

Tenkte kanskje 2 hanner og 4-5 hunner? Har noen gående i 450 literen, men hadde vært gøy å hatt et rent artskar. Evt. kun en hann...og flere hunner. Hva vil en naturlig størrelse på en gruppe være?

Hva er det mest naturlige bunnlaget der hvor disse kommer fra?

Disse nydelige små fiskene er min favoritt. Noen tanker om en slik ren "sommerfulg biotop" ?



Har selv sommerfugler i en 60 liter, men jeg har bare et par da.. en hann og en hunn som allerde hadde funnet hverandre i butikken. Jeg syntes det virket for mye med flere par i et så lite kar, de var ganske så terreroriale allerede i butikken så jeg, jagde heftig alle andre vekk fra sitt område i karet... Så nå går dem sammen i alene i 60 literen her, sammen med en liten stim neontetra og det ser ut og fungere bra De har nå lagt egg for 4-5 gang siden desember da :/ ikke fått frem unger enda, sist gang ble dem frittsvømmende før de forsvant, så de ble bedre og bedre for hvert kull... Men kansje de er så intense på eggleggingen fordi dem ikke er i gruppe?
Var kansje ikke dette du lurte på og jeg har liten erfaring med disse enda, da jeg kjøpte dem i begynnelsen av Desember i fjor.. men har ikke angret..Utrolig vakker fisk! Og med mye personlighet, mine er ikke sky i det hele tatt og spiser av handen min ved foring men grusomt fæle og "tigge" går man forbi akvariet henger dem klistret til glasset så man ikke kan unngå og se dem hehe..

Mine går foressten på sandbunn da dem elsker og lete etter mat i sanden og bruker mye tid og sile den gjennom gjellende, så et must med sand til disse... Siterer fiskebasen info: Mikrogeophagus betyr liten (mikro) jordspiser (geophagus). Dette beskriver måten disse dvergciklidene leter etter mat på, ved å sile sand gjennom gjellene.


[External Image]
Følger du LeneA sine anbefalinger tror jeg både du og fiskene blir mest fornøyd Sloppy.

Lene, prøv å ta ut neontetraene, de er notoriske yngelspisere, så tenker jeg.......
Mulig du må sette inn noe annen fisk paret kan jage på eller fjerne den ene forelderen om de begynner å krangle.
ohr : Ja jeg vet. har bare ikke bestemt meg for hva jeg skal sette inn isteden for.. Da de er ganske så hissige av seg disse sommerfuglene når dem passer små så må det være noen som tåler litt.. Neontetra ser ut og takle dem best til nå, hadde noen andre fisk i samme karet tidligere, som flyttet ganske så raskt ut pga de ragerte på stresset..

Hunnen har jaget hannen litt ved forgie kull, men det varte en liten stund så var dem like fargesterke og sammarbeidet like godt sammen med og passe små.. Dette var i forbindelse med at jeg tok ut neon, så det var ingen andre i karet enn dem, vet ikke om det har forbindelse..men derfor har jeg bare latt det stå til denne gang. Trodde virkelig ikke dem skulle legge egg igjen nå, bare knappe 2 uker etter de hadde små sist... så de er ganske ivrige med foreldre rollen disse fiska..
LeneA: Min erfaring er at ciklidepar trenger en ytre fiende ellers blir det tull med rollefordelingen mellom kjønnene.
Du kan la en enslig neon være igjen mens yngelen er liten?
Går an å prøve med kirsebærreker? (kan fort bli dyrt for)
Eller å bare la en av foreldrene være igjen, men du vil kanskje ha det mer naturlig med begge foreldrene?

Sloppy: De fleste biotopene de er fanget i ser ut til å ha mye plantevekst, både oversvømte gjorder (bunndekkere)og sakteflytende bekker(flyteplanter).
Dessuten trenger de stein eller andre flater til å legge egg på, og et bunnsubstrat de kan grave yngelgrop i.
Fra 54 til 200 liter sommerfugl biotop
Dette kan jo bli kjempe spennende. Har i dag byttet 54 literen med et kar på 200 liter. Da bør de ha litt bedre plass til å trives... Kan jeg ha to hanner når jeg har dette litt større karet? (og selvsagt en del hunner)

Kan jeg har SAE sammen med dem? Eller vil de spise egg/yngel? Trenger jo noen som kan holde algene litt i sjakk? Forslag?

Hvilken fisker lever naturlig sammen med sommerfuglen? Og som ikke tar yngel? Hvis det finnes da?

Tusen takk for alle tips så langt!
Høres ut som du kommer til å få et kjempeflott kar for Sommerfuglciklider Sloppy.
De er par dannende og begge foreldre deltar i yngelpleien, jeg ville derfor holdt like mange hanner som hunner.

Du kan sikkert holde både fire og fem par, problemet ditt er om du får de til å trives da blir det fort 50x10 ( to kull på fem par) ungfisk i tillegg som tar plass og skaper kaos i vannverdier osv .
Jeg ville holdt meg til to par, er du heldig kanskje de har to etablerte par i butikken. Det står på profilen at de er monogame og kan være kresne på partnere.
Om du lykkes med to par blir det fort 200 ungfisk i karet, noe som det kan bli en utfordring å fore opp og kvitte seg med etterpå.

Jeg har ikke funnet opplysninger om andre arter fanget sammen med ramirezi, men på generellt grunnlag ville jeg valgt gode renholdsarbeidere som snegler og dvergreker da sommerfuglciklider er kjent for å være skjøre.
ottoer og nannostomuser blir neppe helt feil, disse tar lite eller ingen yngel.
Min erfaring er at den fisken du ønsker å satse på bør være størst og mest dominerende både natt og dag, jeg lurer på om ikke SAE og maller blir litt store og glade i kaviar som nattmat?

Så har jeg noen høyst personlige betraktninger rundt "skjørheten" til sommerfuglciklider som jeg ikke har prøvd ut eller funnet sikre svar på, kanskje de er til nytte for deg og kanskje ikke.

Hypotese: -mange av eksemplarene som selges er "Asia-dritt" med dårlige gener og svakheter muligens også med sykdommer/parasitter som gjør at de plutselig dør.
Tiltak: kjøp viltfanget eller fra europeisk oppdrett, gjerne norsk hobby oppdrett.

Hypotese: -denne arten er særlig sårbar for dårlig /vekslende vannkvalitet.
Tiltak: Hyppige små vannbytter, helst 10 % daglig (gjerne to ganger pr dag med mye yngel), med luftet og temperert vann. Aldri bytting av så mye som 30% på en gang. ( gjenstridige ciklide arter som ikke vil legge egg hos meg får ofte en skikkelig kalddusj, og da mener jeg kalddusj, med store mengder iskaldt vann (har også brukt snø) og det bruker å utløse egglegging kort tid etterpå.)

Ph holdes for enhver pris under 7,0 men ikke nødvendigvis så mye under bare den er stabil. ( en "ny" teori er at det er hardheten som betyr alt og Ph er omtrent betydningsløs i akvaristikk, men dette stiller jeg meg mer avventende til selvom det faktisk ser ut som det kan være noe i det).

Snegler, reker og hurtigvoksende planter (spesielt flyteplanter) i store mengder sørger for å bryte ned avfall og gir rikt mikroliv yngel kan leve av (spesielt på algeballer og moser). Disse bidrar også til å holde karet i balanse for deg.

Håper dette svaret var like klargjørende for deg som det var for meg. Hilsen Ola, som nok må prøve seg på ramirezier en gang i framtiden


Tusen takk for et fantastisk utdypende svar - kjempe flott. Dette kan nok bli spennende å sette i gang med. Mangler en del teknisk utstyr enda, så det tar litt tid Også kjekt å høre teorier, alltid fint å tenke litt selv og ikke bare sluke det som bli servert.

Tusen takk. Holder tråden min oppdatert om prosjekt sommerfugl.
Når det gjelder teknisk utstyr til en 200 liter, om du velger å holde to par sommerfuglciklider, er det vel neppe nødvendig med noe digert dyrt brøt av en pumpe som sender fiskene i veggen av vanntrykket akkurat. Jeg har en 200 liter med et par apistogrammaer og et hjemmelaget filter basert på en colaflaske og en sirkulasjonspumpe jeg fikk av noen en gang, denne fungerer utrolig bra faktisk.

Jeg måtte bytte pumpehodet på bildene da det ble for kraftig strøm og bruker nå et som pumper 350 liter i timen og gir tilstrekkelig strøm. De som er flinke får til å dekke pumpa med planter så den blir nærmest usynlig. Det er alltid noen som spiser på blåfiltermatta på innsuget både: rekene, sneglene og yngel elsker den og holder porene åpne så jeg slipper å rense den så ofte som man skulle tro

Lykke til hilsen Ola
Takk for ide og bilde OHR, nå blir det en enkel sak og fikse rekefilter i nanokaret.
oj her var det masse bra læring, slike tråder liker jeg.

fikk også bekreftet at denne cikliden vil ha fint bunnlag, hadde en diskusjon med en dame som ville selge meg disse på tam butikken på tveita i Oslo.
Det hersker ingen tvil om at sommerfuglciklider vil ha fin sand på bunnen, hvis det var det du diskuterte med zoobutikken, Tomandre?
Neste gang du er innom, kan du jo bare påpeke overfor butikken at navnet bekrefter at de er sandsilere. Microgeophagus.... micro er selvforklarende, det betyr liten, og geophagus betyr rett og slett "jordspiser". Liten jordspiser. De tar sand i munnen og siler den ut gjennom gjellene, som en del av sin naturlige matleting. Det er et instinkt og det bør de få lov å utføre, ved at man ikke har disse i kar med grus!

Navnet betyr altså Ramirez lille jordspiser
liker slike tråder.

ja jeg viste egentlig at den er jord spiser, men ble usikker der å da. butikkdama viste ikke at den var jord spiser

har lært meg det at jeg ikke diskuterer med zoo ansatte føler jeg har en del erfaring og litt kompetanse som akvarist i en del år, så jeg vet hva jeg vil ha når jeg er ut å handler.
er jeg usikker spør jeg her inne og får som regel flotte svar som jeg følger.
Utrolig flott ciklide.
Har et nydelig par selv.

Lykke til.

[External Image]

[External Image]
Snegler og sommerfuglciklider
Har et spørsmål angående det å ha snegler i sammen med sommerfuglciklider: Vil ikke det bli et problem i fht. ph? Sneglene trenger vel høy ph, mens sommerfuglcikliden skal surt vann - ph rundt 5-6,5, i følge fiskebasen? Har veldig lyst på et kar med sommerfuglciklider, og synes samtidig at de "nye" fargevariantene av eplesnegle er så vakre!
Tilfeldig bekjentskap
© Bengt Fossli
Reklame for plussmedlemskap